Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.07.2016 8:24)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]Tak ještě něco jiného než roj. Tady je oddělek loni 15.7.


A tady foto z téhož včelstva z plodiště zhruba před čtyřmi dny.


Od 26.6. tady u nás nepřetržitě klesá váha tempem cca 0,5-1 kg denně. Proto je plodiště prakticky vysáté. Zásoby na zimu mají zavíčkované v nástavku na fotce nad. Ke včerejšku už ale mají plodiště zalité zhruba 10kg cukru....

Smím nesmělý dotaz?

Vy vždycky když potřebujete vidět nějaký plást tak ho musíte vyříznout z bedny?
Ve vší skromnosti: Je vidět, že o volné stavbě toho moc nevíte. Vidíte na těch fotkách nějaké stopy po odřezávání?
Jiří
Nevím pane Matle, nestudoval jsem to a zdráhám se uvěřit, že by někdo záměrně držel včely na nerozběrném díle. Domníval jsem se, že volná stavba je stavba jen z proužků mezistěn a nebo ani to ne (viz KaJi a jeho "malování" voskem pomocí štětečku), ale v rámcích, tedy v rozběrném díle.





Jestli něco zazlívám ČSV tak to, že nedokázal prosadit takové zákony, aby ochránily drtivou většinu nealternativnícuh včelařů!
No, vždyť říkám, víte o tom houby. Zkuste si o tom napřed něco přečíst, nebo si aspoň pročtěte toto vlákno, než z vás vyjde další žlučovitá zoufalost. Předpokládám ale, že už víte, že volná stavba neznamená nerozběrné dílo.
Jiří
(21.07.2016 16:33)tom.50 napsal(a): [ -> ]Domníval jsem se, že volná stavba je stavba jen z proužků mezistěn a nebo ani to ne.

No tak teď už víš že je k ní kromě proužku mezistěny potřeba i horní loučka.
Ani tá byť nemusí.
Bavíme se o rozběrném díle. Bez louček to jde taky?

Nebo myslíš proužek?
Áno. Každé dielo je rozoberateľné, len treba poznať správny postup a mať správne náradie.
Je velký rozdíl ve volné stavbě mezi LG 2/3 a Optimalem?
(21.07.2016 15:56)tom.50 napsal(a): [ -> ]Vy vždycky když potřebujete vidět nějaký plást tak ho musíte vyříznout z bedny?

Tak sa vráťme k otázke, prilepia včely to dielo k prednej a zadnej stene a treba to odrezávať pred vytiahnutím plástu, ak je to stavané takto len na hornej latke?
Videl som video so Smolíkom na youtube a ten to odrezával od stien, takým zahnutým nožíkom.
A lebo je na to nejaký trik , aby to včely neprilepili k stenám?
Ano, jedujou, dělaj ze mě blbce, ale odpovědět nikdo kloudně nechce.
Andreji, jestli se to musí od stěn odřezávat, tak nějak nevím, kdo je... Než bych včelařil že mám jen horní loučky a pokaždé to musel odřezávat, to bych se na to raděj vy...
A tohle je pokrok? Aha!
Proč pokrok? Vás to neláká si to zkusit?
Pokrok pro včelaře, nemusí vždy nutně znamenat pokrok pro včely..
Amdrej+Richard1 napsal(a):Videl som video so Smolíkom na youtube a ten to odrezával od stien, takým zahnutým nožíkom.
Vás to neláká si to zkusit?

Byl jsem zvědav, tak jsem to zkusil.
Pomáhal jsem při medobraní u kamaráda, který včelaří na nízkých nástavcích jen s horní loučkou a s volnou stavbou.
Včelstva musím pochválit, relativně silná, klidná a i snůška byla dobrá.
Pak jsme se dali do práce. Každý plást bylo nutno odřezat a to nejen od stěn nástavku, ale i od horní loučky ve spodním nástavku. Nože jsou zapotřebí dva. Rovný na odříznutí plástu od stěn, zahnutý od loučky pod plástem.
Časová náročnost oproti medobraní z úlu s rámky přibližně pětinásobná.
Výsledkem kýbl vyřezaných plástů s medem. Lisování jsem se už nezúčastnil.

Staré české přísloví říká, že ,,einmal ist keinmal", proto jen stručný popis jedné návštěvy u jednoho včelaře, bez jakéhokoliv hodnocení tohoto způsobu včelaření.
proč se pro oddělení louček pod plástem(tedy patra níže) nepoužije struna a celý nástavek se neodřízne zaráz?
Pane Šumera, to co jste popsal je přesně to, co se dá od toho očekávat.
Jen mě zarazila Tomova otázka o pokroku, ten snad ani nikdo očekávat nemůže.
(21.07.2016 22:31)Andrej napsal(a): [ -> ]Tak sa vráťme k otázke, prilepia včely to dielo k prednej a zadnej stene a treba to odrezávať pred vytiahnutím plástu, ak je to stavané takto len na hornej latke?

Mám tak 4 včelstva. Loni takto každé vystavělo 3 NN. Na jaře jsem musel nástavky od sebe odříznout strunou. Dohromady celkem osm řezů, šlo to rychle. Včely pak už ani v jediném případě nepřistavěly plásty k loučce pod nimi, ale dostavěly je na včelí mezeru. Ne podle ČSN ani podle amerikanomilců, ale podle sebe. V případě potřeby se tedy nástavky snadno sundávají. Žádné prostavěné mezery mezi rámky.
Některé plásty přistavěly až ke stěnám na celou výšku plástu. Stačí pak postavit nástavek na záda (studená stavba) a zespoda rozpěrákem plást od stěny odříznout. Včely opět kraj plástu zarovnají a už ho ke stěně nedostaví. Jen ho k ní přiheftnou tak třícentimetrovým svárem. Když potřebuju plást vyndat, snadno spojení přeruším rozpěrákem (teď už svrchu) a ony si to do rána zas dostaví.
Když jsem pak z takto vedených včelstev odebíral plásty na oddělky, šla mi práce rozhodně rychleji něž u včelstev s rámky.



Pro rejpala - při řezání strunou nebylo zabito ani zraněno jediné zvíře.
No právě, je tady vytvářen dojem že peklování s hofmany nebo s mezerníky je něco naprosto bezpracného.

Kolikrát kdo leze do včel a prohlíží rámky - tedy moc nechápu kdy za normální a běžné situace je to třeba nějak moc často dělat.
A hlavně, vzít nůžky a nastříhat na lísce správnou délku větví a porovnat to se stloukáním rámků, mezerníků, vrtáním, drátkováním, tavením mezistěn, tavením vosku, čištěním, desinefekcí, výměnu vosku za mezistěny

A pak teprve udělat kompletní porovnání. Cool
(21.07.2016 15:56)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(21.07.2016 8:24)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]Tak ještě něco jiného než roj. Tady je oddělek loni 15.7.


A tady foto z téhož včelstva z plodiště zhruba před čtyřmi dny.


Od 26.6. tady u nás nepřetržitě klesá váha tempem cca 0,5-1 kg denně. Proto je plodiště prakticky vysáté. Zásoby na zimu mají zavíčkované v nástavku na fotce nad. Ke včerejšku už ale mají plodiště zalité zhruba 10kg cukru....

Smím nesmělý dotaz?

Vy vždycky když potřebujete vidět nějaký plást tak ho musíte vyříznout z bedny?

Nic neni potreba nikde vyrezavat.
Dilo je take mozne vest primo v ramecku a je vse normalne rozberne, ale volne, ciste, vonave, bez vstupu ciziho vosku.
(21.07.2016 16:33)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jestli něco zazlívám ČSV tak to, že nedokázal prosadit takové zákony, aby ochránily drtivou většinu nealternativnícuh včelařů!


Já si zas hluboce vážím toho, že to nedal. A ani bych si to jako člen svazu nepřál. Volná stavba mi vyhovuje a mám i pozorovací úl s nerozběrným dílem. S možností sebrat měl a vyšetřit ji na varroa i na mor, a s možností provést léčení. Do čeho jiného komu co je? Před čím by měla v mém případě být zajištěna ochrana drtivé většiny nealternativních včelařů? Před svobodou rozhodování o způsobu včelaření? Před tím že ohrožuju zglajchšaltovanou celonárodní jednotu svého koníčka? Proč bych to měl dělat tak, jak chcete Vy, když mi to vyhovuje jinak a nikoho tím neomezuji ani neohrožuji? Ne víc než "drtivá většina nealternativních včelařů." Wink
Referenční URL's