Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je to o produktivite práce a konkurencieschopnosti. Ak sa v zahraničí používa chémia a u nás by sa nepoužívala, dovolím si tvrdiť, že v zahraničí (Ukrajina, Čína...ale za týchto podmienok i Poľsko, Maďarsko..) dokázali by vyrobiť med s vyššou produktivitou práce. A keďže v týchto krajinách je aj cena práce nižšia, spôsobilo by to že med vyprodukovaný u nás by bol nepredajný. Myslím to z hľadiska veľkochovateľov. My si tých svojich pár desiatok , či sto kilov medu vždy predáme a často nezaujíma nás, či je to ziskové.
A máme tady oficiální reakci ČSV z.s. Pořad se trefil a potrefená husa se ozvala Wink
http://www.vcelarstvi.cz/clanky-porad-ct...ravda.html
Mimochodem, jak to dopadlo s tou žalobou na V.Smolíka co urazil všechny slušné včelaře?
Doufám, že byla podána, když se jí hrozilo. Nebo to dopadlo jako se žalobama na Včelu, Včelpo atd.
Mno, potrefená husa...

Že ten "dokument" byl podaný totálně tendenčně, je myslím fakt.
Že no podložce pana Dvorského měla dostaveníčko četa mravenců, je také nesporný fakt a že mravenci roztoče odnáší, víme všichni.
Že chov včelstev "absolutně bez léčení" je nedodržením metodiky SVS, je přece taky pravda (nevím, jestli nemá pan Dvorský vyjednanou s KVS nějakou výjimku, to nezaznělo). Jakkoliv ta metodika může být diskutabilní.

Jinak je to vyjádření paní Machové podobně "ode zdi ke zdi" jako v případě toho nešťastného dokumentu.

Btw na vyjádření ve stylu pana Hucka jsem už alergickej i já. Tome.50, v tomto Vám už rozumím Wink
Stále častěji ve všech mediálních sděleních nezazní "normální" hlas. Vím, že se ta normálnost těžko definuje, no, stačil by názor někoho, kdo je tak nějak mezi oběma extrémy. Myslím si, že je to zaznamenání hodná entita včelařů, kteří ošetřují jen podle aktuálního stavu včelstev. Vůbec tam nezaznělo, jakým způsobem, na základě jakých průzkumů se oficiální metodikou ošetřují včelstva.
Když paní Machová pa panu Peroutkovi zopakuje, že "jinak to nejde", tak bych očekával od reakce otázku -

(02.10.2016 22:49)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mně chyběla otázka, jakým způsobem Včelpo produkuje kosher med a jak produkuje BIO med.
Jak to tedy je? Tu tvrdí, že to nejde, jinde zase, že to jde.
Asi by mělo ČT udělat pořad jak se dodržuje zákon o léčivech a jejich distribuci v pojetí ČSV, když už se tak ohání dodržováním něčeho.

Jinak bych jak vedení tak odpovědným zástupcům SVS v oblasti včelařství doporučil návštěvu Konference „Za zdravější včely“ 2016, kde se doví něco více o neošetřovaných přežívajících včelstvech.

Co se týká mravenců na podložkách, tak ti mohou v kombinaci s vhodnou genetikou být příčinou toho, že se nemusí ošetřovat neb fungují jako biologická zbraň. Stačí, když včelstvo má geneticky danou schopnost oklepat z plástu a ze sebe kleštíka. Už nyní se uvádí, že zasíťované dno přirozeně snižuje napadení VD prostě tím, že kleštík po tom co ho včela sklepne, propadne a nezůstává na dně, kde si na nějakou tu včelu naskočí.
Tuším, že redukce se uvádí kolem 10% a u "vycvičených" oklepávaček a mravenců v podmetu to v dlouhodobém působení může znamenat udržení kleštíka na akceptovatelné úrovni.

V každém případě by SVS a MZe měly být ostražití, jelikož se na problematiku VD vrhlo spousty vědců a šlechtitelů a věc se sune zdá se dopředu. Léčení nebo spíše intoxikace včel, které se bez přemíry chemie obejdou bude přibývat a legislativa by neměla být v tomto ohledu zabetonovaná tradicionalisty, ale přizpůsobována měnící se situaci a naopak preferovat
včelky a tedy potraviny, kde je potřeba té chemie méně - tedy legislativně, za určitých podmínek umožnit nechemické provozy.
Neštěstí toho pořadu je v tom, že byl pojat takto kontroverzně a vyhraněně. Dalo se to podat daleko více objektivně s tím, že jsou způsoby jak technologií chovu včel minimalizovat rozvoj kleštíka ve včelstvech a tím minimalizovat používání chemie k léčení včel.
Mělo se také uvést, že pokud se dodržuje postup léčení, tak se tato chemie dostává do včel v minimálních množstvích.
Pravda je, že metodika kontroly zdraví zvířat, která nám ukládá provádět ošetření, nikde neuvádí, že množství a počet ošetření se má řídit zdravotním stavem konkrétních včelstev, ale rovnou nám nařizuje počet ošetření (u varidolu).
Prostě ten pořad byl nevyvážený, tendenční a zaujatý.
Jest-li tomu dobře rozumím, když VSMB odebral od Vúv Dol léčiva za 77860 Kč, tak zaplatil 23358 Kč, to má být 30%, ostatní jsou dotace a jdou přímo Dolu, tedy 54502 Kč.
Nejvíce utratí za Gabon a Formidol. Vše úžasně pracné.Big Grin Výrobní náklady skoro za hubičku.Big Grin
Proč tedy Titěra mluví o tom, že z nich žádný zisk není. A nestojí se s tím zabývat. Je prý živí jiné činnosti. Tongue
Ale protože jsem starej a blbej, tak tomu nemusím dobře rozumět.Big Grin
"Mělo se také uvést, že pokud se dodržuje postup léčení, tak se tato chemie dostává do včel v minimálních množstvích. " - já to tam tuším od Peroutky slyšel Exclamation

Zazněly tam hlasy obou stran. Nevyvážené se to jeví v kontextu, že většina lidí tíhne k omezení chemie v potravinářství, zemědělství .... a pak automaticky spíše slyší na ty bezchemické metody a když je to legislativně nařízeno tak samozřejmě hned jsou legislativci ti špatní.

Mě to přišlo, že si každý řekl ze svého úhlu pohledu, co chtěl a nikdo nikoho nemanipuloval do nějaké odpovědi.
Prostě se tu kleštík objevil a my s ním musíme bojovat. Historicky nejjednodušší je chemie, jejíž dávky se ale musejí zvyšovat s přizpůsobováním kleštíka - to tam také zaznělo. Nově se objevují možnosti používat přírodnější chemii, biologické metody a odolnější včely. Jsou dva tábory, z nichž jeden se drží starého, které ovšem může časem selhat, a pak ten druhý co se snaží hledat alternativu pro budoucno. No tomu druhému moc legislativa zatím nepřeje. Proč to už pořad moc pro nezasvěceného nenaznačoval. Pro zasvěcené tam byla zmíněna vazba DOL, jakožto výrobce léčiv - a ČSV jakožto hlavní konzument jako produktů. Vazby na MZe a SVS tam nezazněly.

Myslím, že na tom nebylo nic tendenčního a zaujatého - prostě konstatování a reportování skutečnosti a skutečných současných postojů obou stran. To některé reportáže v rozhlase vedené jen se zástupcem jedné strany jsou zaujaté a o vyváženosti nemůže být ani řeč.
Z roku na rok (2014/2015) dosáhl VÚ Dol nárůst zisku cca 10 milionů viz na http://www.justice.cz Sbírka listin

https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-de...pis=132354
Pane inženýre, nějak odvracíte pozornost. Mne by spíše zajímalo, zda je toto pravda?

"Podle dokladů, které předložil Včelařský spolek pro Mladou Boleslav a okolí, z.s. (kde je Ing. Dvorský předsedou) k žádosti o dotaci za r. 2015/16 v rámci opatření boj proti varroáze podle nařízení vlády č. 197/2005 Sb., pan Ing. Dvorský léčil svá včelstva aerosolem (účinná látka akaricid amitraz) a je podepsán i jako ten, který toto léčení prováděl i dalším chovatelům. Mladoboleslavský spolek mimochodem opět v letošním roce objednal a obdržel od VÚVč. Dol léčiva za 77 860 Kč ( Gabom 25 balení á 50 proužků, Varidol 105 ks, Formidolu 41 - 1200 desek, Formidolu 81 - 280 desek)."

Nebo snad u vás platí: "Káže vodu, pije víno" !!!
Alespoň je vidět, že papír snese všechno. Třeba to prodal těm kde se to nedostávalo?
Ale vážně - pokud to léčení nebude provádět veterinář, pak nikdy nebude jistota, že si to někdo jen papírově ošetří a to včetně dohody v nějakém spolku, a to klidně i v ZO, které na ústředí kašlou, ale kvůli klidu tam nuceně jsou.

Možná další důvod proč zrušit MVO a zavést nějaké kontroly skutečného stavu napadení. Takto by MZe a SVS byly více v realném obraze a ne v tom papírovém, co si kdo vykáže.
Aneb - Papír plodí papír a skutečnost uniká.

Kdo rozpoutal papírovou válku a zastaví ji někdo, nebo to všem vyhovuje jen na sebe občas v rámci PR jedna či druhá strana nějaký ten papír hodí?
(06.10.2016 11:46)joseff napsal(a): [ -> ]Pane inženýre, nějak odvracíte pozornost. Mne by spíše zajímalo, zda je toto pravda?

"Podle dokladů, které předložil Včelařský spolek pro Mladou Boleslav a okolí, z.s. (kde je Ing. Dvorský předsedou) k žádosti o dotaci za r. 2015/16 v rámci opatření boj proti varroáze podle nařízení vlády č. 197/2005 Sb., pan Ing. Dvorský léčil svá včelstva aerosolem (účinná látka akaricid amitraz) a je podepsán i jako ten, který toto léčení prováděl i dalším chovatelům. Mladoboleslavský spolek mimochodem opět v letošním roce objednal a obdržel od VÚVč. Dol léčiva za 77 860 Kč ( Gabom 25 balení á 50 proužků, Varidol 105 ks, Formidolu 41 - 1200 desek, Formidolu 81 - 280 desek)."

Nebo snad u vás platí: "Káže vodu, pije víno" !!!

Josef, že se nestydíš, takhle se rouhat!!! Big Grin
(06.10.2016 11:27)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]Z roku na rok (2014/2015) dosáhl VÚ Dol nárůst zisku cca 10 milionů viz na http://www.justice.cz Sbírka listin

https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-de...pis=132354

Já si naopak myslím, že pan Šturma míří k jádru problému.
Připojuji dva grafy, které umožní lépe pochopit souvislosti:

[Obrázky: Graf_1.jpg]

Z prvního grafu můžeme vyčíst, že kolem roku 2005 bylo hospodaření soukromé firmy zvané Výzkumný ústav včelařský s.r.o. skutečně relativně nezávislé na výrobě léčiv. V té době prodej léčiv tvořil jen okolo 20 % tržeb. 80 % tržeb pocházelo z prodeje jiných výrobků, pravděpodobně medoviny.

Dnes je situace opačná. Propadem ostatních tržeb a nárůstem spotřeby dotovaných léčiv došlo k situaci, kdy nyní zhruba 70 % tržeb firmy pochází z prodeje léčiv a z dotací na léčiva.

Graf 2. jasně prokazuje, že v posledních cca 5 letech je ziskovost firmy zcela závislá na dotacích na léčiva:

[Obrázky: Graf_2.jpg]

Za pozornost stojí zejména poslední rok 2015, kdy díky panice vyvolané úhynovým rokem 2014 vydělala firma svým majitelům rekordních 14 milionů Kč. Takže absurdní systém jednotného nařízeného léčení podle zimní měli spolu s udržováním negramoty včelařů nese zisky konkrétním lidem.

Výplatní listina je zde:
[Obrázky: vlastnick_struktura_VUV_s_r_o.jpg]

Můžeme pak věřit slovům jednatele a spolumajitele s.r.o.?:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10...i-chemicke
čas: 18:25

Takto se dá porozumět, proč musíme žít a včelařit v tomto absurdním systému, kde zdravý rozum není důležitý.
Pokud tento pořad ukázal dva extrémní přístupy, tak pro nadšené přírodní radikály mám pochopení. Ono se to obrousí. A těch pár včelstev lze připočíst k rojům, které žijí divoce mimo kontrolu včelařů.
Nemám ale pochopení pro tvrdý lobbing výrobců léčiv, kteří nám prostřednictvím zmanipulované státní správy nařizují jednotné léčení bez ohledu na potřeby včelstev. To vše v zájmu úzké skupiny lidí a bez ohledu na zahraniční zkušenosti.
A je jasný proč Titěra mlží a nejen on. Přes 2 000 000 Kč přiteče na účet ČsV a Kamlerovi.
A pak že těch pár šprdlíku nestojí zato dělit.
Citace:Nebo snad u vás platí: "Káže vodu, pije víno" !!!
(02.10.2016 22:49)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mně chyběla otázka, jakým způsobem Včelpo produkuje kosher med a jak produkuje BIO med.
Jak to tedy je? Tu tvrdí, že to nejde, jinde zase, že to jde.
O tomhle povídal ten ředitel včelpa co to myslí upřímně v tom památnym rozhovoru s Vaňkem. Poudal že sice dělaj bio med ale že neustále klesá jeho objem páč včelstvev neléčených podle MVO je pořád míň a míň páč pořád chcípaj...
No já si myslím, že hlasy pana Šturmy a pana Dvorského pouze reprezentují včelaře a včelařky, kteří se pohybují někde mezi oběma extrémy. Důkazem je hnutí Šance pro včely, které určitě není banda brtníků kteří nechávají svá včelstva na pospas krutému tribunálu přírody, jak to zde někdy proniká. Spíše mám pocit, že v České republice sedí okolo koryta plného výkalů moderního včelařství hrstka oportunistů reflektující svazáckou jednotu. Dávají vám tuny jedů, které vám pomohou získat iluzi, že je vše pod kontrolou a že včelaříte "na jistotu".

"Na podložce pana Ing. Dvorského jsme spadlé roztoče neviděli, ale viděli jsme mravence. Kde jsou mravenci, nejsou roztoči (mravenci je vynesou)."

Paní Machová se více zajímá o mravence na podložce pana Dvorského, než o roztoče na své podložce, kteří 40 let odolávají všem jedům.

"Tomu, že se včely dokáží s varroázou vypořádat samy a měla by se jim k tomu dát šance věří jen pár jedinců. Ostatní včelaři a ti, kteří léčení zanedbali a o včely přišli, vědí, že bez předepsaného léčení, to prozatím nejde."

Hle paní Machová, ruka přírody není krátká, že by nezachránila, ani její ucho není zalehlé, že by neslyšela, nýbrž zvrácenosti Vašeho myšlení se staly hradbou mezi Vámi a Vaším včelstvem a Vaše hříchy skryly jeho tvář před Vámi, aby neslyšelo. Chlubíte se Zákonem, a přitom zneuctíváte univerzální zákony evoluce porušováním nejvyššího Zákona?
(06.10.2016 12:44)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]
(06.10.2016 11:27)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]Z roku na rok (2014/2015) dosáhl VÚ Dol nárůst zisku cca 10 milionů viz na http://www.justice.cz Sbírka listin

https://or.justice.cz/ias/ui/vypis-sl-de...pis=132354

Já si naopak myslím, že pan Šturma míří k jádru problému.
Připojuji dva grafy, které umožní lépe pochopit souvislosti:

[Obrázky: Graf_1.jpg]

Z prvního grafu můžeme vyčíst, že kolem roku 2005 bylo hospodaření soukromé firmy zvané Výzkumný ústav včelařský s.r.o. skutečně relativně nezávislé na výrobě léčiv. V té době prodej léčiv tvořil jen okolo 20 % tržeb. 80 % tržeb pocházelo z prodeje jiných výrobků, pravděpodobně medoviny.

Dnes je situace opačná. Propadem ostatních tržeb a nárůstem spotřeby dotovaných léčiv došlo k situaci, kdy nyní zhruba 70 % tržeb firmy pochází z prodeje léčiv a z dotací na léčiva.

Graf 2. jasně prokazuje, že v posledních cca 5 letech je ziskovost firmy zcela závislá na dotacích na léčiva:

[Obrázky: Graf_2.jpg]

Za pozornost stojí zejména poslední rok 2015, kdy díky panice vyvolané úhynovým rokem 2014 vydělala firma svým majitelům rekordních 14 milionů Kč. Takže absurdní systém jednotného nařízeného léčení podle zimní měli spolu s udržováním negramoty včelařů nese zisky konkrétním lidem.

Výplatní listina je zde:
[Obrázky: vlastnick_struktura_VUV_s_r_o.jpg]

Můžeme pak věřit slovům jednatele a spolumajitele s.r.o.?:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10...i-chemicke
čas: 18:25

Takto se dá porozumět, proč musíme žít a včelařit v tomto absurdním systému, kde zdravý rozum není důležitý.
Pokud tento pořad ukázal dva extrémní přístupy, tak pro nadšené přírodní radikály mám pochopení. Ono se to obrousí. A těch pár včelstev lze připočíst k rojům, které žijí divoce mimo kontrolu včelařů.
Nemám ale pochopení pro tvrdý lobbing výrobců léčiv, kteří nám prostřednictvím zmanipulované státní správy nařizují jednotné léčení bez ohledu na potřeby včelstev. To vše v zájmu úzké skupiny lidí a bez ohledu na zahraniční zkušenosti.

Grafy jsou pekna vec, ale je zde recnicka otazka. Neni vyssi prijem a zisk treba tim, ze vcelari pouceni z uhynu zacali pouzivat vice Formidol a mene Varidol ?
Leceni Varidolem vyjde vyrazne levneji nez Formidolem a vsichni preci chceme omezit pocet fumigaci Varidolem, a lecit vcely vcas kyselinou mravenci. Zda si nekdo objedna kyselinu mravenci a odparovac nebo Formidol je kazdeho vec. A jestli vydela nemecky vyrobce odparovacu nebo VUV Dol mi je celkem jedno.... Tak doufam ze zisk je diky Formidolu, nekolik vcelaru okolo me po uhynovem roku zaradilo Formidol ktery nikdy nepouzivali.
Kazde otevreni diskuze je dobre, ale porad byl natocen tendencne a nevim proc vynechal to ze vcelam mnohem vic nez chemie pri leceni skodi chemie pouzita v zemedelstvi.
(06.10.2016 10:57)MartinP napsal(a): [ -> ]Neštěstí toho pořadu je v tom, že byl pojat takto kontroverzně a vyhraněně.
Prostě ten pořad byl nevyvážený, tendenční a zaujatý.

Co na pořadu bylo nevyváženého a zaujatého. Slovo dostaly oba dva tábory. Oba dva tábory mají zkušenosti se svým přístupem k chovu včel. A tam je zástupci obou stran prezentovali. To že někteří jedinci nejsou schopni se vzdělávat a prosazují jen svoji pravdu, případně zájmy, za to takoví lidi jako Leoš Dvorský či Jirka Šturma nemohou. Oni se snaží ukazovat novou cestu. Ukazují to zdarma, dokonce pod hrozbou možných sankcí.
To že to někdo nechce vidět ani zkusit je chyba i takových jako pí. Machová, která není ochotná ať už z jakéhokoliv důvodu zvednout zadek a jít se k těmto chovatelům podívat na včelnice, či na jejich přednášky. Pak vznikají takové výhrůžné a bojovné články jako z dob totality http://www.vcelarstvi.cz/clanky-porad-ct...avda.html. M.M.
Referenční URL's