Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Keď ti dá 20 včelstiev medu 2 500Kg tak 1000euro za medomet nie je veľa.
Ja mám medomet 4R od pána Vodičku a som spokojný, nemá žiadnu chybu a vytočil 10tky ton medu.
Merkury ty máš jen 4R na tolik včelstev?
Mám 4R medomety 3. To keď sa na veľke vytáčanie vrhneme štyria. Tak zatial nepotrebujem zvratný, len nech je stále čo točiť.
(16.08.2016 9:59)patko79 napsal(a): [ -> ]Páni, medomet kupujete raz za život ak teda dramaticky nezvýšite počet včelstiev. Naozaj je za poriadny medomet 1000€ veľa pre hobby včelára do 20 včelstiev???? Big GrinBig GrinBig Grin

Do 20 vč a zda je moc cca 28.000,- Kč?

Jestli na kilo medu dáte asi kilo cukru + další a další výdaje a prodáte med řekněme za 120 Kč (bez flašky, etikety, kde je reklama atd?), máte z toho tak polovinu a kdo ví, jestli.

Když dá každé vč 25 kilo medu, máte jich 20, je to 500 kg a po řekněme 60 Kč zisku jste celý rok pracoval úplně zadarmo. Kolik je vám let? Mě 60. On to totiž není jen medomet. Potřebujete úly, nějak řešit vytápění vosku, medárnu, nádoby, čeření, případně maturizaci a další a další věci a tak byste makal zadarmo třeba 10 let a to popisuju jen věci. Kde jsou provozní náklady jako třeba PHM, léky (pro včely) a další a další režie?
V mém věku byste se třeba ziskovosti nedožil a nebo dožil, ale s plínkama na kriplvozíku.

Za mě je 28.000 za medomet hodně. Přesto jsem si ho za to koupil, jak jinak mám vytáčet?
Ono to není jen o tom vyplatí/nevyplatí z finančního hlediska. Je to i o komfortu práce, rychlosti, kvalitě práce samotné (zde např. kvalita vytočení plástů). Já si pořídil zvratný automat, medárnu, odvíčkovací stů atd. v době, kdy jsem měl 3 (slovy tři) včelstva. A nikdy jsem toho nelitoval. Postupně jsem pořídil takové "blbosti", jako je ometač, velkokapacitní tavidlo vosku, termobox na ztekucování atd. A stále nelituji, nyní mám cca 15 včelstev, chci ještě trochu navyšovat, ale ne nějak výrazně. Díky těmto pomocníkům se u včel nedřu více, než je nezbytně nutné.
Ono to je o tom, že se dá koupit i krumpl za draho. Že cena ne vždy je v relaci s kvalitou.
Já si koupil "laciný" zvratný medomet, abych třeba přišel na to, že starý čtyřrámkový s elektrikou je pro Langy 1/2 jen o něco méně produktivní. A zabírá 1/4 místa.

Myslím, si že stejně jako u řidiče je to i u včelaře. Naučit se na ojetém a pak si zjistit co vlastně chci.

Tomův výpočet ukazuje, že na metodě alternativců co med lisují něco je. Já být malovčelař jdu touto cestou.
5-20 včelsteva žádné krámy - pokud mám med pro sebe a pro rodinu a něco málo na cukr na prodej pokud nejsem úplný altenativec a krmím cukrem.
I tento pohled dává smysl. Mám kamaráda, co včelaří ve Warré. Nedávno jsme debatovali a on prohlásil, než vrazit x tisíc do nerezovýho krámu, který 360 dní v roce zahálí, to raději koupím louku a budu na ní mít včelnici. A nemá zrovna hluboko do kapsy, na ten nerezový krám by určitě měl.
Tak já jsem si na přání Loukyho (přál mi abych si koupil ňákej aušus a pěkně jsem ho proklínal) pořídil Konigin (775 euro), 4rámkový zvratný automat a po prvním vytáčení jsem s výběrem nadmíru spokojený, na rozdíl od konkurence ve stejné cenové kategorii z nerezu nemá jen části, které jsou v kontaktu s medem, ale je z nerezu kompletně celá konstrukce, takže po dovybavení kolečky se dal snadno přesunout do prostor s možností očisty proudem vody, jednoduché ovládání, bytelná konstrukce, zatím spokojenost...
[Obrázky: 001.jpg]
(17.08.2016 6:30)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Ono to není jen o tom vyplatí/nevyplatí z finančního hlediska. Je to i o komfortu práce, rychlosti, kvalitě práce samotné (zde např. kvalita vytočení plástů). Já si pořídil zvratný automat, medárnu, odvíčkovací stů atd. v době, kdy jsem měl 3 (slovy tři) včelstva. A nikdy jsem toho nelitoval. Postupně jsem pořídil takové "blbosti", jako je ometač, velkokapacitní tavidlo vosku, termobox na ztekucování atd. A stále nelituji, nyní mám cca 15 včelstev, chci ještě trochu navyšovat, ale ne nějak výrazně. Díky těmto pomocníkům se u včel nedřu více, než je nezbytně nutné.

Ano, souhlasím, když to berete takto. Někdo dá peníze do ultralajtů či jachty, někdo investuje do slečen. Mnozí ale takové možnosti nemají a nebo mají, ale nechtějí vyhazovat za "zbytečnosti" a jiní třeba musejí počítat aby to jejich hobby nebylo úplně prodělkové. Jinde sám píšete, že velká investice do krámu, který používám 5 dní v roce, je fakt velký luxus (či pošetilost - to jak pro koho).

Příklad? Už jsem měl doma odvíčkovací talíř za víc ne tisíc Korun a moje paní, která u nás odvíčkovává, když to uviděla mě s tím poslala zpátky.
OK, udělal jsem za dvě hodiny z pár olšových laťěk (dají se dokonale ohladit a po vlhku nepouštějí chlupy) udělátko do plastikové lorny, které zpříjemnilo práci, snížilo únavu a hlavně i trochu zvýšilo produktivitu. Spolu se starým stolem se dřezem ze zrušené kuchyňské linky to slouží jako antikorový odvíčkovací a odkládací stůl za mnoho tisíc Korun.
Atd. Každý dle svých možností a naturelu.
Někdo investuje do slečen Smile matně si na to pamatuju Smile
Keby všetci boli tak vyklepaný jak pán Tom50 by sme žili na úrovni opíc... a tá jeho ekonomika je fakt na zaplakanie, lepšie nech si hneď hodí mašlu. CoolBig Grin
Jak sa hovorí " Bez penez do hospody nelez " Tak je to aj pri včelách.
Vlanni som stretol takých dvoj starých truľov / manželov / vo včelárskej predajni u Baraníka, radili o dušu mladému začínajúcemu včelárovi aby si kúpil 3 rámkový medomet lebo je najlepší. demencia sama o sebe. To je tá skúsenosť starých pajtákov, lepšie keby sa dakde obesili na najbližši strom.Cool
Já si jedu v sobotu do Sentic pro tohohle mazlíka - je to přímo tento na fotce: [Obrázky: xRTZm.th.jpg]

Chtěl jsem ho až na příští rok, ale kvůli fotkám na dotace jsem byl nucen odložit rekonstrukci střechy a koupit si medomet do konce srpna. Tímto bych chtěl poděkovat panu Vodičkovi za super přístup.
Vrátím se k medometu. Používáte někdo Carl Fritz bez vnitřní hřídele ? Jakou máte s ním zkušenost a subjektivní dojmy s používáním, praktičností, motorizací a pod. Zvažuji jeho koupi, mám míru 42/35 a 42/11. Dik za info.
Asi v tvojom prípade pôjde o 4- rámikový, do jedného poľa ti vojde 1 vysoký rámik a 2 či až 3 nízke rámiky. Potom mám parametrami a asi i k kvalitou obdobný, ale Logar. Nepochybujem o tom, že budeš s ním spokojný. Ak je kôš bez stredovej osi, podstatne komfortnejšie sa otáčajú rámiky. Výplet koša bude asi pevný a hustý, čo oceníš pri vytáčaní hlavne hustejších medov a panenských plástov. Asi bude s motorom. Žiadna zbytočná elektronika.
Mám bez středové osy a je mi to k prdu, stejně vyndavám rámky nad medomet a otáčím je mimo. Otáčení v medometu je tak pracné a mám tak otřískané klouby, že to prostě nedělám, nemám čas ani náladu si s tím hrát. Klasicky to mám za poloviční čas a úplně bez nerváků.

Taky netočím po osmi polorámkách ale jen po 4. Stejně to čeká na odvíčkování.
Od jakého výrobce? Carl Fritz na který se Ali ptá? Jeden starý (věkem) včelař u nás si ho pořídil a je naopak nadšený že nemusí rámky při otáčení vyndavat.

Mám osmirámkový se středovou osou od Kováře. Otáčím v medometu. Výška rámku 16 cm, šířka toho chlívečku co se do něj strká 19,5 cm. Průměr bubnu 660 mm. O přítomnosti vnitřní hřídele při vytáčení vlastně ani nevím.
Je to o vysce ramku a prumeru. Ja si tuto zimu vylepsim stary 4r, nebot pohon jsem daroval a medomet pujcil.
Pokud sezenu pohon s casovacem, tak necham udelat kos z nerezu a s L1/2 to bude ideal. Velky necham na 2/3 a mozna i pozdeji vyhodim.

Je lepsi mit dva male nez jeden velky, to ma Merkuri pravdu.
(27.09.2016 23:54)tom.50 napsal(a): [ -> ]Otáčení v medometu je tak pracné a mám tak otřískané klouby, že to prostě nedělám, nemám čas ani náladu si s tím hrát.
Tak tu sú len dve možnosti. Buď máš len jednosmerný pohon medometu, alebo tá menej pravdepodobnejšia možnosť, resp. pokus o vtip je, že si sa snažil otáčať rámiky ešte za pohybu koša.... Predpokladám, že i aliho vytipovaný medomet a môj má obojsmerný pohon. Čiže stačí len rámik uchopiť rámik prstom a ukazovákom, trochu ho oddialiť od koša, urobiť jeho rotáciu o 180 st. vo vodorovnej rovine, priložiť ku košu a voliť protismerný pohyb koša. Čo za pracnosť? "A je to"!
Presne tak, a pokud tam jsou dva dostatecne nizke vedle sebe, jde to super.

Ja vul si mel driv poridit ty NN medniky, nez medomet.
No, já mám ještě starý z 50-sátých let, třírámkový, ruční a tam jsem nízké rámky otáčel uvnitř, jak píše Kohout. Jenže už silně všude zrezivěl.
Tem Fritz má obousměrné otáčení, ale jen jakousi páčkou na motoru, bez elektroniky. Nejde nastavit nijak program, ale zase se mi jeví velice jednoduchý a tam je síla a trvanlivost.
A točil bych po třech rámkách na straně, tedy 12 rámků naráz - celý nástavek.

Jo, a ten starý měl síto asi 15/15mm a Fritz ho má taky, což se mi zamlouvá rovněž.
Referenční URL's