Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mně se zase líbí jeho evidence na zadní straně úlů Big Grin Zdeňku, jaký používáš popisovač?
zdeňku, a já se drze připomínám s dotazem na ta zašputnovaná očka na zadní straně nástavku a jak to máš tou mednou komorou, kolik jim tam necháváš medu, který nevytočíš a pak v tom srovnávání třeba s Loukym musíš mít o ty kila medu v medné komoře vytočeno méně.

jak jednou jdeš do médií, tak se strhnou žádosti o interviewSmile
To si špatně pochopil...on tomu sice říká medná komora, ale je to cukerná komora....
Aha takze kdyz napisu srovnani Zdenkovejch vcelstev s tvym stanovistem je to dle Loukyho blbost a nejde to srovnavat.
A par prispevku dal on sam srovnava online vahu nekde na Morave a u nej spotreba zadna nebo mala u Loukyho v Pol.to neklesá protoze maji uplne stejny snůšky vy podminky,podobnou silu vcelstev,stejnou genetiku,stejne mnozstvi plodu a dalsich 10 veci tak aby se to dalo porovnat.
Az budes mit 10 let vedle sebe oba typy ulu,podobny vcely tak pak srovnavej ve vcelarine se neda nic srovnavat na zaklade dvou nebo tri let to absolutne nema hodnotu.Ten kdo to zkousel tu dobu zjistil ze vse ma sve vyhody i nevyhody a meni se to podle sezony a ne ze to je kazdej rok vyraazne lepsi.
Jinak tvoje poznamka o nemoznosti diskuze mne docela pobavila,protoze od nekoho kdo muze krmit banama z fora sousedovic deti ta hlaska fakt sedi Tongue
Bioúl včelaří ve stejné nadmořské výšce jako já a veškerá snůška mu začínala uplně stejně jako mě.....viděl jsem i váhu Kamíka....prostě když není snůška a je hlad, tak váha v tenkostěnym padá daleko daleko rychleji....a na ty tvý osobní útoky nebudu vůbec reagovat, jen to ukazuje co jsi za bl... a zkus ten svůj med prodávat někde hodnotněji, at pak nevidim konve s tvojím jménem u výkupců....at se daří
(06.03.2021 13:12)TomasK1 napsal(a): [ -> ]zdeňku, a já se drze připomínám s dotazem na ta zašputnovaná očka na zadní straně nástavku a jak to máš tou mednou komorou, kolik jim tam necháváš medu, který nevytočíš a pak v tom srovnávání třeba s Loukym musíš mít o ty kila medu v medné komoře vytočeno méně.

jak jednou jdeš do médií, tak se strhnou žádosti o interviewSmile

Medná komora je jen slovní hříčka. Je to nástavek s nakrmeným cukrem který byl na podzim při krmení nad včelsvem a na jaře se dá pod včelsvo. Tím dojde přenášení a podněcování včelstva jeho vlastními zásobamy. Med včelsvům nemohu nechávat. Vše nahrazuji cukrem. Očka na zadní straně nástavku slouží k léčení včelstev kdy léčivo nafoukám pohodlně přímo na chumáč včel,nemusím se hrbit u dna a pracovně je to účinné a pohodlné. Někde jsem zde dával fotky ze zimního léčení.

(06.03.2021 13:02)Tini napsal(a): [ -> ]Mně se zase líbí jeho evidence na zadní straně úlů Big Grin Zdeňku, jaký používáš popisovač?

Normální ten fix na matky. Tyhle popisovače se kupují normálně v barvách lakách. Je to normální průmyslový popisovač který není původně určen na včelí matky ale vydává se za to. Stojí asi 69kč.

Jen bych se ještě vrátil k videu kde jsem pohrdlivě mávl rukou nad vygorkami. To bylo myšleno že jsou slabý na ukazování. Slabý mojí vynou kdy jsem pozdě přidal vygorku do žebráckého včelsva. Vygorky jsou výborný a budu je rozchovávat. Právě v takových velkých povedených včelstvech se projeví jejich výhody jako je nerojivost ,snaživost a úspornost. Ve špatných letech je to extra znát.
Tak pokud tvrdíš ze je to srovnatelny tak to potom jo.Pisu ti ja nekde ze jsi BLB??to je tvoje parketa hochu hned nadavat a bacha at zas nemas bana blizi se tvoje obdobi kdy te nekdo vytoci.Kdyz nevis kudy kam zacnes s osobnima utokama.A budes tvrdit do nebe volajici nesmysl ze to mate podobně.Je tisickrat dokazany ze staci uly dat 50 metru jinam a otocit cesno na jinou stranu a je diametralni rozdil tak tu Nelzi ze to mate podobny Nemate a kazdej kdo vcelam rozumi to vi takze bud lzes nebo o tom vis hodně malo.
Pokud mas pocit ze jsem jedinej vcelar s prijmenim Kavka tak jsi fakt dobrej.Ja med k vykupcum nedavam jedina vyjimka byla 5 slovy pet barelu medovice a urcite ne za vykupni cenu a to jen ze kamos schanel jo a loni jsem medem platil zbozi.Kazdej totiz kdo mne zna vi ze ja pro med nevcelarim a jen mne to obtezuje ten komu se protaceji ciferniky z medu jsi tady ty mne je uplne jedno zda med budu nebo nebudu mit a i kdybych ho rozdaval zadarmo tobe do toho neni vubec nic. A to ze by Zdenka vcely u tebe byly vynosove uplne nekde jinde je jasny kazdymu kdo to trochu zna utepleni neutepleni.Nikdy by to dohnat neslo protoze jista je jen prvni snuska..
Odbočím od vnutrostraníckych bojov....otázka na Zdenka B: ako teda zazimuješ kmenove včelstvá? píšeš že mas ramik.mieru 42x36 (tie su ako krmene na zimu do 1 veľkého nadstavku + 1/2medník, ktorý na jar ide dole ako medná komora (MK)?
...a na miere 42x27,5 zimuješ na dvoch vysokých? alebo je na nich ešte MK, ktorá na jar ide dole pod 2 vysoké?
(06.03.2021 14:13)KTM napsal(a): [ -> ]Je tisickrat dokazany ze staci uly dat 50 metru jinam a otocit cesno na jinou stranu a je diametralni rozdil tak tu Nelzi ze to mate podobny Nemate a kazdej kdo vcelam rozumi to vi takze bud lzes nebo o tom vis hodně malo.
(06.03.2021 14:13)KTM napsal(a): [ -> ]A to ze by Zdenka vcely u tebe byly vynosove uplne nekde jinde je jasny kazdymu kdo to trochu zna utepleni neutepleni.Nikdy by to dohnat neslo protoze jista je jen prvni snuska..

Tak se mi zdá, že si v jednom příspěvku trošku protiřečíš. A kde máš jistotu, že u nás by Zdenek takový včelstva měl? že by neměl každý druhý rok 50% úhyny?....trošku se zamysli než něco napíšeš, něco se mi tu snažíš dokázat, ale pak sám tvrdíš opak v druhé větě....
Nemám rád některé slovní hříčky, třeba nazvat cukrovou komoru mednou. Nemá to daleko k tomu nazvat med z cukru medem.
Jo, a proto je dobré užívat výraz krmná komora.
Toto sú včely jedného v plaste čo tiež básnil ako o zázraku ... bieda plodu fakt a tie ich výkony nič moc tolko že prežili a nič viac. Mne sa sypali včely za znáškou a jemu až keď vyšlo slnko po 7,00 hod. čo moje už fungovali od 5,00 hod. čo nosili. Nakoniec som ja iba vytáčal med a on tak oberkoval. Podstatne že on mal plastové a ja drevené. Včely otočené na západ ako moje a pokial mu nezačalo hriať úle od východu boli ako zamrzlé.


https://uloz.to/tamhle/5ZyeANfqaf6i/name...ew=gallery

Jednoducho kde niet množstvo lietaviek sa zázraky nekonajú ani v 585 mnm. kde sme mali včely.Cool
(06.03.2021 14:28)edo napsal(a): [ -> ]Odbočím od vnutrostraníckych bojov....otázka na Zdenka B: ako teda zazimuješ kmenove včelstvá? píšeš že mas ramik.mieru 42x36 (tie su ako krmene na zimu do 1 veľkého nadstavku + 1/2medník, ktorý na jar ide dole ako medná komora (MK)?
...a na miere 42x27,5 zimuješ na dvoch vysokých? alebo je na nich ešte MK, ktorá na jar ide dole pod 2 vysoké?

Všechna ta krásná kmenová včelsva zimuji na dvou vysokých nástavcích, dolní 42x36 a na něm horní 42x27,5 Pokud zimuji na jednom vysokém tak na něm mám vždy krmnou komoru 42x17 kterou na jaře podsadím.
Nyní mám však poprvé vyjimečně a skušebně krmnou komoru pod všemi včelsvy. Vzniklo to náhodou tak že byly medníky po snůšce prázdné a tak jsem je nesundával a hned do nich nakrmil. Moje oblíbená trvalá sestava plodiště je dolní 42x36 a na něm horní 42x27,5. Je to samozřejmě zbytečný přebytek prostoru ale mně se to tak líbí a působí to protirojovje. Kdybych dnes začínal mněl bych plodiště dva nástavky lanstrot 1/1 (23cm) a k tomu nízké nástavky.
(06.03.2021 19:42)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Moje oblíbená trvalá sestava plodiště je dolní 42x36 a na něm horní 42x27,5. Je to samozřejmě zbytečný přebytek prostoru ale mně se to tak líbí a působí to protirojovje. Kdybych dnes začínal mněl bych plodiště dva nástavky lanstrot 1/1 (23cm) a k tomu nízké nástavky.

A normální standard 39x24 jsi někdy zkoušel? Nejde mi do hlavy proč tak široký rámek, kde je málo kvěťáku víc medovice? Králíky nejsou Dunajská delta.
Zdenek neviem či ti ide len o blahobyt včelstva,alebo aj o blahobyt včelára.
Som toho názoru,že máš podľa mňa zbytočne predimenzované veľké plodisko, v ktorom ti končí väčšina znášky. Tvorí to síce veľké včelstvá,ale do medníkov sa toho potom veľa nedostane.
To je môj názor,viem si predstaviť, že keby si položil mriežku na jedno veľké plodisko povedzme aj z podloženým polštárom,vedel by si toho medu do medníkov získať podstatne viac.
Takto sa ti znáška stratí v dvoch vysokých plodiskách a je po radosti.Smile
Nie je to tak dávno, čo si včeláril len z jedným vysokým plodiskom 42X35 plus podložený polštár,krmil si do vysokých plodísk,žiadny krmný nadstavok a chválil si si. Já som to vtedy hodnotil ako jednoduché a praktické včelárenie. Krmný nadstavok plus ešte väčšie plodisko zložené z dvoch vysokých nadstavkov na tej jednoduchosti podľa mňa ubrali.Máš síce väčšie včelstvá,len či to poznať aj v medníkoch.
myslím si- že včelstva ala Zdeněk Barnat musia využiť každú znášku ,čo sa vyskytne- ak je medník nad nastavkom s plodom, spodný by som bral ako pretlakovú komoru - či už na plod ,peľ, či sladinu- ktorá po spracovaní včelami putuje hore nad plod.teleso do medníka. To že včelstvo netlačí med do medníka a zahlcuje plodisko skôr by som pripisoval už možnej roj. nálade včelstva či slabšiemu plodovaniu matky v hornom plodištnom nastavku- dostatok volných plástov k zamedovaniu- asi tolko len môj názor , ktorý Zdenek môže potvrdit či vyvrátiť.
(06.03.2021 19:40)Andrej napsal(a): [ -> ]https://www.youtube.com/watch?v=D7FN6mMpokc
Záslužná činnosť. Je veľa včelárov, ktorí vysádzajú stromky individuálne, "anonymne" a bez akéjkoľvek podpory. Bolo by fér podporiť ich všetkých a bez zbytočnej byrokracie pri spracovávaní projektov. Určite sú na to peniaze aj z iných zdrojov napr. životné prostredie Idea
Témy sa tu prelínajú, ale nie je to na škodu - reaguje sa na video.
Vo vyšších nadm. výškach má zateplenie väčší význam logicky preto, pretože sú tam nižšie teploty. Zateplené silné včelstvo je silnejšie a zateplené slabé včelstvo je tiež silnejšie Wink PS úle sú síce teplodržné, ale naopak, pri priamom slnečnom žiarení nepustia teplo dnu. Zatial to robím tak, že ohrievané čelá nie sú tepelne izolované, plodisko je zúžené=optimalizované a zateplené z bokov. Včely sa aj v mrazoch presúvajú po silne ohrievanom čele a zásobujú rozbehnuté plodisko. V podstate je to solárny úľ bez skla, ale s akumulačnou doskou a bez zbytočných rečí. Problém je zadná strana, tak uvažujem o jej trvalom dodatočnom zateplení . Niekto tu už písal o jarnom zateplení z 3 strán, ale neviem to nájsť. Zrejme už zlyháva aj moja čeština.
Referenční URL's