Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Proč to chcete komplikovat? Pokud si chcete hrát tak si nařežte prkno na klín, dejte na to plechovou střížkou, udělejte okap atd.Wink
Na většinu úlů co jsem viděl plechovou střechou bez přesahu z boku prší a nikomu to nevadí?

Já si nevšiml že by kolem té krajinky do úlu pršelo. Cool Obvykle na to řežu borové krajinky co jsme si vytřídil z paletového dřeva, má to šikovný úkos, a navíc díky tomu že to není řízlé přes dřevo to ani nenasákává. Šindel taky pokrýváte plechem? Smile



No, myslím, že by jsme se měli přesunout do vlákna - Optimalizace Dadantu. Smile



(24.04.2016 12:45)pavelno napsal(a): [ -> ]To není špatné řešení, ale znemožní posun medníkových nástavků po tom vysokém do strany.
Chtělo by to nějak na pant, aby prkýnko po otevření zůstalo držet na nástavku.

Zavrtej 2 štyfty do prkna směrem dolů do vnitřních rohů plodiště aby šly do úlu, když hceš být perfektní.



Na jednu stranu je výhoda, že to kryje 2 rámky. Když vracíte plemenivo tak si tam do připraveného místa vrátíte rámek, veejde se tam pohodlně rámkové krmítko a dá se snadno plnit,atd.
Symetrie je estetikou idiotů - to čekl myslím Tuwin?
... ja s tým problém nemám,len som pavlovi odpovedal na jeho otázku..ako sa poznám,ja by som tam nedával ani ten kameň,nehovoriac o prípadoch,kedy by som zabudol aj tú doštičku Wink
Myslím, že debatu by bylo vhodné přesunout do Včelaření v Dadantu a toto vlákno nechat pro Eurodadant.
Ten má totiž své přesně dané rozměry a jen pro ty a ne jiné je v v plném rozsahu platná a úspěšná metodika práce v ED.

Pokud má někdo doma smíchaninu Dadanta, Langstrotha, případně ještě různých typů českých úlů a vlastní fantazie, těžko může mluvit o svých ,,zkušenostech" s Eurodadanty.
A ED, pokud se nemýlím, má z pisatelů posledních příspěvků pouze pavelno.
Ano, neměnit názor a setrvat v omylu. Cool

Vše OK. Smile
Je po prvém letošním medobraní a tak jen stručná informace:
8 produkčních včelstev v Eurodadantech, 8 ve 39x24 na 10 rámků.
Všechna včelstva uspokojivě silná, na všech úlech 2 medníky. Na ED celkem 26 plástů 39x15
a na ostatních po 20 plástech 39x24.
Orientační porovnání váhy medu a sladiny v několika mednících - v průměru 19 kg ve 39x24 a 22 kg v ED.
Žádný výzkum, pouze zvážení ze zvědavosti.
(postup: hmotnost obou medníků se včelstva minus váha dvou stejných nástavků se soušemi)
Pro vytáčení jsem vybíral pouze do poloviny zavíčkované plásty. Z ED jsem odebral v průměru 12,5 kg , ze 39x24 v průměru 9,5 kg.
Med z ED měl 17,6 % vody, z ostatních 18,4% vody. (Byl bych to nechal ještě pár dní ,,vyschnout", ale v nebližších dvou týdnech se k vytáčení nedostanu.)
A to nejdůležitější, proč vlastně tento příspěvek píšu: i když se v Eurodadantu nepoužívá mřížka, ani do jednoho medníkového plástu matka nenakladla.
Za sebe mohu říct, že dodržování základní metodiky pro práci v ED přináší výsledky, které ve srovnání se včelařením v jiných typech úlů jsou přinejmenším srovnatelné, spíše lepší.
OK pane doktore.

Já mám své "Škvařildadanty" na 39x30x11 + libovolný počet NN 39x15x11, 15 včelstev
Pak mám BVD 39x24x11 a k nim případně další 24 + libovolný počet NN 39x15x11, 10 vč

Jsem o 90 metrů níž než vy.

V šd je pod plodištěm polštář NN, plodiště VN + 3 a někde 4 NN (a kdybych měl dost NN tak je někde i další), v této síle je 10 z 15
V hybridu BVD + NN je pod 2VN ploštář (kde jen jeden 24 tak jsou polštáře dva), nad plodištěm 2,3 a někde 4 NN, v této síle je 5 z 10

Med jsem ještě nevytáčel, marodím, nemůžu chodit a nic dělat. V neděli byly nejhořejší NN komplet zavíčkované, to bývá tak 15 kg medu a další dva jsou plné ale zavíčkované jen částečně. Kupodivu je dělničina v polštářích, je jí tam asi 5-6 nízkých rámků povětšině plná ZAVÍČKOVANÉHO a nebo částěčně zavíčkovaného medu (to jsem ještě nikdy neviděl), zbytek trubčina všech stadií.

Úplně nejsilnější moje vč je na 39x24, na výšku má 140 cm a medu tam velmi střízlivě odhaduju tak 50 kg.

Ale v některých vč, asi v polovině, je na 1-3, výjimečně na více rámcích půlměsíček plodu u spodní loučky. To mi vůbec nevadí, tyhle rámky přijdou do KK, v září po nakrmení přijdou dolů, zúčastní se léčení a už jako medníkové nebudou používány.

Napsal jsem vám i paní Gottwaldové, že úspěšně se dá včelařit i v jedenáctirámkovém úle a nebylo mi věřeno. Je to tak, není nutné vše zahodit a honem jít dělat jiné nástavky a dřít se s ještě těžšími bednami, už bedna 30 na jen 11 rámků je v mém věku na hranici toho, co unesu a nemládne nikdo. Někdo to ber jako varování.

Pro odpůrce rotace nástavků sděluju, že podstavení KK v půli září, kdy se vyhodí polštáře, aby se zlikvidovala trubčina a tmavé rámky (často tam bývá v létě i dělničí plod) a z KK se stane polštář, je druhé snímání velké bedny. První je na jaře, kdy se polovina nízkých rámků v polštáři nahradí z části světlou trubčinou (jeden rámek) a 5 x stavební rámek. Výjimečně lezu do polštáře když se chce vč rojit a hledám matečníky.

Z uvedeného vyplývá, že můj úl, vycházející z úlu z přelomu 40 a 50 let 20 stol, tuším že Hospodář - izolované plodiště typu univerzál a k němu tenkostěnné medníkové nízké nástavky 15 cm, inspirovaného Škvařilem, ale s délkou louček 39, je na funkci úplně stejný, jako vychvalovaný ED.

Dále říkám, že používám teplou stavbu a že letos se chtějí rojit hlavně vč na studeno, která mám samosebou také. Ale z tak malého počtu vč se nedá nic vyvozovat. Nicméně případné nevýhody teplé stavby (žádné neznám) bohatě vyváží zdravá záda, včelařit přes ruku já vážně nezvládám zdravotně. Můj nynější zdr. hendikep připisuju moc těžkým bednám třicítkám. Do budoucna budu zvažovat jak dál.

Takže i v jiném úle než je ED a s jinou než Řeháčkovou metodikou je možné dosahovat uspokojivých výsledků, s ED srovnatelných či lepších.
Myslím, že Váš poslední příspěvek nepatří do tohoto vlákna, nýbrž do ,,Včelaření v Dadantu".
Popisujete v něm totiž svůj způsob včelaření v úlech typu Dadant (nikoliv Eurodadant) a jak sám uvádíte, způsob Vašeho včelaření je odlišný od ,,Řeháčkovy" metodiky.
(28.02.2016 23:58)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Většinou při červnovém medobraní prohlédnu v rychlosti VN a tmavé a jinak nekvalitní plásty umístim ke stěně, na opačnou stranu, než kde je nejvíc plodu.
V červenci většinou sundávám medníky a tehdy vyjmu trubčí souš (při LBV metodě 2 souše), srazím plásty k sobě a ke stěně, za plásty určené k vyřazení, dám 1-2 Blinovovy přepážky, případně 1-2 MS.
V předjaří pak Blinovovou přepážkou nebo MS oddělím všechny plásty, které chci vyřadit.
Včely mohu v tomto období omezit na 7, případně i na 6 vysokých plástů (viz. metodika ing. Řeháčka).
Pak už lze postupovat dle minulého příspěvku.

Když se vyřadí ty dvě trubčí souše a místo nich se dají ke stěně nástavku ty dvě mezistěny, tak je včely při krmení začnou stavět nebo ne?
(26.05.2016 15:25)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Myslím, že Váš poslední příspěvek nepatří do tohoto vlákna, nýbrž do ,,Včelaření v Dadantu".
Popisujete v něm totiž svůj způsob včelaření v úlech typu Dadant (nikoliv Eurodadant) a jak sám uvádíte, způsob Vašeho včelaření je odlišný od ,,Řeháčkovy" metodiky.

Jistěže, já se jen snažím dokázat, že není třeba vyhodit vše co mám a funguje a pořídit si těžší atyp, navíc použitelný jen na studenou stavbu, která je sice asi lepší pro včely (nemám ten dojem, jen se to stále papouškuje), ale krajně nevýhodná pro včelařova záda. A jak známo, nemládne nikdo a pro většinu co je lehké dnes, může zítra ztěžknout a pozítří znamenat konec včelaření. Jako lékař víte jistě víc než dobře, o čem mluvím.

Děkuju vám za názor, netušil jsem, že i vy jste tak zatvrzelý zastánce jedné metody, který nechce vidět klady a zápory i jiných systémů.
Já jsem dnes rád, že jsem se nedal na EUrodadant, má víc nevýhod než výhod a na medném výtěžku a o ten snad jde, při co nejmenší náročnosti na obsluhu, se nijak neprojeví.

Jenom perličku. Úplně nejvyšší výkony mému kámošovi už třetí rok dávají dva úly po tátovi z 60 mm polystyrenu, s neoddělitelným dnem typu univerzál 39x30, ve kterých však pracuje jen horem a okénko využívá k monitoringu rojové nálady, na med samosebou jen tenkostěnné NN (tedy systém Dadant?). I já mám tři takové úly, tedy univerzály 39x30 (okýnka už nemám) a nechci se jich vzdát. I já v nich mám nadprůměrné výnosy, kterým se nástavkové úly neumějí rovnat. A tím, že se nedá oddělit dno, se prostě kejkle s přehazováním, pro mě už těžkých vysokých nástavků dělat nemůžou a taky to jde!
Ale to by bylo opravdu na vlákno "porovnání systému ED se systémy jinými".
Omlouvám se vám, pokud jsem se vás nějak dotknul.

(02.06.2016 0:03)1j1j1j napsal(a): [ -> ]
(28.02.2016 23:58)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Většinou při červnovém medobraní prohlédnu v rychlosti VN a tmavé a jinak nekvalitní plásty umístim ke stěně, na opačnou stranu, než kde je nejvíc plodu.
V červenci většinou sundávám medníky a tehdy vyjmu trubčí souš (při LBV metodě 2 souše), srazím plásty k sobě a ke stěně, za plásty určené k vyřazení, dám 1-2 Blinovovy přepážky, případně 1-2 MS.
V předjaří pak Blinovovou přepážkou nebo MS oddělím všechny plásty, které chci vyřadit.
Včely mohu v tomto období omezit na 7, případně i na 6 vysokých plástů (viz. metodika ing. Řeháčka).
Pak už lze postupovat dle minulého příspěvku.

Když se vyřadí ty dvě trubčí souše a místo nich se dají ke stěně nástavku ty dvě mezistěny, tak je včely při krmení začnou stavět nebo ne?

Ptáte se pana doktora, jestli můžu odpovím co vím i já.

Ke stěně bych M nedal. Prostě nedal proto, že mě to tak naučili předkové a taky proto, že tam jí možná i postaví (těžko), ale nezakladou a taková nedostavěná M je pro mě to úplně nejhorší, co mě může potkat a snažím se včelařit tak (a daří se mi to), že nedostavěné M a nebo jen jednou trochu po prostředku, s potmelenými okraji buněk, nemám. To pak nechce ani roj a jestli se toto dá další rok do "hnízda" normálnímu vč, tak se vč raději vyrojí než by tento poklad dostavělo!
Jak moc vadí přes zimu nevystavěná mezistěna u stěny?
Asi jako vyndaný rámek.

Není nic jednoduššího, Tome, než na jaře takovou mezistěnu zbavit nastavených buněk a včely ji normálně postaví. Mezistěny na krajní pozice v medníku je normální věc - ve snůšce....panenské dílo na med je super. Po slunovratu už mezistěny do produkčních nedávám....není důvod, leda že bych na jaře chtěl škrábat mezistěny.
A proč má tom furt potřebu za každou cenu každého poučovat?
....Big Grin a proč je voda mokrá?....Big Grin
Pro začínajícího je Tomův hlas jeden z mála, který poradí, ale jako u všech, je potřeba to brát s rezervou a porovnávat to s vlastním pohledem a znalostmi získanými od jiných. Takže jemu a jiným díky za rady, byť jsou někdy protichůdné.
Hezký den
(02.06.2016 11:44)Kohout napsal(a): [ -> ]A proč má tom furt potřebu za každou cenu každého poučovat?

A proč to berete, Kohoute, jako poučování? Já třeba bych byl vděčný když by mi někdo včas řekl, že se chystám udělat kravinu.

Mezistěna u stěny úlu je nesmysl a přináší víc starostí než osohu (proto je lepší se naučit jí ke stěně nedávat a basta), ale "někdo to rád horké" řečeno s klasikem, jasně.

A jak říká Milan, ve snůšce a třeba když nemám dost souší, ale vědět, že to asi nedostaví, že to v zimě asi zplesniví - jediné, co do toho včely dávají je pyl a ten u stěny přes zimu prostě zplesniví. A hlavně, když vy víte své a nejlíp, jak jinak, to dá rozum, proč reagujete? Třeba nejsou všichni jako vy že info berou jako poučování.

Tini

Děkuju vám.
Četl jsem že v červenci po sundání medníků dá pan Šumera ke stěně mezistěnu a v předjaří s ní pak oddělí plásty které chce vyřadit. V tom samém příspěvku píšete že ke stěně byste M nedal protože že vás to tak naučili předkové. Ptal jsem se čemu ta mezistěna přes zimu vadí. Nepsal jsem že to vím.
vzdávám to, nemám na vás sílu

vy se nechcete nic dozvědět, vy jen vyrýváte, posmíváte se

Jestli dr Šumera odděluje nějaké rámky mezistěnou, já na to mám blinovu přepážku...

Ovšem o to tu nejde, začalo to mým tvrzením, že není na nic nutné vyhodit úly, které máme, drtivá většina má jedenáctirámek a nahradit to třináctirámkem, který je nota bene těžší a nepřináší žádnou výhodu, ale jen nevýhody, máte něco k tomu Kohoute? Jistě jste si všimnul, že já nejsem dr Šumera a tak co dělá pan doktor je jeho věc, já tomu nerozumím a dělám to jinak, čemu na tom nerozumíte?
Píšu že musíte za každou cenu každého poučovat.
Vy píšete že nejste Šumera, nerozumíte tomu co a jak dělá Šumera, přesto odpovídáte za Šumeru.
Jaký je v těchto dvou tvrzení rozdíl?

Šťouchl jsem si do vás protože v tomto nebo podobném duchu je více vašich příspěvků. Víte a umíte víc než já a většina tady na fóru, ale nejde poznat co papouškujete po předcích a starých knihách a co víte z praxe. Blbě se od vás učí. A nezlobte se na mě.
(02.06.2016 16:14)Kohout napsal(a): [ -> ]Četl jsem že v červenci po sundání medníků dá pan Šumera ke stěně mezistěnu a v předjaří s ní pak oddělí plásty které chce vyřadit. V tom samém příspěvku píšete že ke stěně byste M nedal protože že vás to tak naučili předkové. Ptal jsem se čemu ta mezistěna přes zimu vadí. Nepsal jsem že to vím.

Ahoj, nevím, zda jsi to špatně nepochopil. Já pana Šumeru pochopil tak, že ke stěně dává plásty určené k vyřazení a před ně směrem k plodišti mezistěny či přepážku. Takže ne ke stěně a Tomovi 50 já rozumím a chápu co píše, taky to mám kombinované 39x30 a 39x15 v jedenáctirámkvých nádstavcích.
T.
Pochopil jsem to dobře.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's