Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.09.2016 10:07)tom.50 napsal(a): [ -> ]Vlhkost vzduchu se neustále mění. V lahvi je nad medem relativně suchý vzduch, třeba 18%, protože vzduch odevzdal pomocí parciálního tlaku vlhkost medu a tak se jeho vlhkost srovnala s vlkostí medu.

Tohle je hodně vodvážný tvrzení!

Jinak co se týče změn teplota tak votázka je jak moc se bude měnit teplota medu v závislosti na teplotě okolního vzduchu. Když si představim metrák medu ve skříni na půdě - tozn. dřevo/vzduch/sklo/med, tak si nemyslim že by se tam nějak dramaticky měnily teploty během dne, či možná behěm tejdne.
(27.09.2016 10:07)tom.50 napsal(a): [ -> ]...
Skladování v lednici, nebo dokonce v mrazáku je nesmysl ...
A to si jen myslíte, nebo to můžete doložit nějakými objektivními poznatky stran kvality medu?
Abyste kvalifikovaně mohl třeba v debatě o kvalitě medu oponovat kolegovi, který je potravinářským chemikem s mezinárodní praxí a tomuto tématu se odborně věnuje již řadu let?
Ještě jeden návrh: hygroskopický, nikoli hydroskopický ...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hygroskopie
Jiří
Opakuju těm, kdo hůře chápou. Nic netvrdím, domnívám se, kdo chce ber, kdo nechce nech být a opakuju znovu, že skladování v mrazáku je kravina hodná člověka, který neumí prazákladní počty ze čtvrté třídy. Pak je med moc drahý, tečka, čemu na tom nerozumíte?

Vy si pane Matl stále pletete VF se soudní síní, kde se musí dokazovat a kde dokonce nesmí dojít k sebemenšímu překlepu, protože darmožráčtí paraziti = právníci se chytají, protože nic jiného neumí, i jen překlepů či pravopisných chyb. Já svůj příspěvek předeslal, že je to jen moje domněnka, umíte číst a rozumět tomu, co čtete? Snažím se o nějakou radu, tedy takovou, která nic nestojí a za vyzkoušení tazatel nic nedá, za mrazík a jeho provoz zaplatí majlant!. Neosvědčilo se mi skladovat med někde, kde se často střídají teploty a i když je moje domněnka třeba úplně nesprávná, je aspoň nějaká, opřená a dlouholetou praxi. Co můžete, kromě trapného vyrývání, poradit vy, tedy kromě úplně kraviny s mrazákem?

Kdosi tu uvažuje o tom, že dá med na půdu, kde se teploty budou střídat několikrát denně. Radím mu co může vyzkoušet, co se osvědčilo mě. Blbost s mrazákem bych z pera nevypustil, co by pak med musel stát? Ovšem takovéto praktické věci, třeba cena věcí, to lidi jako vy patrně moc nezajímá. Nás ostatní ale jo.
Já se domnívám, že zavaření medu do zavařovaček bude nejlepší prevence kvašení. Samozřejmě po mě nechtějte důkazy. Nejsme u soudu.
To je přeci každému jasné, že zavařování je ekonomičtější jak mražení.

A ti pitomci co skladují medy v mrazákách ať to okamžitě vypnou a vyndají.
Je přeci lacinější med vysoušet, ztekucovat, stáčet a bát se zkvašení než jenom chladit, hlavně když jde o dlouhé období než přijde zima.

To by to holoubkové měli moc jednoduché, jak by pak vypadli ti poctiví co med vaří vedle jejich HMF
Mrazák 250 l - 10000 Kč
Roční spotřeba 130 kWh
Odpis 10 let

Když tam narvu 200 kg medu, tak mi pak vychází cca 7 Kč/kg/rok
Tak nám zase slušný Tomík s (opravdu) správným světonázorem opět asertivně zahovořil ...
Nevím, zda mám být rád, že to udělal a že jsem se nemýlil ... Ale i mně samotnému je trapné, co se sebou udělal. Bolí mě, když se někdo takle odkopává. Jsem prostě starý dobrák ...
Diskuse zbytečná. Je připomínám, že debatujeme o kvalitě medu. Co na tom, Tome, nechápete? Big Grin
Zkuste se někdy méně "domnívat", ale více studovat a třeba i vyrazit na nějakou přednášku o tomto tématu. Třeba pak ... No ... raději nepředvídat ...
Jiří
Dle normy Český med je přípustný obsah vody 18%. Dle HMEHC - Harmonized methods of the European Honey Comission je přípustný obsah vody max. 20%. Kvašení medu nastává při obsahu vody cca 22 - 23% (nechci se o to hádat). Pokud tedy Evropská norma povoluje obsah vody 20%, med o této koncentraci vody by kvasit neměl. Jestliže někomu kvasí med o obsahu vody "18%", má obsah vody v medu buď nesprávně změřený, (vhodné je použít refraktometr na vrchní vrstvu odstátého medu po několika dnech po vytočení), nebo skladuje med v prostředí o vysoké vzdušné vlhkosti, jak již zde padlo, med je vysoce hygroskopický. Zde pomůže měřit (hygrometr), jak říkají bastlíři měřit znamená vědět, případně změnit nevhodný skladovací prostor, není-li to z kapacitních důvodů možno, možná by manželky nebyly nadšeny ze skladování konví medu v obýváku, použít vysoušeč vzduchu.
JK
(27.09.2016 12:27)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(27.09.2016 10:07)tom.50 napsal(a): [ -> ]...
Skladování v lednici, nebo dokonce v mrazáku je nesmysl ...
A to si jen myslíte, nebo to můžete doložit nějakými objektivními poznatky stran kvality medu?
Abyste kvalifikovaně mohl třeba v debatě o kvalitě medu oponovat kolegovi, který je potravinářským chemikem s mezinárodní praxí a tomuto tématu se odborně věnuje již řadu let?
Ještě jeden návrh: hygroskopický, nikoli hydroskopický ...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hygroskopie
Jiří

A co tedy radí mezinárodně věhlasný potravinářský chemik? To myslíte toho, co píše jak popelář, ale u něj vám samosebou chyby nevadí, a nebo je to jiný odborník?

Zdá se mi, že je to tu samý odborník, ale praktickou radu nemá žádný z nich. Ještě že se nemusím spoléhat na vaše mezinárodně uznávané rady, skříň na med na elektriku za desítku si fakt koupí jen , no, mezinárodně věhlasný odborník!
(27.09.2016 10:13)Kohout napsal(a): [ -> ]
(27.09.2016 10:07)tom.50 napsal(a): [ -> ]Závěr je jediný. Je nutné skladovat med v takových prostorách, kde kolísá teplota minimálně či skoro vůbec.

Skladování v lednici, nebo dokonce v mrazáku je nesmysl...

A co ve vypnutém mrazáku? Kdysi jsem koupil 4 obrovské (nevím už kolika litrové) pulťáky ze zrušené provozovny za 500,-

časť medu skladujem vonku..je to ako mrazák,v lete vypnutý a v zime zapnutý.. Smile ..repka v hliníkových kanvách po roku vonku obsah vody zo 17 na 16,8 a 5 kg pohár,skrutkovacie twist off viečko,zabudnutý za drevom 4 roky vonku má vodu nezmenenú .. iný kraj,iný mrav Cool
Pak je i pan Křapka podle vás hlupák, píše to samé co já a neradí kraviny jako vy.

Jak je vidět, mnohým se podařilo vystudovat na b..e, tedy věhlasné odborníky, nikdy nic kloudného poradit neumějí, ale snaží se blahosklonně "prodat" svou prázdnou hlavu, pošklebovat se, ponižovat.
No, Tomíku, ... už se mi tu hystericko-jájínkovskou křeč ani nechce komentovat ...
Přijďte někdy na přednášku. Na PVS to budeme mit v prosinci. Nemusíte se se mnou setkat. V Brně to bylo předminulou sobotu. Tam jste nebyl ... Pozvánky byly ...
Summa je to, že mezinárodní standardy (či ty naše, které jsou ještě přísnější - voda, HMF ad.) jsou limitem, za který ne. Ale naší snahou by mělo být mít med lepší. Jít ještě pod ně. A že to je možné. A že med za tu práci i náklady stojí.
A k tomu následuje výklad, jak toho dosíci. Složité grafy vztahů mezi teplotou a viskozitou. Praktické rady, jak šetrně získávat med, jak jej šetrně a zároveň efektivně zpracovat a uchovávat.
Je na vás, jestli o tom budete přemýšlet a jestli ty informace budete chtít.
P. S.: rozumím těm, kterým se to nelíbí, protože jim to narušuje stávající systém. Ale je to holt osobní volba ...
Jiří
Jednou mi někdo poslal fotky dvou tady z fóra. Zatímco jeden vypadá bezelstně, přemýšlivě a za brýlemi jsou vidět chytré a dobrácké oči, druhý je od pohledu...

Kecy, kecy a kecy, odborníci, přednášky, ale nějaká praktická rada pro každého, co funguje teď hned, to věhlasní přednášející neumějí a proto (a nejen proto, prostě já se s každým nekamarádím) tam nejezdím.

Na co jste ale přišel vy sám? Na nic? Já vím, vy jen vymetáte ta setkání s odborníky, já včelařím a žiju a snažím se poradit co vím a co funguje mě. Poctivě dávám všem co umím a vím a nikde netvrdím, že mám patent na rozum, opakuju po kolikáté už? Kdo chceš ber, kdo ohrnuješ rypák nech být, nerej, nekritizuj, někomu to třeba přijde k užitku spíš, než akademické kydy, kterých už byly spousty a nikam nikdy k ničemu praktickému nevedly.
(27.09.2016 15:18)gusto napsal(a): [ -> ]časť medu skladujem vonku..je to ako mrazák,v lete vypnutý a v zime zapnutý.. Smile ..repka v hliníkových kanvách po roku vonku obsah vody zo 17 na 16,8 a 5 kg pohár,skrutkovacie twist off viečko,zabudnutý za drevom 4 roky vonku má vodu nezmenenú .. iný kraj,iný mrav Cool
Hele - a co enzymy a laktobacily? Bylo by dobré otestovat to na tyhle parametry. To je totiž to, co je na medu to nejcennější ... A co nejdřív mizí ... Laktobacily tak do 4 měsíců ...
Nehledě na to, že takto uchovaný med budeš muset jednou "ztekutit". A chtěl bych znát někoho, kdo to dokáže tak, aby z toho medu neudělal pouhé sladidlo. Přeháním, samozřejmě, ale možná ani ne tak moc ...
Zákazník to samozřejmě nepozná ... Ale prodejce by to měl vědět. A je pak jen jeho problém, jak se s tím vyrovná.
Já se s tím vyrovnávám tím mrazákem ...Wink Cenu si podle toho domluvím se zákazníkem a popovídáme si o tom ...
Jiří

(27.09.2016 15:30)tom.50 napsal(a): [ -> ]...Kecy, kecy a kecy, odborníci, přednášky, ale nějaká praktická rada pro každého, co funguje teď hned, to věhlasní přednášející neumějí a proto (a nejen proto, prostě já se s každým nekamarádím) tam nejezdím.

Na co jste ale přišel vy sám? Na nic? Já vím, vy jen vymetáte ta setkání s odborníky, já včelařím a žiju a snažím se poradit co vím a co funguje mě. Poctivě dávám všem co umím a vím a nikde netvrdím, že mám patent na rozum, opakuju po kolikáté už? Kdo chceš ber, kdo ohrnuješ rypák nech být, nerej, nekritizuj, někomu to třeba přijde k užitku spíš, než akademické kydy, kterých už byly spousty a nikam nikdy k ničemu praktickému nevedly.
Když se někdo mermomocí (i když byl v náznacích snad obecně srozumitelných varován) snaží zatvrzele sám sebe prohlásit za toho, čím ve skutečnosti asi fakt je, nelze mu bránit. V liberální demokracii ... Wink
Praktická rada, co funguje a pro každého, je: mrazák ... Big Grin
Jiří
..mám toho viac,tak mi to nevlezie ani do viacerých mrazákov Wink ..učím ľudí dlhodobo na "nepriehľadný" med a výsledkom je,že prakticky 80 % medu predám vo forme hustého,kašovitého až úplne tuhého s minimálnym tepelným zaťažením..na tržnici mám jediný takýto med a predám ho najviac..ľudia sa naučili..termokomoru mám na ca 200 kg z 10cm polystyrénu za pár €,teplotu ovláda digitálny termostat..nahrievam opatrne,aby to šlo vyliať do plničky,za pár dní to má konzistenciu nutely.. moja ideálna predstava je hneď po vytočení plniť do pohárov(ideálne tmavé sklo),zrušiť aj komoru aj kanvy a naučiť ludi že najlepší med je surový z pohára škrabaný lyžicou..veľká časť zákazníkov to už vie a pýta len taký med..je to na dlhšiu debatu,med je vzácna potravina..
(27.09.2016 10:07)tom.50 napsal(a): [ -> ]Každý nad tím kroutí hlavou a žasne a nechápe, med je přece v lahvi dokonale (na krev) zavíčkovaný. A v tom je právě ten problém. Med je sice dokonale uzavřený pod víčkem, není ale zavařený a tedy vzduch může proudit pod víčkem sem a tam podle toho, jaká je okolní teplota.

A co použít nová víčka co mají těsnění? Ty by průvanu zabránit mohla.

Ta by průvanu zabránit mohla.
Tom psal pod víčkem, ne skrz víčko. Tam v uzavřeném prostoru cirkulovat může.

(27.09.2016 15:30)tom.50 napsal(a): [ -> ]Kdo chceš ber, kdo ohrnuješ rypák nech být, nerej, nekritizuj, .
A neplatí to i smerem k tobě Tome? Tedy, když někdo dává informace tobě.
(27.09.2016 16:00)gusto napsal(a): [ -> ]..mám toho viac,tak mi to nevlezie ani do viacerých mrazákov Wink ..učím ľudí dlhodobo na "nepriehľadný" med a výsledkom je,že prakticky 80 % medu predám vo forme hustého,kašovitého až úplne tuhého s minimálnym tepelným zaťažením..na tržnici mám jediný takýto med a predám ho najviac..ľudia sa naučili..termokomoru mám na ca 200 kg z 10cm polystyrénu za pár €,teplotu ovláda digitálny termostat..nahrievam opatrne,aby to šlo vyliať do plničky,za pár dní to má konzistenciu nutely.. moja ideálna predstava je hneď po vytočení plniť do pohárov(ideálne tmavé sklo),zrušiť aj komoru aj kanvy a naučiť ludi že najlepší med je surový z pohára škrabaný lyžicou..veľká časť zákazníkov to už vie a pýta len taký med..je to na dlhšiu debatu,med je vzácna potravina..
Gusto, tohle je hodně zajímavé! Mám taky zákazníky, kteří klidně berou "neprůhledný" či plně zkrystalizovaný med. Pak vedeme samozřejmě velmi podrobnou debatu o tom, co dál s ním. Ti, kteří ho takto chtějí, s ním v drtivé většině dál nic nedělají. Ty, kteří by něco dělat chtěli, upozorním na rizika.
Jistě všichni známe tu situaci, kdy med začíná být tak nějak "neprůhledný". A kdy se začínají tvořit ta různě velliká krystalizační jádra.
Je na nás, jak se rozhodneme.
Já většinu pastuju a následně mrazím a mám klid. Ačkoli letos šla krystalizace mnohem rychleji než jindy. o byl problém a já byl liknavý a nezachytil to včas. A začal pastovat pozdě a pasta tomu odpovídala. Byla trochu hrubší, zrníčkovitá. Nic jsem s tím už nenadělal a zákazníkům jsem to vysvětlil.
Mrazák i z takového už jemně krystalyzujícího medu udělá často sám velejemně zkrystalizovaný med. Když se to podchytí včas. Právě o tom se také na výše zmíněných přednáškách mluvilo.
Rozehřívání v takovém stavu už nepomůže. Jen přispěje k další degradaci.
Je to všechno hodně subtilní a pro nás často i nové. Ale učíme se ... Tedy pokud chceme ...
Jde o kvalitu. Což samozřejmě souvisí i s náklady, ale tu si prostě můžeme liberálně vybrat vlastní cestu a priority.
Jiří
P. S.: zrovna dnes jsem byl v Dobřichovickém obchodu se zeleninou. Mají tam pravidelně med od jedné vynikající včelařky z nedalekého Nového Knína. Výborný. Pochopitelně už zcela zkrystalizovaný. Ptal jsem se, jak jde na odbyt. Prý hodně ... Co se s ním ale děje pak, to nevím. Snažil jsem se paní vedoucí cosi vysvětlovat, ale za mnou stály sice krásné, avšak dynamické maminky se šklebouny a s mrkví do polívky ... Big Grin
(27.09.2016 16:00)gusto napsal(a): [ -> ]..mám toho viac,tak mi to nevlezie ani do viacerých mrazákov Wink ..učím ľudí dlhodobo na "nepriehľadný" med a výsledkom je,že prakticky 80 % medu predám vo forme hustého,kašovitého až úplne tuhého s minimálnym tepelným zaťažením..na tržnici mám jediný takýto med a predám ho najviac..ľudia sa naučili..termokomoru mám na ca 200 kg z 10cm polystyrénu za pár €,teplotu ovláda digitálny termostat..nahrievam opatrne,aby to šlo vyliať do plničky,za pár dní to má konzistenciu nutely.. moja ideálna predstava je hneď po vytočení plniť do pohárov(ideálne tmavé sklo),zrušiť aj komoru aj kanvy a naučiť ludi že najlepší med je surový z pohára škrabaný lyžicou..veľká časť zákazníkov to už vie a pýta len taký med..je to na dlhšiu debatu,med je vzácna potravina..
Učiť zákazníkov,je niekedy riadna fuška. Ja mám opačný problém. Som z medovicovej oblasti a u nás čo je tekuté a čierne je dobré! Ľudia sú tak rozmaznaní, že hrôza. Ale už si pomaly zvykajú. Stačilo zopár zlých rokov a trocha cielenej propagandy a už si zvykajú. Zachutil im pastovaný med, lipa i slnečnica.
Súhlas -učiť zákaznikov- už moj dedo, a to boli Husakove roky, a ja som mal cca 10rokov tvrdil, že kilo medu nie je jeden liter a med ktorý do mesiaca po vytočení nekryštalizuje ne je pravý - neplatí pre agatový med, tomu to trvá podstatne dlhšie, a to bolo v čase ked sa pastovaný med ešte len rodil Smile
(27.09.2016 18:22)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Já většinu pastuju a následně mrazím a mám klid.

No jo, ono asi fakt taky záleží na tom, kolik toho je. Jestli se můžu zeptat, na kolik kilo máš kapacitu mrazáku? Mám podobně včelstev, výnosy žádná hitparáda, ale neumím si moc představit, že bych toho většinu mrazil.
Referenční URL's