Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmítka a krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
O ramkových krmítkách jsem spíš uvažoval pro oddělky.
Zimní krmení bych nechal na 2x 5l krmítko s prosakem.

EDIT:
Rozdělil jsem příspěvky z tématu Medocukrové těsto a založil toto téma.
Na podletní krmení v Optimalech, pokud se mi nepodaří vytvořit mednou komoru schovávám 5l kanystry od destilky. Uříznu jednu stěnu a na placato položím do jednoho prázdného NN přímo na loučky. Vlezou se tam 2 vedle sebe, jako plovák hrst slámy a naleju 10 l roztoku najednou. Otcovi jsem tak zakrmil 3 včelstva a úplná pohoda. Nic nekvasilo a včely se netopily.
Pokud budu používat plastové rámkové krmítko (přes dva rámky - p. Matela) musím dávat plovák apod. nebo můžu nalít jenom samotný roztok a nic tam dávat nemusím ?
plovák tam být musí, včely by se topily. Při dolévání roztoku dejte pozor, plovák se někdy přilepí ke dnu. Nevadí když roztok nalijete do krmítka plného včel, hlavně musí být plovák na hladině.
(17.01.2010 16:03)Misoka napsal(a): [ -> ]Pokud budu používat plastové rámkové krmítko (přes dva rámky - p. Matela) musím dávat plovák apod. nebo můžu nalít jenom samotný roztok a nic tam dávat nemusím ?

Krmítko se dodává bez plováku a prý být nemusí. Vnitřní stěny jsou zdrsněné pro snadnější přichycení včel.
to si rád přečtu nějakou zkušenost, když vidím, jak to v krmítku plném včel vypadá po nalití roztoku, typoval bych bez plováku stovky utopených. S použitím plováku jsou utopené jen jednotlivé včely, řekl bych že ty, které dostaly ne víru při nalívání nějakou ránu.
Setkal jsem se i s názorem, že sláma není příliš hygienická (kdo ví, co mají stébla uvnitř ...), ale nedovedu to posoudit. Mi se docela osvědčily převařené krátké bezinkové větvičky, dobře plavou a včely se prakticky netopily. A jak se zvolna propíjím k lepší budoucnosti českého a moravského vinařství (děda vždycky říkal: na český stůl české víno ...), tak schovávám špunty, řežu na půlky a užívám jako plováky. Funguje to. Občas je umeju a vyvařím, což je možná až zbytečné. Oddělky dobře berou i mač (medovou vodou prolitý a přes noc ustátý krystal).
(27.05.2010 14:37)PavelN napsal(a): [ -> ]to si rád přečtu nějakou zkušenost, když vidím, jak to v krmítku plném včel vypadá po nalití roztoku, typoval bych bez plováku stovky utopených. S použitím plováku jsou utopené jen jednotlivé včely, řekl bych že ty, které dostaly ne víru při nalívání nějakou ránu.

Chtěl jsi nějakou zkušenost? Tady ji máš – topí se Undecided
Dal jsem jim v úterý kilo cukru s kilem vody a včera byla plná hladina utopených včel. Bylo mi jich líto. Odhaduji, že tak 3/4 odebraly a ten zbytek s mrtvolkami jsem jim vylil.
Naštěstí jsem si vzal s sebou kilovku krystalu, tak jsem ho do krmítka nasypal a zalil troškou vody. Vznikla mi taková velmi pomalu tekoucí směs. I na tu jsem raději dal kus dřívka.
(16.07.2010 9:28)PetrM napsal(a): [ -> ]Chtěl jsi nějakou zkušenost? Tady ji máš – topí se Undecided
Dal jsem jim v úterý kilo cukru s kilem vody a včera byla plná hladina utopených včel. Bylo mi jich líto. Odhaduji, že tak 3/4 odebraly a ten zbytek s mrtvolkami jsem jim vylil.

takže strčit tam hrst slámy, plováček ze dřeva (http://www.mirzeleny.cz/?p=productsMore&...ngstroth), nebo mřížku ze síťoviny (http://www.n-vcelari.cz/index.php?option...&Itemid=68) obr. 21 a 22
Tak jsem si podle Miroslava Zeleného udělal plováky z latěk do plastového krmítka od Matelů.

[attachment=65]

Šest latí 17 x 5 x 1800 mm po 40 Kč a pár gramů hřebíčků. Celkem tedy za 255 Kč.
Nařezal a stloukl jsem z toho 11 plováků.
Zbylo mi jen asi 18 cm latě. Jinak žádné odřezky.
Také jsem se natrápil s krmítky od Matelů. Vyhnat z nich včely před krmením, bylo zdlouhavé a pracné. Nevyhnat je znamenalo utopit je. Dával jsem tam bambusové špejle, ale nic moc. Navíc včely si do vyprázdněného prostorného krmítka začaly stavět divočinu.

Na letní škole nástavkového včelaření v Krušlově nám zkušený včelař pan Přeslička ukazoval, jak to řeší on. Z plastové síťoviny ustřihl dlouhý pás a ten poskládal do takové harmoniky (je třeba to tam poskládat hustě) a vložil do krmítek. Udělal jsem to také a funguje to výborně! Včely do takto vyplněných krmítek nestaví. Netopí se. Když nalévám roztok, velmi rychle a snadno couvají po síťovině před zvyšující se hladinou nahoru. Po té síťovině jim to jde výborně.
Honza
Na stránkách PSNV jsem prohlížel fotografie z Ostravské výstavy 2010.
http://www.n-vcelari.cz/index.php?option...&Itemid=68
Zaujal mě zlepšovák pana Václava Kopeckého z Lán - třírámkové kapsové krmítko, které je možno doplňovat bez kontaktu se včelami. Nikde jsem však nenašel žádné vyobrazení ani kontakt na autora zlepšováku. Máte někdo kontakt na pana Kopeckého (nejlépe e-mail)? Viděl jste to krmítko někdo? Máte fotku, nákres nebo alespoň popis, jak to funguje?
Jen adresu: Václav Kopecký, Lány 61, 537 01 Chrudim
Zkus e-mail: brtnikvasek@seznam.cz tel. 608 519 225
(15.09.2010 22:24)PetrM napsal(a): [ -> ]Jen adresu: Václav Kopecký, Lány 61, 537 01 Chrudim

Na tu jsem na soupisce vystavovatelů také narazil Angel, když to jinak nepůjde, využiju služeb pošty, nebo pana Kopeckého vyděsím svou návštěvou.
Krmítko od Matelů mám a musel jsem též udělat plovák a to ten, že jsem na cilkulárce uříznul pásek dřívka na šířku a délku krmítka a do něj jsem navrtal dirky o průměru 6mm. Je to fakt jenom pro oddělky. Použil jsem truhlík na kytky, udělal jsem do něj plovák, zdrsnil jsem ho papírem a posloužil stejně. Cena truhlíku 25Kč.. Zaujala mne vlekoobjemová krmítka od pana Pavla Svobody, na krmení včelstev myslím velice zdařilá, mimochodem cena je 350Kč..
(21.07.2010 23:13)PetrM napsal(a): [ -> ]Tak jsem si podle Miroslava Zeleného udělal plováky z latěk do plastového krmítka od Matelů.



Šest latí 17 x 5 x 1800 mm po 40 Kč a pár gramů hřebíčků. Celkem tedy za 255 Kč.
Nařezal a stloukl jsem z toho 11 plováků.
Zbylo mi jen asi 18 cm latě. Jinak žádné odřezky.

pokaždé si z obchodu při nákupu odnesu dřevěnou lísku, vyřežu podle krmítka a nepotřebuji ani hřebíčky celkem tedy za 0 Kč
To je dost zajímavý nápad. Asi se po tom také podívám. Ješte mi dost plováčků chybí.
(20.09.2010 10:05)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]
(21.07.2010 23:13)PetrM napsal(a): [ -> ]Tak jsem si podle Miroslava Zeleného udělal plováky z latěk do plastového krmítka od Matelů.



Šest latí 17 x 5 x 1800 mm po 40 Kč a pár gramů hřebíčků. Celkem tedy za 255 Kč.
Nařezal a stloukl jsem z toho 11 plováků.
Zbylo mi jen asi 18 cm latě. Jinak žádné odřezky.

pokaždé si z obchodu při nákupu odnesu dřevěnou lísku, vyřežu podle krmítka a nepotřebuji ani hřebíčky celkem tedy za 0 Kč

Chci říci, že se ztotožnuji s Vaším přístupem k věci.
Vše vyrábím také na koleni z materálů, které jsou k dispozici za mizivé ceny nejlépe rovnající se 0Kč nebo jak se říká co dům dal Smile.
My malovčelaři (a je nás většina) koukáme hlavně na cenu, srovnáváme zboží na netu atd. ale pousta věci jde vyrobit doma za cenu pouze našeho času...
stačí se koukat kolem sebe.
Příklad. celodřevěný nástavek od Břinka (podle mého názoru jeden z nejlepších výrbců v ČR) stojí podle typu 500Kč = 4 spojená prka... No ty bych nedal. Všude se válí tolik materiálu....
Stačí koukat kolem sebe...
Nikdy jsem na tom nebyl tak dobře, abych si prostě všechno objednal a koupil - bez jakéhokoli příznaku. I můj táta jako starý "pétépák" se naučil všechno si dělat sám a dobře, neb u černých baronů se vyučil paradoxně řadě řemesel. Na mě se to asi i logicky přeneslo, takže i nábytek jsem si dělal sám. Ale s věkem a jinými komplikacemi jsem se dostal do situace, kdy jsem se nakonec rozhodl pro jinou metodu (jakkoli se dřevem moc rád pracuju a nějaké vybavení pořád mám). To rozhodnutí spočívalo v tom, zkusit si vydělat tím, co snad trochu umím, a pak to investovat do včel. Měl jsem jednu chvíli pocit, že když víc zaberu ve svém oboru, tak tak mě to odborně obohatí i přinese i chechtáky (nejsem ovšem řemeslník, právník či ajťák, takže honoráře jsou na hranici chudoby, ale dají se zvýšit mírou píle a počtem hodin. Pracuji s latinskými texty a občas je i překládám...). Nevím, jestli to bylo dobré rozhodnutí, ale jsem ho udělal a se uvidí ... Prostá matematika mi říká, že je to tak "fifty - fifty" stran peněz, ale vstupují do toho i mnohé "nepočítatelné" faktory. Takže ...
Referenční URL's