Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
nezkouseli jste nekdo z vas, co jste technicky zdatnejsi, sestavit otackomer pro rucni medomet, treba z nejakych dilu co se daji ovladat Arduinem? A pokud ano a podarilo se, mohli byste se podelit o postup prosim? diky!
Na čo je dobrý ten otačkometer pri ručnom medomete?
stava se mi ze tocim asi moc rychle/vysoke otacky, a velka odstrediva sila mi zatlaci ramky do dratenky kose a pak jsou souse dost ponicene. tak sem si rikal, ze kdybych si jednoduse moh sestavit obycejny otackomer, tsk bych vedel / mel vyzkousino, pro jak tezke plasty je vhodna jaka rychlost aby se moc neponicily.
Stačí si koupit levný tachometr na kolo, navíc ti změří teplotu a kolik jsi si za den natočil. Snímač dáš na buben a magnet na koš.
(10.06.2021 14:31)TomasK1 napsal(a): [ -> ]stava se mi ze tocim asi moc rychle/vysoke otacky, a velka odstrediva sila mi zatlaci ramky do dratenky kose a pak jsou souse dost ponicene. tak sem si rikal, ze kdybych si jednoduse moh sestavit obycejny otackomer, tsk bych vedel / mel vyzkousino, pro jak tezke plasty je vhodna jaka rychlost aby se moc neponicily.
U teba je prvý problém že máš medzerníky a nie hoffmany.
Zlá technika odviečkovaných panenskych plástov..

ja mám pri nezvratnom plné otáčky a nič sa neponičí a riešiť blbosti s otáčomerom je to detinské
(10.06.2021 14:31)TomasK1 napsal(a): [ -> ]stava se mi ze tocim asi moc rychle/vysoke otacky, a velka odstrediva sila mi zatlaci ramky do dratenky kose a pak jsou souse dost ponicene. tak sem si rikal, ze kdybych si jednoduse moh sestavit obycejny otackomer, tsk bych vedel / mel vyzkousino, pro jak tezke plasty je vhodna jaka rychlost aby se moc neponicily.

Je ale potřeba pro určení rychlosti stanovit koeficient pevnosti rámku (tmavé dílo nebo vystavěná mezistěna) a koeficient hustoty a teploty medu, stejně jako koeficient teploty vosku. Pak už základní rychlost stačí těmito koeficienty vynásobit.

...Jen je možná lepší zauvažovat, jestli nebude jednodušší osvojit si pro stanovení rychlosti určitý cit a odstředit obě strany těžkých rámků nejprve nízkou rychlostí. Navíc poškození vlivem zatlačení do koše včelky snadno opraví.
no jo no, jsou to kravinky co vymejslim, ale i kdyz to tocim na 4x, napredlehce kazdou strany, pak znova trochu vic, tak to stejne neodhadnu.

Merkuri - jaka je prosim te ta spravna technika na odvickovani tech panenskych plastu? To sem zatim nikde necet ze by se melo postupovat u panenskych jinak nez u starsich. diky za vysvetleni.
U mňa hoffany a žiadne roztiahnuté široké rámiky. Zoberieš len tenkú vrstvu viečok lebo keď zoberieš hlboko a nerovnomerne sa to tvárí ako kaz a preto tri to potrhá. Vytočím prednú a zadnú stravu len raz, hotovo žiadne viac x pretáčanie a plásty sú suché aj pri mede čo má 16% vody pri vysokých otáčkach. Pri zvislom drôtovaní žiaden problém a vodorovné drôtovanie to sa akurát vlní a hnusne sa to vytáča. Točenie pomaly je len strata času
Myslel jsem si že letos nebudu potřebovat medomet (mám v plánu si ho vyrobit na příští sezónu) nakonec jsem zjistil že potřebuji nutně vytočit pár rámků tak jsem pozbíral co jsem doma našel, zbytky nerez plechu, jekl, domek s ložisky, převodovku ze soustruhu a zbastlil z toho provizorní medomet je na jeden rámek 39x27,5 opisuje kružnici 1,5 metru, vytočil jsem na tom už 25 kg medu.
Big GrinBig GrinBig Grin už ti volala NASA?
(13.07.2021 22:27)Abaddón napsal(a): [ -> ]Myslel jsem si že letos nebudu potřebovat medomet (mám v plánu si ho vyrobit na příští sezónu) nakonec jsem zjistil že potřebuji nutně vytočit pár rámků tak jsem pozbíral co jsem doma našel, zbytky nerez plechu, jekl, domek s ložisky, převodovku ze soustruhu a zbastlil z toho provizorní medomet je na jeden rámek 39x27,5 opisuje kružnici 1,5 metru, vytočil jsem na tom už 25 kg medu.
https://www.youtube.com/watch?v=H7mxaeMDEyM

Kazetový způsob vytáčení je známý. Můžeš tam mít i třeba 10 rámků. plech mezera, síto, rámek, mezera, plech,..... Ta mezera je tam nutná, protože med při té odstředivé síle skoro dolů neteče. Při výměně rámků kazetu vypustíš. Vyvažování můžeš mít posuvné, podle nálože. Velkou výhodou tohoto způsobu je to, že se med neprovzdušňuje. Je to vykapávaný med.

Pokud dáš síto z obou stran a uděláš kazetu otočnou o 180°, tak nemusíš otáčet rámky.
tak snad je ta kazeta dobře přivařenáSmile)))
vzpomněl jsem si na nákresy a konstrukce Leonarda da Vinciho když přemýšlel o létání, tak tady je to podobnýSmile
myslím, že včely v kosmu ještě nebyly, takže jestli zvládnou přípravu a domluvíš se s někým, kdo je tam vynese, tak to bude parádaSmile
To jsem ani nevěděl že je to vykapávaný med, byl to takový můj výtrysk fantazie jak vyrobit za pár hodin a zdarma něco na čem z rámků vydolovat med. Původně ta plechová krabice byla uchycená rovně s tím jeklem, vlezli tam 3 rámky něco jako radiální medomet opisovalo to kruh skoro 2 metry ale chtělo to vyšší otáčky a to bylo už nebezpečné kdyby se to urvalo tak jsem to přivařil o 90°
(14.07.2021 8:33)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]...Kazetový způsob vytáčení je známý. ...
Niekde som videl video, kazeta zavesená na špagáte a včelár ju točil nad hlavou.
Myslím že pre jeden úľ by to úplne stačilo. Len by to potrebovalo "chlapa" a pre každý rámik prázdnu nádobu.
Už nevím přesně, myslím že to bylo v Austrálii, měli takový kolotoč na kazety v průmyslové lince na vytáčení medu.
Ano Pavle je to linka v Austrálii , ale místo kazet se tam dávali cele nástavky. JE to na DVD v křemenovce. Da se vypůjčit.
Misane to co popisuješ je originál Hruška medomet.

Misane Když šetřit tak hlavně ruce, tady malý medomet.
z vodovodních trubek.
To video, čo som vyššie popisoval som aj praktický využil.
Urobil som si medomet "bez koša". Rámky (12) sú samostatne zavesené v jednoduchých držiakoch z nerezoveho drôtu. Ostatné je klasika, sud ...
a jestli neumřel, tak tam u těch kýblů stoji dodnes....Smile

a pohádky je konec a teď spátSmile
Dobrý deň,
chcem si dorobiť pohon na medomet (el. motor+šnekova prevodovka+frekvencčný menič). Pozeral som na takom princípe medomety a "vyčital" som to z foto (MiNeli.rs), že tam majú pravdepodobne šnekovku s prevodovým pomerom i=5 (motor 1370ot). Žial bežne sa da zohnať prevodovka (Vybo, WGM030) iba s prevodom i=7,5. A to sa obávam či nebude problém pri ručnom pootačaní koša. Aby to nešlo ťažko.
Prosím mate to niekto odskúšané ? Ďakujem vopred za každú odpoveď.
Referenční URL's