Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(07.07.2016 15:11)Louky napsal(a): [ -> ]No k tomuhle řeknu asi jedno..........no možná dvě věci. Je sice fajn, že koupíš něco o tolik levnějc než u nás, ale vše má taky své zápory. Z pravé jsi neuvedl cenu dopravy, taky jsi určitě za naftu něco dal a převézt takový medomet taky neni zrovna práce pro malý osobní automobil. Za druhé by mě zajímalo, až se ti na tom něco posere a že se toho u lysonů sere dost, jak budeš požadovat servis a po kom. Scikala dá od toho ruce pryč, protože sis to nekoupil od něj a ty pojedeš znovu do Polska? Všichni tu točíme tuny medu a pak se snažíte uškidlit každou korunu na přístroji, kterej nás možná přežije...........opravdu některý věci nechápu.
(07.07.2016 15:11)JKL napsal(a): [ -> ]Solidní sotiment

Louky, je to asi stejně tak těžko pochopitelné jako 100% ní navýšení ceny.

Souhlasím, proč bych měl tady dávat za medomet o 17 000,-Kč až 26 000,-Kč víc, když si pro něj můžu 200 km zajet. Navíc u nás mi ještě slavnostně dávají prodlouženou záruku 5 let a při tom v Polsku Lyson na tento medomet dává záruku 7 let. Za ty ušetřené peníze si ještě udělám dalších 30 úlů. Náklady na dopravu jsou pro mě max. 1 000,-Kč. Navíc už jeden doma mám od Lysoně a jsem s ním spokojený.
Zdravim Vas, potreboval bych prosim poradit ohledne medometu pro ramky lang 2/3. V blizke budoucnosti planuji 10 vcelstev, ve vzdalene mozna i 20. Premyslim o triramkovem tangencialnim medometu s prumerem bubnu 50cm od lysone s cenou okolo 13000. Od lysone i od vastoilu mam potvrzeno, ze je mozno v tomto medometu vytacet 6 ramku lang 2/3 najednou, ale z ruznych stran jsem slysel pochybnosti, ze by to nemuselo byt ono. Mate nekdo zkusenosti s vytacenim dvou ramku v jedne kazete? Je to jen vyhoda, nebo to ma i nejake nevyhody?
Je to jedno a to iste keď v kazete je buď jeden rámik alebo dva lebo rovnako sa to vytočí.
A k čomu je dobrí 3 rámkový medomet? K ničomu a je to najhoršia alternatíva pri vytáčaní. Každý rámik mal by mať rovnakú váhu lebo inak to bude nevyvážené čo spôsobuje skákanie medometu. Keď už chceš kupovať tak kúp 4 rámikový medomet lebo ten je stabilnejší, vždy dáš proti sebe približne rovnak tažké rámiky na vytočenie, to je hneď iná liga. Čo myslíš prečo je po inzerátoch hodne na predaj 3 rámkových medometov? Zrejme na to došli majitelia že to je oničom a dali sa pri kúpe presvädčiť na blbosť.
Hlavne kúp medomet čo má el. pohon z remeňom lebo je to tiché, prevodovka je hlučná ale kto je hluchý jak poleno tak tomu to bude asi jedno.
PRO: dmb77

Používáme medomet Lysoň- elektr.tangenciální 4 rámkový rozměr koše 35x45, do koše se bez problému naskládá 8 ks rámečků Lg 2/3, zatím používáme 2 sezóny, vytáčíme cca 20 včelstev, tedy při jednom medobraní cca 200-300 rámků, provoz zatím bez problémů pokud to dělá jeden člověk, tak to vychází zhruba bez prodlevy než odvíčkuju 8 rámků, tak mám zhruba vytočeno, vytáčím na dvakrát ( má přednastaveno 9 stupňů otáček ) - jednu stranu rámků na 5, potom otočit rámky znovu nejdříve na 5, potom na 9, otočit rámky a dotočit první stranu na 9.
Rámky používáme originál Lg, voskové mezistěny, drátkování horizontálně 3x, vytáčíme témeř výhradně nikdy nezaplodované plásty zatím se nám nezbortil ani jeden plást.
Prostorově těch 8ks do koše vychází bez velké rezervy, pokud je na rámku nastavěn kus divočiny je třeba rámek při vkládání očistit.
Dekuju, to je vse co jsem chtel a potreboval vedet. Jste milionovy. Smile Jen jeste pro jistotu, jedna se o medomet s prumerem bubnu 60cm?
(26.01.2017 9:18)papipapi napsal(a): [ -> ]Prostorově těch 8ks do koše vychází bez velké rezervy, pokud je na rámku nastavěn kus divočiny je třeba rámek při vkládání očistit.

Na vytáčení osmi rámků jsem koupil medomet osmirámkový. Přišlo mi spravedlivé aby každý rámek měl svou vlastní odstředivou sílu a nemusely se o ní dělit rámky dva.

Pro Lg 2/3 výrobce nabízí prostor pro rámky 45x18 cm. Vybral jsem ale větší, s rozměry 45x20. Právě kvůli té rezervě.
Ano průměr bubnu 60cm, odstředivá síla na tomto poloměru a při maximálních otáčkách je víc než je dostatečná, důležité je rozložení jednotlivých rámků v koši aby byla hmota co nejlépe vyvážená, určitě je dobré vytáčet s jedním otáčením rámků navíc - jak jsem popsal výše.
Dnešné nerezové medomety nevykazujú na sebe žiadne opotrebenie, majú jedine menšie estetické vady. Nemusíš kupovať funglovku. Ja mám medomet aj dva 4r od Vodičky. Jeden som dakedy kúpil funglovku a další som kúpil z inzerátu a doteraz som na ňom nemal poruchu či mechanickú alebo elektrickú.Cool
Inak to je každého vec čo si zakúpi a na čo má. Cool
Dobry den nema nekdo zkusenost s timto vyrobkem dekuji za odpoved.

http://www.dum-zahrada24.cz/dum-zahrada2...tion#anch1
Citace:Medomet je ideálním pomocníkem pro urychlení tvorby medu.

No nekup to.
No tak ten blábol jsem taky precet ale jedna se mi o výrobce medometu.
(26.01.2017 18:33)paolov napsal(a): [ -> ]Dobry den nema nekdo zkusenost s timto vyrobkem dekuji za odpoved.
http://www.dum-zahrada24.cz/dum-zahrada2...tion#anch1

Když pominu tu tvorbu medu Big Grin, tak vypadá zajímavě, bude se snadno převážet, jen má trochu menší průměr bubnu, než by se mi líbil. A těch 26x42 cm na Langstroth také nebude.
Podobný jsem viděl, prodával ho někdo ze Strakonic asi za 7000,- nebo tak nějak.
Byl v papírové krabici a vypadal jako hrnec na zavařování kompotů. Pomáhal jsem ho sestavovat, při vytáčení jsem ho pak už neviděl.
(26.01.2017 18:33)paolov napsal(a): [ -> ]Dobry den nema nekdo zkusenost s timto vyrobkem dekuji za odpoved.

http://www.dum-zahrada24.cz/dum-zahrada2...tion#anch1

Co vím tak je na německém ebay za cenu 143 EUR + 20 EUR doprava. Údajně nerez, kovové převody a píšou velmi dlouhá životnost ...... ale zkušenost s ním nemám.
Jak se řekne německy medomet?
Skús Honigschleuder. Ak to nepôjde, strýčko Google napovie! Big Grin
Díky to je ono - Honigschleuder
- tady je mozne jej videt v akci, je to dovoz z Ciny. Obavam se, ze prevody budou z masla, ale pokud jej nekdo ma a poreferuje o jeho kvalite, nemusel bych mozna resit co nakoupit za zbyvajicich 7k do 20k, abych dosahl na dotace. Za 4400 by bylo vyreseno a manzelka by se konecne mohla i dockat noveho gauce. Maximalne velikost ramku je u stejneho typu na ebay.de udavana 43,2 cm x 28 cm a 26 x 45,5 cm, asi podle nalady.
Dobry den mame takove dilema: chci nakoupit medomed a rozhoduji se mezi 4 ramkovym Zvratnym a 6 ramkovym NEzvratnym elektrickym. Cenove jsou si plus/mminus podobne s nejakym jeste rozdilem. Ale nedokazu se rozhodnout - pocitam s poctem vcelstev 40-50. Chapu, ze u zvratneho jen nahazim ramky a uz se o to nestaram.. prijdu za 3-5 minut ze je to vytocene. mezitim muzu odvickovavat a resit dalsi veci. Kdezto u elektrickeho NEzvratneho u toho musim stat, regulovat otacky.. obratit ramky a znovu regulovat otacky.. vyzaduej tedy me soustredeni. Chapu tedy jen tu casovou usporu, ze u toho nemusim stat a ovladat... pak pokud bychom vytaceli ve 2 lidech a delali praci paralelne aby na sebe navazovala, tak si myslim, ze se me ten Zvratny nevyplati kupovat. Muzu poprosit o vase nazory, jak to mate u Vas? Dekuji. DH
Referenční URL's