Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v Dadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
..pane polystr,rozmery eurodadantu su mi zname uz davno,toto je nedorozumenie,napisal som- "by uz bolo o drzku" a nie "je o drzku"..a tym som myslel ze to bude jasne vsetkym..som len "nahlas"zauvazoval o nevhodnosti Rehackovho systemu u mna s mojou ramikovou mierou..snad to aj tak ostatni pochopili..Za vzniknute nedorozumenie sa ospravedlnujem,mohol som to napisat jasnejsie Smile
Ahoj všem. Měl bych prosbičku. Rozhodl jsem se pro včelaření v zatepleném eurodadantu ( 39/30-15). Jenže nikde nemůžu sehnat nějaký srozumitelný plány.Můžete mi někdo pomoct? Díky Vašek
Nejsou to sice plánky jako takové, ale z těch rozměrů a fotografií by se daly sestavit

http://www.dadantklub.estranky.cz/clanky...dantu.html
(27.10.2012 21:52)vasek731 napsal(a): [ -> ]... Jenže nikde nemůžu sehnat nějaký srozumitelný plány.Můžete mi někdo pomoct? Díky Vašek

A zkoušel jsi Google...?? Mně po zadání slov eurodadant a rozměry vyskočily hledané informace na 4. místě...
Koukal jsem tam. To by mělo snad stačit. Jen bych měl ještě dotaz.jak se dělá hluboká drážka na zavěšení rámečku. Jestli se nepletu tak musí být hluboká tak aby rámek byl zároveň s vrškem nástavku.A jakou tloušťku polistyrénu používáte na zateplení stěn.Díky
Veškeré informace z úst nejpovolanějších budou zde Vašku.

Příznivci včelaření v úlu Eurodadant se letos setkají na svém pravidelném každoročním srazu v Rekreačním středisku Želivka pod Sedlicí u Humpolce v okr. Pelhřimov (http://www.zelivka.com) ve dnech 17. - 18. listopadu 2012.

Zdravím JK
O pozvánku, ve které budou všechny podrobnosti této akce, si můžete napsat na:
dadantklub@seznam.cz
nebo
cimala@vcelimed.cz
Děkuju za info. Pokud to půjde tak bych určitě jel. Nějaké praktické rady bych přivítal. Pěkný večer Vašek
Dobrý večer. Začal jsem s výrobou ED. A narazil jsem na problém.V pláncích co mám se počítá s hřebeny a ty já nechci.No a v plánech je vyfrézovaná drážka na ouška 21mm.Chci se zeptat: pokud je tloušťka ouška rámečku 7mm,tak drážka musí být taky 7mm/? Děkuju za odpověď.Vašek
Bez hřebenů udělej drážku hlubokou 14mm. Podle nákresu je ED řešen na mezeru 7mm nad rámkem a dole je rámek zároveň s rámem nástavku.
Aleši děkuju.
Vašek
(11.11.2012 23:08)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Bez hřebenů udělej drážku hlubokou 14mm. Podle nákresu je ED řešen na mezeru 7mm nad rámkem a dole je rámek zároveň s rámem nástavku.

Nejsi to zrovna ty co mě utřel, že včelí mezera byla, je a bude 10mm?Big GrinWink

Ano Vašku, přesně takto to je lepší než aby rámky lícovaly nahoře a včelí mezera byla dole.

A jednu zkušenost. Stalo se mi nějakou nepřesností či ani nevím jak, že jsem měl několik nástavků nižších tak nešťastně, že rámky dole nelícovaly ale "koukaly" z nástavku asi o 1-2mm. To je na mrtvici!! Tedy když se dá na truhlík vespod drátěná mřížka bez rámu. Rámky se v takto vadném nástavku, nebo prostě v horním nástavku kácí na některou stranu což je způsobeno tím, že nevisí za ouška, ale dole sednou na tu mřížku. Snad to popisuju srozumitelně.
Vyřeší se to snadno tak, že se nařežou pásky na šířku stěny nástavku třeba ze sololitu tlustého 3,5mm a nebo když jsou potřeba tlustší tak ze dřeva na požadovanou sílu a přibijí se hřebíčky na spodek nástavku. Vždy je lepší mezera o 5mm větší než o jediný mm menší!!

Někde tu někdo psal o nástavcích, kde byla mezi nástavky mezera jen 3 mm. V takovém případě bych nabil tuto "podložku" na horní okraj nástavku. Vlastně by to fungovalo i na spodní straně, nevím proč, ale asi kvůli zvyku považuju mezeru nahoře za lepší.
Aleš Molčík napsal(a):Podle nákresu je ED řešen na mezeru 7mm nad rámkem a dole je rámek zároveň s rámem nástavku.

Jeden milimetr je sice maličkost, ale u výšky nástavku může hrát roli. Doporučuji nákres upravit podle rozměrů uvedených na webu Dadantklubu.

Citace: * výška velkého nástavku: 308 mm
* výška malého nástavku: 158 mm

Vysoký rámek 300mm, nízký 150 mm.
Tento rok sa chystam vcelarit dadant systeme na miere B a polovicne B cize E viete mi pls povedat presne o ake rozmery ide, lebo mam poriadny chaos v tom.
Najivně si představuji, že když dám do dvou nízkých nástavků vysoký rámek, tak spodní hrana vysokého rámku i nízkého rámku by měla být ve stejné výšce.

Ale mám takový pocit, že v některých výškových rozměrech co jsem v tomto vlákně četl tomu tak není.

Záleží na něčem jiném? Nebo si blbě představuji?

A nebo je to úplně jedno a vysoký rámek do medníku není třeba nikdy přeložit?
(04.01.2013 18:51)fero napsal(a): [ -> ]Tento rok sa chystam vcelarit dadant systeme na miere B a polovicne B cize E viete mi pls povedat presne o ake rozmery ide, lebo mam poriadny chaos v tom.

"E" nie je plovicne "B".

Rozmery "B" su 420x275mm
Rozmery "E" su 420x170mm
KaJi napsal(a):Najivně si představuji, že když dám do dvou nízkých nástavků vysoký rámek, tak spodní hrana vysokého rámku i nízkého rámku by měla být ve stejné výšce.

Vezmeme li např. rozměry Eurodadantu:
* výška velkého nástavku: 308 mm
* výška malého nástavku: 158 mm
pak je výška dvou nízkých nástavků 316 mm, jednoho vysokého jen 308mm. Ve dvou nízkých nástavcích bude tedy spodní hrana vysokého rámku
o 8 mm výše, než u vedlejšího rámku nízkého.
Vysoký rámek se do dvou nízkých nástavků dává zcela vyjimečně a nepatří to do běžné metodiky práce v Dadantu.
Přátelé, chtěl bych Vás poprosit o radu.
Včelařím na r.m. 39x30 na 11 rámcích a měl bych, pro mě zásadní otázku, jejíž odpověď by pro mě měla být jakýmsi vodítkem při rozhodnutí, jakým směrem se nadále ubírat.
Pokud bych chtěl nadále používat jako plodiště dva tyto VN a na to jako medníky polonástavky, tak v těchto dvou plodištních nástavcích bude opět zůstávat spousta medu, jak jsem se přesvědčil v minulých sezonách, cca min. 10 kg.
Kolik by tedy bylo vhodné ponechat v těchto dvou vysokých plodištních nástavcích rámků, aby to nemělo negativní vliv na něco pro včely a také při jejich ošetřování.
Je nějaký rozumný důvod pro minimální počet rámků, pokud bych chtěl zachovat plodiště o dvou těchto VN 39x30?
PS: Neberte v potaz zvětšení nebo zmenšení nástavků do šířky.

Děkuji za odpovědi, Josef
Ak Vám tam zostáva 10kg medu, to je super. Včely majú stále zásoby, nie je nutné veľké dokrmovanie na zimu, lepšie prezimujú, budú zdravšie.
Jozef K,myslím si,že plodisko o dvoch nadstavkoch tvojej miery je trošku veľké.Práve preto u teba dochádza k tomu,že v nízkych medníkoch sa med nehromadí a plod vytláča med do druhého vysokého nadstavku.Ono veľkosť plodiska trošku súvisí aj zo znáškovými podmienkami na stanovisku.Ak bývajú znášky výdatné,je lepšie zvoliť väčšie plodisko a tak obmedziť počet zásahov do plodiska na minimum.V slabších znáškových podmienkach je pre včelára lepšie mať o niečo menšie plodiská,aby plod vytlačil med do medníkov a tak sa ušlo aj niečo včelárovi,no často krát to je za cenu viacej zásahov.Myslím si, že plodisko u teba bude postačovať aj pri jednom nadstavku,no ak chceš predsa len dať včelám väčší priestor,tak by som nadstavok prvý od základne riešil ako vysoký podmet v ktorom by som im umožnil v prípade potreby stavať voľnú stavbu na rámikoch.Je tu aj možnosť mať jeden vysoký nadstavok ako plodisko a pod ním podstavený jeden nízky,čo sa mi vidí rozumnejšie.Možno by pomohla rotácia dvoch vysokých nadstavkov,čo by zamedovanie vrchného mohlo z časti riešiť.
Tiež som určitý čas riešil veľkosť plodiska,či ho mať zložené z dvoch či troch NN nadstavkov,no nevyriešil som takmer nič.Vždy postupujem podľa sily a momentálnej situácie vo včelstve a podľa toho založím mriežku aj keď viem,že matke s určitosťou by dva nadstavky ako plodisko stačili.Ak by som mal o niečo menej včelstiev či viac času,tak to nechám na včelách nech si plodisko určia samé a nebudem sa do toho veľmi miešať.Ono včeláriť bez mriežky malo svoje čaro.
Referenční URL's