Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mě se stalo úplně to samé...
Natom není nic složitého. Krystaly a stm zárodky krystalizačních center jsou lehčí než jeho okolí.
Čerstvě vytočený med není často homogenizovaný.
Tento med se relativně podlel podmínek velmi rychle vrství.

Výsledek je ten, že se krystalizace odehrává někde od dvou třetin výšky odedna a tam začíná krystalizace.

Takže první stočený med odedna neobsahuje tolik krystaličních center, protože ty jsou lehčí než někde ve dvou třetinách odedna.

Pro řízenou krystalizaci se používá celkové promíchání za určitých podmínek. Pro dekrystalizace se používá homogenizace s trvalým zahříváním a následným jemnějším čeření. Filtrace jen podle podmínek EU, tu nevím jak drobná může být.

Také tento fenomén u medu s vrstvením ihned po vytočení lze spojit s množstvím enzymů co včela do medu dodává při výrobě a stím následný obsah HMF v té které vrstvě když se med uskladní do sudu. Proto bych položku HMF jako obrázek kvality medu zrušil, protože nevypovídá u takového medu o jeho kvalitě, ale jen o jeho vrstvení a obsahu vody a obsahu enzymů které degenerují na HMF za určitých podmínek v té které vrstvě.

Celkově jde celý obsah medné nádoby která není homogenizovaná mícháním přirovnat k moštu u vína, kde každá fáze lisu má i svou kvalitu.
(24.05.2016 13:20)Merkuri napsal(a): [ -> ]Rád by som videl v akom stave bude jeho panenské dielo po medovicovom mede!, a čo taká melicitoza v mede, ludia sú fakt šlahnutý keď veria kde čomu.

Já myslím, že panenský med je z prvního díla -tedy první plásty a první med a tak druhý med je úplně o něčem jiném. Tak bych to do sebe nepletl.
Pojem panenský med neznám, v odborné terminologii neexistuje. Kocour myslím reaguje na moje opakovaná tvrzení, že med by se měl vytáčet z pouze panenských, tedy nezakladených rámků. Pravda je, že medovicový med se vytáčí hůř a z panenského díla to jde špatně a nebo nejde vytočit s rozumnou dobou práce, melecitózní nejde vytočit vůbec z ničeho.
Kvalita medu sa dá zistiť jedine rozborom, nie je podstatné s akého diela. chutnejší je med keď sa konzumuje aj s plástom, vtedy vyhráva na plnéj čiare panenské dielo. S kvetových medov vyhráva agátový med a pritom je to najhorší med čo sa týka výživy.
(09.06.2016 23:26)tom.50 napsal(a): [ -> ]... med by se měl vytáčet z pouze panenských, tedy nezakladených rámků.

Nic takového v odborné terminologii neexistuje, není na to žádná ČSN, a předkové vašich předků spokojeně baštili med vymačkaný ze starého díla.
Jediný rozdíl je cítit když to žvýkáš i s dílem.Cool Pokusů o rozeznání medu bez díla - nevím, že by to někdo kdy prokázal.

A ani ta barva myslím nebyla prokázána - tmavé dílo = tmavší med.



Jediný význam to má, že vosk v medníku můžeš udržet mimo kontaminaci "léčivy" pokud máš uzavřený koloběh vosku

a to bych považoval za daleko podstatnější protože kontaminaci vosku akaricidy uznal i DOL a varoval před žvýkáním plástečkového medu postaveném na mezistěnách. V ohlasu na nějaký takový návod ve Včelařství.
(10.06.2016 7:53)Kohout napsal(a): [ -> ]
(09.06.2016 23:26)tom.50 napsal(a): [ -> ]... med by se měl vytáčet z pouze panenských, tedy nezakladených rámků.

Nic takového v odborné terminologii neexistuje, není na to žádná ČSN, a předkové vašich předků spokojeně baštili med vymačkaný ze starého díla.

To je absolutní pravda. Oni naši předkové taky neznali jiné věci, ti dávnější třeba hygienu a další a další vymoženosti. On se vývoj Kohoute nezastavil, už jste to postřeh?
Já čerpám především z tvrzení Jindřicha Boháče, vašeho, tedy langsthrotického gurua, který tvrdil, že opisuje (překládá) práce jistého Farrarra a dalších, ovšem z němčiny (anglicky myslím neuměl) od jistého pana Kiesse, tedy doufám, že věhlasnému helmutovi (po kterém se slehla zem hned po Boháčově zesnutí) nekomolím jméno.

Tolik primární zdroj té informace, děsně mě to tenkrát štvalo (pro tu emoci se používá jiné slovo). Jenže od té doby jsem to četl tolikrát, to si však nepamatuju zdroje, že jsem si to osvojil neboť jsem uznal sám, že med ze zakládaného má jinou, nakysle-natrpklou chuť. To o té chuti jsem netušil (jako o tisících dalších chutí) dokud jsem krásně kouřil jak pohádkovej drak. Nechal jsem kouření a ejhle, med z "košilek" mi nešmakuje a tak soudím, že třeba nešmakuje i jiným, nekuřáků přibývá neboť moderní je nekouřit, víte Kohout?Big Grin

Protože jste velmi pozorný čtenář mých příspěvků tak vám jistě neuniklo, že já, na rozdíl od mnohých, jsem schopen i přes svůj věk učení a opouštění nějakých dogmat a tak jsem s hrůzou zjistil, že med z panenského, kromě toho, že se děsně blbě vytáčí, má taky vyšší vlhkost a hlavně, že to, z jakého je díla, zákazník neocení a jde mu o cenu tak, jako jde drtivá většina lidí po párkách za lacino a je jim fuk, že v nich není maso. A prodávat med jen "kvalitním" zákazníkům neumím, já musím být vděčný za peníze každého, tedy i blbého zákazníka a nemám čas ani sílu každého jednoho o něčem přesvědčovat. To musí být "vychovaný" už když by ke mě přicházel. To však není a tedy nehodlám se prát s větrnými mlýny.

Na tomto stanovišti jsem čtvrtý rok a není tu medovice. Jen melecitoza a ta nejde vytočit z ničeho. Dobrá medovice půjde z mého panenského díla špatně a tak se budu muset vrátit k dílu tmavému, nikdo mi vícepráci nezaplatí a pro rodinu si to ohlídat umím.

Do čeho byste ještě potřeboval u mě zarejt abyste byl spokojeně ukojený?
Ještě toho je hodně. Ale o většině spíš přemýšlím než se vás tu ptám.
Med z panenského se vytáčí podle toho jaky máš medomet. Ve starém ručním, kde plásty obracíš růčo, s "vytahaným" košem, je to skoro neproveditelný bez destrukce. V automatu vytočíš i studený med s 16% vody bez poškození nedrátkovaného panenského díla. Jen to chce upravit program.Wink Kdes vzal Tome informaci, že z panenského díla má med víc vody?
Jen u sebe, měl jsem ten dojem a shodou náhod ve stejný dem mi volal brácha a pak i kámoš, že mají dojem, že jakoby v medu z tmavého bylo méně vody. Hned jsem to sem napsal, nevím už kam a někdo s tím souhlasil (nebyl to jediný hlas), že má ten dojem taky.

Mám sice moderní medomet, letos třetí sezonu, ale bez programování a musím ručně obracet rámky.
(10.06.2016 9:01)tom.50 napsal(a): [ -> ]Na tomto stanovišti jsem čtvrtý rok a není tu medovice. Jen melecitoza a ta nejde vytočit z ničeho. Dobrá medovice půjde z mého panenského díla špatně a tak se budu muset vrátit k dílu tmavému, nikdo mi vícepráci nezaplatí a pro rodinu si to ohlídat umím.

Do čeho byste ještě potřeboval u mě zarejt abyste byl spokojeně ukojený?

Takže ji nevytáčíte, nevytáčíte med?
Proč je tedy divné, že jiný taky nevytáčí med co nejde vytočit a jen sebere včelám na zimu medníky a je to podle vás lajdák.

Ne že bych byl ukojený, jen mi to pořád vrtá hlavou proč to já dělám blbě a vy tak dobře a nevidím nikde žádný podstatný rozdíl ve váš prospěch. Smile
btw. já právě umím vytočit melecitozu, ale to musí stát za to. Jako v 2013. Tedy pokud zrovna nemusím na plánovanou dovolenou, jak se mi přihodilo ta nehoda tehdy. Smile
(10.06.2016 16:27)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jen u sebe, měl jsem ten dojem a shodou náhod ve stejný dem mi volal brácha a pak i kámoš, že mají dojem, že jakoby v medu z tmavého bylo méně vody. Hned jsem to sem napsal, nevím už kam a někdo s tím souhlasil (nebyl to jediný hlas), že má ten dojem taky.

Mám sice moderní medomet, letos třetí sezonu, ale bez programování a musím ručně obracet rámky.

Jéžíšmarjá ... dojmy, shody náhod ... To je argument?
Jiří
Nejste náhodou druhé vtělení NB1?

Ano, jsou to moje dojmy a ryze moje poznatky. Nikomu je necpu, dávám ZADARMO ke zvážení každému kdo chce. Kdo chceš ber a kdo ohrnuješ rypák, nech být!
Nikomu tím neuškodím tak, jako uškodit můžete vy, když si myslíte, že vy najdete lék na VD. Zatím mám štěstí, že nemám alternativce kolem sebe a tak nemám problém s VD. Tady se vám, bohužel, vyhnout neumím.

Nereaguju na vás, nikdy a v ničem, vynechte, prosím stejně i vy mě.
To je rozdíl, dojem a poznatek. Poznatek je založen na faktech.
Váš problém je, že dáváte spíš na dojmy než na fakta.

DOST ZAČÁTEČNÍKŮ NA TY VYŠE DOJMY TAKY MŮŽE DOJET.
Tome, reagovat budu, protože lidé bez respektu k názorům ostatních (jsem dnes asertivita sama, co? Chtěl jsem napsat hulváti, ale neudělám to ... Wink ) mně prostě v normálních veřejných debatách vadí a nemíním mlčet.
Moc prosím, zkuste přestat dělat tady z toho bojiště či vlastní zákopy co obranu něčeho, co Vám nikdo nebere, a pojďme se věcně bavit. Na čem zakládáte to, co nazýváte svými "dojmy"? Nebo na čem to zakládají ti, kteří si s Vámi v této věci notují?
Jiří
(10.06.2016 9:01)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(10.06.2016 7:53)Kohout napsal(a): [ -> ]
(09.06.2016 23:26)tom.50 napsal(a): [ -> ]... med by se měl vytáčet z pouze panenských, tedy nezakladených rámků.

Nic takového v odborné terminologii neexistuje, není na to žádná ČSN, a předkové vašich předků spokojeně baštili med vymačkaný ze starého díla.

To je absolutní pravda. Oni naši předkové taky neznali jiné věci, ti dávnější třeba hygienu a další a další vymoženosti. On se vývoj Kohoute nezastavil, už jste to postřeh?
....
Do čeho byste ještě potřeboval u mě zarejt abyste byl spokojeně ukojený?

Dol vykupuje vosk pro potravinářské účely. Srdíčka bez mezistěn, maximálně jednou zaplodovaná.
Kurva to sem si hned po ránu udělal dobře Smile
On dokonce DOL varoval před žvýkáním plástů z mezistěn (tedy výrobě plástečkového medu na mezistěnách) - jsou prý ve vosku rezidua.
Po čem? Po kyselinách z ošetřování roztoče asi ne.Cool

Taky se mi ulevilo. A jdu makat. Smile
Ve vosku, ustavičně po dlouhá desetiletí "recyklovaném" se dají najít stopy všech chemikálií, co se kdy za poslední půlstoletí a asi i déle používaly v zemědělství. Zdroj si nepamatuju. To je snad hlavní důvod "volnostavbařů" jinak jejich pohnutky neumím pochopit.

Ale žvýkat může samosebou každý kdo co chce. Dobrou chuťBig Grin

A vy Kohoute si pošmákněte vyžvýkáváním co jednou, ale nejméně 10x zakladených souší, to bude bašta, to si uděláte teprve dobře!Surprised
Já to nežvejkám. A dodnes jsem nepochopil jak si někdo může koupit plástečkový med.
Mám 4 včelstva jen na loučkách. Na plodových plástech mají u dělničiny kolečka trubčiny. Pohnutka může být možná i v tom že kleštík má k trubčím larvám kratší cestu než kdyby měl hledat kam včelař letos vložil stavební rámek. Možná.
Referenční URL's