Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Súhlasím s Tebou, nie je to prvý krát, čo kyselina mravčia nezabrala a v tom istom období šťavelová áno. Ja z toho žiadne závery nevyvodzujem, len proste som mal na výber, buď sa foretického klieštika zbavím dymením, alebo šťavelkou alebo kyselinou mravčou. Vyskúšal som druhé dve možnosti a jednoducho to tak vyšlo. Mimochodom silnejšie včelstvá už majú po 24 hodinách spad nad 500 kusov Dodgy
Díky za pdrobnosti! Zjevně to fakt zabralo ... Ostatně je to efektivní způsob, znám to z vlastní zkušenosti.
Už se to tu vyskytlo jako námitka, že toto ošetření raději jen jednou za rok, což říkají zejména němečtí kolegové, ale teď se zase dá předpokládat, že včely se ještě do jisté míry obměňují ...
Což dá i možnost ještě to udělat jednou v prosinci ...
Zajímavý je ten spad, pokud jde jen o foretické kleštíky ... Jak padali v poměru tmaví a světlí? Možná vy se z toho dalo něco vyvodit ...
To je rok, což? Držím palce ... Průzkum bojem ...
Jiří
Jirko, ty to budeš vědět.... Jaký je poměr těch foretických a těmi pod víčky?
No, to je, Milane, právě na tom zajímavé ... Obecně se soudí, že v této době je min. 85 - 95 % roztočů spíš na plodu. A že doba, kdy se roztoči "vozí" na včelách (foretičtí) je v této době mnohem kratší, než je třeba na jaře. V řádu cca 5 dnů (http://vigorbee.cz/clanky/varrooza/ ).
Může se stát, že se ošetření (za slovo "léčení" fakt dělám kliky ... Big Grin) strefí do chvíle, že je jich hodně na včelách právě po vylíhnutí z nějaké várky plodu, ale je to z hlediska statistiky poněkud nepravděpodobné.
Takže pokud po aplikaci nějakého léčebného přípravku, který nezasáhne roztoče na zavíčkovaném plodu, spadne cca 500 samiček roztoče, pak je to námět k docela cenné diskusi ... Proto jsem vděčen Patkovi, že se o tato data podělil.
Já dávám KŠ až v bezlploém období, takže tento případ nemůžu dost dobře posoudit. Ale možná by mohli přispět kolegové, kteří sublimují KŠ i nyní. Pavle Zajičku ... ? Wink Jasně: sublimace není pokap ... Ale přesto ...
Jiří
Myslím, že Pavel tu naznačoval že od podletní sublimace upouští a nahrazuje ji KM. Ale předtím psal, že dělá dvě sublimace po pěti dnech. Když se vezme cca 5-ti denní působení sublimace, tak dvojí aplikace pokryje 10 dní, což je bez dvou dnů celý cyklus vývoje zavíčkovaného plodu dělnice(samozřejmě že trubčí cyklus je sice delší, ale předpokládám, že trubčího plodu je nyní minimum). Přijde mi to v současné chvíli nejefektivnější způsob tlumení varoozy a ochrany zimní generace. Je s tím sice dost práce, ale nadruhou stranu odpařovače KM taky vyžadují nějaký čas (plnění, umísťování, vážení, neustálé sledování spadu zda to vůbec funguje)....
Citace:Obecně se soudí, že v této době je min. 85 - 95 % roztočů spíš na plodu

Kleštíková VMS trojčlenka:

když 10 procent = 2024 kleštíků
kolik je 100 procent ?
100 procent = 20240 kleštíků

To mě přivádí na myšlenku, jestli by se takové množství nedalo nějak zužitkovat. Pálit kleštíkovici nebo dojit kleštíkovité mlíko třeba.
Ty bláho to by bylo popela.....
Letos jsem slyšel mluvit jednoho člověka, kterého si hodně vážím, o tom, že stačí přesvědčit zákazníky, že VD je afrodisiakum.....Big Grin ...a všichni jsme v milionáři....Big GrinBig GrinBig Grin
Blíží se čas zimní aplikace KŠ. Pořád tak nějak tíhnu k sublimaci než pokapu. Profi sublimátory se mi zdají drahé, zahřívat trubku hořákem moc nekontrolovatelné.
Proto jsme spojili síly včelař strojař a včelař elektrotechnik a uděláme sublimator z mikropájky s tím, že bude hlídána teplota pomocí PT100 s vyhodnocovacím členem, který bude regulovat chod mikropájky. Tedy měli by jsme být schopni držet teplotu v nějakém zvoleném rozsahu.
Prošel jsem toto vlákno a je zde několik teorií při jaké teplotě by mělo k sublimaci dojít, případně i názory, že je to jedno, bo skupenské teplo na sublimaci nedovolí přehřátí dihydrátu KŠ. Máte někdo nějaké aktuální informace, zkušenosti nebo ohlasy ze zahraničí.
Dál bych se chtěl zeptat, jakou vložku do masky pořídit. V těch označeních co jsou na netu se nějak nevyznám filtry . Předpokládám správně,že když se jedná o organickou kyselinu, má maska chránit před organickými plyny? Tohle je úplně mimo můj obor, tedy bude vděčný za radu.
Polomasku mám 3M šestkovou řadu a k ní filtr 6057 - mělo by to být i na šťavelku, KM to zvládá perfektně. Zkušenosti se sublimací nemám, nicméně držím palce ve vývoji sublimátoru Wink
V poznámkách z LŠNV mám, že respirátor FFP3 je dostatečná ochrana.
FFP3 je respirátor pro jemné částice, nikoliv pro plyny. Podle EN14387:2004+A1:2008 (Filtry proti plynům a výparům) a podle zařazení "Kombinované organické výpary (bod varu >65 ºC), anorganické a kyselé plyny" - třída ABE1 je filtr č. 6057 od 3M ta správná volba. Vyhoví také filtr č. 6059 (totéž jako 6057, ale umí navíc i Amoniak). Rozdíl je také maska s filtry versus respirátor (který tak dobře nedoléhá k obličeji).

Osobně sublimuji KŠ do včelstev už 3 roky, filtr jsem nikdy žádný neměl a nepozoruji na sobě nějaký problém Wink samozřejmě to schválně nečichám Big Grin

A co se týká KM - tam snad ani není nutný (pokud s KM nepracujete dlouhodobě nebo v uzavřené místnosti).
Vyrobil som si sublimátor zo diesel žhaviča. Pri skúške som si nešťastne čuchol tej dobroty a so sublimáciou som definitívne skončil. Je to poriadny humus.
Marek, používajte respirátor, aby ste nedopadli ako Jaromír so sirkami vo vesničke m.s.
Proto jen pokapávám, protože pokud není profesionálně vyrobené zařízení, jako je třeba Oxamat, je to vše značně problematické.
Vše ostatní považuji za velmi rizikové. A zejména produkty tuzemského kutilství. Práce s KŠ fakt není žádná legrace ...
Jiří
Jirko, neviděl bych tu sublimaci tak kriticky. Brýle, polomaska s příslušnými filtry, bežná opatrnost při práci s chemikáliemi. Náš kocour si loni několikrát šňupnul a pořád žije. Vaporizace se výhradně odehrává vevnitř v pokud možno utěsněném úle. Dihydrát je v distribuovaném skupenství netečný. Osobně mi přijde práce s KM podstatně nebezpečnější, pořád to někde bryndá, oplachuješ to, pak nevíš jestli je to mokrý od vody nebo kyseliny.

Citace: Proto jsme spojili síly včelař strojař a včelař elektrotechnik a uděláme sublimator z mikropájky s tím, že bude hlídána teplota pomocí PT100 s vyhodnocovacím členem, který bude regulovat chod mikropájky. Tedy měli by jsme být schopni držet teplotu v nějakém zvoleném rozsahu.
Prošel jsem toto vlákno a je zde několik teorií

Počítej s příkonem 100-150W. Loňský home made sublimátor jsem letos modernizoval masivnějším kusem mědi na místě odparné misky, kvúli větší setrvačnosti a rovnoměrnosti prohřátí.

Odparné teplo podrží teplotu lehce nad 100 st. Ovšem to není ta "pravá" sublimace, to se akorát z dihydrátu uvolňuje ta voda, i když var jistě nějakou kyselinu do páry strhne. Teprve když se vyvaří vznikne bezvodá KŠ, kterou je třeba vysublimovat. V této fázi by neměla teplota by překročit cca 150 st.

Udělej si pár venkovních testovacích odparů při předpokládané teplotě aplikace do včel, je to docela rozdíl jestli pokojová nebo +5. Se stopkama si odměř časy.
a nezapomen na toho kocoura Big Grin
Oxamat. Zariadenie je drahé (aj pri amatérskej výrobe) a náročné na čas pri ošetrovaní včelstva. http://www.alfranseder.de/ To pokvapkávanie je predsa len výhodnejšie, bezpečnejšie a hlavne zvládnuteľné pre každého. http://video.yandex.ru/users/pchelhom/view/9
Pokvapkávanie je určite alternatíva, ale musí sa požiť v bezplodovom včelstve, čo je v tejto teplej jeseni problém. Mali by ste priebežne - týždenne kontrolovať stav plodu a potom preliečiť. Kvapkať treba na včely, nie do prázdnej uličky. Takže musíte rozoberať zostavu pri kontrole plodovania aj pri zákroku, pretože vrchný N je obyčajne so zásobami. Z tohto pohľadu je sublimácia výhodnejšia.
(12.11.2014 15:12)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]A zejména produkty tuzemského kutilství.
Jiří

Jiří děkuji za tvoji důvěru v tuzemský engineering.Big Grin Naším cílem je něco jako Varrox, ale včetně regulace teploty. A ruku na srdce, co na Varroxu stojí víc jak 500Kč mi nikdo nevysvětlí.
Myslím, že to není myšleno jako podzimní ošetření. Já loni dávala kyselinu šťavelovou pokapem kolem zimního slunovratu, jako poslední ošetření. Teď je ještě brzy. Včely se prolétávají, jsou vysoké teploty, není zcelený chomáč a někde je ještě plod.
Referenční URL's