Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Marec. Ano, dělal jsem to taky tak už od asi roku 1982. Jen se mi zdálo, že do KK "nad hlavou" utíká teplo a taky vlhko (plesnivěly mi tam plné rámky s jídlem) a já měl vždy za to, že je třeba nastartovat jarní rozvoj ještě dřív, než se do toho dostanu to přehodit.

Už jsem to tu psal několikrát. Jednou jsem přivezl na stanoviště u chalupy melecitozní betóny z lesa a nevěděl co s nimi. U dvou vč jsem je dal touhle dobou (nebo kolem 15, už nevím) pod VN, nad VN nebylo nic, byly nakrmené dostatečně.
V druhém roce jsem hořce litoval, že jsem to neudělal u tolika vč, kolik jsem měl NN s tím cementem! Nejenže to bylo vyčištěné, ale ta vč byla ve srovnání s ostatními v takové kondici, že byla radost s tím pracovat a výnos byl na tom stanovišti nadprůměrný s menší sumou práce než u ostatních vč.
Už jsem to tady psal, zvětšením rámku a hlavně prodloužením rámku nebudete mít takové problémy.
Ale ani EU dadant. Cool
I když název zavádí, ten úl není EUdadant ale CZ dadant.
V EU je DADANT buď vysoký Langstroth, nebo klasický Dadant Blat. (ani v jednom nemají zde řešené starosti. Smile
EU by se asi divila. O víkendu to bylo pěkně vidět, na dohled od českého kostela nám za hranicemi kolega z EU vysvětloval včelaření v dadantu. Jaký myslíte že tam byl rámek. Smile

A po ránu mně pobavila myšlenka: Kolik odpůrců EU znám mezi EU dadantisty. Smile Smile
Kaji byl tam JU?
Nejsem EU Dadantista (tedy podle Tvé definice ano, protože mám LG dadant JU + 2/3), ale EU odpůrce jo Smile
Tak se odstěhuj do Ruska, nebo na východ Ukrajiny. Tam se EU brání i se zbraní v ruce a máš klid. Nebo USA. To je ale dál. A taky už to tam není ono. Samá norma, daně jak hrom, . . .Cool


Měli tam 448*285 + 448*137. 10 i 12 rámků.
U úlu Eurodadant postrádám česno. Vzhledem k hromadění včel u očka mi to nedalo, otevřel jsem dno a raději nyní kontrolují případnou loupež. Tu naštěstí ne pozoruji, jen mi při tom pozorování chybí česno, včelky sice vylétávají zespodu, ale přilétávají k očku. Jaký máte názor na tento můj "poznatek" ? Úly mám z http://www.eurodadant.cz a uvažuji, jestli nebude lepší česna dodělat. Děkuji za názory... Česnem nemyslím výlet ze dna, ale určitou plochu k "přistávání" včel...
Ty máš na mysli tzv. leták, viď?
Koukni do nějaké včelařské literatury, tam tenhle termín bude popsaný i vysvětlený.
Určitě u úlu není na škodu.
Hlavně při silné jarní snůšce.
Na exkurzi v NDR měl přednášející opřené o česno desky až na zem a že jeho učitel tvrdil, že to dělá nástavek medu.
(12.09.2016 20:19)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]... včelky sice vylétávají zespodu, ale přilétávají k očku. Jaký máte názor na tento můj "poznatek" ?
vlasto pozoruj včely ďalej...Wink
moje včely ak vyletia očkom, očkom sa aj vrátia, ak vyletia otvorm v dne -"česnom" aj sa tadiaľ vrátia...
majú ho na šírku úľa a vysoké 15 mm...
No to je právě to, co mi vrtá hlavou. Jediné, co mě napadlo je, že očka jsou označená barevně, ale česna jsou ještě nerozlišená. Doteď jsem měl pocit, že barevné značení je jen ze zvyku. Úly jsou čtyři vedle sebe...
Na barvy u úlů nevěřte. Je to jen podivná představa včelařů, v drtivé většině těch starých.
V říjnovém časopise Včelařství je v kalendáriu popsáno, že v Eurodadantu se mají odebrat oba krajní plásty.
Chtěl bych se zeptat těch, kteří v Eurodadantech včelaří, co je v tu dobu v těchto plástech a jestli na nich nesedí včely.
Nějak mi to nejde na rozum, aby se včelám v říjnu z ničeho nic najednou odebraly oba krajní plásty.
Mohl by jste někdo popsat, jak to v tu dobu v úlu vypadá a jak moc je tento úkon pohodový, či problematický.
Děkuji předem za odpovědi, Josef.
Nemám klasický Eurodadant mám 39*35 + polštář 39*17... čekám až se stáhnou do zimního chomáče a pak někdy začátkem listopadu, když je teplejší den dělám poslední úpravy plodiště...buď odeberu krajní rámky úplně, nebo je vyměním za SR či MS.
Taky záleží kde se usadí vpravo, uprostřed, vlevo, nahoře nebo dole je to individuální.Angel
Díky a jak je to tedy ještě s tím, co je zrovna v těch krajních plástech.
To jsou suché, že se můžou odebrat?
Včely v nich nemají žádné zásoby ani pyl?
Toto mi nedáva logiku,zakrmim včelstvo a potom následne podľa mňa už v nevhodnom termíne odoberám plné plásty zásob z krajných pozícii. K čomu mi tieto už nevhodné plné plásty určené na vyradenie budú,bud ich musím skladovať-pre koho,alebo ich podstavím na vyčistenie pod plodisko.
Dvíhať plné ťažké plodiská v októbri,no neviem či toto môže byť pre niektorého včelára uspokojúci zážitok.Nemalo by to byť opačne? Pred zakrmením odoberiem krajné plásty ktoré vyradím a ak sa v nich nachádzajú ešte zbytkové zásoby,tak môžem tieto plásty na vyčistenie podstaviť pod plodisko.
Já by som osobne plásty odoberal pred krmením.
Já som moje včelstvá v dadantoch už pred zakrmovaním zúžil priehradkou na 9 vysokých plástov-plus podstavený NN nadstavok.Za priehradku som z krajov preložil dva najstaršie plásty.Včelstvá všetky dodávané zásoby mi tak sústredili na týchto 9 plástov,za priehradku uložili dočasne len minimálne množsto zásob.
Po kontrole v októbri, boli tieto dva plásty za priehradkou od zásob takmer úplné vyčistené ,z minimálnym zanedbateľnýmii zásobami po rohoch rámikov.Dali by sa odobrať a tak by som po krajoch plodiska zabezpečil lepšiu cirkuláciu vzduchu.Mňa tam ale počkajú až do jari,kedy ich prázdne vyradím,kvôli minimálnej plesni ktorá sa na krajných rámikoch určených na vyradenie môže vyskytnúť, sa predsa nebudem v oktobri hrabať v plodisku.
(04.12.2016 19:23)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Pred zakrmením odoberiem krajné plásty ktoré vyradím a ak sa v nich nachádzajú ešte zbytkové zásoby, tak môžem tieto plásty na vyčistenie podstaviť pod plodisko.
Já by som osobne plásty odoberal pred krmením.
Já som moje včelstvá v dadantoch už pred zakrmovaním zúžil priehradkou na 9 vysokých plástov - plus podstavený NN nadstavok.
Za priehradku som z krajov preložil dva najstaršie plásty.
Včelstvá všetky dodávané zásoby mi tak sústredili na týchto 9 plástov, za priehradku uložili dočasne len minimálne množsto zásob.
Po kontrole v októbri, boli tieto dva plásty za priehradkou od zásob takmer úplné vyčistené, z minimálnymi zanedbateľnými zásobami po rohoch rámikov.
Dali by sa odobrať, a tak by som po krajoch plodiska zabezpečil lepšiu cirkuláciu vzduchu.
Mňa tam ale počkajú až do jari, kedy ich prázdne vyradím, kvôli minimálnej plesni ktorá sa na krajných rámikoch určených na vyradenie môže vyskytnúť, sa predsa nebudem v oktobri hrabať v plodisku.

Tak tahle úprava plodiště na zimu se mi jeví ještě lepší, než ta v Eurodadantu.
Je zajímavé, jak se dá udělat něco ještě jinak a hlavně, že se o to dokáže někdo podělit.
Moc dobré Jozefe Wink
Děkujeme
Oba krajní plásty mají většinou zásoby (koncem září byl podsazen 2.NN, do kterého bylo zakrmeno a z něhož včely doplnily zásoby do VN). Část doplním jiným včelám ze slabšími zásobami a zbytek nechávám na jaro, kdy se hodí též. ED má 13 rámků, takže se zimuje na 11-ti a plných bývá 9.
Volný prostor u stěn je doporučován jako prevence plesnivění krajních plástů. Kdo chce takto zimovat, může použít tento jednoduchý postup.
Při posledním medobraní se z plodiště odstraní oba trubčí plásty, ostatní se srazí k sobě tak, aby u stěn byla volná místa. Do nich se vloží přepážky (např. Blinovovy).
Po nakrmení se tyto přepážky nahradí stavebními (třeba zcela prázdnými) rámky, aby včely při pozdní podzimní nebo časné jarní snůšce neprostavěly mezery a nepřilepily krajní plásty ke stěnám.
Všechen ostatní postup dle metodiky.
Ale tato úprava, tedy podle pana Šumery, je ještě jednodušší než ta doporučovaná ve Včelařství - dle pana Cimaly a ještě jednodušší než ta uváděná Jozefem 333.
Čeňkův způsob je modifikace metodiky eurodadantu.
Pan Šumera to prostě, dle mého názoru, dělá nejjednodušeji z těch tří, zde výše popsaných, postupů.
Ano, určitě je to jednodušší. Já si na té "mé" variantě cením těch rezervních plástů do předjaří. I když celý podzim se snažím přivézt včelstva do zimy silná, na jaře tam jsou opět rozdíly (určitě přirozené) a tehdy používám takto získané rezervní plásty - ihned po komorování - za blinovu přepážku.
Je docela škoda, že sem přispívá velice málo eurodadantistů.
Není někde nějaké diskuzní fórum, kde by se dalo diskutovat s eurodadantisty?
Na stránkách Dadantklubu asi nic takového není, že?
Nebylo by možné to tam nějak zřídit?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's