Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zimné sedenie včelstiev -poloha chumáča da sa povedať je vždy tam, kde včely ukončujú plodovanie, Ak je možnosť tak treba včely prehliadnuť koľko majú zásob v tomto priestore, Zavislosti od typu úla a ulovej zostavy sa može stať, že včely spotrebuju zásoby v tomto priestore a nepresunú sa bud bokom či na vrchnu časť ulovej zostavy- padnu na hlad hoc majú skoro plný ul zásob ale nie na správnom mieste. Stava sa to pri dlhšej periode chladného ,mraziveho počasia, - nepresunutie sa za zásobami.

Toto videiko znazornuje upravu včelstva, bo tam kde sa tvorí chumač je málo zásob. Nakoniec ich nazebruje plnýplast s polovičnými plastami so zásobami- pre istotu.
Ak tam majú zásoby, tak nepadnú na hlad, ale na chlad. Nie je to hoax ?Huh
V lete by sa im to nestalo.
V lete nie- v zime nie je možnosť sa premávať hore dole resp , do bokov ula- Ano spotreba je v zime nízka cca 1kilo za mesiac možno do jari by vydržali. Podstata je niekde inde, oni sa zameriavaju na klietkovanie matiek v jesennom období - v tom pripade je rozloženie zásob idealne- na to chceli poukazať.Včely maju ešte teraz plod.
HonzoR - to mi přidje divné, já jejich kanál taky odebírám, ale oni občas melou, že jim je blbě rozumět, když by chtěl člověk rozumět do posledního slova všechno. Ale tady si myslím, že jejich problém je jak napsal Albert. Oni včelaří někde na Kubáni, když se podíváš na mapu, tak tam může být v zimě opravdu zima a dlouho, a ne jako u nás.
Zároveň mi ty jeho úvahy přijdou trochu nelogické. Oni vyhnaly včelstva do síly dlouhodobým (mluví o 2 měsících postupného krmení) do síly, přičemž zminňuje, že po tu dobu co krmili/podněcovali, tak včely měly vydatno či slušnou pylovou snůšku a zanášely po vylíhlém plodu prázdné buňky pylem.
A říká, že je budou muset nazebrovat....ale proč, když mají snížený počet rámků, sám to připomíná, že nemá cenu mít víc rámků, než kolik je včel na obsazených uličkách, a přesto to chce zebrovat, protože se bojí, že se odtrhnou od zásob. To nevím, na jak malou kouli by se ty včely musely smrsknout.

Chci říct, že pokud takto silná včelstva jak ukazuje na videu půjdou do zimy a budou obsedat ty rámky/uličky jako teď, na zmenšeném prostoru, tj. aby na těch zásobách prostě vždy nějaké včely v potřebném množství seděly, tak se podle mne nemůže stát, aby se ty včely odtrhly od zásob......to je to co píše Albert, že mu to přijde divné, hoax.
Pokud dobře chápu chování chomáče v zimě, tak část včel je v prázdných buňkách tak jako tak a energii berou ze zásob postupně jak rotují v chomáči a chomáč se přitom pomalu sune, takže vždy se nějaké včely dostanou k zásobám, pokud ten úlový prostor není zbytečně velký.
goro, díky za reakci....ale jak to čtu, tak mi přijde, že jsem ten svůj dotaz napsal blbě, jako vždyckySmile...nebo spíš moc stručně, abych neiritoval ty, co je zmáhá čtení delších příspěvkůWink
upřesním...
zkušenější a déle včelařící včelaři už některé z mých postřehů dávno znají, pro mě to je ale nové. takže.

včelařím na teplou stavbu, česna mám doteď otevřená na plno, jen očka mám zavřená, aby tam včelám nefoukalo a vzduch šel jen ze zdola, z celozasíťovaných den. zimuju na dvou nástavích 39x24.

během každého vytáčení jsem vážil každý jeden rámek, před vytočením a po vytočení, a hmotnosti si zapisoval, z čehož jsem zjistil a ověřil si, že ukládání medu/zásob má jistá pravidla (v nějakých knížkách to možná bude popsané, ale nejlepší je si to ověřit vlastním pozorováním).
podle těchto pravidel a při teplé stavbě a při naplno otevřeném česnu a dnu mi přijde, že včely v plodišti za první plásty s pylem (odpředu teplé stavby) budou při přípravě na zimu ukládát zásoby směrem odpředu dozadu teplé stavby a stahovat/posouvat/změnšovat plodové hnízdo podle množství zanesených plástů odpředu teplé stavby.
Jinak řečeno, že čím více vzadu (teplá stavba) se plodové hnízdo, a při ochlazení i chumáč, bude nacházet, tím více zásob bude v plodišti, respektive v tom nástavku, kde chomáč je, což třeba v mém případě a asi většině případů bude druhý nástavek, kde je tepleji. Samozřejmě že chomáč nebude nalepený na zadní stěně, protože pokud bude ve včelstvu dost zásob, tak i zadní plásty budou zanesené. Nebo obráceně řečeno, čím blíže k přední stěně (při zohlednění pylových plástů vpředu), tím větší riziko, že je málo zásob v plástech.

přiznám se, že tu plohu chomáče sleduji v tuto dobu poprvé, podle spadu měli a kleštíků na podložkách při léčení, takže nemám dostatek pozorování. Množství zásob mám všelijaké, ale ještě jsem nedělal poslední podrobné prohlídky zásob a úpravu prostoru před zimou. Ale vím, na zákaldě zběžných prohlídek, že určitě ve všech včelstvech nemám všechny plásty plné zásob.

Tak proto jsem přemýšlel, a ptal se, jestli je v tom nějaká souvislost a jestli místo rozebírání, vážení a kdesi cosi by jednoduše nešla vložit podložka, zkontrolovat podle spadané měli polohu chomáče/množství zásob a podle toho dokrmit tak akorát.

Tak akorát proto, protože je pak vopruz vybírat nevyjedený sirup z krmítek.

A Goro, k té tvé otazce na konci příspěvku....já to myslel právě obráceně....zda poloha chomáče může pomoci určit množství zásob, respektive počet zaplněných zásobních rámků...a ne zda množství zásob může pomoci určit polohu zimního chomáče.

Jinak k té poloze zimního chomáče....k tomu mám teď taky čerstvé poznámky a jak goro píše, že se chomáč umisťuje na osluněné straně, tak to mohu potvrdit, na obou stanovisčtích mám úly umístěné s různou mírou/množstvím oslunění a ve všech případech včely na širokém česně (přes celou šířku dna) si jako vstup vybírají tu stranu, která je déle osluněná a to samé platí pro umístění chomáče, vždy je na té straně/polovině úlu, na kterou déle svítí slunce.
POsledné 4-5 rámikov maju poloprazdnych a s časti plod , ak si tam sadne chumáč hrozí zaleží podla sily a zimy odtrhnutie sa od zásob, včelstvo sa scrkne na5-6 uličiek a je problem. Ano maju svojský štyl , ale to vychádza z komentárov ich videii- rád ich sledujem , všetko čo sa týka izolacie, nielen na zimu ale aj použivanie KŠ ,ako proti rojeniu/izolacia matky2Týždnova/...hej majú svojský štýl ale sú taky praktickí včelari...
.
(18.10.2023 21:34)TomasK1 napsal(a): [ -> ]......mi přijde, že včely v plodišti za první plásty s pylem (odpředu teplé stavby) budou při přípravě na zimu ukládát zásoby směrem odpředu dozadu teplé stavby a stahovat/posouvat/změnšovat plodové hnízdo podle množství zanesených plástů odpředu teplé stavby.

Tomáš keď budeš kontrolovať tie zásoby (v druhej polovici októbra Blush) určitenenajdeš predné plásty plné zásob a včelí chumáč niekde vzadu, ďaleko od česna..
Nemám teplú stavbu tak mi potom napiš čo si zistil...Wink


(18.10.2023 20:56)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Pokud dobře chápu chování chomáče v zimě, tak část včel je v prázdných buňkách tak jako tak a energii berou ze zásob postupně jak rotují v chomáči a chomáč se přitom pomalu sune, takže vždy se nějaké včely dostanou k zásobám, pokud ten úlový prostor není zbytečně velký.

(02.02.2022 19:38)goro napsal(a): [ -> ]
(02.02.2022 18:31)TomasK1 napsal(a): [ -> ]... co se stane, když včely uprostřed chomáče spotřebují všechny zásoby

Tomáš včely sa obyčajne usadzujú v mieste vyliahnutia posledného plodu teda na prázdnych bunkách a zásoby si uložia okolo v dosahu chumáča (hrozen)
...vyjedenie zásob v strede chumáča sa nedeje...
zásobovanie nemajú na starosti včely zo stredu chumáča, tie kúria, starajú sa o matku a potravu dostávajú trofalaxiou...

nemal by si mať obavy, veľkosť chumáča je cez niekoľko plástov nie cez jeden, tak včely k zásobám "dočiahnu"...

Tomáš ukladáš si do pamäti tie naše odpovede alebo vo svojich úvahách začínaš vždy z nuly???Wink
[/i]
(18.10.2023 21:34)TomasK1 napsal(a): [ -> ]zkušenější a déle včelařící včelaři už některé z mých postřehů dávno znají, pro mě to je ale nové. takže.
Jen drobná poznámka, myslím, že to nikdo nenosí v hlavě. Tak moc si nefandi Smile
Kapacita mozku neumožňuje si pamatovat vše ani o vlastním včelaření.
Tvojich postřehů je tady tolik .....
Ahoj, nevíte jakou trvanlivost má Apivital sirup?
... doba trvanlivosti. 12 měsíců při dodání a skladování v aseptických nádobách, teplota skladování. -5 až +30 °C ...

Ale to jsou údaje výrobce, jaká je skutečná trvanlivost, asi bude delší, nevím.
m.
Pisou, ze ma hustotu 72,5%. Tak to by do pristi sezony melo vydrzet. 70% sirup sacharozy se mi nekazil. Tam teda na povrchu zpetne zkrystalizovala i krusta.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :