Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravim. Kdy začit krmit a do kdy by mělo být hotovo?
Pokud nemáš slunečnici v doletu, či třeba zajímavý lán svazenky.. tak už pomalu míchej cukr. já začal krmit minulý týden, krmím ve 4l sklenicích v odstupu cca 3-5 dní na sklenku, podle toho jak rychle ji spotřebujou, v listopadu bys měl ještě zkontrolovat stav zásob, zda matka nezačala moc plodovat a včely nespotřebovali moc, nebo zda také cizí včely neloupily, což mě se stalo před cca 2 dny u oddělku Sad
(01.08.2011 11:36)Kolmi napsal(a): [ -> ]Zdravim. Kdy začit krmit a do kdy by mělo být hotovo?

Kolmi, kŕmim 75 včelstiev a ešte som nezačal možno začnem medzi 5 a 10.8, vždy to záleží koľko majú jednotlivé včelstvá zásob tam kde je plod, v žiadnom prípade by nemal byť nižší ako 5 kg zásob.
Môj systém je preverený rokmi a nestane sa mi, ba som po zime konštatoval uhnutie včelstva na nedostatok zásob tom v ktorom včelstve.
Vyskúšal som už všetky varianty podávania zásob, ale najlepší je z hľadiska ich kvality podávať teplý roztok v pomere 1:1 (v prírode nikdy včely neprinášajú nektár s vyšším pomerov cukrov) a invertáza ja pre včely jednoduchšia a množstvo uložených zásob vyšší ako pri presakovacích kŕmidlách.

V prvej fáze podávania zásob v auguste -srpnu podám 2/3 zásob z množstva, ktoré chcem včelstvu dať, vychádzam z množstva zásob ktoré som vstupnou kontrolou zistil vo včelstvách. Celkove každé na zimu nezúžené včelstvo dostane celkom 15 -16 skutočných zásob. Prvú fázu dopĺňania zásob ukončím najpozdejšie 20.8

Zbytok zásob t.j. 1/3 podám cukrový roztok v pomere 1:1 od 8. do 15.9. Prečo? Je to poistka, aby sa podané posledné zásoby dostali na miesto, kde budú zimovať, týmito zásobami môžeme zabrániť a oddeliť melicitózne zásoby do konca zimy od zimujúcich včiel. Po prvom prelete, keď si včely môžu priniesť vodu z prírody, je jedno aké zásoby budú spotrebúvať, okrem zkvasených a znehodnotených. Anton
Jak je pro včely vydatný zlatobýl?

Vychováváme letošní oddělky a jak pomalu opadá snůška, posledních pár týdnů je trochu přikrmujeme. V brzké době ale u nás rozkvetou veliké lány invazivního zlatobýlu. Vyživí se tím oddělky dostatečně nebo mám počítat s tím, že přikrmovaní už bude potřeba až do zimy?
je třeba krmit i v případě, že včely stále nosí do úlu na rouskách pyl? Předpokládám, že pokud najdou pyl, najdou i sladinu, ale nejsem si jistý.
Pyl nosí různých barev, myslím si že z louky, která kvete přes silnici za včelínem
Re: Podolíčko...
To že včelky nosí pyl, neznamená, že také sladinu. Jsou rostliny, které jsou pylodárné,ale nektar nemají... V tomto čase, kdy není snůška(až na vyjímky-medovice a lány slunečníce, svazenky) se rozhodně vyplatí dopřát včelstvům dostatek zásob. Potřebují vychovat zimní generaci včel a to hladovějící včelstvo nemůže..
Tak medovice pravděpodobně nebude, pořád prší a uvedené rostliny se v okolí nevyskytují. Ptal jsem se včelaře v sousedství minulý týden a ten tvrdil že na krmení je čas do půli srpna. Tak nevím jestli a čím je zakrmit. Jako jediná možnost se jeví cukerným roztokem do krmítka. Doporučujete 3:2 nebo jiný poměr? Jako začátečník se vtom začínám ztrácet.Huh
Děkuji za případné odpovědi
Podolíčko, nečítaj len posledný príspevok, vráť sa v téem o niekoľko komentárov nazad, možno sa doszvieš čo máš robiť, npr. príspevok č. 3. Anton
Doporučuji klidně tim cukernym roztokem 3:2, tak, aby včelstva měla stále 5-8kg, to je minimum pro plodovani. Záleží na úlovém systému, v nastavkových úlech je nyní ideální upravit sediště a nakrmit 2/3 zásob na zimu. Dokrmit na začátku září. Tak to dělám alespoň ja. Do úlu se to v pohodě vejde a matka ma místa na plodování habaděj.. Pokud mají včelstva dostatek zásob, tak není vubec chybou začít krmit i v té zminované půlce srpna.
Jakmile odeberu poslední med tak začínám krmit.Je to dost individuální řeším to spíše dávkováním takže krmím všechna včelstva na stanovišti jen některým dám podle stavu zásob 2,5kg(1 sklenice) a jiným 2 sklenice nebo i 3 najednou.Pak už jen dokrmuji končím do poloviny září.Stalo se že jsem šel uspořádat včelstvo na zimu a medníkové nástavky byl plné medovicového medu to pak byla rumařina tak tak jsem stihl nakrmit.Letos je počasí spíše nepříznivé takže přinesená sladina je spotřebována střídají se teplé dny s pořádnou zimou kdy chladných dní je více než těch teplích.Již neočekávám žádnou větší snůšku takže co nejdříve začnu krmit.
mám letošní roje, první na 20 rámcích 39x24, druhý na 15 rámcích 39x24 v moravských univerzálech s nasazenými medníky. Klidně se pustím do rozebrání, abych zjistil, kolik zásob mají, ale jak to zjistím? počítám že podle plochy zavíčkovaného nebo nezavíčkovaného medu. takže zjistím plochu, najdu si tady na foru kolik to je kilo zásob. pak doplním do kolika kil? a jakým výpočtem dopočítám kilo cukru je kilo zásob? určitě si včelky pro sebe něco vezmou za tu práci s úklidem krmiva a přeměny na zimní zásoby.

asi to píšu trošku nepřehledně, ale myslím že by tato informace zajímala spoustu začátečníkůWink
Já bych to tak nedramatizoval. Na plný plást rámkové míry 39 x 24 oboustarnně zavíčkovaný se počítá 2,5 kg medu (zásob). Snadno tedy vypočítáme kolik zásob je na 1 dm2. Ale záleží také na jejich rozložení. Staří a zkušení tvrdí, že včelstvu v Moravském univerzálu stačí, bodou-li mít na zimu nad hlavou věnec v nejužším místě 6 cm. To mají i dostatek místa na utvoření zimního hroznu. To tedy mají podle odhadu na dvou krycích a 5 - 6-ti plodových (zde rozuměj plásty s volnými buňkami pro utvoření zimního hroznu) cca 12 - 15 kg medu a pylu v zimních zásobách. Tyto zásoby stačí od října do začátku března a v březnu se musí začít podněcovat aby včelstvo začalo sílit. Pokud překrmíme, včely nám to řeknou. Stáhnou se k česnové chodbičce a stejně více plástů neobsadí. Přebytečné plásty odejmeme aby neplesnivěly, posypeme moučkovým cukrem, zabalíme do "Rodého práva" a uložíme v chladu a suchu. Použijeme je na jaře na podněcování. Pak se musí hlídat rojová nálada, musí se.... atd.

Zkrátka MU je pro dnešek dobré ošetřit proti hnilobě dát mu hezký nátěr pro oči, uzavřít vstup pro včely a vystavit do rodinného skanzenu. Je to kus naší historie.
Případně se dá ještě použít pro oddělky.
JK
Ja přidám otázku??

Jeden včelař mě povídal že na jedno včelstvo by se mělo dát 22KG cukru na kmení,.

Druhý včelař mě říkal že krmí až přestanou včely odebírat krmení, ,

Tak teď babo raď,, každý úplně něco jiného..HuhHuhHuhConfusedConfused
Kolik nakrmit? Záleží na nadmořské výšce, kdy přijde jaro a první přínos. Záleží na tom kolik zásob, plných rámků, mají včely v úlu. Je to o zkušenostech. Pokud je zatím nemáte, tak raději víc nakrmit a na jaře před hlavní snůškou, přebytek odebrat, vyměnit za mezistěny. Pro oddělky se budou zásoby hodit.
Jinak já jsem ve 200m.n.m a první přínos mám tak asi zač. dubna. Někdy i dřív. Pokud mají plodiště z pol. zaplněné (10r. 448x285) dám jim 10 kg. s menšímy zásoby přímou úměrou dávku zvyšuji, ale 20kg max. to by musely být na suchu.Větší nadmořská výška, pozdější jaro s minimem zásob by nejspíš znamenalo asi 25kg.
Kolik krmit? Toť otázka? Včelařům v klasických úlech a tomu odpovídající metodikou při zimování v jednoprostorovém úle stačí skutečně dokrmit do těch 12 - 15-ti kg. Další zásoby jim pak musí dát při jarním rozvoji. A to formou cukru či uložených zásobních plástů. Včelaři chovající včelstva v nástavkových úlových systémech dokrmují do 20 - 30 kg celkových zásob na zimu a na jaře mají včelstva již zpracované podněcovací krmení na talíři a nemusí se oslabovat zpracováváním cukru. To je v kostce ten rozdíl. V medné krávě to bude zřejmě stejné jako u klasických úlových soustav, pokud včelař není "ekologický nadšenec" a nezimuje na medných zásobách.

Krmit až včelstva přestanou brát krmení??? Je to dvousečná zbraň. Jednak včelstvo přílišným přílivem potravy oslabí a následkem toho pak krmí sousední včelstva. To je ten případ, že včelař říká: "já ji dal a oni nemají. Zato sousední včelstva jsou na tom dobře. Od těch budu chovat matky" Tongue

Takže ze zkušenosti. Krmí se potřebné množství. Potřebné množství se zjistí před krmením prohlídkou, popřípadě vážením. Je však také třeba kontrolní prohlídka po nakrmení.
JK
(01.08.2011 20:28)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]v nastavkových úlech je nyní ideální upravit sediště

Jsem nyní ve fázi, kdy mám pouze oddělky, něco na 2NN159lang a některé jen na 1N. Přikrmuji všechny 1/2kg 1:1 už od 10.7. abych podnítil ke stavbě a plodování, bych je mohl zazimoval všechny alespoň na 2NN. Používám i stimulaci plodem z původních matečných včelstev určených k rozpuštění. Počasí bohužel nepřeje, rozvoj je pomalý, tak bych přivítal bych jakýkoliv další fígl.
K citaci: Jak je ideální v tomto případě upravit sediště? Co mám považovat za sediště u 2NN? A je vůbec vhodné jim do toho zasahovat, když ony by to měly vědět nejlépe kam co dávat?
Já bych jim do toho nešťoural, sám to nedělám, jak píšeš, včely vědí nejlíp, kam dát zásoby, plod a pyl. Já mám květnové odddělky na třech NN optimalu - jsou z nich pěkná včelstva, a červnové na dvou NN a tak je zimuji spolu s 12 - 15 kg cukru, podle toho, kolik mají vlastních zásob.
Před krmením zkontrolovat kladoucí matku - stačí najít plod - pokud tam je, už bych nerušil a v poklidu dokrmil, snad kdyby byl někde nedostavěný plást nebo MS vyměnit, v případě nedostatku dát ke kraji (pokud je bez plodu).
(02.08.2011 12:56)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Jsem nyní ve fázi, kdy mám pouze oddělky, něco na 2NN159lang a některé jen na 1N. Přikrmuji všechny 1/2kg 1:1 už od 10.7. abych podnítil ke stavbě a plodování, bych je mohl zazimoval všechny alespoň na 2NN. Používám i stimulaci plodem z původních matečných včelstev určených k rozpuštění. Počasí bohužel nepřeje, rozvoj je pomalý, tak bych přivítal bych jakýkoliv další fígl.

Jsem rád, že to není jen můj postřech, taky se mi zdá, že oddělky se moc nerozvíjí a neplodují. Asi to bude tím počasím. Krmím jak blázen roztokem i těstem na střídačku a nic. Už aby se oteplilo.
U mne to mají ještě ztížené volnou stavbou, mezistěna je přeci jen velká výpomoc. Ale jestli má Petr květnové na 3N tak je to spíše zkušeností. Prostě kdo umí, ten umí.
Přátelé já myslím,že už toho moc letos nepostaví.Nejvíce staví v květnu a v červnu.Pak už na to docela dlabou.
Referenční URL's