Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nevím, ale myslím si že to jsou zbytečné pře, kdo ze zákazníků pozná že medu něco schází? Já to těž nepoznám. Je rozdílná chuť, barva medu?Huh
Přesně tak. Myslím si, že to jsou tak malé, a tím pádem i zanedbatelné, hodnoty mezi medem lisovaným a vytáčeným, že to opravdu ani nestojí za řeč.
Myslím si, že kdyby při vytáčení medu v medometu to byly opravdu tak markantní hodnoty nárustu HMF a tak velké ztráty látek prospěšných pro zdraví člověka, tak by pan Vodička a další jiní výrobci medometů přišli na buben. A širší včelařská veřejnost by o tom již léta věděla a snad by to i řešila, protože: kniha od MUDr. Ivana Dobrovodu, Včelie produkty a zdravie, ktorú vydalo nakladateľstvo Príroda Bratislava je, jak píše přítel Bencúr, již z roku 1986.
Myslím si, že vědci z VÚVč by se tím již léta zaobírali a něco by o těchto hodnotách při vytáčení v medometu bylo publikováno, přinejmenším alespoň v časopise Včelařství. Protože naši výzkumníci jsou velice pečliví a nenechali by nás přece konzumovat jen sladkou kaši od včel, která byla původně medem a ten byl takto znehodnocen v medometu.
Chtělo by to tu knihu s praktickými podloženými výsledky. A především rozdíly (tabulkou) mezi medem vytočeným a lisovaným.
Vo včelárskej praxi päťdesiat rokov nič neznamená, preto aj sto rokov stará literatúra je dnes aktuálna. Prevažná väčšina tých dobrôt v mede vždy zostane. Med je predsa na 80 % zahustená prírodná látka bez akýchkoľvek konzervačných prísad, ktorá sa nepokazí a nevidím dôvod, prečo by som takúto vynikajúcu a ľudskému organizmu prospešnú potravinu nemal mať každý deň na stole. Ako liek bol zatiaľ uznaný jediný med na svete a tým je Manuka med z Nového Zélandu. Keď sa na kvalitu medu pozrieme z obchodného hľadiska, bude môj výrobok - med dorábaný prirodzeným spôsobom predstavovať kvalitu švajčiarskych hodiniek, bude vždy kvalitnejší ako konkurenčná výrobná koncepcia od suseda, kde je med ťažený z úľa vo veľkom množstve a lacno, v kvalite automibilky Ford, navyše konkurencia od suseda používa chemicky ošetrované medzistienky z cudzieho vosku z opačnej strany republiky, natlačí do úľov chémiu pri dezinfikovaní drevených častí nadstavkov a rámikov, udržuje prijateľný zdravotný stav včelstiev syntetickými prípravkami priamo v úli a cez turbínu medometu ochudobní med o dôležité prvky, ktoré doň pridávajú včely.
Již jsem se nechtěl vyjadřovat k vašim příspěvkům ovšem to co tu prezentujete je pěkný blábol dle vás má většina včelařů med téměř jedovatý ovšem vy máte supr kvalitu přitom rozdíl je tak minimální že jde jen těžko prokázat.Což se ani vám nepodařilo ač se nás o tom snažíte přesvědči všemi možnýmy způsoby.Příteli připadáte mi jako brouk Pytlík který všude byl a od všeho má klíče a hlavně má ve všem tu svou pravdu. Toď vše.
Tú moju pravdu sa nepokúšate vyvrátiť. Zmôžete sa len na primitívne osobné útoky na úrovnu IQ diskusného fóra DNES. Viete čo to znamená mať v mede obsah HMF od 0 do 5 mg/kg alebo od 5 do 40 mg/kg? To je všetko.
Česká norma pro med jasně říká do 20mg/kg při dodržení vody 18% a splnění tuším cukernatosti dostanete certyfikát kvality medu.Tato norma je dokonce tvrdší než předepisuje eu.
(29.12.2010 13:27)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Tú moju pravdu sa nepokúšate vyvrátiť. Zmôžete sa len na primitívne osobné útoky na úrovnu IQ diskusného fóra DNES. Viete čo to znamená mať v mede obsah HMF od 0 do 5 mg/kg alebo od 5 do 40 mg/kg? To je všetko.

Prohrábl jsem svoje včelařské desky a našel protokoly o rozboru medu z loňského a letošního ročníku soutěže Český med. Starší vzorek měl obsaj HMF 2,4 a letošní 2,0. Zdůrazňuji, že oba medy byly vytáčené medometem.
A není o čem diskutovat.
Prítomnosť HMF v mede sa dnes využíva ako indikátor zmien spôsobených teplotou pri jeho skladovaní. Od roku 1908 sa využíva ako indikátor falšovania medov sirupom invertného cukru. HMF sa v prirodzenej forme vyskytuje vo väčšine medov v hodnotách 0 až 1 mg/kg. Normálna hladina v čerstvom prírodnom mede je vždy nižšia ako 1 mg/kg. Je dôležité poznamenať, že HMF nie je škodlivou látkou v potravinách, vytvára však obraz o ich kvalite. V čerstvých vytočených medoch je hodnota HMF v našich zemepisných šírkach obvykle menšia ako 10 mg/kg. Vyššia úroveň znamená nadmerné zahrievanie počas procesu ťažby medu. HMF je premenná hodnota. Slovenská norma považuje za kvalitný med s množstvom HMF najviac 15 mg/kg. Optimálne podmienky na skladovanie medu sú v tme od 0 do +4 stupne C pri stabilnej vlhkosti a jeho čerstvý stav sa nezmení ani po dvoch rokoch. Med je považovaný za bezpečný výrobok, ale problémy pri jeho spracovaní, vytáčaní a skladovaní môžu viesť k nežiadúcim zmenám. HMF sa používa ako indikátor starnutia medu. Väčšina drobných včelárov uvádza svoj med na trh pri predaji zo dvora v spotrebiteľskom balení a často aj v kryštalickom stave. Med plnia na drobno už pri jeho vymetaní. Následné zohrievanie, aby bol v kvapalnom stave počas manipulácie pri balení, nepovažujú za nutné. Ako dôsledok ohrievania medu v manipulačných nádobách na 45 alebo 55 stupňov C po dobu 3, 34 alebo 48 hodín je zvyšovanie hladiny HMF o 0,31 mg/kg za 1 hodinu. To je už proces pri ktorom med stráca svoju kvalitu. Hydroxymetylfurfural sa stal parametrom na určovanie kvality medu. Je to o zachovaní dôležitých prvkov, o ktoré ho obohacujú včely. Je to o švajčiarskych hodinkách a automobiloch Ford.
(30.12.2010 3:01)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]...
Je to o švajčiarskych hodinkách a automobiloch Ford.

Je to o tom, co chce zákazník.
Protože ten platí.

Ne každý zákazník chce švýcarské hodinky nebo Rollse-Royce.
Takové Škodovky slouží většině populace velmi dobře, kupují si je opakovaně a doporučují je ostatním. A není to z absence informací o Rollse-Roycech...
Ano, je tady zlomek zákazníků, kteří vyžadují super kvalitu a jsou za ni zaplatit odpovídající cenu. Ale kolik Rollse-Royců jste dnes potkal na silnici?
Súhlasím, ale nemožno uvažovať len v rovine predajnej koncepcie. Tak rozmýšľa obchodný zástupca, ktorý nepôjde predávať topánky do Afriky, pretože tam chodia všetci ľudia bosí. Marketingová koncepcia v obchode je zameraná na spokojnosť zákazníka, ktorý sa vždy do obchodu v Afrike bude vracať, pretože tam mu aj napriek všeobecne uznávaným pravidlám ponúknu aj topánky.
(30.12.2010 11:02)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]....Marketingová koncepcia v obchode je zameraná na spokojnosť zákazníka, ktorý sa vždy do obchodu v Afrike bude vracať, pretože tam mu aj napriek všeobecne uznávaným pravidlám ponúknu aj topánky.

Tak tomu nějak nerozumím.Jo možná občas nějaké ty "topánky" prodáte,ale jinak to bude ležák.Po čase se zapráší,vyblednou jak do nich bude prát ve výloze slunce a nakonec je budete muset prodat se slevou.Smile Také by se tam daly prodávat zimní bundy pro Afričany co si občas zaletí zalyžovat do Alp.
Ještě se chci zeptat jak mohou stoupající bublinky vzduchu zbavit med enzymatické složky,jak v jednom příspěvku uvádíte a také by mě zajímalo kolik takový dokonalý med stojí.Jaké hodnoty teda má vlastně Váš med ,třeba např. toho hydroxymethylfurfuralu?
Treba sa vrátiť na hodiny fyziky a chémie základnej školy. V mojom príspevku ten proces popisujem inak ako uvádzate. Píšem, že pri náraze kvapiek medu na stenu medometu dochádza k štiepeniu kryštalických častí cukrov. To znamená, že aj enzýmy pri náraze reagujú. Pri tejto fyzikálno-chemickej reakcii mení med svoje biologické, fyzikálne a chemické hodnoty. Súčasne pri tomto procese reaguje med so vzduchom, ktorý v podobe bubliniek stúpa smerom k hladine a odsáva vonné látky z medu. Výsledkom je pena plávajúca na hladine + aromatické látky uvolnené do vzduchu + vyššia hladina HMF + XXXX. Hodnoty HMF som uviedol v príspevku 46. Ceny medov sme tu podrobne rozobrali. Švajčiarske hodinky predstavujú kvalitu, Rollse-Royce - luxus, Ford - veľké množstvo prístupné pre každého a topánky v Afrike vyjadrujú spokojnosť zákazníka so službami dodávateľa.
Aniž bych chtěl být urýpaný, tak z předešlých příspěvků mám pocit, že absolutní většina včelařů vytáčející med v medometu vytváří z přírodního produktu nepoživatelnou směs chemikálií a systematicky jí tráví populaci. Něco mi tato debata připomíná, dokazování pravdivější pravdy o volné stavbě . . . A teď mě kamenujte.
Nedá mi to a musím sem opět napsat. Už jsem se v jednom příspěvku vyjádřil, ale.
Můj názor na tuto věc je zcela jasný. Už tady bylo napsáno vše! Kdo chce, ať si od toho svého blízkého (tématu) vezme to své a podle toho dělá. Pochybuji však o tom, že najednou spousta včelařů začne chovat včely volným způsobem a aby měl "zdravější" med, tak přestane používat medomety, to už je dnes snad i nemyslitelné.
I když, kdo ví, s čím přijde nová doba. Možná už za pár let budeme koukat, kdo vymyslel nějaký zcela úplně jiný způsob "vyndávání" medu z plástů.
(31.12.2010 7:37)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]Treba sa vrátiť na hodiny fyziky a chémie základnej školy. V mojom príspevku ten proces popisujem inak ako uvádzate. Píšem, že pri náraze kvapiek medu na stenu medometu dochádza k štiepeniu kryštalických častí cukrov. To znamená, že aj enzýmy pri náraze reagujú. Pri tejto fyzikálno-chemickej reakcii mení med svoje biologické, fyzikálne a chemické hodnoty. Súčasne pri tomto procese reaguje med so vzduchom, ktorý v podobe bubliniek stúpa smerom k hladine a odsáva vonné látky z medu. Výsledkom je pena plávajúca na hladine + aromatické látky uvolnené do vzduchu + vyššia hladina HMF + XXXX. Hodnoty HMF som uviedol v príspevku 46. Ceny medov sme tu podrobne rozobrali. Švajčiarske hodinky predstavujú kvalitu, Rollse-Royce - luxus, Ford - veľké množstvo prístupné pre každého a topánky v Afrike vyjadrujú spokojnosť zákazníka so službami dodávateľa.

Já si připadám jak z jiné planety. Sad Napsal jste :

Citace:Pri mechanickom spracovaní medu sa vytvára veľké množstvo maličkých krištálikov glukózy + obrovské množstvo vzduchových bubliniek, ktoré stúpajú na hladinu, pritom vytvárajú efekt čerpadla a zbavujú med enzýmov.

Já tedy nejsem chemik,ale ze své minulé profese vím,že enzymy ovlivňuje teplota,pH a ionty. Jestli s nimi budete plácat na stěnu medometu je podle mne moc neovlivní. Enzymy navíc denaturují při mnohem vyšších teplotách než včelaři vůbec užívají a to při 60°C a výše. Vydrží i poměrně širokou část spektra pH od kyselé až po alkalickou. Optimální teplota pro aktivitu většiny enzymů je cca 40 -60°C (!)..Invertáza denaturuje při 90°C ,optimální teplota pro jeho aktivaci je 65°C,při pokojové teplotě je jeho aktivita pouze 20%.Cukry štěpí právě enzymy, jestli se nepletu.Děje se to chemickou cestou nikoliv mechanickou. Pokud budete mít trochu jiné pH u dvou medů budou při stejné teplotě stejné enzymy rozdílně aktivní.Tím se chtěl naznačit,že medomet,podle mého názoru,v tom hraje naprosto bezvýznamnou roli.Co se týče hodnot HMF,konkrétních hodnot Vašeho medu jsem z uvedeného příspěvku 46 nezjistil.Jediné konkrétní udaje zde uvedl PavelN a to hluboko pod povolenou normou a ještě k tomu to bylo z medu "zmrzačeného" medometem.Wink K Vašemu příměru s "topánky a fordem" se nemůžu vyjádřit,protože to je už nad možnosti mého chápání. Confused
(31.12.2010 9:39)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Aniž bych chtěl být urýpaný, tak z předešlých příspěvků mám pocit, že absolutní většina včelařů vytáčející med v medometu vytváří z přírodního produktu nepoživatelnou směs chemikálií a systematicky jí tráví populaci. ...

Však ano - to je marketingová strategie Smile
Obdobně jako třeba u hrnců Zepter, peřin za desetitisíce, různých všeléků apod. Toho jsou plné noviny... jen to zatím nikoho nenapadlo u medu (i když... takový med z divoké višně se tomu celkem blíží Wink).

Musíš v zákazníkovi vzbudit dojem, že doteď dělal vše špatně a jedině ty jsi mu schopen nabídnout něco pořádného. Samozřejmě, ta kvalita něco stojí - ale přeci si nebude dál ničit zdraví, zvlášť když už teď ví, jaké škody na sobě napáchal, resp. jak nehodnotné produkty dosud kupoval.
Takových zákazníků nenajdeš mnoho, ale zase můžeš znásobit cenu a nemusíš tolik produkovat.

To je staré jako obchodování samo - hanění konkurence, byť v obecné rovině. Jen je potřeba být opatrný, aby to nesklouzlo do klamání spotřebitele, na to už je tuším nějaký paragraf.

Každopádně nemá cenu o tom s takovým výrobcem/prodejcem diskutovat. On nemá potřebu diskutovat o smysluplnosti argumentů. On je potřebuje jen ostřit. A ty mu tím zadarmo pomáháš. Tvoje argumenty lehčího kalibru rozmete a na ty těžšího kalibru buď neodpoví nebo se zaštítí nějakým "výzkumem" - dnes není problém najít protichůdné vědecké studie téměř na cokoliv.

Koukej na to s nadhledem a jestli chceš, můžeš se z toho i něco přiučit Angel

VESELÉHO SILVESTRA Wink


P.S. Podobným směrem půjde i certifikovaná bioprodukce. Z původně ušlechtilé myšlenky se stane jen/hlavně marketingové lákadlo a bude používat (v lehčí formě) nátlak na kupujícího z pohledu jeho zdraví... Dodgy
Nie som degustátor medu, ale zaviečkovyný med vyrezaný priamo z plásta má podľa mojich čuchových a chťových buniek výraznejšie vlastnosti než ten istý med z fľašky na Vianoce. U vysokoaromatických medov, ako je napr. med lipový, necítiť žiadnu zmenu.
Pri bežných kvetových medoch je to už poznať. Myslím si, že vytáčaním med naozaj stráca časť svojich aromatických látok. Med sa pri vytáčaní uvolňuje s plástov v kvapkách a jemných nitkách, ktoré môžete bystrým očkom aj uvidieť a z takéhoto veľkého povrchu sa časť aromatických látok stratí. Dá sa tak znížiť i podiel vody napr. fénom/viď Ing. Jindra J./. Najvyššiu cenu na trhu má plástikový, alebo kusový med a je to iba z dôvodu zachovania aromatických látok šetrným získavaním medu. Ja taktiež len vytáčam, ale rozdiel medzi medom z úľa a z fľašky vidím určitý rozdiel.
Promiňte, že vstupuji do tak učené "dišputace" Wink. Dr. Hruška by řekl:
No to je ale průůůšvih!!! A my dodáme: Teď si představte, co s takovým medem udělá takové pastování??? To musí být ale síííla Tongue
Hezkého a veselého Silvestra. Smile

PS
Do Apríííla je ještě daleko.
JK
Pri našej kvalite medu sú to malichernosti a medu je u nás nedostatok. Takéto fajnovosti možno majú zmysel až pri prebytkoch medu v marketingu predaja u veľkých včelárov. Určite by som sa v nastávajúcej sezone potešil aj z nejakej tony obyčajného vytočeného meduSmile

Veľa zdravia a radosti zo včelárenia v r. 2011
Referenční URL's