Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Vím že někteří včelaří v neuteplených úlech 30x39 a 39x15.Propagátoři včelaření Eurodadant však tvrdí že Eurodadant je vždy uteplený.Prodejci leckdy nabízejí úly neuteplené a nyzývají je Eurodadant.Což si myslím že by neměli.Prodávají úly šité nějakému včelaři na míru.Nevím, možná lze dobře včelařit tak i tak.Jen jsem byl upozorněn, že Řeháčkova metoda vyžaduje uteplení.
Myslím že jedno včelstvo skusím v neuteplených úlech a ostatní zateplím.
Mušketýr
mám všechny ED neuteplené - síla stěny 25 mm, 20 mm a 18 mm - včelařím jen krátce, ale rozdíl jsem nezaznamenal...
poznámka: V súvislosti s (EU)Dadant tu padla zmienka v niektorom vlákne o "možnosti prehrievania nezateplených úľov počas leta" . Podľa mňa je to riešiteľné bielym náterom alebo predsunutou pultovou strechou pokiaľ nekočujem (na včelnici) .
V Eurodadante sa zakrmuje do krmneho nadstavku ktorý je nad vysokým plodiskom.Po prvých preletoch sa tento krmný nadstavok podstavuje pod plodisko.Síce nemám eurodadant, ale zaujíma ma riešenie, ako včelári v ňom postupujú ak zistia ,že na jar sa v krmnom nadstavku už nachádza plod.Čo s plodom a čo z nadstavkom,je daný nejaký štandartný postup? Už len z tohoto pohľadu sa mi viac pozdáva riešenie ak sa krmný nadstavok podstavuje pod plodisko už na jeseň.
Toto je Rehackova originál metodika z nížin. V horších podmínkách se dává pod už na podzim, neboť tam díky větší spotřebě a delší zimě často včely přelezly a výhoda dadantu byla fuč.
Ono mezi námi je to i bez toho přelezení nevýhoda, pokud člověk považuje uteplený strop za výhodu.
Jozef 333

Nevím vlastně, co je v Řeháčkově Metodice, byl jsem líný jí celou přečíst a neztratit se v tom. Nemám třinácti, ale jen čtvercový jedenáctirámek a tak také proto.

Pan Cimala na své přednášce jasně říká, že NN, do kterého se krmilo, dává 15 září pod VN. Dále říká, že v předjaří je u normálního vč prázdný a nebo skoro prázdný a že neví a že je mu úplně jedno, kdy vlastně vč ty zásoby přenosí.

Moje zkušenosti jsou úplně stejné. Už jsem to tu psal dvakrát. Jen náhodou jsem někdy v půli 90 let přivezl z lesa NN plné zavíčkované melecitozy a kámoš mi pomohl a dali jsme dvěma vč "pod nohy" po jednom NN. Na jaře jsem hořce litoval, že jsme to nedali u všech vč!!!!

Takže nejen NN s cukrem, mimochodem pan Cimala má v podletí snůšku z něčeho co jsem zapomněl, neroste to tu a tak proto jsem zapomněl, co má hořký med a už proto to musí dávat dolů na podzim. Tak jsme vlastně kvůli problémovému medu přišli oba na to samé a nezávisle na sobě.

K vaší druhé otázce.

ED předpokládá předjarní ( já u svého úlu v únoru co nejdříve) zužování a tehdy není plod v NN nikdy ať je NN nahoře nebo od podzima dole. Nebo aspoň já nikdy nemám tak silné vč, aby měly v NN plod v první dekádě února. Tu dobu nebrat doslova, třeba letos to bude později, ale já zužuju i když je na zemi ještě sníh, hned, jak jen to jde. Je nutné brát v úvahu míru 39x30, kdy důležitá je ta výška a plocha 11 rámků. Vč se skoro vždy snaží plodovat jen na vysokých rámcích do poslední chvíle než přejde do NN.
No pýtal som sa hlavne preto,že už niektorým mojim priateľom zo včely.sk už vidieť chumáč v krmnych nadstavkoch,nejedná sa o slabé včelstvá a predpokladám,že ak sú už teraz hore,tak tam začnú aj plodovať,takže sme riešili čo s tým.
Já mám rámik o výške 35cm a krmim priamo do plodiska.Nízky nadstavok nad plodiskom pokladám za zbytočnú možnú komplikáciu ktorá ak sa včely presunú pod strop,tak sa tým popiera výhoda dadantu, ktorou je hlavne plodovanie na súvislej plastovej ploche.
Zvažoval som ešte riešenie pri ktorom by som krmil do krmneho nadstavku a ten na jeseň podstavil-celkom sa mi to pozdávalo,ale to len do času kedy som si odskúšal dvíhanie vysokých ktoré boli zásobené medom po znáške zo slnečnice-bola by to otročina.Takže myšlienku krmneho nadstavku som zavrhol a pri výške plástu 35cm je to aj tak len zbytočná komplikácia na viac.
To je kvadratura kruhu a způsob jak si udělat problém který budu umět dlouho a zbytečně řešit.

Řeháček tím NN řešil to že okopíroval špatně Dadant na český rámek a rámky byly pro naše podmínky malé.

V teple Itálie a jinde mají 43,5*30 - a tady on zavedl 39*30 a ještě to nazval EURO.
Pokud si vezmete 45*30 (448) tak je to už v pohodě, vejde se tam plod i zásoby.

NN jako rozšíření plodiště v Dadantu se česky nazývá KURVÍTKO. Pro včelaře i pro včely.
Ale co by včelaři v zimě řešili, že, když nemají zimní měl.Smile
Po dlouholetých skušenostech musím uznat že NN nad dadantem v zimně a na jaře není dobrý. Vzniká tam studený dělený prostor který zcela degraduje výhodu jednolitého vysokého plástu. Řešit se to dá- podsadit ho brzo na jaře dolů ale je s tím problém. Pokud je tam už plod tak je to uplně v háji a podsadit se to nedá proto že to zachladne a i na tom umře třetina včelstva která to zahřívá a odtrhne se od chomáče.Jedině ten plod na 2-3plástech vybrat a soustředit do jednoho nástavku nad včelsvem a zbytek se dá podsadit. Je to fakt KURVÍTKO

A zase včelaři v teplých oblastech to nevnímají. Mají furt teplo a žijou v jiným světě,mezera mezi nástavky jim nevadí stejně jako u NN úlu.
Metodika pro Eurodadant je určena specielně pro tento úl a ne pro jiné typy Dadantů.
Pokud se o to někdo pokouší, pak může mít problémy, které jsou uvedeny v posledních příspěvcích.
Předpokládám, že nikdo z těch, kteří tyto problémy popisují, nikdy v klasickém Eurodadantu nevčelařil.
A Eurodadant tieto problémy nemá? Myslím si,že sa s nimi stretáva približne v rovnakej miere ako v dadante,včely sa správajú podobne.
Dokonca v príručke pána Reháčka sú spomenuté rovnaké problémy na aké som sa pýtal.Je tam opísané podľa mňa nie šťastné riešenie,pretože sa tam doslova píše,že pred zámenou sa zo včelstiev u ktorých sa vyskytne plod na 1-3 rámikoch v krmnom nadstavku,tak treba plod odobrať a tento plod sústrediť z viacerých včelstiev do jedného nadstavku a tento nadstavok z plodom posadiť na najsilnešie včelstvo, ktoré by ho malo obsadiť.Takže problém tiež exzistuje.
Naopak, je to právě předmětem zábavy a různých řešení ED. Třeba Pavel Cimala aby tomu problému v originál metodice čelil tak začal podsazovat už na podzim a vylepšil to tak, že nakonec má dole dokonce dva NN kam překládá ty krajní vysoké na vybrání na jaro aby mu v zimě nezplesnivěly na krajích.
každá metodika má svůj vývoj ... myslím že platí to rozdělení, v jaké nadmořské výšce je tento úl využíván...
já se například u tohoto úlu na začátku trápil, jak na loňský oddělek, neboť metodika o tom nehovořila... pokusy a hlavně omyly jsem se dobral uspokojivého výsledku...
stejně tak pan Cimala se v jeho nadm. výšce podobně jako p. Barnat dobrali NN podsadit na podzim...
ale u mě v nížině funguje to, co píše p. Šumera... včely běžne přesunou chumáč během zimy do NN nad plodiště, ale s počátkem plodování se opět stahují dolů a stahují tam i zásoby... matka totiž radši ploduje v již zakladených vysokých plástech, než v těch panenských v NN které byly na zimu plné zásob... a navíc tam dole mají uložený pyl, který včely nepřenášejí... toť má zkušenost...
A teplo furt a furt uniká do nízkého nástavku kde není potřeba a rozptyluje se v mezinástavkové mezeře. Ale v nížině to prostě nevadí,tam jde všechno.
Taky mi tam nějak ty NN nahoře vadí. Plánuju po proletu podsadit. A příští rok krmit do VN a nejsem si jist jestli ten nízký nechat podsazený, nebo ne:/
(09.02.2017 20:26)Marec napsal(a): [ -> ]každá metodika má svůj vývoj ... myslím že platí to rozdělení, v jaké nadmořské výšce je tento úl využíván...
já se například u tohoto úlu na začátku trápil, jak na loňský oddělek, neboť metodika o tom nehovořila... pokusy a hlavně omyly jsem se dobral uspokojivého výsledku...
stejně tak pan Cimala se v jeho nadm. výšce podobně jako p. Barnat dobrali NN podsadit na podzim...
ale u mě v nížině funguje to, co píše p. Šumera... včely běžne přesunou chumáč během zimy do NN nad plodiště, ale s počátkem plodování se opět stahují dolů a stahují tam i zásoby... matka totiž radši ploduje v již zakladených vysokých plástech, než v těch panenských v NN které byly na zimu plné zásob... a navíc tam dole mají uložený pyl, který včely nepřenášejí... toť má zkušenost...

Nevěřte že v nížině je to jedno, tam zase vše kvete dřív a tak je to píchni jako bodni!

Prostě podsadit je to nutné na podzim vždy a v každé výšce. Když nic jiného, do NN nahoře utíká, jak píše Karel a i další, teplo a tak je NN nahoře brzdou jarního rozvoje.
Josef 333 napsal(a):A Eurodadant tieto problémy nemá? Myslím si,že sa s nimi stretáva približne v rovnakej miere ako v dadante,včely sa správajú podobne.

Nemá. Včelařím v Eurodadantech už desátý rok a nikdy jsem tyto problémy nepozoroval.
Do horního NN matka neklade ani když tam zůstane třeba do konce března a jarní rozvoj je rychlejší v ED než v 39x24 i tehdy, když se horní NN podstaví až v předjaří po několika hromadných proletech.
Mohu to posoudit, mám oba tyto typy úlů ve stejném počtu.
(09.02.2017 13:27)KaJi napsal(a): [ -> ]V teple Itálie a jinde mají 43,5*30 - a tady on zavedl 39*30 a ještě to nazval EURO.

Taky jsem si vždycky myslel, že tohle je nešťastný název a nechápu proč to nenazval třeba CZdadant. Každému musí být jasný, že úl na "skoro národní" rámkové míře se po Evropě jen těžko rozšíří.
Příští týden hlásí jasno, 8 stupňů. Chtěl bych v ED zužovat. Myslíte, že se to dá třeba i při teplotě 6 stupňů nebo doporučujete počkat?
Krátký vstup do úlu mimo sezení chumáče je v tuto dobu možný při jakékoliv teplotě.
Ale:
Zužování v ED bylo doporučováno v době, kdy byla rozšířena nosema apis a kdy se předpokládalo, že tato houba nebude mít při vyšší teplotě dobré podmínky pro množení.
V současné době prakticky všude převažuje nosema ceranae, které teplo spíše vyhovuje.
Vložení přepážky (Blinovovy - tedy s otvorem) se provádí hlavně proto, aby včely vyčistily plásty za přepážkou, určené k vyřazení. S čistěním včely začnou až po rozvolnění chumáče, tedy po několika předjarních hromadných proletech.
S vložením přepážky tedy není nutno spěchat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's