Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Souhlas s Ivoshem a cena výborná.
Ivosh
nějaký odkaz? Dík
krásně to s lysoněm popsal honza havelka...Smile)) dodělal jsem si tohle, tamto, předělal tohleto, vyměnil toto a už funguje...Smile) tuto zkušenost má i u nás jeden pán....
já šel touto cestou. Jsem spokojen. Když srovnám materiál a zpracování nerezu je to asi tak jednou silnější. Tichý motor, jednoduše ovladatelný frekvenční měnič. Hustá mříž při vytáčení, že se netrhá plást....a ještě mi počkali na druhou polovinu po dotaci....koukám, že ho dělají stále stejný, což asi značí to, že to funguje....za mne lysoň ne.

editace:
ještě jsem si vzpomněl i na zápor - nevyhovuje mi uzávěr, není konstruován na to, aby v medometu byla větší vrstva medu. Chtělo by to nějaký bytelnější, střížný...takto při vylévání konve musí být pod uzávěrem miska....
Jeden typ medometu v nabídce, jedna RM ... ? Ne, tak to raději Lysoně, a můžu si vybrat. Já sice měl potíže, ale zase znám spoustu lidí, co jsou spokojeni od začátku.
Ahoj...sice mam radiál od lysoně kterej je jednodussi než zvratnej,ale max.spokojenost...vse funguje a zadnej problem...ono asi krom elektriky se nema co na radialu pokazit..v jednoduchosti je sila...vrele doporucuju
I striznej uzaver je az na dne a ne o nejakej centimetr vyse jak nekteri psaly...
Taky se přidám k hodnocení.
Mám v současnosti medomet o průměru 1020 mm s předělaným radiálním košem na 48 rámků 420 x 170 mm (OPTIMAL). Točí se cca 15 minut na 1 várku, to je cca 50 kg medu. Jen bych asi potřeboval částečně snížit otáčky koše - změna řemenice. Dost je na moje gusto, zejména panenských rámků poškozených. Ale ty se po vysušení včelami vyřežou na vosk a znovu jdou do včel s novou mezistěnou. Je to cca 50 - 60 rámků z celkového počtu cca 2400 – 3000 rámků, tedy zhruba 5 procent.
Radiální má oproti tangenciálnímu tu výhodu, že med se vytáčí celou dobu, i když pomaleji. Odpadá tak brzdění téměř plného koše, znovu roztáčení, brzdění a znovu roztáčení. To jsou neproduktivní časy a i energeticky dost náročné. Med ale vytočí beze zbytku, a to i medovicový.
Zprovozněním odvíčkovacího nože (díky Honzo) stejně neodvíčkujete větší počet rámků. A když, tak je zase není kam dát. Vynutilo si to pořízení odvíčkovací vany s odkapávacím plechem, takže odpadla likvidace víček. Ta se nashromážděná jednou za čas uklidí do kbelíků a rovnou jdou do termostatu na oddělení medu.
Každopádně je to po 4 – rámkovém koši, 8 – mi rámkovém koši a tangenciálním zvratném medometu je to můj čtvrtý medomet – rozhodně další posun. Kdo chce, ať si pořídí rovnou radiál s průměrem min. 700 mm, ať se vyvaruje zbytečných a drahých investic.
Dalším vývojovým krokem by bylo už jenom pořízení celé vytáčecí linky, ale to je myslím na naše poměry (cca 200 včelstev) zbytečným mrháním prostředků.
iRP
Ano, mám Lysoně radiál 42 rámků a musím potvrdit Rosťovi slova, když jsem se s ním naučil točit, ani ty panenské rámky nejsou poškozené, má dobrou elektroniku a v pohodě jde regulovat i za provozu, už bych jiný než radiál nechtěl a o úspoře času ani nemluvím
Trochu mě překvapilo to poškození panneských rámků.
Nemám sice s radiálním medometem zatím žádné zkušenosti, ale pro budoucnost je ve výhledu.
Nicméně jsem si myslel, že nepoškozuje rámky vůbec.
Pokud by pomohla změna otáček nebo postupné navyšování, dej prosím vědět.
Možná má vliv i průměr koše.
bylo by dobré kdyby se ozvali i ostatní vlastníci radiálů a uvedli průměr koše a rychlost otáčení.
Taky rozměr používaných rámků a způsob jejich vyplétání.
Lysoň vyrába veľa medometov rôznych druhov a má ich podľa výbavy a prevedení v kategóriách Minima, Optima, Classic a Premium. Je to ako pri autách, čím lepšia výbava, lepšie vlastnosti a tým lepšia cena aj keď ide o ten istý model. A dá sa dohodnúť aj čo-to atypické. Ja používam od nich 4-rámikový ručne-zvratný, pohon 230/12V + ručný čo pri mojich max. 20 včelstvách úplne super. Aj keď malú chybičku som tiež musel odstrániť. Ale za 700€ myslím že fajn.
Musím vás zklamat, ale radiální medomet jsem měl asi 4 sezony, používal a zase jako slepou uličku zrušil a prodal. Kdo jím chce nahradit zvratný tak to není nijak velký posun vpřed. Velký včelař navíc jenom dokazuje, že se u práce rád dře a navíc u ní nemyslí. Přitom stačí navštívit jakoukoliv včelařskou výstavu a musí být jasno. Já jsem spokojen až s PR medometem. Už ho mám asi 4-5 sezon pracuje bez jediné poruchy o úspoře času a námahy nemluvě. Navíc ze všech medometů je nejmíň náročný na amatérskou výrobu. Zdraví R. S.
Máme kategorii Premium, opravdu je pevný a dobrý. Je třeba začít pozvolna a postupně otáčky přidávat, žádná jiná finta v tom není, med postupně z plástů odstříkává a za ty dvě sezóny co ho máme jsem zničil asi dvě nebo tři panenské plásty a to jsem měl podezření, že byly již trhnuty při přepravě do medárny. RM 39x24, žádná dřina s tím není, ba naopak téměř 100 čelstev za tři dny vytočeny
Já mám tiež radiál na 30 rámikov,priemer bubna 80 od lysona.Panenské plásty vytáčam bez poškodenia len za predpokladu,že nepoužijem ohrev medometu.Výhodu tohto medometu mi spečatil elektrický rotačný odviečkovač rámikov,pretože nie sú takto žiadne prestoje.Sám bez pomocníkov som za deň schopný vytočiť tonu medu ak sú plásty plné.Mám tento medomet už 11 rokov a bez jedinej poruchy a to natočil už nejaké tony medu.Eto vsjo,iný medomet by som nechcel,mne vyhovuje taký,kde potrebujem naskladať naraz veľa rámikov na vytáčanie,pretože prestoje pri odviečkovaní nemám žiadne.Osem minut trvá vytáčanie 30 rámikov a za 4-5 minut mám nachystaných 3O rámikov na vloženie.Ak by sme v medárni robili dvaja,tak tam potrebujem len človeka ktorý mi vyberá z medometu prázdne rámiky,inak v medárni nie je pre neho práca.Kombinácia radiálu z odviečkovačom posunula u mňa medobranie niekde úplne inde a skrátila čas vytáčania viac než o polovicu bez potreby dalších 4 ludí, ktorý by sa podielali na odviečkovaní.
(23.12.2018 16:25)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Musím vás zklamat, ale radiální medomet jsem měl asi 4 sezony, používal a zase jako slepou uličku zrušil a prodal. . . .

Rudo, jak si vzpomínám, poslal jsi tady na VF spoustu slepých uliček v různých technologiích, strojích atd. A tvoje slepé uličky zase spoustě lidí vyhovují a fungují. Myslím, že nelze paušalizovat, co funguje a co ne. Každý má jinou představu a potřeby, někdo se s něčím nenaučí pracovat, jinému to samé vyhovuje.
Vytačim 39x24,mam FI 900 na 42 rámků..pri kvetovem medu sem vytacel i nedostavené ramky a žadny se mi nezbortil (vyplet sou dve nerez elektrody na svislo-volná stavba)
Otacky presne nereknu ale jedu od 1rychlosti az do desitky a nechavam pekne odstrikat a mezi pridanim rychlosti odvickovavam dalsi ramky....
Automat sem nekupoval..pripadal mi zbytecnej...pri odvickovani nebo vymene nadoby pod medometem apod se vzdycky ta rychlost prepne....
Všetko je to o systéme práce, každému vyhovuje niečo iné. Mám aj radiálny na 48 rámikov aj zvratný na 6. Pokiaľ nie som schopný odviečkovať za 10 minút 48 rámikov, tak je pre mňa radiál zbytočný. Vytočí síce za 15 minút 48 rámikov, ale treba rátať čas nie len na odviečkovanie ale aj na prácu s vytekajúcim medom - cca 100 kg, to potom už chce čerpadlo.
Ja mám rád, keď s medom už po vytáčaní nemusím nič robiť, len ho plniť do pohárov. Takže hneď ide cez dvojité sito a jeden uhelon. To som pri radiálnom nestíhal, boli zbytočné prestoje, bolo treba dávať bacha, čo je v bielych plástoch, aby sa netrhali. Samozrejme mať 150 rodín, vyriešim odviečkovanie a čerpadlo a potom to je iná pesnička. Takto si idem klídek tabáček.
K poľským medometom len toľko. Je to tovar ako každý iný. Niekto si kúpi tenisky u číňana, iný si kúpi pumy.
Tady souhlasím přesně s patko79. Kdo má odvičkovací stroj tak to bude asi super, ale kdo jede ručně a má plásty zavíčkovaný od shora dolu, tak je mu radiál uplně zbytečný.

Chtěl jsem ale zeptat těch co ho mají. Slyšel jsem, že tak 15% medu v plástech zůstává oproti zvratnému, je to pravda? Což u velkoprovozu už neni malé číslo a za druhé prej jsou ulepené horní loučky rámků, což je podle mě taky dost nepříjemné při vyndavání z medometu, případně pak při skladování souší.
Niceho takovyhi sem si u me nevsiml...jeden kolega ma fi 800 a tam to nevytoči tak jak já (vytaci i vyssi ramky ale kolik tedkom si nejsem jistej)..ale vylozene upatlany to neni a zbytky medu taky ne....proto sem sel do fi 900 ten prumer bubnu a vzdalenost od stredovy osy dela hodne...
Luoky pokiaľ v radiále použiješ z hora na vyhrievanie fén,tak plásty aj latky sú pri vyberaní z medometu úplne suché.Ak by som medomet nenahriaľ,tak v prípade točenia hustejších medov zostávajú vrchné latky ulepené od medu a čiastočne je vidieť aj lesknúci sa med na okrajoch buniek.Inak čo sa týka môjho systému,tak med pri vytáčaní necedím,to by ma strašne zdržovalo,takže v špičke ked potrebujem rýchlo vytočiť pretože nasleduje dalšia znáška, tieto veci neriešim.Po vytočení nasleduje oddych,potom sa zoberu hrubé nečistoty z povrchu vedier a med sa skladuje takto.Pri ztekucovaní sa ešte teplí med preleje cez uhelón a plní do pohárov.
Z tým fénom pozor kam ho necháš fúkať pri radiály, občas mi roztavil aj panenské plástyBig Grin Nemám toľko medu, aby som ho potreboval ztekucovať, po týždni ide rovno do pohárov. Inak už ma prešlo aj striktne oddeľovať druhové medy. Jednoducho ako popri práci stíham, tak vytáčam. Prázdnych medníkov mám vždy dosť, tak len podhadzujemTongue
K medometom len toľko. 95% včelárov ho kupuje na celý život. Toto by mal zvážiť každý pri jeho kúpe
Referenční URL's