Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pavel.T: Já jedu volnou stavbu v rámcích a mateří mřížku na 3NN. Vše, co je výš je medník. Jasné a prosté. Netřeba hledat matku při nějakém rozebírání.
Nemáš to plodiště malé? Já jim dát na 3NN mřížku, tak jdou ven. Mám Singer a ty?
Teď jsem to zrovna počítal. Přemýšlel jsem jak povedu 2/3 plast jako dadant plodiště.

Kolik musí taková matka klást vajíček aby jí nestačily 3N 2/3?
Mně vyšlo že budu mít 2 * 2/3 plast a pod tím jedno volná stavba NN L 1/2 co mám jako dno.

Pokud vyjdu z 2000 vajíček za den = 2,5dm2 takže cca 50dm2 a v L2/3 kdyby zakladly střed 30cm cca 4dm? Takže 12 rámků, zbytek víc než jednou tolik je na zásoby.
Kaji, myslím, že nejde jen o to spočítat kolik naklade, ale kam to dá. Moje produkční včelstva mají 14, 16 až 18 rámků s plodem. Některé jsou zakladené s věnci zásob a některé přes celou plochu. Těleso tvoří ve 4 - 5 NN protáhlý ovál, medníky 1 - 2 nad tím, bez mřížky.
Když jim dám 3 NN roztáhnu těleso do šířky, ale zbude málo místa pod plodem na nárazovou snůšku a taky mají holky rády zásoby okolo sebe a (pod medníkem) nad sebou. Taky ukládají hafo pylu. O tom, že mi v medníku nevysedávají, ale dávají přednost místu pod plodem a v podmetu, se asi už ani zmiňovat nemusím.
Proto se ptám, jestli to není malé a dedukuji, že by to mohlo být jiným kmenem Kraňky.
Sestavu kterou plánuješ - 2 NN 2/3 a k tomu 1 1/2 bych já nezvolila, protože je to opravdu pro moje děvčata málo Wink. Tož tak. Maky
Abych byl přesný, zatím jsem měl 3NN loni pro kladení. Byly to oddělky z 2014, čili 2015 už produkční plnohodnotné včelstvo. Nepozoroval jsem, že by to bylo málo. I když visely v podmetu cca 5cm. Myslíte, že mám dát raději 4NN jako plodiště? Možné to je, nechám si poradit. Tak jak?
(05.03.2016 22:34)KaJi napsal(a): [ -> ]U mě mají včely pozdější nástup, do jaké míry trubecc nahradí dělnici nevím, z části tím že vyhřívá plod a nemusí tam být tolik dělnic. Ale u mě je to možná zkreslené ještě něčím jiným.
Prostě si myslím, že ty včely mají pozdější vrchol a záleží na snůškových podmínkách.
Když je snůška dost dlouho - tzv lesní - tak pak nanosí každé. I ty moje. Ale na jarním rozvoji si myslím, že je vidět zpoždění - proto se taky tzv LBV ve spojení s dírou v plodišti kterou musí zastavět používá k omezení roiení.

Naozaj trúd vyhrieva priestor, kde sa vyvíja plod? Ja o tom pochybujem. Veď v čase, keď je včelstvo v rozvoji-rojenie, tak trúdov v úli nachádzam všade, aj tam kde žiaden plod nie je. Ďalší protiargument, v čase keď sa včelstvo pripravuje na rojenie, je v úľoch toľko tepla, že včely robotnice musiaznižovať teplo v úli, sú postavené v zástpoch na letáčovej päťkei čelom k letáču a odsávajú teplotu z úľa, pretože i somotný plod vytvára teoplo, tak prečo by mali ešte aj trúdi pridávať svoje teplo. Môj ďalší protiargument, trúd nebol prírodou stvorený na úľové práce, ale aby oplodňoval mladé matky. Tak mu to neberme!

Ak už je v úli mladá M oplodnená, trúdy sú v ofsajde, sú niekde na pláste pri stene úľa kde nie je žiaden plod, v takomto prírode aj začiatočník vie, že včelstvo trúdov nepotrebuje a postupne ich z úľa vytláča, až nakoniec je úľ bez trúdov. Tam kde je nejaká porucha, chýba matka, včelstvo robí tichú výmenu a pod. tam trúdy majú ešte hody, ale preto, že cítia, že bude treba v každom prípade mladú matku oplodniť, bezohľadu na to, že ju môžu oplodniť aj cudzie trúdy, včelstvo vždy chová svoje trúdy ak by v blízkosti nebol náhradný chov trúdov.
On nemá trubec tělesnou teplotu a metabolismus?
Samozřejmě, asi neohřívá plod jako specializované včely co na víčkách nebo zalezlé do buněk vyvíjí teplo. To prý říkají termokamery.
[Obrázky: volna_stavba.jpg]

Dnesni foto stavebniho ramku, umisteneho na studenou stavbu jako druhy z leva lonskemu oddelku od Milana Havelky. Nesmim ty vcely tak chvalit, bo nevim, zda si me napsal na odber dalsich dvou, tak aby na mne zbyly Wink
Ramek pouze na horni loucce potren stetcem s horkym voskem, jinak vubec nic.
Honza
Docela by mě zajímalo, jak to s ohřevem plodu je. Někde se píše o přehřívání plodu, to by znamenalo, že plod produkuje významné množství tepla.
Proto můžou dělnice možná i chladit. Jak to vlastně je?
Asi hodně to má nastudované Tautz - Fenomenální včely. Plod je ohříván, sám netopí. Tak to píše.



Honzo, že ti staví dělničinu? Nebo to blbě vidím.
Karle, myslim, ze vidis dobre Wink

Honza
Proč já teďka zatavuji mezistěny? Raději kdybych pořádně vychoval včely. Smile
ja jsem si rekl, ze to zkusim bez nich ve volne stavbe a plat necham nahoru do medniku. Keste mam policeno na jedno vyzkouseni, tak jsem zvedav, jak to dopadne! Wink
Honza



[Obrázky: plast_s_plodem.jpg]

A tady pro ilustraci, jak stavi a ploduji na plastu, pokud by to patrilo do plastoveho ramku, prosim admina o presunuti, dekuju!
Honza
To máš z horního nástavku? Že plodují až k dolní loučce?
ano Kajo

Honza
Honzo, zdravím. To víš že jsem si tě zapsal.Wink To víš, selekce na stavbu, mírnost a med má svý výhody....Big Grin Ta matka pěkně klade. Co je to za číslo?
Honza možno fotka skresľuje,ale ked pozerám na prvú fotku SR rámika,tak to je z môjho pohľadu minuloročný SR,pretože vrch buniek je potiahnutý propolisom, takto včelstvá teraz neukončujú bunky.Ale môže to byť spôsobené záberom,alebo si omylom vytiahol iný rámik.Smile
Ked pozerám druhú fotku kde je na plastovom už plod,tak to je typický rámik ktorý včely vystavali teraz.Nemôžem si pomôcť,musel som to napísať,tak to vidím z fotky.Wink
Josef 333

mozna to tedy jen zkresluje z fotografie, ale je to ve skutecnosti tak, jak pisu. To vcelstvo je lonsky oddelek od Milana Havelky a jemu jsem 100 pro stavebni ramek nedaval, vkladal jsem ho tam az letos, ctrnact dnu zpet.
Hezky den
Honza
Honzo, myslím, že nezkresluje. Na některých letošních plástech jsem si toho u mých holek taky všimla. Je to pěkně žluté, ale nevím jestli od propolisu, nebo pylu.
Zajímavé pro mne letos je, že si včely navolno v tuto dobu nestaví jen trubčinu, ale i dělničinu.
V jednom úle si v horním nástavku vystavěli, na 1 rámku, dokonce buňky na med. Předpokládám, že je to velkou snůškou a matky mají málo místa.
A nemas Maky taky nahodou "Havelky" ? Wink Jinak dekuju, ze jsem se nemylil ..
Honza
Referenční URL's