Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.12.2012 20:37)KaJi napsal(a): [ -> ]To značení jsem neměl ani tak na mysli. Spíše toto:

(02.12.2012 18:09)lusat napsal(a): [ -> ]Med jsem otevřel a hned se mi nezdála konzistence, byla to spíše taková kalná tekutá kaše, jako by to někdo velmi krátce pár minut pastoval. ..... . O víkendu jsem si pozval souseda s dvacetiletou praxí, který mě ve včelaření zaučuje a vše mi po okoštování potvrdil. Taky vyslovil to, co mě napadlo jako prvního, že mu to přijde, jako by někdo naředil med 1:1 s nějakým krmivem pro včely, Apiinvert nebo podobně.

Byl tedy falšován?

To do teď nevím ? Já dostal radu, že fenyklový med je nezvyklý jak chutí tak konzistencí a že se jedná o vyjímečný med. To mi stačí k tomu, abych to dále neřešil. Vy víte, že to co mi momentálně leží na stole v neoznačené v kbelíku bez náležitostí je v pořádku ?
To právě nevím, čekám až si necháte udělat ten rozbor.
1:1 míchaný s invertem, to by neměl být problém falšování prokázat. Smile
Nechtělo se mi jej dělat kvůli sobě a upřímně k vůli vám, to dělat nebudu. To ale víte Smile
(03.12.2012 19:20)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]prodej přes internet NENÍ prodej ze dvora...

Prodej ze dvora už společně na internetu nabízí přes 50 farem

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/prodej-ze-dvora-uz...-domov_bma
(03.12.2012 20:45)lusat napsal(a): [ -> ]Vy víte, že to co mi momentálně leží na stole v neoznačené v kbelíku bez náležitostí je v pořádku ?

Maminka uvedla med do oběhu tím že Vás jím obdarovala. Povinné údaje tedy měla dodat ona. Podle kopie toho, co jste semdo fóra dal, maminka objednala označené, určité množství medu - balík, přečetla si určitě podmínky prodeje které se musí na Aukru nejen psát ale i číst, kde jsou uvedeny údaje o včelařovi, dále zcela určitě tak solidní prodejce, který má tak vysoké hodnocení na Aukru dodává doklady od prodeje, kde mohou být další údaje jako záruka či minimální trvanlivost atp. a prodejce si takové doklady vede v účetnictví pro daňové účely a kontroly FÚ. O datumu vytáčení se tu vlastně mohutně diskutovalo, takže si přičtěte jeden nebo dva roky a máte ho.
_gp_
Podle fotografií můžeme jakž takž určit onemocnění včelstev, avšak pravost medu v žádném případě. Proto se v tomto případě pohybujeme jen na tenkém ledu spekulací.
Omlouvám se že zas reaguji na lži, které zde píše gupa. Je zvláštní že tyhle nesmysly zde nikoho nepohoršují.Možná proto, že je tak zkušený...

(04.12.2012 1:52)gupa napsal(a): [ -> ]Prodej ze dvora už společně na internetu nabízí přes 50 farem

Zdroj: http://hobby.idnes.cz/prodej-ze-dvora-uz...-domov_bma

Databáze NENÍ internetový prodej... lépe číst, více myslet....



(04.12.2012 2:58)gupa napsal(a): [ -> ]Maminka uvedla med do oběhu tím že Vás jím obdarovala. Povinné údaje tedy měla dodat ona. Podle kopie toho, co jste semdo fóra dal, maminka objednala označené, určité množství medu - balík, přečetla si určitě podmínky prodeje které se musí na Aukru nejen psát ale i číst, kde jsou uvedeny údaje o včelařovi, dále zcela určitě tak solidní prodejce, který má tak vysoké hodnocení na Aukru dodává doklady od prodeje, kde mohou být další údaje jako záruka či minimální trvanlivost atp. a prodejce si takové doklady vede v účetnictví pro daňové účely a kontroly FÚ. O datumu vytáčení se tu vlastně mohutně diskutovalo, takže si přičtěte jeden nebo dva roky a máte ho.
_gp_

Povinné údaje na výrobcích musí dodávat VÝROBCE nebo PRODEJCE nikoli spotřebitel. To, že mi dnešní čaj osladila medem moje žena, neznamená, že ho tím uvedla do oběhu...

četl jsem na odkazech z aukra... o včelaři tam není uvedeno vůbec nic. Každý se k tomu může vrátit a ověřit si to. A hodnocení prodejce na aukru nevypovídá o kvalitě zboží, je to jen hodnocení přístupu... a med přeci spotřebitel dostal ne?

Obdivuji sensibilcké vlastnosti Gupy, který ví, že dobře hodnocený obchodník na aukru "zcela určitě dodává doklady od prodeje, kde mohou být další údaje jako záruka či minimální trvanlivost atp." Mimochodem, datum spotřeby si spotřebitel nemá domýšlet od data vytáčení, je to POVINNÝ ÚDAJ.
(03.12.2012 21:29)lusat napsal(a): [ -> ]Nechtělo se mi jej dělat kvůli sobě a upřímně k vůli vám, to dělat nebudu. To ale víte Smile

Kvůli mě určitě ne, mohl jste to udělat kvůli sobě. vy jste plival na něčí med pomluvu.

Až budete prodávat med pár desítek let, budete možná citlivější na všelijaké soudy vašich zákazníků i konkurence, kteří budou určitě vědět že tam dáváte cukr protože to cukernatí a nebo že máte takové výnosy protože krmíte 25 kilo a pak se dotyčný kolega nebude divit vaším výnosům, ale on že nekrmí tolik cukru a má poctivěšjí med.

Je to vaše volba.
Zkusme tu kvalitu medu zase z trochu jiného soudku.
V tomto vlákně počínaje příspěvkem http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Kvalit...61#pid3561 se zaobíráte hydroxymetylfurfuralem jako látkou, která signalizuje úroveň skladování a zároveň šetrnost rozpouštění medu před jeho plněním do sklenic. Tedy činnost, kterou teď vlastně v nějaké podobě děláme v podstatě všichni.
Věděl jsem, že se slovenském Včelárovi vyšel před časem článek, který se touto problematikou docela obšírně zabýval. Jenže jsem nevěděl, ve kterém sešitu. Využil jsem tedy delšího zimního večera a..... našel!!!!! Hurá!!! Je to v čísle 11 z roku 2008 na stranách 164 - 166.
Je zde proveden rozbor celkem 5 - ti medů a je sledováno množství HMF ve vztahu k času a teplotě.
A je docela zajímavé, že např. akátový med překročí hladinu HMF 20mg/kg při teplotě 60 st. C až po dlouhých cca 72 hodinách, v teplotě 100 st. C. dokázal udržet HMF pod touto hranicí více než 2 hodiny.
Naproti tomu medovicový med při 60 st. C necelých 24 hodin, při teplotě 100 st. C. o něco málo více, než 1,5 hodiny.
Další zajímavostí je, že žádný z medů po 300 hodinovém!!!!! ohřevu na 40 st. C. nedosáhl hranice 40 mg/kg HMF. Docela zajímavé!!!!!
Z článku vyplývá, že tvorba HMF závisí především na podílu fruktózy, ze které se vytváří především.
Bohužel nemám možnost sem dát nějaký odkaz, nebo ještě lépe přímo celý článek. Pokud někdo z Vás takovouto možnost má, myslím, že nebudu jediný, kdo to ocení.
iRP
Rosťo, díky za odkaz, oplatím: Včelařství 8-2011, s. 257 a následující - článek Analýzy medu a medovin:
http://www.vcelarstvi.cz/files/casopis/v...i-8-11.pdf
Jiří
Berte to jako možný motiv pro článek pane Pešku.
HMF je problematická věc. Včelára nemám, ale zřejmě testovali med těsně po odstředění. Čas je u směsi cukrů s příměsemi a teplotou ten problém při nárustu HMF. Proto není anitak zajímavý akát, protože každý ví, že je to vlastně v podstatě lehký med pro sportovce a vhodný pro více zatěžovaný metabolismus, který dodá do krve ihned cukr bez účasti jater a slinivky a neomezí psychicky výkon sportovce.

Ale jak by natom v tabulce byly medy jiné, těžší? Podle všeho prostě podle obsahu hodnotnější medy trpí HMF více, protože mají více enzymů, vytváří se v nich přirozeně více kyselin, a takové medy se nemusí ani zahřívat a taková kombinace startérů prorůstového-HMF při běžné teplotě roste jak tráva.

Také ty organické kyseliny, které se používají proti VD, co mají za vliv? V tabulkách zatím nic takového není. Nikdo to nezkoumá? Každému se ale podle zkušeností zdá med kyselejší. Vlivů na vznik a růst HMF je povícero, HMF je přirozenou věcí u cukrů resp. ve směsích cukrů s něčím co nárust HMF podporuje.

Kdo opravdu zabředne do této problematiky, musí dojít nato, že zjišťování HMF je jeden velký bumerang, který není pro kvalitu medu tím pravým indikátorem přehřátí. HMF vzniká totiž nejen při zahřátí, ale i přirozeně. A ruku na srdce, 40 stupňů nemusí být dosaženo ani umělým zahříváním, ale pouhým ponechání na nevhodném místě nebo v běžném skladu. A 300 hodin je jen tak odhadem 14 dnů, ale HMF je překročeno např za dnů 30. Což je velmi krátká doba.

Podle mého názoru HMF patří k medu jako známka stáří. A protože je možné, aby měli obchodníci s medy dvě hranice, (z tropických oblastí může mít HMF vyšší) vidím to jako nepřiměřenou nebo nerovnou podmínku při uvádění do oběhu. Proč může mít včelař - Argentinec nebo Mexičan lepší podmínky v ČR s prodejem medu než včelař - Čech? On může mít med starší?

Stáří medu se nepočítá podle kalendáře ale podle HMF. Med vytočený před půl rokem může být starší, než druhý med vytočený před čtyřmi lety!!

HMF zrušit nebo velmi zvednout limit a charakterizovat ho jen jako známku či ukazatel stáří. _gp_
(04.12.2012 16:27)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Omlouvám se že zas reaguji na lži, které zde píše gupa. Je zvláštní že tyhle nesmysly zde nikoho nepohoršují.Možná proto, že je tak zkušený...

Možná jsem zkušený, možná se i mýlím, ale nereaguješ na lži. Pochopit výklad pojmů a znalosti liter (doslovné znění) zákonů a vyhlášek jsou základ. Že jsi nazval mé slova lží už chápu, nemáš dostatečné zkušenosti a informace.(viz další odstavec) Slučovat podávání lžíce medu do čaje s podarováním kyblíku medu mezi rodinou je velký rozdíl. Neumět si přečíst např. podmínky prodeje až dokonce, nebo mít databázi prodeje ze dvora něčím, co nevstupuje na trh, ale právě taková databáze s kontakty výčtem zboží je vlatně marketigovým tahem pro zvýšení prodeje a prodej jako takový, to také chápu, prostě nevytříděné pojmy a jejich význam. Síť Internet a nabídky na této síti jsou internetovým prodejem. Konstrukce přes kterou to jde je jen technickým vybavením. Jestliže napíšu na index.html nebo jiný soubor nebo eshop či aukční systém s který server prezentuje v síti Internet s nějakou nabídku zboží a kontakt, je to o internetovém prodeji. Včelař pokud neprodává med na internetu jinak než formou přímo od včelaře či jinak prodej ze dvora, musí mít v opačném případě tzv. veterinární CZ a musí splňovat daleko přísnější úřední regule než při prodeji v malém množství. Obchodník může být třeba členem rodinné farmy který prodává ze dvora a může mít s včelařem tutíž smlouvu o zastoupení s tím, že med je obchodován mezi včelařem a konečným spotřebitelem.

Hovořili jsme spolu telefonem, a sdělil jsi, že ti je vlastně jedno takové téma ve fóru, to co jsi napsal, taKÉ JE TI TO JEDNO co jsi napsal.

Udivuje mne co se na tom příspěvku opět líbí moderátorovi.

_gp_
Gupo, i přes tvůj včerejší výhružný telefonát o tom, co já dělám špatně a nebo (dle tvého mínění) proti zákonu a tvé "dobře míněné rady co by se mohlo stát kdyby" a i na to, jak se zachovat v záležitosti kvality tvého medu, zde na včelařském fóru jsem byl rozhodnut dál se této diskuze neúčastnit. A kdybys poslední příspěvek nenapsal, dále bych se nerozepisoval.

Nehodlám už zde s tebou diskutovat o tom co je a co není prodej ze dvora, jak, kdy a co značit. O tom bylo na tomto fóru napsáno dost a každý si to může vyhledat na stránkách patřičných institucí.

Nicméně to, co jsem kdy na tomto fóru napsal, je vyjádřením MÉHO názoru, za kterým si, a to zdůrazňuji, VŽDY stojím. Protože jsem schopen svá tvrzení doložit v případě potřeby nejen tobě, ale i komukoli jinému. Pokud někdo kohokoli veřejně obviní, že je lhář a z mého pohledu to tak není, cítím jako svou morální povinnost se postiženého zastat. Nic na tom nezmění ani fakt, že po výtkách zde na fóru se zázračně změnil popis zboží...Ke tvé škodě u uzavřených aukcí tento popis změnit nelze. (http://aukro.cz/show_item.php?item=2777893385) jestli chceš odkazovat na nové aukce, o těch řeč není, tam se to zázračně změnilo, stejěn jako na stránce "o mně".

Možná ti tvé arogantní chování a jednání v životě vychází, nicméně já mám dostatek zkušeností s takovými lidmi jako ty a přišel jsem na to, že se nevyplácí vám ustupovat. Nečinil jsem tak dřív a neučíním to ani v tomto případě.

P.S. Když jsi se mnou mluvil, řekl jsem, že je mi jedno, co si o MÝCH příspěvcích myslíš TY a nebo někdo jiný. A je mi to jedno i teď.
Neznáš a používáš jak tě napadně termín výhružka a lež. Je ti to ale jedno, protože Tě prostě názor druhých nezajímá, máš vycvičené reakce. To vysvětluje hodně. Nelžu a nevyhrožuji, mohu se mýlit a mohu druhého překvapit. Takový je ale život. Jestli jsem Tě vyhukal, omlouvám se. To skutečný lhář v tomto vlákně neudělal.

Proti pomluvám a nefér jednání se opravdu nedá moc dělat. To je ten prodej ze dvora a diskuze okolo kvality medu. Prostě jen konkurenční omáčka co si vaří navzájem včelaři.

Není ti to jedno. Jinak by jsi už nereagoval.

Založ v tomto fóru na téma např. "Uvádění medu do oběhu" nebo "Značení medu při prodeji ze dvora" nebo případně "Druh medu podle obrázků". Jestli tě ale druhé názory nezajímají ...

Tvé názory Ti neberu, jen sděluji svůj. Je to špatně?

_gp_
(05.12.2012 11:02)gupa napsal(a): [ -> ]"........Slučovat podávání lžíce medu do čaje s podarováním kyblíku medu mezi rodinou je velký rozdíl. ........."
_gp_

Big Grin Nechci se vám do toho plést,ale toto mne prostě pobavilo. Smile
Mimochodem tuto problematiku tzv."prodeje ze dvora" podrobně vysvětlila v jednom čísle Včelařství paní Mgr. Jarmila Machová a to i v souvislosti s inzercí na internetu.
Výborně, to by bylo dobré téma do fóra. (Co je a co není uvádění medu do oběhu) Založte ho a napište, jaký názor má p. Machová. (např. oskenovat nebo jen přepsat nějakou část) Přeci jde jen o výměnu názorů a mít v tom jasno stojí zato, proto něco udělat._gp_
výňatek z tiskové zprávy SVS,...

Přímý prodej medu (produktu prvovýroby) konečnému spotřebiteli (dle § 27a, odst. 1, písm.
d)) není zacházením s živočišnými produkty dle § 22 veterinárního zákona. Tudíž včelař,
který prodává „přímo“, tj. konečnému spotřebiteli, nemusí být krajskou veterinární správou
schválen ani registrován. Je však při svém prodeji omezen územně (pouze v kraji, bydliště
chovatele či stanoviště včel) a také množstevně (maximálně 2 tuny vlastního medu ročně).
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


ověřil jsem si svou informaci u mgr. Machové ze svazu....

Prodej přes AUKRO a další podobné servery v žádném případě není prodej ze dvora. Aby se splnily podmínky PzeD lze na internetu pouze nabízet formou inzerátu

dále jsem si ověřil své dlouholeté zkušenosti u paní Horňáčkové ze SVS, která ma med na starosti a potvrdila mi, že inzerce ano, ale prodej přes aukro a podobné servery rozhodně ne.

Obě velmi milé dámy mi potvrdily, že při prodeji (nikoli nabídce) přes internet je nutná registrace (CZ) a IČO...

a konečně výňatek z veterinárního zákona 166/1999 Sb § 27a....

6) Včelí produkty

Za malé množství medu, určeného k prodeji chovatelem v domácnosti chovatele, hospodářství chovatele, v tržnici nebo na tržišti přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, anebo k dodání medu chovatelem do maloobchodní prodejny na území příslušného okresu, se považuje množství nepřevyšující 2 tuny ročně, med nesmí být uváděn dále do oběhu.

edit: každý má možnost do výše zmíněných institucí zavolat, kontakty jsou veřejně dostupné.
Pěkný rozkoly v názorech. Jeden zákon napíše okres, druhý napíše nevím podle čeho kraj, třetí sdělí názor že aukce není příležitosní prodej a podobné inzerce (co to je?) a čtvrtý sdělí, že inzerce ano, ale na aukru se příležitostní nabídky či jinak inzerce vlatně nepodává.

Prostě umělá uzda jako u toho, že včelař nemá právní nárok na D1 přitom "žadatel nemá právní nárok", žadatelem je ČSV podle zákona a včelař vyplňuje k D1 vlastně jen přílohu k žádosti. A to co si vzpomínám, jaké bylo bubu na nečleny ČSV a vracely se mi žádosti, protože nemám nárok!

A co si myslíš Ty? Co říká zákon? Přečetl jsi si tedy literu? Něco o kraji? Můj případ není maloobchod. Zákon mi nezakazuje prodávat přes inzerci nebo Aukro. Nařizuje mi malé množství. To nepřekračuji. Otevři si ebay nebo jiný aukční systém, medu plno, jen na českém Aukru nic. Proč? Uzdička.

Aukce je jen o příležitostním prodeji přímo z ruky do ruky a dokonce mohu přes ten aukční systém prokázat jak malé množství jsem prodal. Můžeš přes svůj internetový prodej ze dvora který také máš, to prokázat ty? Ukázal jsi svou internetovou nabídku s nekalou soutěží paní právničce ČSV a co říká na ten odkaz na rozbory ne Tvého medu jinam co máš vedle tabulky s nabídkou medu svého? Oto by jsi se měl starat.


_gp_
Takže by otázkou bylo, jestli když med naložím do auta a přivezu ho někomu třeba do Ústeckého kraje, kde nemám ani bydliště ani stanoviště, jestli činím něco protizákonného. A když tento přítel Ústečan pojede ke mně na návštěvu a odveze si pár sklenic medu, tak je to v pořádku?

Při prodeji přes internet se mi zdá jediným rozdílem ten pošťák jako mezičlánek. Smile Trochu absurdní situace.

A k problému: "...Med nesmí být uváděn dále do oběhu..." - Když si někdo koupí med, nevím jakými prostředky dále sledovat jeho pohyb. Jak ho mohu donutit, aby takový med dále nepřeprodal? Člověk prodá med ze dvora, ale dále už nemá možnost sledovat jeho cestu světem.
(06.12.2012 11:49)NitraM napsal(a): [ -> ]Takže by otázkou bylo,...

No, veterináři si to jaksi možná do vyhlášky stanovily, jenže vyhláška je podle zákona a zákon hovoří o maloobchodní prodejně v rámci okresu. A nad zákonem jsou už jen nařízení EU. Takže hirearchie této problematiky a případné nejasnosti a dotazů jsou jasné. Pokud jde o výklad mezi českým zákonem a českou prováděcí vyhláškou, bdí nad tím Ústavní soud.


_gp_
Referenční URL's