Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.02.2019 22:03)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Milan Daněk.
Podle mě tohle není lipový med upřimně se mu ani nepodobá.
Promiň není to nic proti tobě to bych si nedovolil a ani k tomu nemám důvod.
Pokud je to tvůj med a ne něco co jsi od někoho dostal tak v tom lípa může samozřejmě být, ale převládá něco jiného.
Co to je nevím zkus popřemýšlet co v tvé oblasti může připadat do úvahy.

Neboj neberu to osobně.
Včelařím na okraji listnatého lesa a kolem jsou louky
v lese mám cca 5 vzrostlích lip a kvetli jak divé med voní po lípě a chutná trochu mentolově.
Med neprodávám a mám ho pro svou potřebu tedy je mi jedno zda je jednodruhový nebo je to směs hlavně že doma chutná.
Jen překvapil druhem krystalizace jarní se chovaly standartně a tyto vydržely opravdu dlouho bez krystalizace.
merkuri - to neni fotakem, ale blbym nastavenim. Pokud ty dlazdicky jsou bily, tak bych to videl takhle:

[Obrázky: merkuri-akat.jpg]
(27.02.2019 8:30)Milan Daněk napsal(a): [ -> ]..........................................Med neprodávám a mám ho pro svou potřebu tedy je mi jedno zda je jednodruhový nebo je to směs hlavně že doma chutná.
Jen překvapil druhem krystalizace jarní se chovaly standartně a tyto vydržely opravdu dlouho bez krystalizace.

Milane, zkus opatrně oddělit tekutý od zkrystalizovaného, pak zkrystalizovaný rozpustit a porovnat mezi sebou, třeba ti to něco napoví. Pokud nezkusíš,.... nevíš Big Grin . Toto jsem mnohokrát viděl u medů, které byly rozpouštěny, ale u jednou stočeného jsem to ještě neviděl.
stáčel jsem já a na zahřívání nedošlo
jeden den medomet, síto, sklenice a pak do sklepa se stálou teplotou 10-15°C jaro léto podzim zima
Moje TOP medíky, medovica a agát.
Sklo:
[Obrázky: WP-20190228-20-07-52-Pro.jpg]
slušelo by tomu lepší pozadí Vojtíku
Několikrát tu na VF bylo uvedeno, že "med vytáčet jen z nezakladených (tedy panenských) plástů".
Zajímá mě, PROČ?
Je to kvůli reziduím z léčiv? Vadí košilky z plodu? Nebo jaké jsou důvody a je to vůbec nutné? Je med z tmavých plástů špatný nebo horší než z panenských?
(nechme stranou skutečnost, že naopak z tmavých se lépe vytáčí, že lépe dílo drží a nebortí se).
Keď vytočíš med z takých alebo onakých plástom v chuti nezistíš nič a ludia ti aj tak nedajú za med z pan. diela viac, jedine uletený...
Keď je med v pláste panenskom je iná o trochu chuť. Každí med je kvalitný a niečo iné prospešné obsahuje.
(30.05.2019 11:51)Student napsal(a): [ -> ]Je to kvůli reziduím z léčiv? Vadí košilky z plodu?

ano, ano...

skús namočiť čierny , preplodovaný plást do čistej vody a pozri po čase akú farbu má voda... med má síce len 18% vody Blush
ale
aj tie reziduá z liečenia sú tam...Blush

med ako píše Béla ale...
(30.05.2019 11:51)Student napsal(a): [ -> ]Několikrát tu na VF bylo uvedeno, že "med vytáčet jen z nezakladených (tedy panenských) plástů".
Zajímá mě, PROČ?
Je to kvůli reziduím z léčiv? Vadí košilky z plodu? Nebo jaké jsou důvody a je to vůbec nutné? Je med z tmavých plástů špatný nebo horší než z panenských?
(nechme stranou skutečnost, že naopak z tmavých se lépe vytáčí, že lépe dílo drží a nebortí se).

Pro vás za poslední měsíc už asi potřetí - proč nehledáte ve starších příspěvcích?

Včelí larva nevylučuje, uvědomil jste si to? Nebo kam myslíte se dějí výkaly larvy?

Larva má zaslepený anální otvor a výkaly hromadí v těle. Když se kuklí, uvolní se jí anální otvor a larva ty výkaly použije k pevnému přilepení košilky ke stěnám buňky.

Níž vám Goro nabízí pokus s výluhem (mimochodem neuvěřitelně hnojivým, ale pozor, po naředění, jinak to rostliny zničí). No a stejný výluh z výkalů je v medu, neboť i v medu je přece voda. Med to obarví do tmavší barvy (to by asi nevadilo), ale taky změní chuť. Jestli nekouříte a tedy máte chuťové smysly OK, vždyť zkuste rozkousat kousek panenského a ze stejného plástu kousek zekladeného a nebo to vymačkejte na lžíci aby to bylo tedy úplně přesné a neovlivněné. A na chuti to poznáte sám. Konkrétně, hlavně řepkový škrábe v krku a pálí, z penenského ne a nebo mnohem méně.

Jako jsou lidi, co poznají na které stráni a který rok (podle sluncesvitu v tom roce) vyrostla réva, ze které chutnají víno, tak rozpoznat med z panenského a černého díla je snazší, to poznám i já. A to jsem do 50 kouřil 36 let jak pohádkovej drak!

Med jen z panenského je moderní trend a za pár let jiný stěží prodáte. Na Západě jsou spotřebitelé, co to poznají a ochotní si i připlatit co já vím tak už před 35 lety.
Repkový med neškriabe a nepáli v krku! Mali ste čistý repkový med? Z repky sú dva druhy medu podla odrody, svetlý a tmavý. Na západe tak akurát poznajú pavúka a nie čistý repkový med lebo čistý repkový med môže biť jedine keď sa vytočí prví repkový med a po ňom znova meduje dalšia repka. To je môj prípad lebo viem vytočiť dve repky čo v druhej už nič iné sa kvitnúce nenachádza, v prvej všetko prvé na jar. Je aj letná repka a dokonca som mal aj raz čo je tomu zhruba 20 rokov som vytočil tri repky. Tretia repka je po agáte zhruba o 2 týždne čo je jún, 6 mesiac. Pálivu chuť máte jedine po nektáre a peľu z pagaštanu konského a keď je toho vela tak až horkasté. Vidno ako sa TOM.50 vyzná v repkovom mede a pritom nevie oddeliť vytočením prví jarný med od medu z repky. Musel by mať tažké svedomie vytáčat rámiky z plodom.Cool
Ano kocoure, neumím ve výšce 420-500 m oddělit med z ovocného stromoví a vrb od řepky. Umí to někdo ve srovnatelných podmínkách?

A ještě někdo tu nadává na řepku, že kvůli ní nemá jiný med, o který by stál víc. Dříve, když se tady u nás začínal vytáčet květový med, byl i když nikde v doletu nebyla řepka. Ale předkové nadávali na řepku kvůli tomu, že na ní včely utečou z jabloní. Tudíž je řepka vydatnější zdroj a jakmile je v doletu, asi jí dají přednost. Zase jakmile byla řepka v doletu, bylo jarního medu mnohem a mnohem víc! Těšili jsme se až jí soudruh zaseje někde poblíž.
Všude se píše jak se kontrolují druhové medy podle pylové analýzy, tak jsem se zeptal v DOLe, jestli to také provádějí, napsali mi, že to dělají pouze laboratoře v zahraničí. To to ČOI, nebo kdo to kontroluje, posílají do zahraničí? Nemáte s tímto zkušenost, docela by mě to zajímalo zkusit si poslat med na takovýto rozbor, pokud za to nebude extrémní pálka.
posílali do zahraničí,ale prý už ČOI /nebo SVS,teď nevím/ na tyto rozbory mašinu má...
Minulý měsíc dorazila namátková kontrola ze Státní veterinární správy a odebrali vzorek medu. Dnes dorazily výsledky...

je to psané tou typickou úředničinou, musel jsem protokoly přečíst několikrát, abych našel výsledek. Pět stran textu A4 a rozhodující je pouze jedno slovo.


[Obrázky: 1.jpg][Obrázky: 2.jpg][Obrázky: 3.jpg]
To přišli jen tak na kontrolu malovčelaře prodávajícího ze dvora? Surprised
Jak to odebrali? Na vcelnici z úlu? Že sklenice na trhu?
Když se jim Jirka Přeslička rok vnucoval, aby totéž udělali s pylem (to je také potravina), tak to odmítli s tím, že to dělá ÚKZÚZ a ten ho zas odkázal zpět na SVS.
U nás byla baba je to 2 roky. Dal jsem jí sklenici a sepsala protokol. A že prý se ozvou pokud něco nebude v pořádku.
Neozvali se, tak asi vše OK Smile .
Na druhou stranu, proč bych se měl bát? Dělám to s nejlepším svědomím - vybavení, hygiena ..... . To, že bude bordel na řepce či jinde už neovlivním.
PN.
Jenom jestli si nepřišla pro med na svačinu . . . Big Grin
Referenční URL's