Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nemáte někdo od Lysoně šestirámkový zvratný medomet?
Přijde mi, že u něj dochází k velkému napínání pružin a asi i k jejich brzkému unavení, jak je na tomhle videu:


Ty čtyřrámkové, mají ty pružiny nějak dole, a tam se tolik nenatahují (nemají tak dlouhý chod) nebo mi to jen tak přijde?
Honza
Video v předchozím příspěvku zřejmě představuje tento medomet
Nemáte ho někdo náhodou?
Pokud ano, šlo by sem dát foto medometu v klidu, se sklopenými kazetami? Jen tak rukou přitisknuté na doraz.
Také by mě docela zajímalo, jak moc dochází k natahování těch pružin.
Uvažuji o koupi nového a tenhle se mi docela zamlouvá.
Díky, Pavel
Já mám téměř totožný, až na to že ho mám na 8 rámku. Pružiny se natahují podle síly otáček v tlaku. Navíc má převodovku a né řemen, který se může unavit. Jsem s ním spokojený vytáčím okolo 70-80 včelstev. Pružinky jsem si pro jistotu objednal u Sciskaly v Karviné a po jednom špatném doručení mi po čtrnácti dnech přišly na opravenou dresu a zadarmo. Jinak pružiny jsou korunové položky tak si dvě přiberte a je to. Mám automat a máme jich s kolegy více jsme od Ostravy a tak si tam sjedeme. Ceny jsou bezkonkurenční o proti jiným.
Náhradní pružina stojí 300Kč. Je jich tam šest, takže to je celkem 1800Kč a to zrovna korunová položka není.
Opravdu bych ocenil, jestli někdo máte toho šestirámkového Lysoně, kdyby jste sem napsal nějakou recenzi, nejen, co se týče pružin.
Dík, Pavel
Teoretická otázka: bude mi stačit na vytáčení čtyřrámkový automat od Lysoně na 60 včelstev?
Plásty budou nanošené a dva lidi by je jen odvíčkovávali a dávali vytáčet do medometu.
Bude to medomet stačit vytáčet?
Mám kamaráda, který už na 40 včelstev vyměnil 6-ti rámkovy za 8-rámkový. Wink
Je to třeba hodně počítat záleží taky jakou rámkovou míru máš pokud budeme předpokládat že jde o zvratný medomet a 40 včelstev na vytočení tak je to docela jednoduchá matematika Smile. Automaticky program u medometu lysoňe trvá 5 min.
Kdybychom to vzali odhadem z 1 včelstva v dobrém roce může točit asi tak 22 rámků tak že
22 x 40= 880 rámků které musíš vytočit 880 / počet rámku v koší 6, 8 ,12 atd.
880/6= cca 147 zapnutí automatického programu na x 5 min ´= 735 min
880/8= cca 110 zapnutí automatického programu na x 5 min ´= 550 min
880/12= cca 74 zapnutí automatického programu na x 5 min ´= 370 min

a to je jenom čisty čas chodu medometu kde máš vytahování rámků odvíčkování čištění sít výměna konví atd.
A nebo ještě jiný úhel pohledu.
Odvíčkovat vidličkou jeden rámek (39x24) z obou stran trvá něco okolo minuty.
Automat medometu jede 5 minut.
Dva lidi tedy za 5 minut odvíčkují cca 10, spíše jen tak 8 plástů.
Až dojede medomet cyklus, bude připraveno 8 plástů na další vytáčení.
Takže čtyřrámkový medomet dvěma lidem moc stíhat nebude.
Jednomu asi ano.
Tolik moje teoretická Wink úvaha.
Mám vyzkoušené že 6 rámkový medomet zvládne jeden člověk ale je to tak tak
ale dva jsou dva při práci
Zdravím všechny přispěvatele. Před časem jsem se tady dotazoval na vaše zkušenosti s zvratným medometem od Lysoně, dodavatel VastOil. Nyní můžu zhodnotit a předat dál své zkušenosti s tímto medometem po první sezóně. Mám kazetový zvratný medomet na 4 r. (využívám r.m. 39x24), elektrický 220V, poloautomat, šíře bubnu 720 mm. Velmi dobře se mi podařilo s tímto medometem vytočit nejen květový, ale i lesní medovicový, v loňském roce obzvláště tuhý med. bez jakýchkoliv problému to zvládl. Medomet vytočil pěkně všechny plásty, neměl problém ani pokud vložené plásty nebyly stejnoměrně naplněny, nebo byly vloženy jen 3 plásty. "Skákal" pouze v jednom případě, a to když jsem zapomněl odvíčkovat jednu stranu plástu. To pak byl plást i mírně potrhaný. U řádně odvíčkovaných plástů nebyl problém s nějakou destrukcí při jejich vytáčení. Spouštění poloautomatu na automatický režim je současným stiskem dvou směrových tlačítek. Stalo se mi, že pak jedno tlačítko nešlo stisknout. Závadu jsem následně objevil a zjistil i její vznik - při skákání se uvolnila deska s ovladači, zřejmě z výroby nebyla řádně dotažena a skákání medometu udělalo své. Po dotažení vše O.K. Jinak s procesem vytáčení naprostá spokojenost. Při automatickém režimu v pohodě stihnu odvíčkovat další várku plástů. Čištění je vcelku nesnadné, už zde výše bylo popisováno. Řeším to proudem vody, nejlépe teplé. Nyní jsem zkoumal, zda je do toho možno dodat radiální koš. Možno to je, vešlo by se tam asi 12 rámků (nemám přesně zjištěno), ale cena je odrazující: pokud si dobře pamatuji tak je 6500 (nebo 6800???) Kč + DPH. Tak zatím od toho ustupuji. Současný stav zatím stačí. Počkám až mi dorostou mladí pomocníci na odvíčkování a pak budu řešit prostoje, zřejmě nákupem celého radiálního medometu. Dle informací je radiální m. od tohoto výrobce schopen bez problémů vytočit většinu druhů medu. Loňský cement zase tak běžný není a určitě se tak často objevovat nebude.
Petr
Petr,nad radiálnym košom ani radšej neuvažuj,máš malý priemer bubna a vysoký rámik,to by nebola dobrá investícia.Po vložení rámika do medometu by mala byť spodná latka vzdialená od stredovej osi minimálne 15cm kvôli dostatočnej odstredivej sile,inak plást v spodnej časti plástu dobre nevytočíš.Tvoj priemer bubna je jednoducho na plásty 39x24, ktoré plánuješ vytáčať radiálne, nedostatočný.
(24.01.2014 19:18)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Tvoj priemer bubna je jednoducho na plásty 39x24, ktoré plánuješ vytáčať radiálne, nedostatočný.

Jasně, taky jsem na to přišel. Jak jsem už uvedl, až mi dostatečně dorostou pomocníci (levná dětská pracovní síla), tak to budu řešit jinak. Pravděpodobně zakoupením nového medometu, tentokrát už radiálního a s širším bubnem. ¨
PS: Jaké máte zkušenosti s radiálními medomety?
Petr
Výborné, ale ja mám výšku rámika 17 cmWink
(13.01.2014 23:09)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Nemáte někdo od Lysoně šestirámkový zvratný medomet?
Přijde mi, že u něj dochází k velkému napínání pružin a asi i k jejich brzkému unavení ...
Ty čtyřrámkové, mají ty pružiny nějak dole, a tam se tolik nenatahují (nemají tak dlouhý chod) nebo mi to jen tak přijde?
Honza

Máš pravdu, u známého jsem viděl šestirámkový medomet sice jen krátce a ten má dole pod košem takovou ružici, ve které jsou vedeny kazety pružinami a zdá se mi, že tam u nich opravdu nedochází k tak velkému napínání.
Určitě by to šlo i u toho Lysoně předělat z vrchu dolu, do té ružice, něco jako je tady:

http://www.apidomia.cz/product/medomet-z...a-230-v-7/

Jen ta cena oproti Lysoňovi Undecided
(13.01.2014 23:09)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Nemáte někdo od Lysoně šestirámkový zvratný medomet?
Přijde mi, že u něj dochází k velkému napínání pružin a asi i k jejich brzkému unavení, jak je na tomhle videu:
.....

Ty čtyřrámkové, mají ty pružiny nějak dole, a tam se tolik nenatahují (nemají tak dlouhý chod) nebo mi to jen tak přijde?
Honza

Zdravím, ano u 6 rámkového skutečně dochází k vyššímu napínání pružin. U 6 rámkového jsou pružiny řešeny nahoře (celkem 5 pružin) - konce pružin jsou na koncích připojeny ke kazetám. U 4 rámkového jsou dole. Kazety koše jsou navíc v kolejnicích.

Co se poruchovosti pružin týče, tak ze statistik to vychází, že do 5% medometů (6 rámkových) mají problémy s pružinami, přičemž se u většiny závada objeví v záruce. Pružiny vydrží běžně 5 let i více.
jA poprosím niekoho o recenziu/osobnú skúsenosť so zvratným medometom od mezpergeto.hu

- na B a Optimal rámiky bude mi stačiť pre 30 včelstiev tento 6-rámkový , alebo radšej iný, väčší, a aký ? (gusto tuším taký má, ale nemá možnosť ss správy..)

s pružinami nie je problém? (ja mám už od nich tangenciálny, tak viem približne aká je kvalita, ale zvratný je predsa len väčšou investíciou)
..Zuzi Vďaka za upozornenie,SS som aktivoval(netušil som že to mam zastavené)..mám ten medomet v prevedení 220V..priemer 96cm,6rámikový,výrobcovi som zadal rozmery rámikov ktoré tam chcem vytáčať (6ks 42x35 alebo 12 ks 42x17),kôš mi nadimenzoval podľa toho..v tomto prevedení ti na 30 rodín postačí určite..kamarát ho má na B rámiky a točí med od 300 a viac rodín (Bojo može potvrdiť)..ja som s ním spokojný,cena aj s dovozom do levíc(200km odomňa) bola tuším 1100e (33000sk)..vychytal som mu pár múch(za tú cenu to stálo)..medomet s týmito rozmermi mi apidomia nacenila na 100tis.sk,čo bol pre mňa priveľký rozdiel..(rozdiel v kvalite samozrejme nepopieram)..najviac ma štvalo že občas nepreklopil kazety,ale to len ak som na automatike nadstavil na max. dĺžka cyklu/rýchlosť otáčok..ak som stupeň ubral,tak to išlo v pohode..nuž,taká škodovka,na krátke trasy(menej včelstiev) si svoju úlohu splní luxusne.keď nieje na mercedes Smile..skús dohladať na vlákne,písal som tam nejaké drobnosti(muchy,ktoré som odstraňoval)..ako najvačší prob.vidím to,že u nás nieje oficiálny predajca a výrobca je ďaleko od našich hraníc..
Zdravím,
našel jsem tu odkaz na 4 rámkový zvratný medomet od Lysoně-průměr 72 cm. na 12 voltů. tak nějak jsem se v něm zhlídnul a pořídil jsem si ho ...a chci se zeptat, jaký používáte program na vytáčení..automat ....nebo si nastavujete svůj.
Měl jsem doma na čumendu včelaře a tomu se zdálo, že ten automatický program má rychlé otáčky a že to může zničit i dílo s mezistěnou..
nezdá se mi to.., argumentoval jsem, že jsme zkoušeli medomet s prázdnými rámky..., že při zatížení 4 plnými rámky to může být jiné.
prosím Vás o praktické zkušenosti a radu..díky
Vždy si nastavuji svůj. Bohužel můj regulátor umí jen jeden uživatelský, nové regulárory jich zvládnou více.
Mám ten medomet taky, ale Ø 900 tak aby se tam vešlo 8 Optimalových rámků.
Mám ho 4. rok. Běžně používám ten jejich přednastavený program. Ale když vytáčím jednou zakladené rámky tak je pro ně ta druhá vytáčecí rychlost devastující. Musím to hlídat a ubírat rychlost manuálně. Pohledám návod a letos ho konečně přeprogramujiRolleyes
Referenční URL's