Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v Dadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.07.2016 8:39)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Největší omyl je myslet si, že komerčně nabízená sestava je celý úl.....Big Grin

Tome, kdo tě učil včelařit?
Milan, sú aj horšie omyly, ale tejto zostave určite nič nechýba. Možno další medník pre hektickú znášku, alebo na prevádzkovú rezervu. Robiť veže zo zrelého medu je zbytočné a treba ich skladať pri kontrole, alebo zásahu v plodisku.
Aj Lysoň od susedov má rovnaký názor: https://lyson.com.pl/96-dadant a tak sú aj v poľských záhradách úle postavené.
Jirko, nie hybridy, ale píšem o miere 448x285.
Snažím se dopracovat taky k volné stavbě, asi jen částečné volné stavbě, ale kdo ví?

Zdá se, že s k tomu "polštáři" dříve nebo později dopracují mnozí. Ať už z toho či toho důvodu. Přináší to víc výhod než naopak.

Jo a vysoké podmety nahrazuju NN ne proto, že to je tak in, ale hlavně proto, že udělat narychlo jednoduché nizoučké dno je otázka (třeba z nějakého kusu vyřazeného nábytku - dřevotřísky) pár minut, udělat pořádné dno je mnohem a mnohem náročnější.

(nakonec třeba taky přestanu používat Gabon, až budu v plném důchodu a budu mít na hraní víc času)
Melecitozu vcely vyberou i z hornich Nn. Uz nsem to tu popisoval. To neni zas tak nutny argument. Je to jen o ochote se drit a zvedat Vn.
(07.07.2016 18:57)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Píšem samozrejme o situácii kedy je dobrá znáška,ten čerstvý nektár ktorý prinesú do spodného nízkeho ktorý dokážu počas dňa do poslednej bunky zaplniť,počas noci upracú do medníkov.Mám rámik 42x35,plodisko dostatočne veľké,ale zober si situáciu i z druhého pohľadu pri vytáčaní medu,kedy povedzme stiahnem naraz dva medníky.Ak by som mal len vysoké plodisko na základni,tak včely vysia vonku na letáčoch či úľoch,pri podstavenom NND pod plodiskom sa do úľa väčšinou bez problémov vojdú.
Podstavené NND pod plodiskom mám u väčšiny včelstiev a v budúcej sezóne budú tieto nadstavky podstavené u všetkých,čisto len jedno vysoké plodisko za určitých znáškových okolností podľa mňa nestačí.
Jozef, Tvoje príspevky čítam rád - sú konkrétne a poučné.
U nás klasickým Béčkarom stačí P+M, ale dole už treba na veľké znášky 3-5 x B. Pri NN sa dá natiahnuť úľ ako harmonika podľa znášky.
Ako to robia v Dadant systéme /448x285/ včelári, ktorí nečítajú toto forum Smile ? Počas výdatnej znášky vymieňajú medníky so zrelým medom za vytočené plásty + Ms. Také znášky tu nemám.
V NN zostave mám o jeden NN pod plodiskovými NN tiež navyše a plod aj med sú rozťahané v dalších 3 NN. Ak by som dal do spodného NN na jar lukratívne panenské plásty - polštář, veranda - tak na jeseň budú spotvorené, čierne s trochou peľu.
Na Dadant chcem presedlať preto, aby som mal plod v jednom N, med v medníkoch a zbavím sa aj spodného podloženého NN. Na kočovanie /4-6NN/ budem mať tak zostavu nižšiu o 2-3 NN. Ak to nie je nutné ako pri ED resp. CZD, tak načo by som si to komplikoval ?
(08.07.2016 12:06)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zdá se, že s k tomu "polštáři" dříve nebo později dopracují mnozí. Ať už z toho či toho důvodu. Přináší to víc výhod než naopak.

Proti polštáři žádná, otázka je zda to má být nástavek z medníka. Tedy dílo koluje atd.
Já tam mám rámky na furt, už nejdou do medníka.
Zužitkoval jsem tam první pokusné rámky, občas tam přihodím nějaké co potřebuji dát pryč.

Ale až dojdou, tak stavebí zábrana a metoda Mirka Zeleného - na ní nalepené pásky, já tam udělám čárky vosku. Pokud to na ně přijde ať si tam postaví co chtějí.

Ale tam dole je to "špinavé" na to abych to dával do medníku. Špinavé od propolisu, tam je to hnědé jak bota - vše, dřevo, vosk, mezistěny, dílo i když nezakladené.
Tak proč bych jim to kazil a dával tam něco jiného když si s tím z nějakého důvodu daly tu práci.
Patrně jste KaJi nečetl pozorně, co jsem napsal. Do polštáře jdou rámky nepěkné, ty, které třeba v medníkách matka zakladla, polámaly se v medometu a podobně a nebo se zúčastnily léčení, samosebou myšleno Gabon, fumigace a podobně.

To za prvé. Druhak jsem toto sdělení "zaduploval" (aby nebylo pochyb) tím, že rámky z polštáře jsou pro med nevhodné proto, že se zúčastnily léčení.
Tuhle větu tu furt píšu a furt všichni dělají, že jí nečtou. Totiž to úplně stačí pohlídat a odpadá veškerá potřeba jakýchkoliv kejklů s neléčením a nebo alternativním léčením. Prostě já můžu použít co chci a v medu to mít nemůžu a nemusím vymýšlet blbosti a komplikovat si život a práci!

Jasně že je to voser to číst zpětně, ale obtěžujte se, prosím, moje příspěvky číst celé a nebo je nekomentujte když jste nepochopil sdělované. Děkuju.
Odstranění medníků před chemickou válkou, tedy před užitím nervově paralytických kontaktních jedů, nezaručuje, že se jejich residua objeví v medu. To je jen přání, jež je otcem snahy ospravedlnit se z něčeho, co Vám stále vrtá v hlavě, protože tam někde uvnitř to vlastně i Vy víte.
A co teprve, až se zákazníci začnou ptát? Pozvete je taky na ono t. zv. podzimní "léčení" s respirátory a d.?
Jak, proboha, souvisí ono ošetřování, které Vy nazýváte alternativní, jež je ale všude okolo nás součástí běžné praxe ošetřování, s naší debatou o podloženém NN?
Ty t. zv. alternativní způsoby ošetřování (pro Vás léčení) se dělají z řady jiných důvodů. Vy je podvědomě cítíte a víte, že na nich něco je, jen se bojíte sám sobě si to přiznat, proto se furt tu veřejně ujišťujete, že je to v cajku ... To je přirozené, chápu to. I když polemizuji. Nemohu jinak.
Jiří
Pane Matle.

Vaše první věta přehání v první půli, v druhé části na vašem tvrzení jistě něco je, včely neustále přemisťují zásoby.
Měl jsem na mysli především rezidua ve vosku, který se slučuje skoro se vším.
A ano, stále mi to vrtá v hlavě, nemělo by snad?

Zákazníci se ptát nezačnou, mají na výběr, regály v marketech se kvalitním medem prohýbají!

Jak jinde prosím Karla, i vy si to prosím přečtěte ještě jednou, souvislost s podkládaným NN tam jistě najdete.

Ošetřování včelstev proti VD se lidově nazývá léčení, toho jste si ještě nevšimnul?

Nebojím se si přiznat omyl, snažím se tu něco naučit. Jen ne každý je schopen se učit a ne každý je schopen naučit.

Jde mi jen o co nejmenší pracnost a to nabízí chemie.
Ano, Tome, díky za vcelku vstřícný příspěvek. To, co je ve vosku, dostane se i do medu. Že se to tam nehledá, je jiný příběh. Tvrdit, že to tam není, je ... no jak to jenom nazvat ... asertivně řečeno: problematické (?)
Mí zákzníci se už ptát začali. Odpovídám podle pravdy. Pravda vyděsí Big Grin Sám jsem je k tomu ostatně dlouhodobě vedl, když jsme si povídali o chovu včel u nás a u "sousedů" a o tom, jak pracovat s produkty jejich píle.
Za slovo "léčení", pokud se jedná o výše zmíněné VLP, máme s kamarídy liberály a alternativci nepsanou dohodu, že kdo ho řekne, udělá 20 kliků. Jsem líný a nechce se mi je dělat. Takže asi tak ...
Nejméně pracné je nechat včelky žít a nemontovat se jim do života. Včetně jejich boje s nemocemi, protože ony to v řadě případů dokážou zvládnout samy. Tedy pokud jim to nebudeme kazit naší hloupostí a chamtivostí.
Jiří
A to nikdo nevi co je v tom vosku co Vcelpo dovazi z Ciny. Tam pry do vcel perou chemii . . .
A já vůl koupil mezistěny včelpo :/ ještě že jsem včelám dal povětšinou jen proužky.
Martine já byl rád, že jsem koupil vůbec nějaké mezistěny a tak mám ve forotě 8 kilo těch ze Včelpa. Syslím si svůj vosk (nevím na co), je nádherný (z víček) a má sytou ovocno-medovou vůni. Myslím, že vosk nebude.

I vosk ze souší (samosebou je v něm vosk z mezistěny) je mi líto vyměnit za cosi, co je rok od roku horší.
(08.07.2016 21:14)tom.50 napsal(a): [ -> ]rámky z polštáře jsou pro med nevhodné proto, že se zúčastnily léčení.
Tuhle větu tu furt píšu a furt všichni dělají, že jí nečtou. Totiž to úplně stačí pohlídat a odpadá veškerá potřeba jakýchkoliv kejklů s neléčením a nebo alternativním léčením. Prostě já můžu použít co chci a v medu to mít nemůžu a nemusím vymýšlet blbosti a komplikovat si život a práci!

Jak máte vyřešeno že včely neukládají a nevysouší sladinu v plástech které se zůčastnily?
Ono je to snad škodlivé? Nebo od toho med smrdí?
Nechápu, když to má být podle Toma povinné pro všechny "jak se jim řekne". Smile
(09.07.2016 23:35)tom.50 napsal(a): [ -> ]Martine já byl rád, že jsem koupil vůbec nějaké mezistěny a tak mám ve forotě 8 kilo těch ze Včelpa. Syslím si svůj vosk (nevím na co), je nádherný (z víček) a má sytou ovocno-medovou vůni. Myslím, že vosk nebude.

I vosk ze souší (samosebou je v něm vosk z mezistěny) je mi líto vyměnit za cosi, co je rok od roku horší.

..dať si urobiť medzistienky z vlastného vosku..v čr aj sr pribúda takýchto výrobcov..ja som tiež syslil,tento rok už som si dal urobiť 50kg medzistien z vlastného..
Voľná stavba vyrieši všetky problémy s voskom a rezíduami.
Nevyrieši, ak sa znova použije chemoterapia. A to sa netýka len Dadantu.
..ale do voľnej stavby aj keď včelár(samozrejme s rozumom) používa chémiu,sa dostane oveľa menej rezíduí,než môže byť v medzistenách z vosku,ktorý koluje v obehu napr aj dvadať či viac rokov..
Docela jsem četl, že se ve vosku, který koluje v mezistěnách, dají dosud najít chemikálie které používali soudruzi v 50 letech 20 stol. Logicky to tam je, jen se to stále víc a víc ředí (ale přibývají další dobroty).

(10.07.2016 13:39)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Nevyrieši, ak sa znova použije chemoterapia. A to sa netýka len Dadantu.

Je rozdíl jestli v kontaminovaném vosku v polštáři nektar dlí necelý den a nebo zraje v medníku třeba dva až tři týdny.
Referenční URL's