Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(18.01.2015 23:17)JKL napsal(a): [ -> ]Broňo napsal si to sice hezky, ale ta agitka v tématu Členství v ČSV - není to tak trochu provokace ? Wink
Je pravda, že já taky provokuji, ale na svém písečku - to, aby ti na Olympu taky zjistili že nejsou úplně všemocní, a že ti pracovití mravenci dole jsou schopni ty jejich uplácané bábovičky z toho písku i rozebrat, umí i kousnout a nějakou tou KM se je pokusit léčit.

Já myslím, že to, co jsem napsal s členstvím v ČSV docela dost souvisí Smile.
broněk
Volby se blíží a proto se musí vytvořit "třídní" nepřítel. Odneslo to PSNV a zároveň se odvede pozornost od nových stanov. Nový včelaři se začínají ptát. Z toho by mohl vzniknout velký problém.
Nejenom noví včelaři ale i ti zkušení se ptají, kde že to s metodikou mají včely.
Je to sice smutné, ale mnohde pravda - v zimní měli. A jsme zase u ní. S tou to prostě začíná a s tou to končí. S tím je nutno se smířit - tak velí vedení.
(18.01.2015 19:05)Kohout napsal(a): [ -> ]A to já jim ten kelímek klidně dal.

Medaku co je na tom blbě?
(18.01.2015 16:32)Michal od Nové Vsi napsal(a): [ -> ]Nakonec mi ještě řekl : proč chceš vystupovat z řady? To se nesmí, protože to tak je už zavedený.

V onom "pikantním" článku ve Včelařství 1 / 2015 je věta: "Současně vyslovil přání (Marian Jurečka), aby obor včelařství zůstal nadále jednotný."

Myslím, že kdyby pan ministr viděl, jak si někdo vykládá jednotu, určitě by doupřesnil, co měl na mysli. Sázím na to, že takto to určitě nechtěl a nemyslel.
Bohužel musím souhlasit s Broňkem, že PSNV je s Mendelovou společností pro včel. výzkum snad jedinou větší organizací, která prosazuje opravdu výraznější změny. Moje naděje, že tento vývoj budou tlačit i profíci a Šance pro včely se ukázaly jako pasé. Můžeme se ale divit, že je "cosi shnilého v králoství Českém"? Stačí si přečíst článek "Kdy je vhodné začít včelařit" v lednovém Včelařství od mimo jiné člena ŠPV MUDr. Radka Hubače a je to jasné, proč ostatní spolky netlačí vývoj. A to je jen příklad jednoho z mnoha propojení..
já myslím že jsme sebestředný,zemědělství má zřejmě horší průsery než nás,domluvme se a pošleme ministrovi v jednu minutu každý email,obsah můžeme dohodnout inspirace viz dole,snad se něco stane,oni si přejí jednotu protože je to pohodlnější.Smile

(13.12.2014 14:56)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Tak jsem poslal email ministrovi zemědělství,mě ten počet úmrtí zajímaSmile


Dobrý den,
obracím se na Vás jako začínající včelař, který včelaří 3 roky a doufá, že bude moci včelařit i další roky.
Letošní hromadné úhyny včelstev na podzim a zřejmě i na jaře, potřebují jasnou diagnostiku.
Tu vidím v tom, že se na jaře sečtou přeživší včely a porovnají s databází Českomoravské společnosti chovatelů, a.s. Pracoviště ústřední evidence včel Hradišťko pod Medníkem 123.
Následně se může uskutečnit konference odborníků a zástupců včelařů na téma –
Co s aktuální situací a jak budeme dále léčit včely a provádět diagnostiku.
Na vše budou samozřejmě potřeba peníze. Sčítání by se dalo uskutečnit například pomocí státní správy a dobrovolníků, kteří se na vlastní oči přesvědčí, kolik je na stanovišti obsazených úlů.
Děkuji za odpověď,

Milan Šimonovský
Milane, těžko ti dnes někdo udělá jasnou diagnostiku letošních úhynů. Již zde bylo mnohokráte psáno a i na základě některých výsledků z vyšetření v Dole, že jde o soubor různých vlivů s fatálním důsledkem.
Sčítání pomocí státní správy a dobrovolníků??????????????????????????????
Pod tím si mám jako představit co, kdo budou ti dobrovlníci?? Mám ti napovědět?? Státní správa by se logicky obrátila na CSV, tedy včelařskou organizaci, která jako jediná v oboru má strukturu něco takového zvládnout. A už vidím všechny ty "zastánce CSV tady" jak pouští tohoto dobrovolníka ke svým včelám aby mu je spočítali. A stát na to nemá lidi. Takže utopie.
Ale abych nebyl jen negativní, tak všichni členové CSV budou hlásit počet včelstev k 1.5. a úhyny a tyto data budeme zadávat do CISu. Takže CSV tyto data mít bude. Pokud je o tyto data požádá SVS či jiný státní orgán, tak CSV určitě ráda poskytne součinnost. To zda tyto údaje od svých členů budou mít i ostatní spolky nevím, a nevím tedy zda i ostatní spolky budou moci takovéto data a součinnost státním orgánům poskytnout.
Možná jsem ti svojí odpovědí za ministra odpověděl sám.
Martin
Jo jo Martine mas pravdu stat na to nema prachy aby ty lidi zaplatil.Ja bych to asi letos nechal delat PNSVBig Grin clenu maji dost Big Grin
Milane, pardon, ale čistá cesta je pouze jedna centrální evidence a pokud hlásit úhyny, tak 2x do roka do ní: zazimované a vyzimované. Povinně, kdo ne, tak nemá nárok na 1. D. Kdo neumí, pomůže spolek. Kdo umí, dostane individuální přístup a bude si editovat sám.
A do takové databáze mohou mít přístup jen pověřené osoby, žádná občanská sdružení, samozřejmě.
Hlásit úhyny tuším do 5 dnů nám ukládá sámotný veterinární zákon, ale sama veterina od toho dává ruce pryč, vždyť jsme to slyšeli jasně v Dejvicích i v Trutnově. Prostě to nazveme vymizení včel z úlu a hned to není úhyn a nemusíme to řešit. Tak to tuším říkala MVDr. Kopečná, ne? Big Grin
Nemám nic proti zjišťování úhynů u členů ČSV, ale mým partnerem je stát a jeho instituce.
Jiří
Milane ČSV na to má strukturu, ale jaksi to nikdo nechce dělat. PSNV možná nemá strukturu, ale jak již prokazuje svými vzdělávacími kurzy tak má na to dříče, kteří jsou ochotni pracovat. Mimochodem je v poslední době daleko více slyšet o PSVN a MSVV než o ČSV a DOLu. PR tedy někde pokulhává.
Jaká povinnost ukládá členovi hlásit včelstva k 1.5.
Osobně nevím o tom, že bych někdy k 1.5. hlásil stavy včelstev....a ani to ode mě nikdo nikdy ze ZO nechtěl.Huh
PSNV určitě nemá zájem jakkoliv suplovat státní správu. Podle mého názoru je chybou, že státní správa nemá vlastní funkční nástroj, jak zjistit rozsah úhynů. Jednu z možných cest před chvílí popsal Jirka Matl.
PSNV je ochotna podpořit navýšení povinných hlášení do Hradištka o hlášení k 1.5. Současně budeme usilovat o zrušení zbytečné byrokracie jako je povinné vyšetření zimní měli a hlášení stanovišť na obce k 1.3.
Broněk Gruna

PS: prosím adminy o založení nového tématu - možný název: Včelařské spolky a výkon státní správy.
Já bych to jednotně nechal na státní správě. Samozřejmě, pokud usoudí že potřebuje pomoci, tak třeba PSNV bylo schopno vytvořit a nadále za své provozovat VMS, jistě by pomohlo i s tímto, pokud by se narazil problém na finance okolo portálu. Ale pokud jsem zaslechl nějaké zprávy okolo eagris, tak peníze nechybí. Smile


[Obrázky: 2007_7_Svet_Podle_Jiru_e_Page_1.jpg]

Více:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Podkrk...9#pid97919

Jak vidíte, nebráním žádnému spolku a ani ČSV starat se o své členy, vyřizovat za ně agendu, posílat maily přes CIS, ba dokonce mít i vlastní metodiku třeba s 12 ošetřeními za rok, jen se bude muset zjisťovat jak je funkční a produkuje nekontaminovaný med. Tedy kolik má ztráty v tom kterém roce, protože bez nich už se včelařit asi nebude.
Dokonaca Mladobolsevská varoahotline je svým způsobem důkazem že by to tak mělo fungovat.

(19.01.2015 10:00)MartinP napsal(a): [ -> ]Milane, těžko ti dnes někdo udělá jasnou diagnostiku letošních úhynů. Již zde bylo mnohokráte psáno a i na základě některých výsledků z vyšetření v Dole, že jde o soubor různých vlivů s fatálním důsledkem.
.......
Možná jsem ti svojí odpovědí za ministra odpověděl sám.
Martin
Odpověděl jsi pouze, že je lepší do toho nešťourat. Smile

Stačilo aby začala se zjišťováním stavu a začala se zajímat.
Protože v létě, to jí to podle zkušeností z 2008 půjde aby byl pro ní viník jasný. Včelař je pachatel! Přitom mu svými MVO (například u nás) přímo zakazovala ošetřovat včely bez komise ČSV až do 2011.

Jenže to už budou zahlazené stopy.
Dneska jsou leckde včely i roztoči ještě na podložkách.

Podle veterinárního zákona jde o nebezpečnou nákazu a chovatel je povinen úhyny na neb. nákazu hlásit.
A navíc není jasné, jestli v těch úhynech není zapojen i mor.
Nějak pořád nemohu najít tu povinnost hlásit úhyn v tom veterinárním zákoně .
Prosím nasměrujte mě. Děkuji.
Vím jen povinnost hlášení úhynu v zákoně o rostlino lékařské péči a to při podezření na otravu. Nějak mi, ale ta všeobecná povinnost ve spleti zákonů uniká.

Konec konců i na svazových stránkách o ochraně včel je stále jen povinnost hlásit úhyn v souvislosti s podezřením na otravu.
Taky ji hledám a marně, vím, že se to říkalo několikrát přímo mezi veterináři a oni na to sami upozorňovali, naposledy minulou středu v Praze, takže hledám dál ... Možná je to v nějaké k tomu přifařené prováděcí vyhlášce, ale zkusil jsem už různé vyhledávací řady a marno ...
Jiří
Jirko, ale MVDr. Texl na přednášce před týdnem tvrdil, že tato povinnost je, podotknul že včela je hospodářské zvíře např. Jako prase a když někomu vyhne prasečák, tak na základě stejného zákona je to také povinnen hlásit.
Já to mám per huba od jednoho veterináře,

Ale pokud to v zákoně není, tak pak je to o to větší sranda. Volím jemné slovo.
To by se dalo vykládat, že veterině je to v podstatě jedno, jako že je.
Neříkal to jen MVDr. Texl ve středu (jasně, to si dobře pamatuju), říkají to i jiní veterináři, ale zároveˇse bojí, aby to nenastalo a chovatelé to nezačali masově hlásit ... Proto tam padla ta klička s tím, že vymizení včelstev není vlastně úhyn ...
Někde to tam bude, ale ...
Jiří
V tom vet. zákoně je hlášení u akvakultur, ale včela medonosná moc neplave, a pak u stájových zvířat (skotu) a nevím jak vy ale já je ve stáji nemám a kopyta taky nemají.
Že by Google neprohledal CZ zákony, předpisy a vyhlášky se mi nějak nezdá.
Ale když to Pan Texl povídá, tak se asi budeme muset na přesné znění a dokaz zeptat přímo u zdroje.

Jinak jediné co najde je:
Citace:2. zákon č. 326/2004 Sb. o rostlinolékařské péči
Zjistí-li chovatel včel, že došlo k úhynu včel, nebo zjistí-li uživatel honitby nebo osoba, jíž přísluší výkon rybářského práva, že došlo k úhynu zvěře nebo ryb v důsledku použití přípravku, oznámí to neprodleně příslušnému orgánu Státní veterinární správy

To hlášení je samozřejmě povinné pokud jde o podezření na nebezbečnou nákazu dle vyhlášky. Pokud nevíte nebo podezříváte třeba Nosemu nebo viry - ty nebezpečné dle zákona nejsou - pak se patrně hlásit nemusí.
Referenční URL's