Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v Dadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Netreba sa báť im na jar odobrať napríklad aj peľové zásoby. Zvyčajne je ich v Dadante nadbytok a po odbratí si i tak rýchlo nanosia. A treba robiť odložence. Tie spĺňajú viacero funcií. Protirojovú, obnova diela, výchova mladých matiek a pod.... Čo sa však týka obnovy diela, netreba zo starého diela robiť strašiaka. Riziko chorôb môže byť vyššie, ale neplatí to na 100%. Sú krajiny, kde na obnovu diela kašľú. A napr. MVP im až také problémy nerobí. Ono je to skôr podľa môjho názoru o chove primerane silných včelstiev. Pravdepodobnosť choroby (akejkoľvek) klesá s rastúcou silou včelstiev. Za týmto si stojím a mám to odpozorované na svojej včelnici.
Ono je to podle mě i o velikosti rámků. Když jsou větší tak tam včely zdrcnou na míň rámků - na jaře i na podzim.

Jenže kolega má v profilu kulovku, takže těžko mít představu, natož poradit. Smile

Ale s tím dílem souhlasím. Teď když se u nás nepálí všechno si budu nechávat rozbor na mor a možná i hnilobu. A když nebude spor, nebude důvod k nějaké posedlosti po světlém díle.

Právě na 12r plodišti kde si včely můžou vybrat vidím co jim vyhovuje. Mnohdy raději dál od česna, než na světlém a založí zimní hnízdo na opačné straně než je světlé dílo a očko-česno.
Já mám dadanty taky na 11 r a taky na 13 r. Starši rámky v plodišti během roku tlačit ke kraji a na jaře před ně vložit blinovku. A až z nich přenesou zasoby blinovku ven a dát mezistěny. Ty po vystavení přemístit do středu plodiště. A taky oddělky hlavně u 11 r.
Je ještě jeden způsob v sezoně i když se asi zvedne vlna protestů,že.......
Dadant plodiště je 30 cm na výšku a medník 15 cm.Dva medníkové nástavky dělají 30 cm.Když je potřeba
cesta se najde.F.V.
Chtěl bych se zeptat.
Když bych z důvodu lepší výměny starého díla použil pro vysoké plodiště 13 plástů (39x30) a nad to dával medníky jen o deseti plástech (39x15, kvůli využití výhody nízkých nástavků - jejich nižší hmotnosti, protože nízký nástavek s 13-ti plásty s medem není už zas až tak lehký), nebyl by v tom nějaký problém?
V mednících bych za desátý plást dal přepážku, aby tam včely nestavěly divočinu.
Máte s tímto někdo nějakou zkušenost?
Je to proveditelné?
Děkuji za reakce a případné zkušenosti s tímto pokusem.
Ještě lepší je mít medníky na 10 rámků. Je to manipulovatelnější, můžeš použít i starší nebo klasické 10r nástavky na plodiště. Třeba pro oddělky.
Na plodiště dávám prkno vedle medníku, jeho odklopením odhadnu sílu bez machrování s medníky a pokud je to třeba oddělek, tak já první rok nepouštím na 12 rámků a mám tam mezeru. A tam je ideální místo pro krmítko přítupné shora.

A pouhým posunutím medníku o cca 4 rámky mám přístup do 1/2 plodiště a medníky se nepřeklopí.

Když je rok jako letos, krmím totiž některá včelstva s medníky. Zůstal v nich med a včely si to pak během podzimu stahují dolů do plodiště.

Pokud máš medníky na 13r je lepší dát dvě přepážky, z každé strany jednu a máš to lepší.
Díky Kájo, koukám, že s tímto už někdo přece jenom laboroval, a asi i laboruje.
Jenom pro upřesnění, mám na mysli to, že šířka nízkého nástavku (medníku) by byla pořád stejná - tedy na 13 rámků.
To jsem zrušil, neprojdu s tím dveřmi a do auta se to blbě dává, 10r má víc výhod.
Tak to Kájo, prosím, rozepiš trochu víc, ty výhody, díky.
Máš je v tom textu. Mám je vytučnit? Cool
(06.09.2015 21:28)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Mám pár jedenáctirámkových dadant úlů,
Za sezonu se mi povedou vyřadit tak dva rámky, víc ne.

Dva plásty je málo,myslím si že štyri by bolo tak akurát.Včelstvá môžeš zimovať tak,že pod vysokým plodiskom si poneháš dva NN nadstavky.Pred zakrmovaním z plodiska odoberieš z každej strany nadstavku po jednom pláste a vložiš ich do podstavených nízkych,včelstvu stačí na zimovanie šírka 9 vysokých rámikov.Na jar po preletoch môžeš ešte další plást z plodiska odobrať,zásoby rozškrábať vidličkou a vložiť do podstavených nízkych na vyčistenie.Dalšie plásty môžeš riešiť do odložencov,teda jeden zásobný a dva plodové a to už máme vymenených 6 plástov.Dalšia možnosť vložiť vysoké plásty do krajov medníkov kde matka plodovať nebude,to už máme 8 plástov a tých možností sa v sezóne iste nájde viac,nie vždy sú krajné plásty zaplnené a odobrať ich tak nie je problém.
Tu obměnu řeší Pavel Cimala tím, že na podzim dá dva NN dolů a do nich strčí starší krajní vysoké plásty
(na bocích má myslím prízdné místo kvůli plísni) a na jaře je vyhodí a dolní NN probere, a jeden NN dá nahoru.
Taky používám, funguje. Ale ne krajní starší. Na kraji je třeba mít funglovky, ve středu starý. Potom v srpnu vytáhnu několik / max 4 / zaplodovaných a nezamedovaných ze středu - tedy nejtmavších a dám je dolu mezi blinovky, do středu. Plus za ně, ke straně, je možný dát ještě nějaký trubčiny na vyblízání. Horní sesunu do středu a přidám pěkný plásty na kraje / nebo mezistěny před krmením.
Dole, když je to zaplodovaný, tak tam nic nenaneseou a na zimu se posunou hore.
Středem ale musí být taky plodové plásty, aby se na to posunuly.
Střední včely už dole v říjnu nejsou, sundám. Silnější do jara / únor /.
Takže můžu vyhodit cca 4 + 2 = 6 plástů každý rok, když nepočítám oddělek.
Posouvání a různý jednoplástový úpravy v plodišti nic neřeší. Ani se 13 plástama.
Přesouvat plodový na strany je ptákovina.
Michal,já ked vidím tie peľové vence na vysokých rámikoch a to takmer na každom rámiku v strede nadstavku nad plodom až tak svietia, jak to majú už včely nachystané a usporiadané na zimu a toto by som mal v srpnu premiestňovať do spodných nízkych kde často len peľ z plesnivie,no mne sa ten tvoj postup nezdá ani náhodou.Já vkladám prvé medzisteny za posledný plodový plást,neskôr ich premiestnim do stredu a taktiež zostatok medzistien pridávam už priamo do stredu plodiska,takže včely majú v strede mladé a preplodované plásty a tie najstaršie sa tým pádom posúvajú do krajov a je ich možné odobrať.Ale odoberať stredné plásty v plodisku a podstavovať ich,je podľa mňa z prepáčením blbosť.
Nevím, pylové věnce mě ve středu plodiště nedělají. Max tak 2-3 plást, ve středu je přelom červenec/srpen plod většinou od shora dolu.
Bude to asi všude jiné. Máš nízký dole ?
Ty mezistěny tam dostaneš, když něco vyndáš - kam s tím ? A ten pyl tam teda stejně máš, ne ?
Michal,já som nechcel múdrovať,pretože v Dadante začínam prvú sezónu,takže mám plodiská v podstate na mladom diele.Já som len napísal ako to je u mňa a ako to cítim já.Já mám na každom jednom rámiku peľové vence zo strany od letáča a ťahajú sa takmer až po spodnú latku,preto moja predstava je v tomto iná.Krajné rámiky,tam už je peľu minimálne ak vôbec a sedisku včiel ak ich odoberiem ,tak nenaruším ten zmysluplný poriadok ktorý si včely pred zimou vytvorili.Mám studenú stavbu a podstavený NN nadstavok pod plodiskom,ale zaujímavé je,že v optimale čisto na nízkych som mával spodný obyčajne zaprataný peľom,no pri Dadante tak maximálne dva rámiky,včely si inak všetok peľ ukľadali do vencov na vysoké plásty.
(12.09.2015 12:22)Michal Schützmeister napsal(a): [ -> ]Taky používám, funguje. Ale ne krajní starší. Na kraji je třeba mít funglovky, ve středu starý. Potom v srpnu vytáhnu několik / max 4 / zaplodovaných a nezamedovaných ze středu - tedy nejtmavších a dám je dolu mezi blinovky, do středu. Plus za ně, ke straně, je možný dát ještě nějaký trubčiny na vyblízání. Horní sesunu do středu a přidám pěkný plásty na kraje / nebo mezistěny před krmením.
Dole, když je to zaplodovaný, tak tam nic nenaneseou a na zimu se posunou hore.
Středem ale musí být taky plodové plásty, aby se na to posunuly.
Střední včely už dole v říjnu nejsou, sundám. Silnější do jara / únor /.
Takže můžu vyhodit cca 4 + 2 = 6 plástů každý rok, když nepočítám oddělek.
Posouvání a různý jednoplástový úpravy v plodišti nic neřeší. Ani se 13 plástama.
Přesouvat plodový na strany je ptákovina.

Nechápem, kam dolu tie vysoké rámky prevesíš, veď dadant je jeden plodištný vysoký nádstavok a polovičné nízke medníkové, aj keby si mal nízky medníkový podsadený a nechal to visieť do dna , tak to tam nemôže vojsť. máš 2 vysoké ako plodište vzhľadom na tvoje trochu neštandardné rámky 39x32?
To chce přečíst jeden příspěvek nad ním a hned budeš vědět, že dáš dolu 2x NN!
OK, díky, prehliadol som to. Každopádne , ak sa u Dadantu hýbe s plodiskom, tak je to veľké mínus.
Rozhodne sa to plánujem vyskúšať, na 420x350, 11 rámkov podľa tohoto vzoru.
http://www.pv.sk/vcely/dadant_clanok001.asp
Nevím co je nakonec ten správný půdorys.

Podle mě pokud se jedná o rámky délky Langstroth tak pak je to 465 x 465 12 r běžně a 13 když je to nové.

Většina se snaží to upravit na 10/11r protože tak začínala.
Ale pak to není jednoduché jako v Dadantu.
Referenční URL's