Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Na trubčině ve spodním NN jsem matečníkovou misku nikdy neviděl, na velkých v stavebních rámcích v plodišti ano , např. na nedostavěných krajích. Rojení je v ED minimalizováno velkým prostorem, dostatkem trubců a mladými matkami. Max 2 leté, jak jsem uváděl, protože např. letos jsem jich odchoval vlivem počasí málo. Když jich mám dostatek, tak měním i po 1 roce.
Letos jsem měl 2 roje, ale ne v ED, ale v kombinovaných 10R, tam je menší prostor a stavební rámek ve spodním NN jsem dal jen 1 a 1 v plodišti. V příštím roce si musím dát větší pozor a do toho spodního NN dát alespoň 3. Navíc jsem neměl nové matky a jsou tam ještě ty rojové.
Jen pro zajímavost, jakým způsobem v ED měníte matky ? Máte třeba nějaký netypický fígl ?
Matky chovám cca od května v 5ti rámkových plemenáčích. Když se zaplní tak je na stejném místě přeložím do 13 R NN (39x15). V druhé polovině září, přes noviny tento NN postavím na plodiště. Pokud starou matku najdu, tak ji odstraním, pokud ne tak si to řeší včely - vždy tam na jaře najdu novou. Myslím, že to je jeden z dosti používaných způsobů.
Mám 10 ED a měním většinou polovinu, letos pouze 2.
Prosím tě Čenku, v jaké sestavě tedy zimuješ? NN jako polštář, VN plodiště, NN zásoby, plus ten nízký s novou matkou?
Ten s novou matkou odstraním nadobro cca za 3 týdny: matka zmizí asi za týden, za 14 dnů se vylíhne plod a celý NN odejmu. Je tam ještě zbytek zásob, který dám do skříně.
Takže zimuji odspodu: 1. NN - polštář, 2. NN medná komora s medem nebo cukrem podsazená po skončení krmení a VN. Pak už je jen víko s 2 zavřenými otvory pro jarní podceňování a uteplené víko.
Včera jsem poskládal polštář a kontroloval plodiště. Plodu zhruba na 7mi rámcích, zásob cca 10 kg, ale na medníky to ještě není. Včel je v plodišti dost, ale při vytahování rámků ještě "netečou". U nás začínají kvést třešně, ale vzhledem k počasí musím ještě s medníky počkat. Toto jaro se to zatím dost táhne, ale věřím, že se sezona vydaří. Komoroval jsem v polovině února, úly se už dosti plní, první mezistěny jsou již zakladené...
To já už jsem dneska na některé ED nasadil medniky...
Já nandal medníky před 5dny, ale měl jsem asi o pár dnů dřív.
Tuto sezónu jsem ve zpoždění cca tři týdny. Dříve, jak za týden, medníky nedám. Letos ani nejsou pořádné podmínky na stavbu. Mezistěny jim jdou bídně a celkově je to vše pomalejší. Vzhledem k zimě je medníkama nechci podtrhnout a ani nevěřím, že by to teď mělo smysl. A to jsem na Hané, 200 m n.m.
tak to já jsem teda medníky postavil, tak nějak jsem to nazebroval s nástavkem určeným pro polštář a dobrý. Za 14 dní je postaveno 10 rámků na med volnou stavbou, teď vyberu jen nově postavené rámky a nechám nahoře a zbytek pěkných dám pod VN a doplním opět prázdným na trubce a snad bude do konce června klid.
Vždycky si to odůvodním tak, že když nebudu šahat do plodiště, tak to dopadne dobře. Pravda však je, že hodně z těch nově vystavěných plástů je z recyklovaného vosku, ale kde ho berou netuším.
(27.04.2021 22:15)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Tuto sezónu jsem ve zpoždění cca tři týdny. Dříve, jak za týden, medníky nedám. Letos ani nejsou pořádné podmínky na stavbu. Mezistěny jim jdou bídně a celkově je to vše pomalejší. Vzhledem k zimě je medníkama nechci podtrhnout a ani nevěřím, že by to teď mělo smysl. A to jsem na Hané, 200 m n.m.

A co teprve my, ve dvakrát takové nadmořské výšce Confused
Přátelé, poněkud si nevím rady, proto prosím o radu.
Začínal jsem včelařit loni s pozdními oddělky, zimovaly nakonec na 1xVN. V předjaří byly na 4 uličkách, takže celkem OK. Jelikož jsem neměl žádné souše do NN, tak jsem měl letos poněkud potíž s rojením v období řepky, protože prostor ubýval rychleji, než probíhala stavba medníků. Každopádně to dopadlo tak, že mi postavily každé 2NN souší.
Momentálně mám úly sestavené VN+2xNN nahoře. Koukám do metodiky od Řeháčka a porovnávám s tím, co je na internetu třeba od doktora Šumery. Řeháček v metodice zimuje VN+NN nahoře. přítel Šumera kreslil NN (manipulační)+VN+NN. Mě ten Řeháčkovo způsob připadá podivný. Včel mám dost, vyvěšují se v podmetu, proč bych je měl na zimu všechny mačkat do VN+NN?

Otázka zní, v jaké sestavě nástavků nakrmit a zimovat v mém případě? První dávku cukru už dostaly. Rád bych nástavky teď dal do finální zimní sestavy a dokrmil včely už tak jak budou zimovat.

Možnosti:
1-Podle Řeháčka VN+NN - v tom případě bych ometl včely z nezanesených souší v obou NN, a všechny zásobní plásty dal do 1NN (a případně doplnil těmi soušemi bez zásob aby byl nástavek plný) , přebytečné souše bych uskladnil (no jo, ale v některých je sladina, není zavíčkováno..., co s tím)
2-Podle doktora Šumery NN+VN+NN - To samé, jako bod 1. jen bych ten přebytečný NN se soušemi podhodil pod VN
3- Nechám to jak je VN+NN+NN - v podstatě budou zimovat de facto z hlediska prostoru na dvou vysokých a zároveň zásoby nad hlavou (ale tady uplně nevím, jak v předjaří, když bych měl dát NN pod VN, ale budu tam mít místo jednoho hned 2)
4-Jiné řešení

Díky moc Smile
Já by som videl aj dalšiu možnosť. Ponechať vysoký na základni a pridať jeden krmný nadstavok, teda zostava VN plus NN a do nízkeho intezívne zakrmiť.
Nemaj strach že sa do tejto zostavy nevojdú. Začiatkom septembra NN podložiť pod plodisko a dokrmiť do vysokého nadstavku.
Díky mnohokrát za radu

Takže v podstatě, chápu-li to dobře:
1-vzít prázdný NN a naskládat do něj hezké souše se zásobami (+včely na nich), které jsou teď v obou NN
2-z přebývajících souší omést včely a uskladnit ty souše na příští rok
3-dát nově vytvořený NN na VN
4-zakrmit
5-V září podhodit NN pod VN a zakrmit znovu

je to tak?

Ještě technická

jak na podzim umístit plný NN pod VN, když jsou do podmetu vyvěšené včely z VN?
Když dám VN stranou na odloženou stříšku úlu, tak ty včely rozmačkám. když si položím vedle úlu zcela prázdný NN a na něj přenesu VN, tak je sice nerozmačkám, ale pořád tam budou viset. Tím bych vyřešil jeden problém, ale je tu druhý. jak tam visí, tak nebudu moct vrátit VN na podhozený plný NN, protože bych ty včely rozmázl o horní loučky toho plného NN. napadá vás něco? mě jen - uplně před veškerou manipulací s nástavky strčit ruku se smetáčkem do podmetu a ty včely omést. Moc se mi ale do toho nechce, protože zbytek práce bude hádám dosti nepříjemný. Zrovna předevčírem jsem čistil a vracel podložky na spad a do jedněch vyvěšených včel jsem tou podložkou omylem drbnul, čímž jsem jich velkou část shodil...a v mžiku jsem vypadal jako vánoční stromeček plný ozdob. Ještě že jsem zbabělec a nechodím do včel v tričku a kraťasech.
Tomáš máš ty problémy.Wink To že ti včely visia v podmete, to visia počas takýchto horúčav každému a nie je to o tom, že by ti včely do plodiska nevošli. Oni sa jednoducho stiahnu z plodu aby ho svojimi telami neprehrievali a vyvesia sa prirodzene v podmete. Do septembra ešte včieľ odbudne a aj budú nižšie teploty, takže by si nemal mať problém. Pred prehadzovaním zadymíš silno do letáča a môžeš robiť.
Takhle to dělá Cimala jsem zjistil (přelom září/říjen, podhodit NN pod VN). To jsou věci s těmi nástavkyBig Grin, není to tedy vlastně víceméně jedno, jestli je ten NN pod VN, nebo nad VN?
Tomáš já to robím tak,že nakrmím do NN a z hruba po dvoch týždňoch kým nie sú plásty v NN zaviečkované, im NN nadstavok podstavím pod plodisko. Včely z tohoto NN nadstavku postupne aj mesiac prenášajú zásoby do nadstavku vysokého a ako sa zmenšuje plodové hniezdo, postupne voľné miesta vo vysokom nadstavku zanášajú. Má to aj podnecovací efekt.
Nakoniec v septembri si spravím prehliadku plodiska a tam kde treba dokrmím na 15cm vence zásob. Inak do jesene je NN pol nadstavok úplne vyčistený a na jar ho tak môžem preložiť na pozíciu medníka. Potom je tu aj druhá možnosť,zimovať z NN nad plodiskom. Já osobne nedoporučujem. V takejto zostave je už prítomná medzinadstavková medzera a hrozí odtrhnutie od zásob. Dalším dôvodom prečo nie je to,že teplo stúpa k stropu a včelstvá z plodiskom na vrchnej pozícii majú tak v skorej jari lepšie podmienky pre plodovanie.
Vyzkoušel jsem prakticky všechny způsoby krmení v ED a nezjistil jsem rozdíly v rozvoji včelstev v následujícím roce.
Způsob, který popisuje Josef 333 je velmi dobrý, ale není nutno se bát ani ponechání NN nad plodiskem do předjaří. Včely si do VN vždy uloží dostatek zásob, aby jim stačily až do hromadných proletů.
Je dokonce otázkou, zda ,,chladnější" plodiště v zimě není výhodné právě tím, že trochu omezuje zimní plodování.
Manipulace s VN u zakrmeného ED není zrovna nejlehčí a vyžaduje většinou pomocníka nebo zdvihací zařízení.
Tento problém mi pomohly vyřešit samy včely. Když jsem jednou krmil do horního NN a chtěl jsem ho pak podsadit pod VN, byl NN zcela prázdný. Včely uložily vše do plodiskového VN.
Od té doby jsem krmil přímo do VN a dolní manipulační NN jsem měnil celý každé 3 roky a to před snůškou, kdy byl VN přece jen o něcop lehčí.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's