Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ako sa pozná dobrý včelár? to má vysačku na krku? Cool
(09.03.2021 20:23)Pedro napsal(a): [ -> ]Louky, musíš brát jakou dobu na snůžku mají včely u Mirka Sedláčka a jakou u Zdendy. Pořád srovnavám nesrovnatelné.
Osobně se mi také zdá, že máš včely slabý. Na dobu, na polyš a na zebrování. Ale!!! třeba zdání klame. Ale hlavní je, že ti to asi? funguje.
U Mirka Sedláčka nevím, v něm se nevyznám. Znám ho dost let, od doby co jsme seděli v Praze u založení PSNV, a nevím zda má takové včely všechny. Nebo ukazuje jen to co potřebuje pro kurzy, pro obchod. Ale zase musím říct, když mu to funguje ......
Pokud bych měl kouzelnej prsten a dal Zdenkovy včely do oblasti Mirka Sedláčka to byl teprve pořádnej pokus. To by se vidělo co udělají "takový" včely s takouvou nabídkou nektaru. Ale třeba takový včely jsou "v teplejší oblasti" nezvladatelný na rojovku. U pár včelstev to zvládneš, ale u pár stovek?

Myslím, žes Pedro uhodil hřebíček na hlavičku. Musím říct, že Zdeněk má opravdu silná včelstva a klobouk dolů. Avšak u mě na jihu Moravy jsou taková včelstva riziková. A to ani ne tak kvůli rojení, které se metodicky dá zvládnout, ale po stránce zdravotní. Často ta nejsilnější včelstva odcházejí jako první.
(09.03.2021 23:18)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ako sa pozná dobrý včelár? to má vysačku na krku? Cool

Každý je přeci dobrý Wink
(09.03.2021 20:32)Louky napsal(a): [ -> ]....máš pocit, že u něj v horách a spousta lesích je medovice slabší jak u mě? já takovej pocit nemám......
Pocit, nepocit. Dopředu to nevíš, můžeš předpokládat. Jsou roky co medovici nemám žádnou a o 5-6 km si lebedí. Právě když ta snůška je, tak má být včelař připraven. V tom máš pravdu a je jedno jakou cestou k tomu kdo dojde.
Je dobře, že sem přijdou rozdílná videa. Zápor je, že v tom začátečníci mají guláš.
Proč se tu pořád tak ohrazujete začátečníkama? Lidi přeci netočí videa kvůli začátečníkům (až na nějaké vyjímky) ale kvůli kolegům, kteří si od každého můžou něco vzít a tak by to mělo fungovat a né tam hledat co bych mohl zkritizovat.....
(09.03.2021 23:25)Ivík napsal(a): [ -> ]Avšak u mě na jihu Moravy jsou taková včelstva riziková. A to ani ne tak kvůli rojení, které se metodicky dá zvládnout, ale po stránce zdravotní. Často ta nejsilnější včelstva odcházejí jako první.

To je ta převčelenost. Známý od Čejkovic nakočoval (před nějakým rokem) k plodině (už nevím co to bylo) se 40vč a domů dovezl 5vč. A to se tomu věnuje a včelstev má taky dost! Holt všude je něco ...........
Problém si nepřivezl, s tím tam už přijel!
(10.03.2021 0:19)Louky napsal(a): [ -> ]Proč se tu pořád tak ohrazujete začátečníkama? Lidi přeci netočí videa kvůli začátečníkům (až na nějaké vyjímky) ale kvůli kolegům, kteří si od každého můžou něco vzít a tak by to mělo fungovat a né tam hledat co bych mohl zkritizovat.....
Ale to já ti Louky neberu, osobně to tak beru. Jen jsem to konstatoval ......... myslím to k těm začínajícím.
A tím končím .....

(10.03.2021 0:26)richard1 napsal(a): [ -> ]Problém si nepřivezl, s tím tam už přijel!
To nevím, já mu včely nekontroloval. Ale když má nějakou stovku vč, tak předpokládám ...........
Luky Napsal.....No kolik lidí si to říkalo o Havelkovi a jak to dopadlo.....podle mě se pozná dobrý včelár uplně jinak. .....................................................................

A prosím tě jak? Pokud si vemu poslední tři roky tvůj průměr pod 30kg a tady píšeš o ostatnich velkých včelařích když mají 30kg tak se s tím chválí.Byl jsi aspoň u jednoho z nich nebo to máš z Guglu a nebo Faceboku Kdyby jsi poslouchal třeba J Kolomé ho na poslední přednášce Z Prahy,když nebude kočovat za snůškou tak toho moc nevytočí a to tvrdí třeba o 5km Jen poslední otázka kolik máš produkčnich včel a potom chovných ? Pokud budu počitat např. 20 chovných a 30 produkčních tak průměr půjde hodně výš.

Ať se daří Zdeněk
K pár Sedlackovym stanovistim jsem se dostal v praci a po pravdě,snuskove v okolí žádná hitparáda.Treba u toho v Dobrockovicich jsem dumal,z čeho tam může být vůbec snuska,pokud tam není naseta zrovna řepka.Krajina vynikající na žampióny,ale na med?
Jak? Každý bere dobrého včelaře jinak....pro mě to je včelař, který včelaří s pokorou, nikomu necpe své názory, uživí ho to, nemá každý rok úhyny na viry atd....u vás to je zase množství včel, když někdo odklopí horná nástavek. Pro mě třeba Barnat dobrý včelař není, ale nikou jeho názor neberu.

Nevim jestli sis to přečetl pořádně, ale pod 30kg jsem měl jen poslední dva roky a to díky tomu, že jsem přešel na bio léčení a nepovedlo se a nemám problém to přiznat a díky tomu jsem měl na jaře slabší včelstva a oba roky nebyla medovice, tim pádem jsem to neměl na čem nahnat i tak jsou to čísla, za který by byly velkovčelaři rádi, pro mě je to neúspěch.

Právěže jsem Kolomého na té přednášce viděl a je vidět, že pro ten výnos něco dělá, né jako Barnat, který nasadí medníky a čeká a pak brečí jak má krásné včely ale nic mu nenosí a všechno sežerou.

A k poslední otázce nemám rozdělený včelstva na chovný a produkční, mám jen produkční a ze všech produkčních dělám oddělky. Zimuju 150 a na jaře prodávám na 100 a samozřejmě dělím tím co mám a né tím co jsem vyzimoval, když jsem z toho třetinu prodal. A já do průměru počítám i takový včelstva, z kterých prakticky nic nevytočím, protože jsou na jaře na dvou rámkách a než je někam vytáhnu, tak je po sezoně, což mi poslední dva roky taky průměr hodně srazilo. Na lonských natáčených včelstvech bylo jasně vidět, že ty nejlepší měli přes 50kg výnosy i v tak špatné sezoně.
Jestli jsi dobře četl tak tvůj průměr je za poslední tři roky je pod třicet kilo za rok. Určitě co prodáš včelstva na jaře se do průměru nepočitají ,ale někde když jste si s Tomem 50 měnili názory tak tam zmínka o produkčních a chovných byla .Jenom pozn. o Z. Barnátovi včelaří v těch podmínkách o kterých ty nemáš ponětí a vztahuješ to na svoje podmínky včelařím taky na více stanovištích na jednom jak Z.Barnát a vím o čem mluví. Tvůj přechod na BIO a tvůj kulomet na sublimaci to se tak nikde nevidělo a stačilo,aby si zjistil při jaké teplotě štavelka sublimuje a ne že se kouří z úlu.

Ať se daří Zdeněk
(10.03.2021 1:23)Medak napsal(a): [ -> ]Jestli jsi dobře četl tak tvůj průměr je za poslední tři roky je pod třicet kilo za rok.

Ano tři nejhorší roky v průměru 29,3.......předtím tři dobrý roky průměr 92kg...ale to už nezní tak dobře vid?....tak proč bysme to zminovali....
(10.03.2021 0:43)Louky napsal(a): [ -> ]Jak? Každý bere dobrého včelaře jinak....pro mě to je včelař, který včelaří s pokorou, nikomu necpe své názory, uživí ho to, nemá každý rok úhyny na viry atd....u vás to je zase množství včel, když někdo odklopí horná nástavek. Pro mě třeba Barnat dobrý včelař není, ale nikou jeho názor neberu.
Vieš keby som bol začiatočník a šiel by som nakupiť včelstvá tak rozhodne nie tvoje ale zaručene pána Barnata, to sú totiž ukážkové včely ako majú vypadať. U nás robia veľmi dobrú znášku jedine takéto včely a nie také ako tvoje čo mu nesiahajú ani po podrážky. Včelárenie v prírodnom materiály v dreve ukáže aj potenciál včiel, to keby došiel s takými včelami na agát ku nám tak tie včely dajú ľavou zadnou 100 kg medu ako nič, u teba bi to nebolo možné. Neber to ako urážku ale to je holí fakt. Pre teba by neboli ani prednášajúci včelári dobrý lebo druhým pchajú svoje názory.Cool Ja rád pozerám také pekné videá ako od pána Barnata a mnohých iných lebo nemajú žiadnu chybu, môžu biť jedine príkladom pre ostatných včelárov kde je na čo s radostou čo pozerať.Tongue
Louky, asi ťa už dobré roky nečakajú, 150 včelstiev na jednom mieste ti nemá z čoho doniesť viac medu, asi by to chcelo viac stanovíšť.
(09.03.2021 22:44)Louky napsal(a): [ -> ]
(09.03.2021 21:23)patko79 napsal(a): [ -> ]No niekto má perpetum mobile na výnosy, len potom po rokoch zistíte, že kecá Big Grin

13.05.2018 20:43 - Mám přestat kohotíčku? Víš že kdybych toho ted nechal, tak bych se pak nemohl smát těm co řekli, že z nich za boha nemůžu vytočit 40kg a já z nich vytočim minimálně 60

13.05.2018 21:35 - Asi to tu nečeteš pozorně, takže ještě jednou pro tebe. V únoru jsem si vybral nejslabší oddělek, kterej byl na 4 uličkach, hrstka včel (viz video) a chtěl jsem ukázat, jak se dá i ze slabého včelstva vytočit relativně dost medu. O 100kg jsem mluvil jako o průměru ze všech včelstev a né z každého. Já v nejsilnějších mám už 60kg a to po řepce mám většinou tak 30% produkce, takže věřim tomu, že tu 100 v průměru atakovat budu. A důvod toho proč do nich pořád chodim a rozšiřuju, je rojení, v polystyrenu se ti to rojí daleko víc než ve dřevě, tak prostě musíš. Já nikdy neříkal, že nemám pracnější metodu, mě to baví, tak to tak dělám. Možná mě to časem přestane bavit a začnu to dělat jinak.

27.05.2018 22:00 - Co jsem tam za poslední dva týdny přehodil? Ten jeden rámek? Chápu, že se snažíš bejt chytrej, ale jak píšeš, máš nízké nástavky a děláš rozumy o tom jak to chodí v polystyrenu. Ten polystyrenový nástavek vůbec nic neváží, takže nevim jak vy se prohybáte při plnym nástavku, ale určitě víc jak já u polystyrénovýho. U toho prvního je tak 30kg a u druhýho tak 25kg a už po několikátý píšu, že to jsou nejslabší včelstva. Jestli vám donesou nejslabší včelstva tolik medu, tak super, ale spíš si myslim, že to co donesou mě, bude u vás stěží alespon průměr. Někde jsem na 4 medníkách, z toho 3 po 20kg, takže já budu mít letos medu hodně, o to nemám vůbec strach a ty ho taky mít nemusíš.

27.05.2018 22:35 - Vlasto tak ti to všechno projedly mín hladovejch krků, víc medu v medníkách

ALE DVA DNI UŽ NAPÍSAL O DVOCH NAJSLABŠÍCH VČELSTVÁCH :

29.05.2018 12:57 - hej, ale tady už dva nebo tři tejdny snůška není broučku

A ZRAZU SA TO ZLOMILO

29.05.2018 19:56 - z 1/8 zaplněné? tohle nemá smysl komentovat.....já prostě takové rámky vytáčim a mám v průměru lehce přes 2kg z jednoho, záměrně vytáčim, když mají nahoře zavíčkováno tak 2cm, abych nemusel moc odvíčkovávat. pokud vy čekáte až jsou celý, tak pak možná budou mít rámky víc kg, ale já to takhle nedělám. Pro mě je prostě v těch horních 15-20kg medu a můžete se tu třeba stavět na hlavu, ale já tam ten med mám a to je pro mě důležitý. Tvoje rady, abych to dělal jinak jsou sice hezké, ale já s timhle udělal poslední tři roky 98, 99 a 77kg v průměru na vyzimovaný včelstvo, tak proč bych to měl měnit? To že letos neni snůška je hold smůla, ale abych kvůli jednomu roku měnil svoje postupy, to fakt nebudu.

03.06.2018 11:24 - Tak už jsem dneska taky začal a vzal jsem od každých ty nejstarší medníkový rámky a vyplatilo se počkat. Letos nebude žádnej ten světlej řepkovej med co ho nikdo nechce. Přitom si myslim, že ho je tam tak 80%, ale stačí trocha maliny a ostružiny a hned to má jinou barvičku.
03.06.2018 13:16 - Já jsem ještě před dvěma lety měl u všeho stejnou cenu a odběr byl uplně stejný, světlý nikdo nechtěl, ted ho chtěj alepon ty co mají hluboko do kapsy.....Snůška tady ted je, ale moc to nepřibejvá, já mám ve včelách medu dost, jen jsem čekal na správnou dobu Merkuri. To neni med, kterej by mi donesly za poslední dva týdny.

A ještě k tomu, že ty ho prodáváš až když dojde tmavej, ale já mám tmavej med celej rok, takže tohle se mi nestane. Kdybych neměl tmavej, tak si myslim, že někteří lidi by šli jinam, než aby vzali světlej.

04.06.2018 17:15 - Tak konečně se dočkaly i ty nejslabší. Pořád ještě nevěříte, že z nich bude 40kg?

04.06.2018 19:33 - patko ty si srandista vždyt ještě nedávno byly medníky přeci prázdné a ted jsou plné, po nejvydatnější snůšce jsem teprv dával medníky....chápu, že se snažíš, ale neboj se 40kg z každejch bude, když bude dobrá lípa, tak i víc

06.06.2018 8:36 - Nikdy jsem o 100kg nepsal to zaprvé, to že po první snůšce jsem teprv nasazoval medníky jste pánové asi zapomněli, takže nechápu kde by s tam měl vzít med z první snůšky. A za další bydlíš kousek ode mě a moc dobře víš jak to letos je s deštěm a jak vše meduje o proti předchozím rokům, kdyby to bylo jako poslední tři roky, tak už mám 40kg vytočeno z každejch a dalších 20 v nich.


A jinak jsem dostal upozornění, že si tu na mě stěžujete, prvně do mě rýpete a pak vám vadí, když si rýpnu já do vás, takže tim tohle téma končím a tady na foru taky.

At se daří .

TAKŽE OD 6.6. UŽ NETOČIL A DO 21.7. MU VČELSTVÁ TÝCH 20 KG PREJEDLI AJ V POLIŠOCH

21.07.2018 14:07 - Poslední letošní video. Konečná bilance cca 35 a 40kg. Celkovej roční výnos 40 kg na 44 včelstev. Takže v bídnejch snůškovejch podmínkách se vůbec nevyplatí mít komíny, protože v obdbobí bez snůšky silný včelstva mají velkou spotřebu.


Louky pokojne zostaň, mne to za to nestojí hľadať tie Tvoje výplody po vláknach, zobral som len Tvoje. Nech si urobí obraz každý sám o akých "REÁLNYCH" veciach rozprávaš. Ale ide to s tebou z kopca, keď v biednom roku máš 40 a v nasledujúcich rokoch 27 a 22 ???

Ja by som to nazval inak Vitaj v realite chlape!!!

BTW. Ako vieš, že ohľadom medných výnosov som reagoval na TEBA?????
Jsem asi natvrdlej, ale já tam nic nevidim.....píšu průměr 40kg....Včera jsem napsal, že v tom roce jsem měl 39.....tak kde je lhaní o výnosech?

Píšu v nejsilnějších že mám už 60kg a né v nejslabších....já ten rok natáčel nejslabší....tak kde mi projedli 20kg? já tomu fakt nerozumim, co si tu vyplodil.....
jasné nie si Ty Matovičov bratranec???

Ja Ti verím iba dve veci, že predvlani si mal 27 kg a vlani 22 kg. To bude realita s tými včelstvami, čo nám tu ukazuješ.
Ne zkus mi to polopatě vystvětlit...já tam fakt nic nevidim....takhle věty vytržené z kontextu, kolikrát ani nevim jestli to píšu já nebo je to reakce někoho jinýho, nebo na co reaguju....řekni mi kde píšu jinej výnos než je 39kg ten roční průměrný výnos na včelstvo? Když tvrdíš, že si tyhle výnosy vymejšlim a že jsem je psal dřív jinak než jsem je napsal ted.....

(10.03.2021 7:40)Andrej napsal(a): [ -> ]Louky, asi ťa už dobré roky nečakajú, 150 včelstiev na jednom mieste ti nemá z čoho doniesť viac medu, asi by to chcelo viac stanovíšť.

Andrej v snáškové sezoně jich je 100 a to se teprv uvidí až přijde dobrá sezona, zatim od té doby co to tak mám přišly 2 špatné a to né u mě, ale v celém okolí.....vim kolik mají okolní včelaři a mých 27 a 22 je rozhodně nadprůměr na zdejší poměry za poslední dva roky....kdyby to bylo jak říkáš, tak bych vytočil 7kg jako Zdenda....ale neříkám, až přijde dobrá sezona a bude snůška jako bývala, tak si pak povíme kolik je realita při 100 včelstvech na jednom fleku.....možná máš pravdu a bude to třeba jen 40 a já uznám, že je to moc a měl bych si najít jiné stanoviště....ale ani nevíš jakej je to komfort, když máš vše 200m od baráku a máš výnosy jako velkovčelaři se 30 stanovišti....a mě ty 3 tuny medu ročně stačí....já jsem skromnej.

(10.03.2021 8:10)patko79 napsal(a): [ -> ]Ja Ti verím iba dve veci, že predvlani si mal 27 kg a vlani 22 kg. To bude realita s tými včelstvami, čo nám tu ukazuješ.

Klasika...ale jak říkáš, každý si udělá názor sám a každý kdo to sleduje musí vidět, jak se nám tu snažíš něco podsouvat o lžích, ale důkaz si neukázal ani jeden....
Louky je to celé z Tvojho vlákna pekne za sebou po dátumoch ako si raz mal znášku potom nemal, potom si mal medu habakuk, potom zrazu si medníky nemal, ale med bude, lebo znáška po troch týždňoch začala, ... Ja ti tu ozaj vysvetľovať nemám čo, si to po sebe prečítaj. Mne nemusíš nič vysvetľovať ako si čo myslel a kedy a že to niekto prekrútil, nevčelárim prvý rok, aby som vedel, že v mnohých veciach píšeš p...y, ale v mnohých je čím sa inšpirovať. Nereaguj, všetko bolo povedané! Len chudák včelár, čo nefiltruje tvoje príspevky a berie ako faktWink
Referenční URL's