Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(23.05.2015 15:13)Kohout napsal(a): [ -> ]
(23.05.2015 11:01)Bobr napsal(a): [ -> ]Tangenciální má nevýhodu v tom, že musíš obracet rámky ručně a zdržuje to časově.

Ale zas je o 20000 levnější a obracení mi zabere tak hodinu (dvě?) ročně.

..50 rodín a len 1-2 h na ručné otáčanie plástov za celú sezónu?
Mám osmirámkový od Kováře, rámek nadzdvihnu tak o 3 - 5 cm a otočím v koši do protisměru. Rámky plastové, otáčím jen jednou.

Neměřil jsem to. 15 vteřin? 30 rámků za minutu? 1800 za hodinu?

Kdyby tisíc za hodinu, je to 20 rámků na včelstvo. Jdu to změřit.
Mě tedy nejvíc času zabere odvíčkovávání - medomet spíš čeká, až to odvíčkuju. A to mám 4r, nezvratný a tangenciální. Medomet mě nelimituje v produktivitě.
Otočení osmi rámků 24 - 28 vteřin. A to nezávodím, měřeno v běžném tempu. A přeci jen otáčím dvakrát. Takže si 7 vteřin na rámek při dvou otočení. Pak je tam ještě doběh medometu než se zastaví po vypnutí, ale při tom se dá něco dělat. A už vám nic nezměřím, páč mi při tom přetekl kýbl a dobrých pět kilo medu skončilo na podlaze.
A co je horší? Ztráta pěti kilo, nebo zapatlaná místnost? Mě vždy štve to uklízení. A vrcholem byla rozbitá sklenice medu v autě, zateklá do zapínání pásů.
Med dostanou včely a ten z podlahy dostanu hadicí.
Aj had lúbi med jak zmija tak aj úžovka čo viem naisto lebo som ich krmil a chutilo im, boli v celku priatelské.
(23.05.2015 22:25)Merkuri napsal(a): [ -> ]Aj had lúbi med jak zmija tak aj úžovka čo viem naisto lebo som ich krmil a chutilo im, boli v celku priatelské.

Existuje vůbec nějaká činnost, kterou jsi nedělal?Big Grin

Existuje vůbec nějaké včelstvo, ze kterého jsi nevytěžil 200 kg medu za rok?? Big Grin

A existuje vůbec nějaká sklenice medu, tebou prodaná pod 16 Euro?Big Grin

Samozřejmě neříkám, že je to všechno nemožné, je to jen málo pravděpodobné, tedy je zde menší míra "uvěřitelnosti"

.... A když už to píši v tématu medomet, tak jen přidám své menší zkušenosti s výběrem medometu.

Jakožto začínající včelař jsem chtěl samozřejmě to nejlepší. Vzhledem k tomu, že to mám blízko na Slovensko, kde Merkuri pravidelně točí 117 KG ze včelstva na rok, tak jsem chtěl jen elektrický medomet, neboť by to dalo hodně práce to točit holýma rukama. Ovšem po racionálním přemýšlení, a to vzhledem k minimálnímu počtu úlů (česká legislativa nedává malovčelařům moc na výběr... ...pokud nechcete pálit vše k vůli PVP, tak mějte 7 včelstev, vleze se to do "těch" 15%Wink ) a průměrnému mednému výnosu jsem se nakonec rozhodl pro neelektrický medomet! Nedovedete si představit, jak jsem byl vloni rád, že jsem ušetřil polovinu peněz, když jsem si koupil pouze ruční medomet. Na těch loňských 10 minut točení (přeháním, ono se to roztočí a pak se to točí setrvačností samo...) jsem to mohl i mačkat v rukáchBig Grin, ale ono letos snad bude lépe, i když medníky tak nevypadají...
Ty ještě nevíš, že Superman se slovensky řekne Merkuri...? Surprised
Chlapi, už neovládate slovenčinuBig Grin . Po slovensky sa Chuck Norris povie Merkuri, Superman sa povie Scipio Tongue
Dam vam super radu zadarmo. Radial chlapci radial. Aspon na 24 ramikov. Ramiky po toceni suche, neposkodene, 24 ramikov naraz, bez otacania za 4 minuty, pocas ktorych mozte kludne odvickovavat. Pouzivam uz druhu sezonu. Jednoducha konstrukcia, na ktorej sa nema co pokazit. A najme aj panenske plasty toci bez poskodenia co umoznuje mat rezervu panenskych plastov mimo ulov na narazove znasky.
Neveril som aky je radial super kym som nevyskusal.
..super rada by bola,keby si povedal paralelne radiálny..
Scipio, neskoro! Pred chvíľou tu bol Jára Cimmrmann... (Prepáč, len si pekne nahodil na smeč....) Big GrinCoolWink
Radiální medomet má svoje uplatnění, ale dle mého názoru je dost náročný na místo a hlavně bych se obával medovicových medů. Ty co mívám já jsou jak kolomaz, netečou a netečou. Ne jako ty květové čajíčky.
otázku jsem položil do špátného tématu (přesunul jsem jí)
Leta jsem točil na 24rámkovém radiálním medometu i lesní med a šlo to slušně. Dával jsem pod medomet fukar přímotop. Nyní mám polozvratný 36 rámků. Rámky se naklápějí asi 45° a z vrchu do toho stejně foukám horkovzdušnou pistilí.
(27.05.2015 20:13)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]a z vrchu do toho stejně foukám horkovzdušnou pistilí.

To už mi dlouho vrtá hlavou. Jaký to má účinek? Co si od toho slibovat?
Přesun polétavého prachu z prostoru medárny do medometu.
Jsem si myslel že od toho je Jindrův fén.
Vytáčam na radiále,ak som vytáčal bez ohrevu,tak vrchné latky mi často zostávali zapatlané od medu a na dne buniek plástov sa miestami trblietali kvapky medu.Ak som použil pri vytáčaní ako ohrev z hora fén,tak rámiky sú už na dotyk doslova nelepkavé a úplne suché,ako keby boli takmer vyčistené včelami.Takže ohrev medometu hodnotím veľmi pozitívne a z toho prachu si zase hlavu nerobím.Ak vytáčam v čistej a solidnej medárni,tak niet čo riešiť.
Referenční URL's