Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Patko79 cize ak je pel v panenskych plast tak to nejde na radiale vytocit? A neda sa znizit rychlost a aspon cast medu dostat bez znicenia plastov? A co uz starsie plasty s pelom?
Čo ak tam bola i iná príčina pri vatáčaní? Veď med z takého plásta hoci i panenského vyfŕka a peľ v ňom ostane, môžu byť aj podchladené plásty (med v nich) npr. ak vytáčam hneď ráno, ďalej zlá výstuž plástu, nešetrné zaobchádzanie z plástami (vysoké otáčky a podchladený med a pod.

Ešte k bodu podchladené plásty, meral som teplotu medníka niekoľkokrát po sebe a zistil som prekvapivý moment, teplota o 8,00 hod letného času bola len 19°C, pokým v plodisku kde je plod musí byť 35,6°C, teplota v medníku sa postupne zvyšuje, úmerne k tomu, ako slnko sa dostáva nad obzor, 16,00 hod bola 32°C, viac nevystúpila. Z toho vyplýva, že vytáčať je výhodné pri vyššej teplote, čím si ušetríme zbytočnú robotu a čas. To možno poznajú mnohí, ale čas od času je im to dobré pri pomenúť.
(10.10.2013 8:21)Scipio napsal(a): [ -> ]Patko79 cize ak je pel v panenskych plast tak to nejde na radiale vytocit? A neda sa znizit rychlost a aspon cast medu dostat bez znicenia plastov? A co uz starsie plasty s pelom?

Ide to vytočiť, len treba znížiť rýchlosť, čo som ja neurobil, takže moja hcyba. Staršie plásty s peľom sa mi netrhali vôbec



Tonko máš z časti pravdu, hlavne čo sa týka rýchlosti, to som odflákol. Drôtikujem vodorovne, čo pri tomto spôsobe vytáčania je podľa mňa lepšie, pretože plást sa po drôtiku neskĺzne. Mám len nízke rámiky cca 17,5 cm. Teplota má ako uvádzaš značný vplyv. Do medometu som urobil z vrchu dieru a primontoval výkonný fén a točí sa s tým podstatne lepšie.
V konečnom dôsledku pri množstvách rámikov, ktoré za deň vytáčam týchto 60 pokazených za celúsezónu neriešimBig Grin
Já mám tiež radiál a problém z vytáčaním plástov v ktorých je peľ som nepostrehol.Ono v medníkových plástoch je toho peľu minimálne.Paneské plásty idú vytáčať bez najmenšieho poškodenia a ak môžem porovnať,tak na tangenciárnom medomete som musel byť pri intenzite otáčok opatrný a plásty najmä počas teplých dní bolo treba po vytočení rukou zrovnať.To pri radiále nepoznám.Jediný problém sa občas vyskytne najmä pri prvom vytáčaní,kedy presunuté skryštalizované zásoby s plodiska ktoré sa nachádzajú v časti rámiku spôsobia nerovnováhu tlaku v pláste a jeho totálne poškodenie.Je to ale skôr výnimka ako pravidlo.Ak narazím pri vytáčaní a odviečkovaní na takýto plást,tak ide bokom a vytáča sa neskôr pri nižších otáčkach bez poškodenia.Mám radiál s priemerom bubna 83cm a vytáčam v jednej várke 30 optimálových rámikov.Wink
Jozef: S priemerom ci polomerom 83 cm? Optimalove myslis 27 cm vysoke alebo mas polramiky?
Optimalové myslím z výškou rámika 17cm.Vytáčal som na ňom aj B-27cm no rámikov mi takto vošlo do medometu myslím že 13 a vytočené boli takmer do sucha.No pri miere B by som volil radšej širší bubon aspoň tých 100cm, kvôli lepšej odstredivej sile v prípade vytáčania hustejších medov.
(09.10.2013 20:48)Carlos napsal(a): [ -> ]Chci taky přispět do diskuze, a zároveň požádat o pomoc.
V současné době je cena potravinářského nerez plechu na dlouhodobě minimální nákupní ceně. Jsem včelař s pěti včelstvy, a tak se mě nákup nerezového medometu nikdy ekonomicky nevrátí. Protože mám jednoduchou dostupnost k nákupu nerezového plechu, a taky přístup k potřebným technologiím, přemýšlím, že bych si nerezový medomet vyrobil, a tím snížil investice do vybavení. Vlastním starý plechový tří rámkový medomet. Chtěl bych ho vyměnit za čtyř rámkový nerezový. Máte někdo s výrobou praktické zkušenosti? Můžete mě někdo pomoci s návodem, výkresy, a také s odbornou konzultací. Bylo by jednoduché okopírovat nějaký medomet, ale v této oblasti co se zdá být výrobně jednoduché, může být poměrně složité.

Pak navrhuji - zaplatím si matroš a dodám konstrukci, ty svaříš rovnou dva.
Při těchto mírách je třeba myslet na to, aby byl medomet transportovatelný dveřmi. Tedy konstruovat medomet podle dveří. Když chci mít větší průměr (radiální medomety), musím tedy omezit výšku, aby se bez nožiček a pohonu dal pronést dveřmi.
Prosím ty co mají radiál, jestli by nenapsali průměr koše a výšku svých rámků.
Ať je od čeho se odpíchnout.
A jak to vidíte na rámky výšky 14cm?

Díky.
Priemer koša mám 75cm a rámiky sú 42x17cm.Kamarát má ten istý medomet a točí na ňom lang z výškou rámika 159mm.Čím nižší rámik,tým postačuje menší priemer bubna,takže tých 14cm by nemal byť prečo problém.Rámik ak je vložený,tak v zadnej časti je oprety na 10cm,takže je tu rezerva i na vytáčanie nižších rámikov aby v medomete po vložení sedeli a nevybehli z drážok pre osadenie.
Koukám, že tu má dost lidí 4 – rámkový zvratný Lysoň o průměru 80 cm na 12 V. Nezkoušel jste někdo dokoupit radiální koš a točit rámky 39x24? Výkonnost medometu začíná být brzdou, ale nechce se mi dávat další desítky tisíc za jinýSad. Bylo by to hl. na řepku.

Zkušenosti s tímto medometem zatím uspokojivé, ale když jsem prvně viděl na živo motor, tak jsem se trochu vyděsilSmile. První sezonu vše OK, letos ke konci začalo občas zlobit otáčení rámků, stejným způsobem jako zde popisují jiní - vytáčí se stále stejná strana. Zatím jsem to řešil ručním usměrněním, ale chci zkusit namontovat závaží na konec kazet, zdali nepomůže posunout těžiště. Letos by se hodila i možnost vyšších otáček, většina melecitozních špuntíků sice vylétala, ale i když jsem to točil několik minut na 100 % výkonu, tak se jich pár pustit nechtěloSmile. Jakožto hrachovina je to dost citlivé na rozdílnou hmotnost rámků, kdy rozkmitaný medomet putuje po podlaze i s obsluhou, která se ho snaží zatížit, ale výhodou je nízká hmotnost na přepravu.
Pre ramik 39x24 je priemer medomometu 80cm nedostatocny.
Medzi kosom a stenou bubna by mali byt aspon 2-3cm a dolna latka by mala byt minimalne 17cm od osi otacania. Takze minimalny priemer bubna pre tento typ ramiku by mal byt okolo 88-90cm.
Otázka pro zkušenější:
jaký počet včelstev je únosný pro jednoho včelaře, který sám ručně odvíčkovává a vytáčí plásty 2/3 Langa na zvratném medometu se čtyřmi kazetami, tedy osm plástů na jedno vytáčení?
Zvládne člověk vůbec sám "krmit" čtyř-kazetový medomet?

A druhá otázka:
když by ty samé plásty ručně odvíčkovávali dva lidé, bude čtyř-kazetový medomet stačit vytáčet?
Plácnu, že by se pomyslně vytáčelo 100 včelstev.
Respektive, nebylo by třeba vhodné při tomto počtu včelstev už medomet šesti-kazetový?

Snad jsem to napsal srozumitelně. Pokud ne, napište připomínku, opravím - upřesním svůj teoretický dotaz.
Jinak předem děkuji za reakce, Pavel.
Ručne odviečkovávam a vytočím 80 rodín za víkend. Ja mám optimaly a ručne 8 rámikov za 5 minút neodviečkuješ. Wink
Mám také 4-kazetový medomet a spíš bych řekl že nestíhá on.Je to ale různé podle toho jak zavíčkované plásty vytáčím.Když jsou to komplet voskové stěny tak je to řekl bych tak nastejno s malou rezervou pro mne.Sekvence je nastavena na nejkratší možnou dobu vytáčení a o asi 4,5min.nepamatuji se přesně.
Jinak mám 33let "starý"?Wink odvíčkovač a záleží na tom jak ho den předem nastavíš a staráš se o něj.Smile
No popravdě rád bych si pořídil ten na šest kazet ale musím ještě zpracovat investora.Angel Určitě budu stíhat i jemu-tedy zatím.

Matej1-ty už jsi se do takového medometu a třeba i při vytáčení někdy díval? Tady jsi asi trošku přestřelil.
Myslím si že Matej to pomenoval presne,pretože hovorí o radiálnom koši, kde z výškou rámika súvisí i priemer bubna,hlavne kvôli odstredivej sile a dostatočnému vytočeniu rámikov aj pri spodných latkách.Ono sa netreba pozerať do medometu,ale pozerať ako mám vytočené rámiky.Ak som vytáčal hustejšie medy na radiále pri priemere bubna 8Ocm a vytáčal som B rámiky,tak v spodnej časti rámika mi z časti zostával nevytočený med,preto je priemer bubna dôležitý. To že spodná latka rámika má byť vzdialená od stredovej osi bubna aspoň 17cm nie je nič prestrelené,ale myslím že celkom podstatné.
Já mám 100 včelstev a radiální jsem vyhodil. Vytáčel výborně, ale kdo to tam má strkat! To znamená z jiného pohledu se zcela zbytečně dřít a tím i přicházet o čas který se jaksi občas nedostává. Letos poprvé pracovala linka s PR medometem a to byl jiný cvrkot. Prostě a jednoduše: U většího počtu včelstev používá medomet se svislou osou otáčení pouze ten kdo zbytečně rád pracuje a má přebytek času! Zdraví R. S.
Co znamená ta
(06.12.2013 20:42)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]linka s PR medometem
?
Byla by případně nějaká fotka?
Díky, Pavel
Pavle: To je paralelně radiální medomet.
Dělá ho tady u nás asi jen http://www.vcely-novo.cz.
Už jsem na něj koukal, protože mám poměrně málo podlahového místa, tak by to mohlo být řešení, jak pár čtverečních cm ušetřit, ale nemají tam cenu a jestli to je řádově jinak, než u "běžných" medometů, tak je mi předem trapné si o tu informaci psát, když nevím, jestli na něj budu mít...To by byla potom otázka na Rudolfa, jestli se s námi může o tu zákeřnou informaci podělit?
cena bude asi podobná ako u toho lisu a odviečkovacieho strojaBig Grin
Referenční URL's