Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(23.01.2012 23:07)S-ladek napsal(a): [ -> ]Možná budu nosit dříví do lesa:

Program na stahování videí z YouTube:
http://www.youtubedownloadersite.com/
Nevím proč, ale tenhle program mi můj antivirus vyřadil s poznámkou - varianta infiltrace Win32/Adware.Toolbar.Dealio aplikace
Pro mne to znamená, že to raději používat nebudu


[Obrázky: Hlaks_NOD.jpg]
"Výhoda Voken". Linuxáci to majú jednoduchšie...
Včelařská logistikaSmile


Já nevím jak vy, ale já napočítal 384 včelstev. Hezké na jedno stanoviště.
Nie je to len o včelách, je to o kvetoch, hmyze a iné. Youtube Majstrovská ukážka filmára a znalca prítody.
Blondýna a včely Big Grin


(26.01.2012 18:36)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Včelařská logistikaSmile

Byl bych raději, kdyby tyto typy videí v české kotlině vůbec nebyly dostupné. Jsou totiž obrovsky matoucí a vytvářejí strašný obraz, nejen pro včelaře, ale zejména pro veřejnost.
  1. Myslíte si, že se takové množství včelstev na jednom stanoviští uživí?
  2. Když už jsem napsal "včelstev" - toto na videu uvedené my chápeme jako trochu silnější oddělek, snad s jedním nasazeným polomedníkem. Mohu se ale mýlit, nenašel jsem čas a datum, kdy bylo pořízeno, ani místo, kde se stanoviště nachází.
  3. V čase 0:11 - 0:21 si všimněte, že včelstva jsou nakládána za plné letové aktivity. Dovede si někdo představit, jak to na původním stanovišti musí po odvozu vypadat? Kolik včel s nákladem bezcílně bloudí a hledá svůj domov?
  4. Máte představu, jakou trosku asi dovezete na nové stanoviště? Přece, to, co zůstalo na původním (létavky) chybí na novém, t.j. medný výnos rovná se .....Než se včelstvo srovná a nahradí chybějící létavky, musí být po snůšce, nehledě na to, jak se vlastní včelstvo oslabí. Proto je lépe převážet v noci, ale to tady zjevně není možné.
Z toho všeho je naprosto zřejmé, že takovýto chov není provozován na produkci medu, ale pouze na "opylování" (pokud takovéto včelstvo vůbec na takovouto činnost má sílu). Sadař, či pěstitel zaplatí určitou sumu za přisunutí včelstev a ostatní zjevně nikoho nezajímá. O zdravotním stavu takto deptaných včelstev ani nemluvě. Nebo si myslíte, že je to jinak?
iRP
Ono se to Rostislave nedá zkušenostmi z naší kotliny zcela dobře posoudit. Je to jiná technologie, nemusí se nám líbit, ale tvoje otázky jsou hypotetické a dá se na ně stejně hypoteticky reagovat.
ad 1. Myslíš, že by je tam v takovém množství umisťovali, kdyby to nebylo ekonomické?
ad "opylování". Sice není vidět do všech stran, ale kde vidět je, jsou souvislé borové lesy. Nejde spíše o sběr medovice?
ad 2. Co když jde o speciálně připravená včelstva na takový záběr, maximum létavek, prázdné souše, intenzivní medovicová snůška omezí kladení a za 10 dní jsou oba nástavky plné.
ad 3. Včely, které zůstanou na stanovišti hynou nejen proto, že jsou ponechány nelítostně svému osudu, ale taky protože jsou upracované intenzivní prací.
ad 4. Na stanoviště přivezou možná trosky!?, které zpětně spojí s těmi, ze kterých odebrali létavky.
Jak říkám, nemusí se nám to líbit, ale může to tak být.
Video je z této farmy : http://bruceshoneyshack.com/ , prohlédněte si stránky, píšou tam o sobě vše. Specializují se na nějaký speciální cesmínový med.
(04.02.2012 11:18)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Byl bych raději, kdyby tyto typy videí v české kotlině vůbec nebyly dostupné. Jsou totiž obrovsky matoucí a vytvářejí strašný obraz, nejen pro včelaře, ale zejména pro veřejnost.
... ... ...
iRP

Jasně - pořádnou cenzuru to chce!
Co vytvořit nějaké ministerstvo na schvalování ideologicky vhodných materiálů...?
A obnovit paragrafy na rozvracení republiky a vedoucí úlohu té jediné správné strany či názoru.
A aby si i přes tuhou cenzuru někdo ty imperialistické názory nepřivážel zvenku, tak znovu oplotit hranice, zavést výjezdní doložky a devizové přísliby. A kádrové posudky, bez nich by to nešlo... Škoda, že se zbořily rušičky signálu, což...?


To snad nemůžete myslet vážně...?!
Angry Huh Angry
Tolerance m.j. vůči jiným kulturám je základ pro poklidné soužití i doma. Ať jsou západní, východní či jihovýchodní. Tím, že máme možnost se (z tepla našeho pokoje) podívat, jak se co dělá venku, můžeme jenom získat - právě proto, že je to možnost, nikoliv povinnost. V minulosti za podobnými zkušenostmi vyráželi lidé i po svých a vraceli se po letech bohatší o to, co my dnes máme naservírované až do obýváku. Pokud se to někomu nelíbí, je to jeho svaté právo, stačí jeden klik myší. A dnes to zaplaťpánbůh může i říct nahlas - bez obav. Ale přát si, aby to u nás nebylo dostupné (= cenzura), to snad ne...?

...jdu blejt, velebnosti ...


Aby nedošlo k omylu: kurzívou jde o ironii a sarkasmus, ostatní vyjadřuje obrovský smutek...
RE: JDJD
To chce klid. Myslím, že z pohledu středoevropského včelaře je to včelařství v tom videu prasarna. Ovšem ja bych byl proto sem i taková videa dávat. Aspoň se můžeme "pokochat" tím, jak se dá "také" zacházet se včelami.
Není to o toleranci jiných kultur-to nijak nesouvisí, ale je to přístupu k živému tvoru. A včela je živá a včelstvo jako superorganismus také! Asi vím co chtěl (možná neobratně) kolega Pešek vyjádřit. Právě to znechucení-či lítost nad tím, jak se včelami zachází v USA. Viděl sem hodně videí i z velkofarem v Rusku, na Ukraině,ale takové chování ne. Ostatně již sem to někde na foru zmiňoval,... u videa, kde sklepávají včely přes nějaký železný rám, mnoho jich popadá na zem a oni po nich šlapou! Copak to nejde jinak? Musí se vše podřizovat bussinesu? Nedivím se té záhadě CCD v USA...
To, že vozí kamiony neuzavřená včelstva přikrytá síťovinou tisíce km je v USA standard. Také to, že ty včelstva po sezoně jsou zdecimovaná a často je i utratí, však si přivezou pakety z Kanady no ne?
Třeba v tomhle konkrétním případě bych jako normální včelař nechal na tom původním stanovišti dostatečný počet včelstev, aby se měly létavky kam vrátit, nebo ještě lépe, začal bych s nakládáním v noci...
Včelařit ve velkém se dá se ziskem,ale i jako člověk!
Moc to sem nepatří,ale nedá mi to,protože máme takový český zvyk a to "sr....t" si pod sebe.Máme ve zvyku vidět jak jsou skvělý ostatní národy a vlastní pozitiva nevidíme.Někteří z nás nevědí třeba to,a na to jsem si vzpomněl v souvislosti s tímto videem,že např.Američan si koupí kytku v květináči a po odkvětu ji klidně vyhodí do popelnice.To v našich krajích není zvykem (a to je dobře). U nás se většinou lidé snaží rostlinu udržet dál při životě a mnohdy úspěšně.A přestože jim třeba již za oknem nevykvete,klidně ji dál zalévají a někdy i hledají informace jak jí donutit k dalším květům........zdrhnout létavkám s úly a nechat je napospas svému osudu....na to musí mít člověk nevčelařský žaludek....
Převážná většina českých včelařů má včely pro vlastní potěšení, dalo by se říct, jako domácí mazlíčky. Proto pohled na zacházení s nimi tak, jak je to na uvedeném videu, nás naplňuje nevolí až hnusem.
Přesto je nutno si uvědomit, že ve velkochovech jakýchkoliv živých tvorů se dějí zvěrstva daleko větší a to i u nás. Ač neradi si ale musíme přiznat, že to jinak nejde, protože jinak bychom se masa, vajec, ryb a dalších potravin nedoplatili.
Ty létavky, kterým odvezou úly, se buď někde vžebrají, nebo uhynou. Jenže ony by do 3 týdnů stejně uhynuly.
Vždy před vánocemi vysílají televize záběry z výlovů rybníků. Co říkáte tomu zacházení s kapry. A to ještě není nic proti rybářům na moři, kteří nechají ryby na hromadách udusit.
Slepice, které nám snáší vejce, musí celý život trávit v malé klícce bez možnosti pohybu. Šlo by to jinak, ale výsledkem by byla vajíčka po 10Kč.
A tak bychom mohli nacházet další a další příklady.
V Česku je mnoho včelařů, ale, snad naštěstí, prakticky žádná velkofarma. To je ta, kde se včelstva počítají v tisících. Já jen doufám, že pokud se velkofarmy objeví i u nás, že i přes nutnou mechanizaci bude mít včelaření podstatně vyšší kulturní úroveň, než jsme na kritizhovaném videu viděli.
¨
Tak jim můžete napsat a zeptat se jich,proč to tak dělají(farma v USA).
Jiný kraj,jiný mrav. My chováme psy jako domácí mazlíčky,v Číně je jedí. V Indii jsou krávy posvátné, u nás je jíme. Podobných přirovnání je spousta. Každý má právo na svůj názor,kultůru a historii.
Takže premiesť včely ku koncu sezóny na medzisteny a nechať ich upracovať k smrti je oveľa humánnejšie. Vyrezať trubčinu alebo plod je humánnejšie. Alebo nútiť včely žiť v dákych "krabiciach"..... Big Grin Cool
Mám někde odkaz na video o tom,jak jsme my lidé závislí na zvířatech a jak s nimi zacházíme.No viděl jsem sotva půlku a dalo mi práci se na ty dokumentární záběry dívat....vypnul jsem to u sekvence ,jak někde v Indii uklízeli ulici tak,že chodili dva chlapi za kukavozem a házeli do něho co našli.Hodili tam i posmutnělého toulavého psa.Normálně ho vzali a hodili zadem do kukavozu jako nějakou odhozenou krabici a ještě se u toho smáli.....to bylo na mne příliš a típnul jsem to......Jsme přemnožení a uživit ty miliardy lidí je hrůza......u těch včel na tom videu by stačilo jen počkat s nakládkou až do setmění. Nemuseli by to navíc dělat v těch kuklách.Ale každý je zodpovědný za své činy.



(04.02.2012 20:06)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Tak jim můžete napsat a zeptat se jich,proč to tak dělají(farma v USA).
Jiný kraj,jiný mrav. My chováme psy jako domácí mazlíčky,v Číně je jedí. V Indii jsou krávy posvátné, u nás je jíme. Podobných přirovnání je spousta. Každý má právo na svůj názor,kultůru a historii.

Viděl jsem na jednom kanále reality šou,kdy soutěžili mladí kuchaři o nejvyšší výhru.Dostávali různé úkoly co uvařit. Jedna "kuchařinka" dostala za úkol připravit humra. Čuměla na to jako trubka.Jeden kuchař z poroty si všiml její bezradnosti a šel k ní a díval se co bude dělat.Humr byl samozřejmě živý a hýbal se. Jí se vařila v hrnci voda a v momentě když chtěla toho humra hodit do té vody,jí ten lektor zastavil se slovy: " A teď chcete dělat co? Nemůžete ho hodit do té vody živého,protože by se trápil.Musíte ho nejdřív zabít."
To jsem nějak uhnul od tématu.Blush
Pro někoho tady je problém jedna zamáčklá včela... Pro jiného produkce vajec v klecových chovech. Anebo naše teletníky či prasečáky. Pejskaři by se asi pos... ze vztahu lidí ke psům na Balkáně anebo v Asii. Muslimové neporozumí naši zálibě v ovaru, Číňané romadůru. ... ... ...
Ale přát si, aby nebylo možné poznání toho, co se mi v mojí kultuře jeví jako "prasárna", je cesta do pekla. Anebo do totality. Opravdu by mě zajímaly argumenty, že je to jinak a uváděná cenzura má smysl... Huh

K tomu videu:
Přijde mi na hlavu postavené soudit něco z jednoho zrychleného videa bez komentáře - ale alespoň by to tedy chtělo koukat s otevřenýma očima:
  • Zjevně jde o přesun včelstev ze zimoviště za snůškou kvůli produkci medu (viz. komentář přímo u videa na YouTube a fakt, že palety jsou na sobě ve dvou řadách už při příjezdu na stanoviště a i podle vegetace). 1. a 2. argument RP se tak stává bezpředmětným...
  • 4. víceméně také, poněvadž by asi nikdo nevykonával tolik úsilí, kdyby to nefungovalo (jedou tam kvůli produkci medu...).
  • Stejně tak poslední odstavec daného odsuzujícího příspěvku.
  • Zbývá 3. argumet - a to co se stane s létavkami. Odpověď jsem z videa ani odjinud nevyčetl, nevím tedy např. co dělají ti včelaři s kuřáky u palet před naložením na vidle... Ale věřil bych tomu, že když jede někdo na jih "to produce honey", asi to má vymyšlené i domyšlené. Bez včel by totiž moc medu nevyprodukoval...

V jiném vlákně tady před pár dny zazněl požadavek na vytváření videí ve stylu "jak to dělám já". Pak se tu takové video objeví (byť ze zámoří) - a hned je zkritizované... A navíc si kritik ani nedal tu práci, aby si jej pořádně prohlédl...
Nějak nevím, co si o tom myslet...Undecided


Doplněno:
Omlouvám se za opakování již uvedených argumentů v prvním odstavci - příspěvek jsem měl rozepsaný delší dobu.
Současný přístup k životnímu prostředí ve kterém žijeme, k rostlinám, zvířatům, je výsledkem postupného odcizování a ztráty vztahů. Vše se produkuje v obludných množstvích, zrácí se lidská měřítka a vztahy. Napříč kontinenty se nesmyslně přesovají nepředstavitelná množstvíc anonimních produktů které si ještě do 50tých let lidé vytvářeli sami a vyměňovali takřka přes plot. Lidé z jedné vesnice či jednoho města si navzájem nedovolili nabídnout nějaký pochybný produkt plný hormonů, chemie, náhražek, pesticidů a léčiv. Zvířata byla chována a půda obdělávána s náležitou úctou. V těch dobách lidé věděli kým jsou a měli ve společnosti své místo a hodnotu. Dnes ztratilo význam čím si vydělávám peníze.
Raději budu jíst opravdové vejce za 10kč, než za 3Kč pochybovat jím-li opravdu vejce. Jím li maso, nebo produkt zoufalství. Stejně je to s medem. Myslím si, že to lidé začínají pomalu chápat. I nárůst některých nemocí to potvrzuje. Jedovatý nadbytek si vybírá svou daň. Každé sousto by mělo vyprávět svůj vlastní hezký příběh i to sladké medové polknutí. Smile
Proto tady na včelařském fóru rád čtu s jakým vztahem a láskou pečujete o své včely a máte skrze ně vztah se svou krajinou. Ať se vám daří!
To nie je len o prístupe k zvieratám, ale aj ľudí samých k sebe. Sad
Tak to chci určitě vyzkoušet,akorát budu trochu jemnějšíWink

Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :