Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(04.02.2012 21:14)jdjd napsal(a): [ -> ]Zjevně jde o přesun včelstev ze zimoviště za snůškou kvůli produkci medu (viz. komentář přímo u videa na YouTube a fakt, že palety jsou na sobě ve dvou řadách už při příjezdu na stanoviště a i podle vegetace).

Bylo by fajn přesunout tu debatu do věcné roviny, výše zmíněný úsudek je kvalifikovanější než mé hypotézy. V tom vidím přínos pro všeobecný rozhled, že můžeme dedukovat a debatovat o různých přístupech.
Kdysi jsem viděl video, kdy vyvezli pouze jednonástavkové úly do krajiny (kamenitá, náhorní, horká, snad Španělsko nebo JA, nevím) a jezdili je tam jen vytáčet. nebylo mi tehdy jasné jak mohli vytáčet všechny rámky z nástavku? Byla v nich matka? nekladla? vytáčeli i s plodem? nevím - nemá to někdo?
Zajímavá klícka na přidávání matek :
RE: JKL,
ona to není zajímavá klícka na přidávání matek,ale jednorámkový izolátor. Používá se k tomu, aby matka nakladla do prázného plástu vajíčka.Dělá se to kvůli stejnému stáří larviček, určených pro přelarvování. V tom videu matku vychytil a zakladený plást si odnese k prelarvovaní. Matrku opět uzavřel na ramek, natahnou se k ní včelky a proces se opakuje. Je ovšem dobré hlídat zda někde nenarazí matečníky-pokud je matka v izolatoru, stava se to.
(05.02.2012 12:28)JKL napsal(a): [ -> ]Zajímavá klícka na přidávání matek :

Mohl by to někdo zkušený okomentovat?
Samozřejmě máš Tomáši pravdu. Jen mě napadlo, že je to i ideální na přidávání matky aby mohla hned klást. Pravda místo mateří mřížky by tam asi musela být síťka kterou by včely neprolezly.
No to co myslíš je přidávací poklopka(většinou drátěná), používá se jako jeden ze způsobů přidávání matek. Vtlačí se do plástu žemlové barvy, vloží se matka a ta se během těch několika dní rozklade a včelky se k ni prokoušou. Vylepšením je k takto přidávané matce přidat 10-20 mladušek(takové ty neohrabané, šedivoučke, mají složena křidla-neodstavající). Mladušky jio nic neudělají. Metoda je to "o něco" lepší, než ostatní. Ovšem několik let sem jí používal a přijde mi to nastejno. Nejdůležitější při přidávání matek je dodržení pravidel. Samotná metoda je až na druhém místě.
Pravidla: žádná matka, ani neoplozená ve včelstvu kam přidávám matku novou, žádné matečníky a žádne trubčice.
Tu přidávací poklopku, co jsem měl, tak ta byla velka 20x15cm a měla takové okenko se zašupovacími "dvířky", těmi se vkládala jak matka, tak i mladušky, pak se zašouply dvířka a bylo hotovo.

nevíte jestli jsou nějaké videa podobné tomuto také v češtině?
děkuji za odpovědi i s odkazama
to sice nevím, ale přišlo mi zajímavé upevnění střech, je to vidět např. hned na začátku, cca 1 min
JKL napsal(a):K přiloženému videu:Zajímavá klícka na přidávání matek :

Jak již bylo řečeno, nejde o klícku na přidávání matek, ale o izolátor průchodný pro včely a neprůchodný pro matku. Jsou to dva dřevěné rámečky, které mají na sobě připevněnu mateří mřížku, a ty se ( po odstranění mezerníků ) přiloží ke světlé, prázdné souši. Do vzniklé klece se vloží chovná matka a zařízení se umístí do plodiště mezi otevřený plod. Včely prolezou k matce, krmí ji a ta klade. Po zvolené době( většinou 12 - 24 hod) se izolátor vyjme, matka vychytí a zakladená souš se vloží do včelstva. Po 3 dnech jsou k larvení k disposici prakticky stejně staré, čerstvě vylíhlé larvičky. Do doby jejich zpracování musí být matka od nich oddělena, nejlépe opětovným umístěním do izolátoru s novou, prázdnou souší.
Izolátor, který lze použít na přidávání matek je na přiloženém, před chvílí pořízeném obrázku.

[Obrázky: Izol_tor.jpg]

Místo mateří mřížky je zde pro včely neprostupná síť.
Do tohoto izolátoru se vkládá od včel ometený plást se zavíčkovaným plodem, zásobami a přidávaná matka. Líhnoucí se mladušky ji krmí a ona klade. Po několika dnech a po kontrole, zda ve včelstvu nejsou naraženy matečníky, se matka vysvobodí.
Tento izolátor je pro včelaře velmi užitečný. Já na něm suším křížaly na ústředním topení.Tongue
Úžasné záběry.
(jestli to tu už je, tak se omlouvám)
http://www.national-geographic.cz/detail...tezi-9133/
(08.02.2012 17:56)Radouš napsal(a): [ -> ]... A nebo... až k nám tyhle sršně dorazí tak začít křížit naše včely s japonskými, které s nimi umí bojovat. ...

Kdo nezná historii, je odsouzen ji opakovat... Sad Sad Sad
Víš, jak vznikl problém s afrikanizovanými včelami a co způsobil...?
Inu, tzv. "afrikanizované" včely jsou trochu ostřejší, důsledně si brání své stanoviště i pronásledováním, ale jsou i vcelku mírné linie. Vytlačili místní (nic moc produkční) včelu, rojí se několikrát do roka. Zase má obrovský sběrací potenciál a snadno se množí.
Do doby, než unikly afr. vč. o včelařích v jižní Americe nikdo neslyšel, neměli tam ani pořádný vč. spolek. A nyní'?' Stovky vč. spolků, desetitisíce tun medu ročně a dá se říci - medařská velmoc.
Pokud by se už takový scénář musel stát, myslím, že bych se dokázal situaci přizpůsobit.
Našel sem na internetu zajimavý přístroj, díky němuž nemusíme při fumigaci rozebírat včelstva

To jsou ty polské vychytávky. My máme Varidol oni Apiwarol (ta tableta) v podstatě je to totéž, ale tady by Dol přišel o kšefty tím že by skonstatoval, že léčivo zkondenzuje v těch trubičkách a je to neučinné a jediné dobré je Fumigace nebo aerosolovat pomocí jejich VAT vyvíječe.



http://www.biowet.pl/produkt,apiwarol-amitraz,36
Exkurze ZO ČSV Jeseník u Ing. Pavla Cimali Šlechtitelský chov včely kraňské






Mateří misky z včelího vosku pomocí žárovičky:

(11.02.2012 17:07)JKL napsal(a): [ -> ]To jsou ty polské vychytávky. My máme Varidol oni Apiwarol (ta tableta) v podstatě je to totéž, ale tady by Dol přišel o kšefty tím že by skonstatoval, že léčivo zkondenzuje v těch trubičkách a je to neučinné a jediné dobré je Fumigace nebo aerosolovat pomocí jejich VAT vyvíječe.

Dnes jsem se musel zasmát, protože přesně podle předpovědi Jiřího, dnes na setkání včelařů v Praze pan Kamler kritizoval tyto polské vychytávky stejnými slovy, jaké použil Jiří zde na foru a jediné správné je fumigovat páskem do horního nástavku!! Smile
Alespoň v něčem jsme světoví. Když to tvrdí ředitel Vú, tak to musí být pravda. A ten se nemýlí. A pravda je jen jedna.Big GrinBig GrinBig Grin
Vykuřovač

Dúfam, že včelári,ktorí podobné zariadenia používajú mi dajú za pravdu, že táto ukážka je príšerná. Asi je to nejaký veterán vojny vo Vietname. Žiadne dávkovanie, dymu ako keď horí nejaká skládka. Myslím, že je to proti všetkým zásadám práce s takýmto zariadením. Ak sa mýlim, prosím o prepáčenie, ale som z toho riadne zmätený.HuhAngryHuh
Tak jedno oddychové a skvělé video domácí provenience...

Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :