Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Škodlivosť 5G pre včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Kolik centimetrů musí být mobil od včel aby jim vadil?
Úlový prostor.
Mlha napsal(a):Nedojde. Frekvenční příděly v rámci spektra 28 až 71 GHz se stále nedraží a je otázka jak to s nimi bude. Na stole to však není a nechápu proč s tím strašíš. Navíc protože se jedná o milimetrové vlny, musí být zaručena přímá viditelnost vysílač - přijímač, tedy pokud se to bude vůbec realizovat, tak pouze jako dokrytí kanceláří k úlům Ti to opravdu nikdo cpát nebude. A když už jsme u těch milimetrových vln v současné době je pásmo 71-76GHz a také pásmo 81-86 GHz označováno jako tzv. E-band v ČR bezlicenční (podobně jako WiFi) a je velmi hojně používáno jak mobilními operátory, tak lokálními WiFináři, nebo státní správou. To je překvápko co?
Hmm mám jeden point-to-point bod, úzka vyžarovacia charakteristika 4° a stačí mi pri tých anténach robiť 10 minút (možno som len frekvenčne senzibilný Big Grin ). Je to nelicencované pásmo, ale ak sa začne hromadne využívať, tak dlho nebude. Našťastie som medzi tými budovami poriešil optiku a mám pokoj.
(19.12.2019 17:57)gupa napsal(a): [ -> ]Úlový prostor.

Takže, když budou 5G zařízení mimo úlový prostor, tak včelám neškodí.
Tím je to vyřešeno.
(19.12.2019 13:36)Frey napsal(a): [ -> ]Téma vlivu elektromagnetického záření na včely je pěkně v češtině zpracované v bakalářské práci studentky Masarykovi univerzity - ústavu experimentální biologie.. A klidně ať to pan ježek_obecný práskne výš. Třeba studentce odeberou titul, profesory jejichž oponenturou práce prošla vyhodí ze školy a fakultě odeberou akreditace.

Je to nahlášené, děkuji za tip Heart
(20.12.2019 11:01)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(19.12.2019 17:57)gupa napsal(a): [ -> ]Úlový prostor.

Takže, když budou 5G zařízení mimo úlový prostor, tak včelám neškodí.
Tím je to vyřešeno.

Ne není to vyřešeno, včela není prase že ho strčíš do chlívka a nepustíš ho nikam.
(19.12.2019 17:35)gupa napsal(a): [ -> ]Mlha, prosím tě, vem si zaplý mobilní telefon, vypni zvuk a vibrace, nastav si naněm wifi a datový tok... strč ho na rámky nad živé včely
V dnešní době má již každý druhý včelař úlovou váhu, která je připjena buď přes WiFi, nebo přes GSM, či SigFox, nebo LoRa. Tedy ten Tvůj experiment již zkouší tisíce včelařů, jen ten zdroj elektromagnetického záření nemají na rámcích, ale v podmetu, doufám že to zas tak moc nevadí.
Já sám provozuji APčko v síti CZFreeNet a úl mám cca 2m od tohoto APčka a za celou dobu (s CZF jsem začínal v roce 2001) jsem na včelách nic divného nepozoroval. Na střeše mám také CB anténu a na protějším baráku je BTSka. Dále např. ve včelařském učilišti SOU Blatná uprostřed areálu je stožár a na něm antény všech tří mobilních operátorů a školní včečelnice je cca 15 metrů od tohoto stožáru a také se nic katastrofálního neděje. Stačí tedy takto?

(19.12.2019 20:44)patko79 napsal(a): [ -> ]Hmm mám jeden point-to-point bod, úzka vyžarovacia charakteristika 4° a stačí mi pri tých anténach robiť 10 minút (možno som len frekvenčne senzibilný Big Grin ).
Ale já samozřemě nikoho nenabádám aby si stoupal tělem do Fresnelovy zóny point to point spojů. To v žádném případě, tam asi hygienické limity nenajdete a čím větší parabola, tím užší svazek. Každopádně to co anténa vyzáří díky postraním lalokům do okolí by mělo všechny hygienické limity splňovat a je to státem kontrolováno. Po republice jezdí ČTŮ kontrolní vůz a pokud někdo nesplňuje limity, tak jsou mu uděleny mastné pokuty. Svého času byli pokutování hlavně WiFináři, kteří pálili vyšším výkonem než povoleným, dnes je kontrolován každý od operátorů po amatéry. Psal jsem to hlavně proto, že se zde gupa demagogicky snažil navodit dojem že milimetrové vlny jsou něco nového a nevídaného a jakmile se s nimi člověk setká tak na místě zkamení. Nic takového není pravda, s milimetrovými vlnami se setkáváme dnes a denně a pokud nepřekračují hygienické limity tak se samozřejmě nic neděje. Navíc se s nimi pro budování 5G sítí nepočítá. Tedy, aby mě tu zase někdo nechytal za slovo, nepočítá se s nimi pro připojení koncových terminálů, zcela jistě se budou např. mobilní 5G vysílače připojovat pře E-band, popř. nové základnovky do doby než se dokope optika.

Dražba frekvencí je pro státní pokladnu důležitá, jak ostatně praví tento článek:
Odložení aukce kmitočtů pro 5G připraví stát o šest miliard, varuje šéf telekomunikačního úřadu
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/5g-sit...191732_ban

(20.12.2019 12:18)gupa napsal(a): [ -> ]Ne není to vyřešeno, včela není prase že ho strčíš do chlívka a nepustíš ho nikam.
Pokud v tom chlívku máš zdroj elektromagnetického záření, které na praseti testuješ, tak tím že ti to prase z chlívka uteče, tak tím ti zhatí celý pokus ne? Gupo o co ti tedy vlastně jde? Nějak se nám sám do toho všeho začínáš zamotávat.
Gupa - a když včely venku budou ukryté za lesem (ukryté před antenou), jsou v pohodě?
Už si z toho dělám ....
Gupa - kdo vlastně jsi? Profil prázdný ....
(20.12.2019 13:46)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Gupa - kdo vlastně jsi? Profil prázdný ....

Kdo mě zná ví, že jsem takový nedůvěřivý ke každé změně o které nikdo nic neví. Když tě zajímá kdo jsem, tak se neptej jak komunista na schůzi ale zeptej se v SZ, kde si stebou zcela rád pokecám. Soukromí si chráním a nabádám ktomu i ostatní, mám nato svoje soukromí právo.

Mlha. A co jarní průjem včel, nikdy nebyl? Myslím že to je hodně viditelný znak co se týká neklidu. Vyzimování dlouhodobě v pohodě, zásoby neubývají přes zimu rychleji než někomu v okolí kde jsou menší měřitelné emise elektrosmogu?
No chtělo by to pokud má každý druhý wifi v úlu aby se také vyjádřily a porovnávaly oproti druhým neváženým, jestli pozorují vyšší spad, neklid, průjem, vyšší spotřeba, necelistvost plodu, úhyn, atp a v nějakém oficiálním místě. Pokud chtějí by to zapisovali do formuláře nebo jen podali informaci pokud negativa z wifi pozorují vedle vážení, co si myslí otom jestli nejsou včely nějak vyrušovány nebo jim neškodí wifivysílačka. Ty jsi ji Mlho pozoroval nebo nepozoroval? To je rozdíl, protože kdo nepozoruje nějak této diskuzi nepomůže. A včelám nepomůže jestli se cítíš být patronem zlaté vysílačky a ortodoxním zastáncem elektrosmogu. Protože narozdíl od tebe mají antény (tykadla) a ty jsou plné čidel, které ty nemáš.
Každý druhý wifi váhu..tak to je hodne prehnané tvrdenie..a inak,aj tak sa čudujem že zrovna miloš,známy strešný mestský včelár tak urputne argumentuje na obranu technológií,ktoré určite niesú včelám k prospechu.. Cool
(20.12.2019 15:39)gupa napsal(a): [ -> ]Mlha. A co jarní průjem včel, nikdy nebyl? Myslím že to je hodně viditelný znak co se týká neklidu. Vyzimování dlouhodobě v pohodě, zásoby neubývají přes zimu rychleji než někomu v okolí kde jsou menší měřitelné emise elektrosmogu?
Ničeho hrozného jsem si nevšiml, jeden rok je lepší jiný horší. Otázka je zdali se dobře dívám a také jak se včely dokáží přizpůsobit. Známý (kousek od Říčan) má včely cca 5m od železniční trati. Taky se bál jak je bude vlakový provoz rušit a jak určitě nevyzimují a kupodivu včely si zvykly. Tedy ty včely nakonec může rušit tisíc různých podnětů. Např. u vedlejšído domu spravovali střechu. Včelám to bylo úplně jedno. Ale když prý řemeslnící přinesli nějaké specialní lepidlo na ty PVC pásy, tak prý nestačili utíkat, jak to včely rozzuřilo a začaly se na řemeslníky s lepidlem vrhat.
Tedy podle mě by bylo zajímavé udělat nějaký pokus zaměřený jen na včely. Jediný seriozní výzkum, který jsem našel byl publikován v časopise Včlelařství (překládal to Titěra) a zkoumal jaký vliv má na včely umístění pod elektrickým vedením. Část úlů byla volně, část v tzv. faradayových klecích. Zjistilo se že rozvody nn a vn nemají vůbec žádný vliv, rozdíly byly pozorovatelné až u vvn od 220 kV, ale jen pokud včely byly umístěny přímo pod stožárem, cca 10m od něj bylo vše v pořádku.
Problém je že takovýto pokus s elemag zářením by nebylo možné udělat jen tak amatérsky, protože pokud by přišel ČTŮ, že někdo vysílá na frekvencích pronajmutých mobilním operátorům, popř. že porušuje povolený vyzářený výkon ve volných pásmech, mohl by to být velký problém. Protože jsem stále přesvědčen, že pokud jsou dodrženy hygienické limity SAR, tak elmag. záření na včely vliv nemá, tak by bylo nutné povolené limity překročit aby se vědělo od jakých hodnot budou pozorovatelné problémy.
(20.12.2019 18:34)Mlha napsal(a): [ -> ]a zkoumal jaký vliv má na včely umístění pod elektrickým vedením. Část úlů byla volně, část v tzv. faradayových klecích. Zjistilo se že rozvody nn a vn nemají vůbec žádný vliv, rozdíly byly pozorovatelné až u vvn od 220 kV,

Jasně, rozdíly byly až na úrovni přes stovku kV, Bohužel jde stále jen o kmitočet 50Hz.

Nojo, ale Titěra nedá ruku do ohně za 5G jako ty, já bych řekl, že se přibližujeme k problému toho smogu.

U trojfázového vedení napětí 220 kV jsou ztráty svodem a korónou 0,5 až 2,5 kW/ km.


To se mi zdá při 50Hz docela malá ztráta.

V dáli se mi jeví vzorec, který Mlha vytáhne a vztáhne tyto převodní data na nový BTS les co jede na 700Mhz a nějaké ty dálkové body na nějaké Ghz a výkony že síťaři jásají nad novými zakázkami na přípojky v VN nebo NN.

Takže při jaké hustotě 5G technologie budeme muset mít včely v kleci? Ty jsi takový počtář a umíš vzít vše v potaz. ...Jo a jestli zmýlíš, představ si že máš na krku 40-50t včelařů jen z ČR ke kterým píšeš špatnou odpověď, představ si že máš nějakou zodpovědnost ke včele jako druhu.
Pokud jde o WIFI váhy, mám jich 7. Zařízení se zapíná jednou za čtvrt hodiny na 10 sekund.
Nikdy jsem nezaregistroval cokoliv zvláštního. Žádné rozdíly.

Je třeba si uvědomit, že podobná zařízení (včetně mobilních telefonů), nevysílají trvale. Nemají k tomu důvod, šetří energii.

Moje největší stanoviště je přímo pod drátama 22kV. Opět, nic podezřelého. Stejné jako v lese.
No a teď si představ že místo 7 kanálů co využívá nyní tvůj sběr dat bude využito 700 kanálů. Prostě 100 násobný smog, 100 násobný budoucí odpad, 100 násobný problém s odladěním takových fičur pro sběr dat, energií, atd. Otom se snažím diskutovat jestli když si to člověk uvědomí do čeho se hrne, jestli to bude ochoten vté budoucnosti přijmout takovou realitu s elektrosmogem a odpadem, využití životního času ... Já mám rád tu jednoduchost a klid u včelaření ne stres že když si zapnu v budoucnu povinnou výbavu včelaře jako nějaký spektrální analyzér kvůli síťovému provozu a budu se muset rozhodovat jestli včelstva kvůli jejich klidu přesunu nebo je nechám tam kde jsou protože jsou signály v dané lokalitě pro zimování v normě. Takový analyzéry jsem viděl letos na strojáku v Brně.

A citlivost živé přírody na nějakých 2,5Ghz bych nevylučoval protože jak píšu, když pouštíš neotravnou písničku o 7 zvucích, nic to dělat nemusí ale jakmile spustíš symfonii, nato nemusí mít každý živý tvor nervy ikdyby jsi to dělal pravidelně.

A 22kV na 50Hz nic včelám nedělá, to se ví. Ale co když ti vedle včel někdo postaví nějaký trafo a opakovač 5G a kvůli kšeftu a nutnému hustšímu zasíťování a časem to bude jen o posunuté normě tvým včelám to klid řádně 5G ( prý už se podle Huaweie chystá 6G, ...)osolí. Protože jsi neměl dnes nic proti 5G a nezpozoroval jsi na 7 kanálech na svých vahách někde okolo 2,4GHz nic podstatného.

Já nespoléhám na jedno nějaké auto nějakého pražského ouřady kterému nějaký lobista posune zákon podle trafik co nastanou, budoucnost bude o smogu, jak jsem psal, obchodníci už nabízí analyzéry pro budoucí ladění IoT v halách, až se takový problémy s rušením dostanou okolo stanovišť nikdo Vám nepomůže. Pomoci si potom budete muset ve včelařství sami jak to ostatně funguje dosud.
Ja se ti divim gupo, ze mas na to nervy. To je jako vysvetlovat cloveku co si koupil levny stavebni pozemek v blizkosti trafacky ci dratu VN statisticky prokazanou vyssi pritomnost rakoviny.
Jenže gupa je jediný komu se dá věřit. On ví co bude za 20 let.
(20.12.2019 19:49)gupa napsal(a): [ -> ]Takže při jaké hustotě 5G technologie budeme muset mít včely v kleci? Ty jsi takový počtář a umíš vzít vše v potaz. ...Jo a jestli zmýlíš, představ si že máš na krku 40-50t včelařů jen z ČR ke kterým píšeš špatnou odpověď, představ si že máš nějakou zodpovědnost ke včele jako druhu.
Takže opět faul o který se před časem pokoušel Fery přesunout diskusi k osobním útokům. Už Ferimu jsem říkal, že s touhle falešnou kartou já nehraju. Jaký jsem počtář je v celku jedno, těch modelů a SW je dnes celkem dost, mají ho jak mobilní operátoři, tak ČTU. Pokud máš nějaké pochybnosti, že ČTU nedělá svoji práci dobře, tak zdejší konference asi není to pravé místo, kam dávat podněty. A už vůbec tomu nepomohou nějaké osobní narážky.
Opět opakuji hygienické limity platí pro všechny, tedy včely do klecí opravdu nebudeš muset dávat. A nikdy se nikde nediskutovalo o jejich zvyšování.

(21.12.2019 0:04)gupa napsal(a): [ -> ]No a teď si představ že místo 7 kanálů co využívá nyní tvůj sběr dat bude využito 700 kanálů.
Opět snažně prosím, zkus si o tom o čem diskutuješ nastudovat alespoň základy. 700 kanálů na WiFi, to chceš vzít jako kde???? Máš alespoň minimální ponětí o radiovém spektru a možnostech jeho využití? To je asi to samé jako, kdybychom se bavili o teplotách a Ty bys napsal, že si něco schladil na -500 C.
https://cs.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11

(21.12.2019 0:04)gupa napsal(a): [ -> ]obchodníci už nabízí analyzéry pro budoucí ladění IoT v halách
A o jakém IoT teď mluvíš? O sítích SigFox, či LoRa běžících na frekvencích 868 MHz, které dneska používá každá bezdrátová meteostanice, či bezdrátový otevírač dveří, nebo o Narrowband IoT (NB-IoT), které poběží právě uvnitř přiděleného spektra pro 4G a 5G. Ani u jednoho žádný problém nečekej, vše už tu dávno, dávno je.

(21.12.2019 0:04)gupa napsal(a): [ -> ]Já nespoléhám na jedno nějaké auto nějakého pražského ouřady kterému nějaký lobista posune zákon podle trafik co nastanou
Pokud si myslíš, že státní orgán nevykonává svoji úlohu dobře, tak dej podnět, zde v konferenci to nevyřešíš.

(21.12.2019 9:50)Frey napsal(a): [ -> ]To je jako vysvetlovat cloveku co si koupil levny stavebni pozemek v blizkosti trafacky ci dratu VN statisticky prokazanou vyssi pritomnost rakoviny.
Prosím Fery můžeš sem dát tu statistiku, která podle Tebe říká, že lide, kteří žijí v blízkosti trafostanice, nebo vedení 22kV mají vxšší procento výskytu rakoviny, než okolní populace?
Mně se hrozně zamlouvá jakou má MLHA obrovskou důvěru v ČTU a další statní instituce.Povím ti to MLHO jinak,kdo dnes bere v potaz stížnosti včelařů na to,že zemědělci stříkají pole přes den,jak dnes řeší pověřený orgán to,že hlášení o postřicích už skoro nikdo neposílá.Dlouho jsem bojoval s místním soukromníkem,stěžoval si kde jsem měl,policajti tam už ani nechtěly jezdit a jediný co se stalo,že jsem se stal jeho nepřítel,když on dělá svou práci pro všechny a i mně krmí.Až když se začala dít škoda jemu tak teprve to ho donutilo zapojit mozek a přemýšlet.
Takže s nějakým dozorovým orgánem jdi někam a tohle není jedinej případ kdy nefunguje co má a je ticho po pěšině a dělá se že vlastně NIC.
Jediné na co se vlastně celou dobu obracíš jsou kontrolní mechanizmy státu které ale v určitém zájmu nefungují anebo jim to trvá mnoho let(viz černé stavby kde se komu zlíbí a další stovky případů v jiných odvětvích).

Orgány v tomhle státě neumí a nechtějí zatočit s obyčejným agojezedákem od vedle a už určitě vidím jak přijdou na některýho operátora a hele nakonec jsme zjistily že to přece škodí krapet víc než se zdálo tak at je klid vypněte to nebo snižte výkon nebo bu bu bu dostanete obří pokutu třeba až 4,5 mil.a to bylo za nekalou soutěž toho se určitě všichni se zisky od 10-40 miliard budou bát...

Dej sem MLHO počty ročních kontrol a výše pokut za nedoržení výkonu a kmitočtů toho co je ted,,,to není na ten počet ani kapka v moři,to jsou tak 3 molekuly.
Jak dlouho trvá než pověřený kontrolní orgán přijde na porušování a žádá zjednání nápravy???
Píše se někde o kolik se zvedne počet kontrol ve vztahu k počtu rozšíření sítě vysílačů 5G nebo to je tak že počet kontrol zůstane stejný a počet antén naroste třeba těd plácnu protože to nevím o 20% ___a logicky tak bude ještě mín kontrol ???
Pojem wifi, dneska, jen na 2,5 a na 5 Ghz představuje v součtu 39+237, 276 kanálů. 7 kanálů může obsadit IoT deska kterou zvolil Miroslav Vochozka do svých vah. Pokud bude mít možnost koupit nějakou desku se 700 sty kanály, podle jeho návrhu SW probudí jednou za hodinu 700 čidel, sebere přes wifi data a zase uspí. Některé kanály jsou běžné a uvolněné jiné nejsou uvolněné resp. zatím nevyužívané pro běžný bezlicenční provoz. Záleží na politicko obchodních trafikách před kterými ten signalouřada zasalutuje a uvolní ten který kanál. Otom je IoT. Já diskutuji o průmyslu 4. Nějaký SigFox, či LoRa sem nemotej, je to na úrovni průmyslu 3. Včelařství je na úrovni průmyslu 1. Ikdyž si tam dáš do úlu nějaký sběr dat, ještě jsem neviděl, žeby to mělo nějakou zpětnou vazbu a žeby váha zvážila a zároveň tak doplnila krmítka. Ve včelařství resp. u úlu se dělá vše ručně nebo za pomoci primitivních postupů protože včelařství se zastavilo v první průmyslové revoluci co se týká práce a je průmysl 1.0 a pokud to tak nebude, tak jak ho známe zanikne. A to Mlho obhajuješ, chceš přenést 4 průmyslovou revoluci mezi včely a tvrdit mi,že včely to neodserou.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
Referenční URL's