Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
tady p. Buřinský bych řek že je lepší a srozumitelnější...tedy včetně toho načasování
Babrák, že sa nehanbí za tie včely,
(ten prvý)
za chvíľu padnú od hladu!
To video je staré 5 let. Hladem už nepadnou ...
ZKUŠENOSTI EVROPSKÝCH VČELAŘŮ VARROARESISTENZ

Ted sem to dokoukal a o 2 hodinach jsem se nedozvedel, v cem ta varoa tolerance a varoa rezistence spociva.
V jednu chvili, myslim v case 1:01:00 tam prednasejici rika, ze varoa rezistentni vcely se poznaj podle poctu klestiku, ze jich maj malo....

Ovsem to, kolik je ve vcelstvu klestiku, mize byt zpusobeno X duvody, ktere nemaji puvod v nejake vlastnosti matky, anebo obracene, v silnem vcelstvu bude hodne klestiku, v slabem vcelstvu bude malo klestiku, ale nerek bych, ze slabost vcelstva = varoa rezistence....

Na konkretni dotaz jednoho ucastnika, v cem presne spociva varoatolerance, byla nekonkretni odpoved...

A jeste jeden zajimavy moment tam byl...popis zpuaobu slechteni...apocivajici v podstate v zbavovani se vcel, delnic, napadenych klestikem.....tim ale zadne slechteni nedelam, jen zabijim vcely s klestikama a zabijim klestiky...

Stejne tak zajimavy moment pro mne byl u slidu, ktery komentoval tim, ze klestik mozna prenasi viry....tak prenasi mebo neprenasi?

Nechci se nikoho dotknout, ale dokaze nekdo uvest, v cem konkretne spociva varoarezistence? Prednasejici to popiaoval, ze vcelstvo "to seka..."....to znamena co a jak se to projevi a kde uvidim ty "posekany" klestiky??
Víte proč vám včely donesou hodně? Důvodů je celá řada a rozdílných, někdo spoléhá na množství přezimovaných včel, někdo na rychlý rozvoj, někdo na to, že nosí i ve špatném počasí, někde vyletuje za snůškou hodně včel, některé lítají míň, ale od rána do večera...
Je to jedno co dělají, hlavně, že donesly moc. A když je přestěhujete a změníte klima, najednou mohou být špatné.

varoa tolerance/rezistence je na tom stejně, je jedno co dělají hlavně že přežijou bez ošetření. Jedny tak že jim množství kleštíka nevadí, druhé tak, že kleštíka nemají.

Randy Oliver (některý příspěvek v posledním měsíci) se soustředil na varroa rezistenci a vykašlal se na sledování všech podružností jako grooming, recapping, ohřívání plodiště, čistící pud a já nevím co ještě můžou dělat. Jenom množil matky z těch co nemají kleštíka a přežijí bez ošetření a ošetřil a vyměnil měnil matky těm co kleštíka mají. Výsledky si najděte, přednáší to i na YT, má to i jako článek.

Kdyby slavný Svaz ve kterém většina z vás participuje, byl něco jiného než pračka na dotace a vybírání výpalného a reklama na výrobky z Dolu, dalo by se to zkusit i tady.
m.
(16.03.2024 2:35)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Ted sem to dokoukal a o 2 hodinach jsem se nedozvedel, v cem ta varoa tolerance a varoa rezistence spociva.

Tak to dej ještě jednou
Marku a bohemia.galle - znovu na to koukat nebudu, sedoval jsem to velmi pozorne a jednou mi to stacilo, konkretni odpoved tam nedal, nezminil.
To, ze vcelstvo "to seka" neni vysvetleni, co je zakladem varoarezistence.
Vzdyt on sam ke konci popisuje jedno sve stanoviste, kde mel enromni spady klestika, a vcelam se dari dobre a sam nevi, cim to je a deal si srwndu, jestli nema nahosou varoatoleranrni vcely....mozna tam ma neskodny klestiky, zdravy nebo cert vi co....nevi.

Popisoval tam projekt nejakyho finskyho vcelare, ktery neosetroval vcely x let, vpodstate vsechny mu uhynly, z poslednich rozchoval matky a nasledne mel podle slov toho fina varoa tolrenantni mebo rezistentni vcely (to neni podstatne).
Podstatne je, zda se nekdo zamyslel nad tim, v jake oblasti ten fin vcelsril a jestli nahdou jak mu ten klestik zdecimoval prakticky vsechna vcelstva, tak ten klestik zdecimoval i sam sebe....respektive zustala zdrava vcstva se zdravymi klestiky, zjednodusene receno.

Jde o to, ze varoarezistence/tolerance jak on zminil je odovozovana od poctu klestiku. Jenze pocet klestiku je dan mnoha ruznymi faktory a ne jen pouze genetickou vybavou vcely.

Popisoval take pokus, kdy do bcelstva bez klestiku byl pridan znamy pocetcklestiku a pak se u asi 3 vcelstev zjistilo, ze ma mene klestiku, nez tam bylo pridano. Neuvedl zda ty delnice z vcelstev normalne letaly na pastvu.
Pokud ano, tak ty klestici mohly mizet kdyz byly napadene delnice venku z ulu....sam pak v jine casti uvadel, ze bylo natoceno, jak klestici prelezaji z jedne vcely na druhou venlu mimo ul.

Takze sice klestiku bylo min, nevime presne proc a jak, ale udela se zvtoho prokazani varoa tolerance/rezistence.

A i kdyz tam zminoval teoreticky vysledek inseminace jednim trubcem na varoatoleranci/rezistenci matky a pak tam ukazal srovnani te genove analyzy, tak stale to neznamena, ze popsal, v cem varoatolerance/reizistence spociva.
Smrdej vcely klestikovi? Obiraj se nazajem vcely a vynasej klestiky ven u ulu? Nebo jak jinak vcelstvo konkretne dosahuje systematicky nizsiho poctu klestiku?

To zrejme nikdo z tech ucastniku konfernece nevi, a proto to ani v tom videu nebylo uvedeno. A v tom vidim nedostatek teorie varoatleramce/rezistence.
Tak o co ti jde když máš ve všem jasno.
Ja bych to chtel jen pochopit, v cem to spociva, abych vedel, jestli se o to mam zajimat jako o cwstu vedouci k cili mebo zda se amwrit na jiny zpusoby tlumeni varoazy.
Me zajima chov matek obecne, zatim se mi to nedari rizene, naprostou vetsinu matek mam jakozto vysledek/nasledek rojeni ci rojove nalady. A z vetsinou, ci apise se vsemi, z nich jsem spokojen, co se tyce chovani vcelstev a medneho vynosu. Jina vec je ale klestik. Chci prestat pouzivat tvrdou chemii a tak sleduju zbyle moznosti. To jsou zootechnicke postupy a treba i tema varoatolerance/rezistence.
Tak proto chci pochopit a znat ten argument, vysvetleni, v cem to konkretne spoccuva, co z ale nikdo z prednasejcich nepojmenovava konkretne.
Mimochodoem i na tomto videu prednasejici zminil jakozto zaklad dosazeni nebo nastroj v procesu slechteni, jestli jsem ten kontext dobre pochopil, varoatolrenace/rezistence prave ty zootechnicke postupy....jenez zootechnicky postup neni vlastnost vcely/matky dosazena slechtenim, ale mechanickym vnejsim zasahem vcelare. Tak to uz pak v tom je dobry gulas.
Není to nic pro začátečníky, dokud nezvládnou a nechápou obecná vedení včelstev, těžko budou šlechtit varroa rezistenci. Nezbývá ti tedy nic jiného, než zaměřit na jiný způsob tlumení varroázy
To jsi uhnul od otazky a vyhnul se odpovedi.
Co konkretne znamena ono "sekani", ktere prednasejici zminoval v souvislosti s varoa rezistenci?
Jake konkretni zmeny na vcele zpusobi odlisnost tech genu, ktera tam byla zminovana a jak konkretne se tyto konkretni zmeny na vcele projevi tak, ze vcela je varoatolerantni?
Ono totiz v te prednasce a i v jinch co jsem si mohl poslechnout je hodne odpovedi, jenze otazka je, zdajsou to odpovedi na spravne formulovane otazky.
A jak jsem psal, na te prednasce se tam jeden pan zeptal na konkretni projevy, ci spise v cem konkretne spociva, varoatolrenace, ale prednasejici mu odpovedel uplne na neco jineho.
No mňa veľmi zaujali skúsenosti s aplikáciou kyseliny mrevenčí (cca od 36:40min), trva po aplikacií 2-3gen. obnova, možnosť nozemy.... Pritom poznán tých čo dlhé roky liečia iba s kys. mraven. a nemajú problémy. A preto je ten život včelára tak zaujímavý a je potrebné na neustále vzdelávania a poznávania.
To jo, ale KM (i ostatni kyseliny) musi okamzite zabit hromadku vcel, pripadne i matku, aby to vcelari pripsali te kyseline. Jakykoliv pomalejsi negativni efekt by vcelar hodil na vrub nemocem ci klestikovi. Takze tezko rict.
(16.03.2024 8:18)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]
(16.03.2024 2:35)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Ted sem to dokoukal a o 2 hodinach jsem se nedozvedel, v cem ta varoa tolerance a varoa rezistence spociva.

Tak to dej ještě jednou

To nepomůže.

(16.03.2024 13:42)TomasK1 napsal(a): [ -> ]To jsi uhnul od otazky a vyhnul se odpovedi.
Co konkretne znamena ono "sekani", ktere prednasejici zminoval v souvislosti s varoa rezistenci?
Jake konkretni zmeny na vcele zpusobi odlisnost tech genu, ktera tam byla zminovana a jak konkretne se tyto konkretni zmeny na vcele projevi tak, ze vcela je varoatolerantni?
Ono totiz v te prednasce a i v jinch co jsem si mohl poslechnout je hodne odpovedi, jenze otazka je, zdajsou to odpovedi na spravne formulovane otazky.
A jak jsem psal, na te prednasce se tam jeden pan zeptal na konkretni projevy, ci spise v cem konkretne spociva, varoatolrenace, ale prednasejici mu odpovedel uplne na neco jineho.

Je to prostě udržení VD na uzdě, aby se jeho populace příliš nerozjela. Třeba tím, že přerušuje jeho rozmnožovací cyklus. Přerušování prostě pomáhá - to bys snad pochopit mohl.
na jednom videu z nějaké přednášky o varoatoleranci/rezistenci jsem viděl/slyšel, že varoatolerantní/rezistentní včely zenpříjemňjí život kleštíkovi a narušují jeho rozmnožovací cyklus tím, že odvíčkovávají zavíčkovaný plod a zase ho zavíčkovávají. na tom videu říkali, že u některých buněk se to opakovalo několikrát....no...a to že kleštíka stresuje a proto mu to narušuje rozmnožovací cyklus.
jenže aby se tento jev dal považovat za projev a příznak vlastnosti nazývané varoatolerance/rezistence, tak by u takového varoa tolerantního/rezistentního včelstva muselo být v jakémkoliv okamžiku v jednom 11-12 denním cyklu (zavíčkovaný plod) vidět systematické odvíčkovávní a zavíčkovánvání, respektive několik hodin/dní po sobě vidět odvíčkovaný plod a následně dělnice pracující na zavíčkování již odvíčkovaného plodu.....a to na plodu na ploše/poloze na plástu odpovídající kruhovému kladení matky.

v tom videu, a jsem si jist, že ani nikde jinde, nebylo popsáno, jak a kolik a kdy dělnice v pozorovaném včelstvu plod odvíčkovávaly.

navíc pokud dělnice jednu a tu samou buňku odvíčkují několikrát po sobě, tak to není známka nějaké dovednosti a cíleného chování, ale spíše nahodilosti. protože pokud po prvním odvíčkování v dané buňce kleštík zůstane (a proto dělnice buňku odvíčkují ješě několikrát), tak odvíčkování nemá vliv na jeho vitalitu.

pokud má být něco vlastností, tak to musí být pozorovatelné systematicky, pravidelně a soustavně. a nic takového na videích o varoatoleranci/rezistenci nikdo nepopsal a neprezentoval.

kdyby takovou vlastnost (varoatoleranci/rezistenci) nějaké včelstvo / matka mělo, tak pak ať dotyčný včelař do daného včelstva nasype řádově tisíce roztočů, a do měsíce by mělo mít včelstvo nula roztočů, či maximálně desítky, ať nejsem přehnaně náročný...jenže otázka je, kolika různými způsoby se ten počet roztočů snižuje....
Tomáši, v tomto videu říká, že recapping je to, co odlišovalo varroatolerantní včely od ostatních. Nebyl to ani grooming, ani nalezení poškozeného plodu (pin test). Tam odchylku od ostatních včel nenašli.
Michale, díky za video, teď jsem to dokoukal a doposlouchal. Ten fantomas je mi sympatickej, takové velké dítěWink

jenže ani u toho recapingu, pokud se na něj ten fantomas konkrétně zeptal, tak tam nedal konkrétní odpovědi.

pozoruhodný je už to, že třeba v tomto videu ten přednášející říká, že pro šlechtění na varoatoleranci/rezistenci je nezajímá a nezabývají se proto počítáním kleštíků.....což je v rozporu s tím, co říkal a uváděl jako kritérium varoatolerance/rezistence ten přednášející na videu z kanálu Sevčelaři o včelách....kde kritériem pro varoatoleranci/rezistenci je počet kleštíků.

takže guláš co se vyhodnocování varoatolerance/rezistence týče.

současně mi tam přišlo jako důležitá informace to, že kritériem pro varoatoleranci/rezistenci je přežití včelstva a následný jarní rozvoj, aniž by definoval, co považují za "přežití včelstva" a co je pro ně "uspokojivý jarní rozvoj" - zmínil tam celkem vágně počet rámků se včelami.....co to je????.... Jak přežití zimy včelstvem, tak především jarní rozvoj, je ovlivněn řadou faktorů, které s kleštíkem vůbec nesouvisí.

já mám včelstva, z kterých padají kleštíci fakt hodně, jsou to včelstva, respektive "dno+plodištní nástavky+v nich měnící se osazenstvo", která se mi rojí rok co rok (možná dokonce 2x v roce), medu donesou nejvíc, žádné šlechtění neprovádím (dělnice si šlechtí matky od roku 2019 samy) a vím 100%, že jejich přežití zimy a jarní rozvoj a "pracovní výsledky" jsou dány něčím jiným, než jejich bojem (podpořeným mým léčením dosud standardní čtyřkombinací KM+gabon+fumigace+aerosol) s kleštíkem. dokonce, když o tom teď přemýšlím, tak mě napadá, jestli nebude rizikem opustit standardní 4 kombinaci a přejít na "méně chemickou" péči o zdraví včel (trocha ironie).

to video s norským šlechtitelem vyvolává víc otázek než aby dávalo odpovědi.

taky mě napadlo, při sledování toho videa, jestli nezkusili ti šlechtitelé přemést dělnice z toho vyšlechtěného včelstva do jiného včelstva napadeného kleštíkem.

protože pokud by varoatolerance/rezistence měla být vlastnost a schopnost dělnic ( o to tady jde, protože ten boj s kleštíkem oddřou dělnice), tak by ty dělnice měly kleštíka decimovat bez ohledu na to, zda se nacházejí ve svém "domovském" včelstvu nebo v jiném včelstvu.

a pak by bylo zajímavé a relevantní sledovat výsledky v tom "jiném" včelstvu.

a zajímavé také bylo, že v tom videu se oba dva vpodstatě shodli, že pozorovaná včelstva sice byla nějakým způsobem varoatolerantní/rezistentí (otázka definice co to je), ale nebyla zajímavá co se medných výnosů týče....což je s nadsázkou obdoba šlechtění krávy na odolnost vůči nějaké nemoci (aby se nemusela používat léčiva), přičemž ta kráva bude dávat málo mléka.
My nosime skafandry...
(19.03.2024 1:32)TomasK1 napsal(a): [ -> ]současně mi tam přišlo jako důležitá informace to, že kritériem pro varoatoleranci/rezistenci je přežití včelstva a následný jarní rozvoj, aniž by definoval, co považují za "přežití včelstva" a co je pro ně "uspokojivý jarní rozvoj" - zmínil tam celkem vágně počet rámků se včelami.....co to je????.... Jak přežití zimy včelstvem, tak především jarní rozvoj, je ovlivněn řadou faktorů, které s kleštíkem vůbec nesouvisí.

Tomáši, myslím, že ten jarní rozvoj vyhodnocovali podle trubců. Možná jen podle jejich počtu. Ale to už nevím.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :