Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Volná stavba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Babička si vždycky stěžovala že jsem tvrdohlavý zmetek (ona to nazvala trochu jinak). Budu se snažit komunikovat se včelaři co dělají volnou stavbu přes soukromé zprávy, když vás klasiky tak štvu. Asi jsem to měl udělat hned, ale chybama se člověk učí.
Vlasta
Vlasto nestves
Jaasan, klido se ozvi. Take jedu volnou stavbu. Hlavne se nebat a nenechat se odradit...

Holky to umi samy a moc dobre.....
No pánové, nevím jestli je to ta správná cesta. Věcnou problematiku řešit zásadně přes SZ a ostatním, které to zajímá, tu nechat osobní pindy...
To boulení je spíš o tom, co je za plásty okolo. Při sestavě dvě souše, mezi SR málokdy něco vyboulí. V případě nedostavěných srdíček nebo víc SR vedle sebe to mívám taky jak horskou dráhu.
Mě by spíš zajímalo, jak to udělat, aby mi pořád nevalily taková kvanta trubčiny, i když už jí tam mají dost a dost. Bohužel nejlíp staví v době, kdy "to na ně leze," a chtějí se množit, tak staví trubčinu. I uprostřed plodového hnízda. Máte někdo nějaké tipy?
(16.10.2018 18:53)Misoka napsal(a): [ -> ]Jen detail, včely vyboulí plásty i na mezistěně, to není problém jen volné stavby.

Jasně. Já to myslel spíš tak, že u volné stavby prostaví, špatně jsem se vyjádřil. Boule asi nevadí, ale když jeden rámek jedou rychleji než vedlejší a díky tomu třeba prostaví do svislé roviny vedlejšího rámku, tak to nepotěší. Kolikrát jsem musel vytahovat dva rámky souběžně.
Nicméně jedu VS první (půl)rok a jistě se to poddá. Něco vytavím, něco vyhodím, něco seřežu,...
Jediná cesta jak nedělají "boule", je nedávat dva nedostavěné rámky vedle sebe a zebrovat mezi postavené

(17.10.2018 12:32)indrah napsal(a): [ -> ]Mě by spíš zajímalo, jak to udělat, aby mi pořád nevalily taková kvanta trubčiny, i když už jí tam mají dost a dost. Bohužel nejlíp staví v době, kdy "to na ně leze," a chtějí se množit, tak staví trubčinu. I uprostřed plodového hnízda. Máte někdo nějaké tipy?
Asi si nemyslí že mají trubčiny dost a dost. Každé včelstvo má jinou potřebu stavět trubčinu a čím víc jsou v tomto směru omezována, tím víc ji staví Nechávám jim to tak jak chtějí, ničemu to přece nevadí..
Tak jak se včelaří u nás = všude mezistěny (striktní dělničina) a maximálně 1 st. r., který se jako bonus ještě pravidelně vyřezává. Tak to znamená, že ve včelstevech je masivní a akutní nedostatek trubců.
Včely jsou z toho tak zblblé a volají nutkavě po trubcích, že jakmile dostanou prostor, tak to zahltí nárazově trubčinou (co když to ten blbec včelař zase vyřeže) a nacpou ji hned pro jistotu všude, kde je místo.

To je normální jev.
Děje se to často, ale jen první rok. Potom se situace stabilizuje. Včelám dojde, že mají prostoru dostatek a nadbytečnou trubčinu samí přestaví (až budou mít čas a chuť) na zásobní, nebo dělničí dílo.
Ano v úle se potom budou vyskytovat 3 velikosti buněk.
Pokud jim to včelař zase nevyřeže, tak další roky už moc trubčiny nestaví. V plodištních nástavcích nacházím max. 2 r. trubčiny. Trubčinou ohraničují plodištní prostor.
Tedy trubčina lze najít vedle a pod plodovým tělesem.
V horních nástavcích kde mají zásoby, se trubčina sama o sobě nevyskytuje (ledy by ji tam dal sám včelař).

Každopádně to není problém. Do buněk se dá dát pyl i zásoby a stavba běží rychleji než u dělničiny. Nevidím v tom žádnou překážku a ten nárazový stav překotné trubcománie trvá jen chvíli.
Toto by som mohol potvrdit,dokonca u niektorých včelstiev to u mna po 3tom roku používania LBV metódy doslo do takého štádia,že trubčinu na jar takmer nestavali,aj ked dostali 3 prázdne rámky 42x35.. A tak som musel na hornú latku namiesto "Trúdí" začať písať VS (volná stavba) aby ma to neplietlo Smile
Kdy nejdřív jde podstavit nástavek rámkú na volnou stavbu. V metodice od Dvorského je tam půlka dubna, ale někde jsem četl že začínají stavět už začátkem března. V knížce od wareho byla metoda na 1 zásah kdy se zásah prováděl koncem srpna a vyžezané rámky se dávaly dolů pod plodiště. Tak je to snad nepodtrhne.

Vlasta
Vykašli se na vyčtený termíny podle včelařů. Jeď podle včel. Nejvíc staví, když mají přínos sladiny...každý rok a každý místo je jiný...Snaž se nepaušalizovat, co platí v jednom místě nemusí platit všude.
Stavba dolů je sice pro včely přirozená ale dolů staví méně ochotně. Lepší je místo podsazování nástavků rozšiřovat "do tepla" nahoru. Ani u warré není nutné vyřezávat plásty, při troše opatrnosti je lze vytočit a zase vrátit
Já si včely budu pořizovat letos a pojedu volnou stavbu, ale kámoš má málo mezistěn a chtěl by to zkusit u jednoho úlu. Kdyby SR nacpal do medníku ve snúšce tak by jeho tatíka trefil šlak a vydědil by ho. Má slabých 20 kilo na úl, chová hladné chcípáky a fur se mu rojí. Ale přece je nenechá stavět volnou stavbu z medu když ho mají málo. Loni se nerojily tak měl rekord skoro 30 kilo. Ale že klučina na optimalu o 300 metrů dál měl přes 60 kilo a stěžoval si že měl loni málo nechápe. Zkusím starého ukecat ať letos jedny nezužuje,dá jim 30 kilo cukru na zimu a pokud přežijí zimu tak by mohly pořádně nanosit. Nechápe že první musí dát (30 kilo cukru na zimu) aby mohl brát (víc medu). U nás končí snůška lípou, slunečnice někdy podle toho kam ji jzďáci nasadí. V době kdy cukr se dá sehnat za 10 korun a med stojí přes stovku se to mnohokrát vrátí. Každý je svého štěstí strůjcem, ámen!

Vlasta

PS: kámoš má 39x24 neuteplený
Ke stavbě (jedno jestli je volná nebo na mezistěnách) potřebuješ tři podmínky:
  1. teplo
  2. dostatek včel
  3. přínos sladiny

Odpověz si sám, kdy máš toto splněno. Jako základní ukazatel může být bílý vosk pod strůpkovou fólií. Včely staví i teď, ale většinou vykusují starý vosk a opravují poškozená místa, nový v podstatě neprodukují, nebo jen minimálně.
(09.03.2019 8:45)VlastaM napsal(a): [ -> ]Nechápe že první musí dát (30 kilo cukru na zimu) aby mohl brát (víc medu). V době kdy cukr se dá sehnat za 10 korun a med stojí přes stovku se to mnohokrát vrátí. Každý je svého štěstí strůjcem, ámen!

Tohle přesně jsem nedávno slyšel na jedné přednášce. V přidaném medníku pak plus osm kilo, na váze celkem plus půl kila.
Myslel jsem 30 kilo zakrmit a nechat 3 nástavky, aby vyzimovali silnější včely a na jaře víc nanosily když hlavní snůška u nás jsou ovocné stromy s řepkou a pak už celkem nic moc pokud člověk nekočuje za slunečnicí. U nás ve vesnici je to pole, pole a zase pole a na kopci vinohrady.
Když víc zakrmíš, tak máš na jaře silnější včely?
Pokud jsem to správně pochopil, když jim necháš na zimu dost místa a zásob a vychovají dost plodu tak by měly být na jaře silnější, ale o tom by víc pověděli ti co to tak dělají (Jirka Marx, Zdeněk Barnat atd..). A do místních snůškových podmínek je vhodnější mít silná včelstva na jaře, protože v létě je tu sucho a horko a skoro nic nekvete (poblíž moravské sahary).

Vlasta
Když víc zakrmíš, tak musíš na jaře řešit co s tím. Někdo to vyndá a nechá to oddělkům na potom, někdo to dá dolu a počká až to přenosej do medníku a smíchaj to s nektarem...
Když to necháš v plodišti tak to funguje jako chladič a je to spíš brzdou jarního rozvoje.
Chce to NN plný zásob nad plodištěm (krmná/medná komora) a na jaře podsadit medníkem (Dvorský) nebo dát pod plodiště (Barnat). Ale už to tu sklouzává od volné stavby. Může kamarád dát ten nástavek na volnou stavbu už teď při kontrole aby měly kde stavět trubčinu, nebo až při rozšiřování. Aby je nepodtrhl. Trubčí stavební rámky nepoužívá.

Vlasta
Silný vcely neuděláte tím ze v podleti nakrmite 30-40 kg. Tím uděláte akorát to ze je upracujete na jaře budou slaby a vám zbyde mraky zásob a co s nimi? Vcely se rozhodují jak silnou zimní generaci udělají v ČERVNU!! To znamená ze v červnu musí mít nad sebou 50-60 kg zásob. Pak budou zimovat silný. Něco vytočit a nakrmit je můžete v září. Loni se mi podařilo jeden slabsi oddelek rozjet v květnu a červnu tím ze jsem jim sebral nastavek medu dal ho na jiný včelstvo a místo nej dal dva prázdný a začal je krmit cukrem. Do konce června byly krásný silný a jsou krásný i teď . Udělal jsem z nich kombajn ale včas jsem přestal Big Grin
Ahoj, Vlasto bylo by dle mého nejlepší oslovit nějakého rozumného vcelare v okolí ať ti vede ruku v začátcích. Není všechno tak jednoduché jak to tu zde čteš nebo v knížkách. Až ziskas praxi tak to sam poznáš.
Budeš podle mě rad když uděláš oddelky a přežijou první zimu. Nějaký podstavovani nastavku prazdnejch ramku podne to ti vcely vysvetlej. Mě stavba dolu skoro nefunguje například.
Referenční URL's