Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj všem, chtěl bych se zeptat zkušenějších - je možné provést pokap šťavelkou ještě teď, nebo už je to z nějakého důvodu špatně?
Záleží na tem, esli máš ve včelách plod nebo né. Dyž jo, bude pokap málo účinný - efektivní. A pokap je účinnější při semknutém chomáči....
Asi bych to nevidel jako problem, dost vcelaru je pokapava prave ted v lednu. Jen jde o to, ze po slunovratu vcelstvo zacina plodovat a stavelka nepusobi na zavickovanej plod. Ale pokud mas vychovanou matku, nevidel bych v tom problem. Pocasi je ted stejny jako kdyz jsem po vanocich ja pokapaval, ono si clovek asi uz nevybere.
Chose
Předpokládám, že trochu plodu tam asi bude, zatím jsem ho nerozebíral Je to jedno včelstvo z deseti co mě trochu zlobí - jedno z nejsilnějších, tak bych mu chtěl do jara alespoň trochu ulevit, obecně každou zimu (ze 2 co jsem včelařil) má větší spady při léčení než ostatní ale na síle mu to neubírá. Ostatní jsou ok, žádný spad už od podzimu při posledním léčením aerosolem. Možná se zkusím zeptat na schůzi jestli předseda nemá navíc kousek nátěru na jaro jen na tohle jedno, nechce se mi natírat plošně všechny.
Hernajs, zase Olmik nebo Pragl ...
Chose

@Ondra :
Skoda si zasirat fcele tvrdou chemii, kdyz je tu moznost pokapu stavelkou. Snazim se jit cestou mekky chemie, je to slozitejsi nez s tvrdou, ale jde to.
Chose
(17.01.2020 9:25)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Napadla mne možnost nechat nasáknout savý papír nebo buničinu roztokem s kyselinou šťavelovou a nechat uschnout. Při vložení do prostřed včelstva by došlo k rozkousání a vynášení papírové drtě a při tom by krystalky kyseliny ulpěli na všem,včelách i rámcích. Bylo by to strašně jednoduché léčení
Vždyť to už je známo. Jen je to vylepšené přídavkem glycerinu, aby se včelky snáze "umazaly" a lépe to roznášely po úlu. Každopádně i to, co navrhuješ, by nějak omezeně fungovalo.
Šťavelka + glicerin:

Moderní Včelař 1/2017 21, a 6/2018 24-27.
(17.01.2020 10:28)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]
(17.01.2020 9:25)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Napadla mne možnost nechat nasáknout savý papír nebo buničinu roztokem s kyselinou šťavelovou a nechat uschnout. Při vložení do prostřed včelstva by došlo k rozkousání a vynášení papírové drtě a při tom by krystalky kyseliny ulpěli na všem,včelách i rámcích. Bylo by to strašně jednoduché léčení
Vždyť to už je známo. Jen je to vylepšené přídavkem glycerinu, aby se včelky snáze "umazaly" a lépe to roznášely po úlu. Každopádně i to, co navrhuješ, by nějak omezeně fungovalo.

Funguje to práve len za vlhka, preto ten glycerín.
Na suchý papier môžeš zabudnúť.
Možná jo ale kde je jaká vlhkost když sublimuješ krystalickou kyselinu.
Takhle to dělá Klíma v podletnim léčení, jestli to bude fungovat i teď nevím : Glycerin 1000ml na to prijde 600g kys stavelove , zamichat pri cca 40°C, do dealeraku 12ml na 2ks ubrousku. To je jedna davka. Dat aspon 3x po sobe
Teď je ten problém, že jsou včely semknuté. Stejně se už nic nezachrání, stačí počkat do časného jara.
"Entgegen der aus den Kästchenversuchen (Liebig, 2002a) gezogenen Schlussfolgerung wirken die Tücher nicht, wenn sie staubtrocken sind. Diesen Zustand erreichen die aufgelegten Tücher sehr rasch bei Völkern mit großen Brutnestern und bei warmer Witterung und bleiben dann wirkungslos. Im Herbst dagegen, entweder weil es kühler ist oder weil die Völker schwächer sind und weniger brüten, hält die Stockfeuchte die Tücher feucht und die Oxalsäure bleibt wirksam. In im Herbst 2002 durchgeführten Versuchen konnte durch Auflegen von feuchten Tüchern eine deutlich bessere Wirkung erzielt werden als mit staubtrockenen Tüchern." (Dr. Gerhard Liebig)

- Takže u Tvojich veľkých včelstiev ani vtedy nie, keby si ich tam vložil vlhké. Preto ten glycerín.
Pavle a co je časné jaro? Proč se ptám, mám vysoký spad i po léčení a dumám, kdy a jak zasáhnout, aby mi na podzim včelstva nepadli?Nejen Pavel mi může poraditSmile
Nejméně plodu je asi právě nyní tak honem je něčím proléčit pak už to bude jen čím dál horší. A nebo na jaře natřít plod a prokouřit
To je tehdy, kdy včely začnou létat za první snůškou, vrby, jívy,.. pak budou mít zájem to aktivně odstraňovat. Ve tvé poloze až v polovině dubna.
Já bych na duben nečekal, já bych to dělal okamžitě po dokonalém masivním proletu a byli by tam jen malinká kolečka plodu. Ale i prokouření varydolem nyní by asi dalo jistotu pro příští rok.
BOBC a Ondřej Štefan, ja by som tam tú KŠ dal aj teraz, zvlášť ak máte stále veľký spad. Ona má predsa len účinok dlhodobejší a predsa len zasiahne aj prípadných, liahnúcich sa roztočov.
Koncentrácia 3,5 % a nezabudnite, že lepšie aplikovať pri -5C ako pri +5C.
Obaja ste vo vysokej nadmorskej výške, tak to hádam nebude problém.
Tu si zadajte mesto v ktorom žijete a pozrite si dlhodobú predpoveď:
https://weather.com/sk-SK/pocasie/10dni/...fa2d93efb9
U nás to napríklad vychádza na pondelok a utorok ráno.
Pri prirodzenom spáde do 0,5 roztoča za deň, aplikácia KŠ nie je potrebná !
Pri jakemkoliv spadu je potrebna,rekl bych.O tom,kolik roztocu ve vcelstvu je se jen domnivame,ale presne to nevi nikdo.Hodne tech co veri na nulu by se asi divilo,kolik jich pri nule jeste spadne.
(17.01.2020 18:01)richard1 napsal(a): [ -> ]Takhle to dělá Klíma v podletnim léčení, jestli to bude fungovat i teď nevím : Glycerin 1000ml na to prijde 600g kys stavelove , zamichat pri cca 40°C, do dealeraku 12ml na 2ks ubrousku. To je jedna davka. Dat aspon 3x po sobe
Toho glycerinu 1000 gramů, ne mililitrů - to by bylo 1300 gramů. KŠ 600 gramů, to je správně a míchat při teplotě do 65°C do úplného rozpuštění. V napuštěné kuchyňské papírové utěrce má být 5 gramů KŠ (v rozmezí 4 - 7). Spočítat už si to dovede každý. Užití v době, kdy je včelstvo aktivní a utěrku rozkousává a vynáší. Teď bych to nedával, utěrka by bránila chomáči v pohybu po zásobách, event. by chomáč "půlila".
Referenční URL's