Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Videa s včelařskou tematikou
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Beekeeping 101 - stiskněte si Show All
Skvělý dokument National Geographic Mlčení včel. Zabývá se hlavně kolapsem včelstev po celém světě. Velmi zajímavá je část z jedné provicie v Číně, kde kvůli pesticidům včely úplně vyhynuly a farmáři musí opylovat ručně. Dokument je před shlédnutím nutné celý stáhnout.
Moc hezké, všimli jste si v minutě 5:24 těch plastových mezistěn? Jako by vypadli z oka těm co dodává pan Žák.
Nový film o včelách, dá se stáhnout i z rutube.ru, kde je údajně s českými titulky:
http://ulozto.cz/xE6xErh/queen-of-the-su...s-2010-avi
Stáhl film i s titulkama. Film mi spíše přijde jak náboženský, kde nás nabádají se vrátit k minulosti.
Nenabádajú tam vracať sa do minulosti ale zamyslieť sa čo to vlastne stvárame.
velmi inspirativní video:
ta manipulace se všemi rámky je super.
a žádné předpotopní hoffmanny ani mezerníky
Velmi, velmi zajímavé, vše je děláno s rozumem a myšlenkou co nejvíce usnadnit a zrychlit práci ve včelách.

Je vidět že když nad tím člověk přemýšlí tak to jde o dost jednodušejc.

A další videa stojí také za to.

Libor
Je vidět, že nad tím moc nepřemýšlíte. Můj názor na to je, že nic moc. V první řadě jste si nevšimli, že onomu včelaři je tak stěží 30 let. Představte si tam včelaře 70let jak cvičí s tím balíkem plástů, který může mít klidně nad 25 kg a musí ho zdvihnout do výšky jako je výška medometu plus výška plástů. Tohle bych nechtěl doma ani náhodou. Naopak odvíčkovač se mi líbí, škoda jen že není ukázáno, jak odřezky vosku zbavuje medu, kterého tam musí být hodně. Takže originál myšlenka, ale použití v praxi asi nic moc. Zdraví R. S.
Tu je podrobnejšie vidieo

(18.09.2012 20:47)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Je vidět, že nad tím moc nepřemýšlíte. Můj názor na to je, že nic moc. V první řadě jste si nevšimli, že onomu včelaři je tak stěží 30 let. Představte si tam včelaře 70let jak cvičí s tím balíkem plástů, který může mít klidně nad 25 kg a musí ho zdvihnout do výšky jako je výška medometu plus výška plástu

v tomto prípade si dovolím nesúhlasiť-ten chalanisko to má vymakané a ušité na svoje podmienky bezchybne,a neverím že tých 8 maličkých plástov váži viac než 8-10 kg,a pre starších včelárov som doteraz nevidel nič jednoduchšie..nehovoriac o tom,že do medometu by to šlo pridvihnúť hocijakou jednoduchou kladkou a tým pádom by to bolo uplatnitelné aj pre naše nízke rámikové miery,ktoré možu mat hmotnosť aj 2-3 x vyššiu než systém na videu..Neviem v akej oblasti,s akou znáškou a s akou včelou dotyčný včelári,tak nemožem posúdiť vhodnosť mininadstavkov pre naše podmienky..ak by to šlo,tak opakujem moj subjektívny názor-nič lahšie som u nás pre starších včelárov,príp.ženy nevidel..
Také si myslím,že vzhledem k použité rámkové míře,to celé neváží ani 10 kilo.
Nechci vypadat jako brzda technického rozvoje, ale když se mi něco líbí, tak hned přemýšlím co z toho by se mě hodilo doma. No a tento medomet žádný zázrak nepředstavuje. V první řadě v ČR je nízký nástavek nejvíc zastoupen kolem 17 cm a 10 až 11 plástů v nástavku. Když jsou plásty plné, je to docela slušná váha a několikrát v ruce a nic na tom nezmění to, že je to zajímavé řešení. Kdo chce vytáčení zmechanizovat a ušetřit si tak v medárně spoustu práce, musí zvolit nějakou variantu PR medometu. ¨Ve velkém provozu jedou plásty automaticky v zakladači, v malém je tam stačí tlačit 2 palci po 2 ostrých hranách. Jde to překvapivě lehce. To, že Gusto nic lepšího neviděl, znamená v podstatě to, že se kolem sebe moc nerozhlíží a pak mu nezbývá než žasnout. Začal bych ve Slov. včelařských muzeích tam má ukázek PR medometů dost. Jinak tato videa jsou skvělá, než jsem je všechna prošel 1/2 dne byla v háji a nejsem tam asi naposledy. Zdraví R. S.
..ja som nemal na mysli ten medomet,ale rozmery a hmotnost nadstavku..názor na pr medomety mám rovnaký ako vy,Martin Kabzan a jeho patentovaný medomet spred cca 90 rokov mi nieje neznámy pojem,a pár kusov made in doma som videl u nás v praxi..nebyť toho,že potrebujem každý rok okrem nízkych rámikov vytáčať aj vysoké,tak už mám Mamut od vášho výrobcu doma..ale to už je iná téma Smile
VYpadá to jako Brenner, dokonce 8 rámkový, to je docela dámský úl.

Zajímavé tam jsou pro mě ty hřebeny.

Elegantně jednoduché a asi jednodušší než co je zde v ČR k vidění - zajímavý i malý průměr medometu.

Jinak má Ruda částečně pravdu.
Ale neviděl jsme zatím nikde v ČR medárnu, kde by byla použita optimalizace pohybů, měření vzdálenosti, délky pohybu rukou a halvně minimum manipulace s nástavky a rámky.atd.

Pak by vše podle mě vypadalo jinak. Vyklopení - vytlačení rámků z dola z nástavku, lineární pohyb jako tady do odvíčkovače ale vy svislé poloze a oboustranné odvíčkování a ve stejném směru a třeba v trochu jiné výšce zajetí do medometu ze zásobníku. Medomet s vodorovnou (!) osou, třeba běžný typ koše.

Každý medomet do kterého dáváme rámky na svislo by byl z efektivní výroby okamžitě vyřazen po první návštěvě chlapa se stopkama. Zvedání přemětu rukama nad výši ramen, nebo předklon. Smile
Zajímavá videa, nejen pro začátečníky: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...cle&id=358
Jiří
Tento odkaz jsem dostala mailem. není jen o včelách, je o různých opylovačích, ale záběry včel (a nejenom včel) tam jsou moc hezké.
http://www.youtube-nocookie.com/embed/xHkq1edcbk4?rel=0
Zde několik pěkných dokumentů z BBC i několik zajímavých krátkých filmů o včelách, ale jen v angličtině.
http://spotter.tv/899815-o-vcelach-a-lidech.htm
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :