Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
ČSFT 1957 - 21

čas 4:32

Robotická včela

Včela a hlavne včelie tance v rukách informatikov.

"Robo bee"

No a k tomu ešte jeden "úsmevné video" od jednej nemenovanej firmy. Predstaví sa sama...

Modlivka (kudlanka) vs včely. Zaujímavé a poučné video.

http://www.mojevideo.sk/video/15b32/modl...vcely.html

Modlivka vs sršeň.

http://www.mojevideo.sk/video/119d6/modl...srsen.html
Jo jo, základní pravidlo teraristiky: v teráriu nesmějí být spolu dohromady zvířata, která si navzájem padnou do tlamy Smile
Pro ty kterým nechodí do mailu Věstník nástavkových včelařů či nenavštěvují stránky PSNV ,dávám odkaz na zajímavá včelařská videa.Myslím,že rozhodně stojí za shlédnutí: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...Itemid=132
Pěkný videa.
Zkouknul jsem 2 videa o vodě v medu a video o šlechtění (všechny 3 videa p. Z. Klíma), zaujala mě zmínka o upřednostňování chovu středně silných včel. Pěkné video je i chovu oddělků (p. B. Gruna). Poslední video, které jsem viděl, o přirozeném chovu včel (p. I. Černý), ve mě trochu zanechalo smíšené pocity, hlavně ta zmínka, že doufá, že někteří začínající včelaři brzy skončí, to jsem si vzal trochu osobně.
Včelaříte přece pro sebe,protože Vás to baví a ne kvůli panu Černému. Wink
(06.01.2013 9:00)Misoka napsal(a): [ -> ]že někteří začínající včelaři brzy skončí, to jsem si vzal trochu osobně.

Myslím, že jsi špatně pochopil smysl toho, co Ivan myslel a proč to řekl. Nebo i ty vidíš ve včelách, jen bezohledný způsob zbohatnutí. Proto to osobně?Big Grin
Já myslím, že až moc dobře jsem to pochopil. A proč bezohledný způsob zbohatnutí? Někteří si ten chov včel moc idealizují. Včela byla, je a i v budoucnu bude patřit mezi hospodářská zvířata, chovaná člověkem pro užitek z nich a ne pro ozdobu na zahradě. To že jejich chov je zajímavý a změní se časem v koníček, je jen takový bonus navíc. To chcete snad tvrdit, že chovatelé masného skotu, prasat atd., kteří chovají tyto zvířata pro porážku, doslova k zabití, jsou hodni odsouzení, za to, že to dělají pro penize (obživu). Většina včelařů chová včely pro zisk a i pro tento účel se na to dala. Vždyť se tím netají ani velcí chovatelé včel, pro některé se to stalo existenční nutností, nemohli sehnat práci, tak se dali na včelaření a nikoliv pro romantiku. Docela mi poslední dobou vadí to napadání a odsuzování včelařů, kteří chovají včely pro med. Včela není žádný domácí mazel, jako pes nebo kočka, včely mám pro med!
Máš pravdu. Souhlasím s tebou. Takhle, alespoň já si to vysvětluji, to Ivan také nemyslel.
Když ale někdo pod vidinou rychlého zisku, rozjede podnikání i bez minimálních znalostí, chce rychle od včel maximální zisk. Nic víc jej nezajímá, co to tedy je? No, a pro takové a i pro nás, dávám Ivanovi za pravdu, bude lepší, když co nejdříve skončí.
Myslím si že väščina veľkovčelárov podniká hlavne kvôli dotáciám(keď to nie je pravda opravte ma prosím)odpisom z daní a pod. a zisk z medu je asi až na druhom mieste.

Podľa mňa odsúdeniahodné je všetko čo škodí a masová produkcia v obrovských množstvách je takou vecou určite,posielam jeden odkaz na video kde je jasne vykreslené čo to je veľkoprodukcia:

tohle uz je uplne jine tema stemi zviraty a jde o to ze stavajici lobi ukazuje velkochovi jako krutost ale maso neroste v zemi jak brambory je potreba to sledovat s nadhledem a premyslet jinak to je odezdi ke zdi
Já se třeba dostal ke včelaření pro peníze - tedy věděl jsem o něm něco - táta měl kancelář společně s nějakým nadšeným včelařem, příbuzní, ...

Ale za sociku bylo normálně podnikání zakázáno a jedna z vyjímek bylo včelaření, ale nesmělo se to nahlas říkat.

A než jsem se to naučil, tak už bylo povoleno všecko. .-)

Takže já bych byl v odsudcích že když se dělá něco pro peníze, ve velkém atd. opatrný.

Zrovna mám takový dojem, že ve vlákně o moru najdemem mnoho zmínek o malovčelařích co mají na zahrádce dva úly po babičce. Teoreticky ta nejlepší (ideově) kombinace. Racionálně ale asi budeme rádi, když takové úly po dědovi zmizí a nebudou tam pro občasné usídlování pilných včeliček, aby holky měly kam jít, když se nějakému včelaři co je na ně zlý vyrojí.

Mezi námi, včelaři nejsou obecně moc rádi, když někdo vedle začne včelařit. Vy jste se s tím ještě nesetkali?

Hlavně když odmítá aerosol a nátěr plodu atd. Smile
Nevím jestli tu to video je, stojí za to si ho prohlédnout :


I bez znalosti angličtiny ....
Misoka: když jsem býval u babičky na prázdninách, vzpomínám jak lomila rukama, když jsme šli kolem JZD kravína, kde krávy stály po lokty v mrvě, ven z kravína se nedostaly a jediné co měly v žlabu byla smradlavá píce. Ona pak vyprávěla jak u sedláka se nesedlo k večeři dříve, než byl dobytek nakrmen a vyčištěn. A i ten sedlák to dělal pro užitek, jen ta kráva se u něj měla lépe. A v přístupu ke včelám je to stejné, stačí se kouknout jak se ke včelám chovají např. vekovčelaři v USA a ono by se pár případů z České kotliny našlo. Tedy zde jde o něco jiného, než o kritiku včelaře, že chová včely pro užitek. A ten užitek nemusí být jen z prodeje medu, včelař může profitovat i z prodeje oddělků, či si včely pořídit jen jako opylovače a profituje z vyšší úrody. A pokud si pořídím např. mednou krávu, abych včely "jen pozoroval" tak získám zkušenosti a znalosti, které využiji v dalším chovu, tedy z toho mám také užitek. A když už zmiňuješ chov psa, tak také můžeš mít psa, kterému se snažíš porozumět o kterého se staráš a řádně ho cvičíš, nebo si pořídíš pitbula k svému baráčku, protože je to teď mezi zbohatlíky "IN". Holt když dva dělají totéž, nikdy to není totéž.
Tady taková "lesní relaxace" ve čtyřech dílech podbarvená hudbou.Kdo máte rád les a přírodu doporučuji.Unikátní nejen makrozáběry.

1. díl:

2.díl:

3.díl:

4.díl:
Mistrovské, chvílemi jsem nedýchal.
za tohle moc dik super a je jich tam daleko vic
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :