Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.10.2017 7:52)JirkaJ. napsal(a): [ -> ]
(30.09.2017 12:31)KamilS napsal(a): [ -> ]Moje pokusy nejsou žádný exaktní test, ale dopadly asi takto:
Na první včelstvo jsem aplikoval ubrousek viz příspěvek 702, položil mezi nástavky, nad plodiště. Za 3 týdny ubrousek kompletně vynesen před úl, roztoči první 2 dny padali 30 - 50 /den.
Do druhého úlu jsem použil hrubší 3 vrstvou kuchyňskou utěrku. Tu jsem položil na poslední nástavek a podložil tak ať je včelám dostupná z obou stran. Vše ostatní stejné, jen mnohém ochotněji absorbovala směs. Spad v řádu kusu a při kontrole po třech týdnech jsem vyndaval utěrku minimálně poškozenou.
Obě včelstva prosperují v pohodě.
Závěr pro mne je takový, že ubrousky mezi nástavky budu aplikovat ve všech včelstvech v příští sezoně.
Kamile, dobrej začátek. Teď ale udělej fumigaci, ať zjistíš kolik roztočů v úlu zůstalo, Je to důležitější, než kolik jich spadlo.
Situace se trochu zkomplikovala, včelstvo ošetřené kuch. utěrkou padlo takovou rychlosti, že jsem stihl fumigaci až na sestupné hraně, spadlo cca. 800 VD. Takže evidentně utěrka na nejvyšším nástavku nefungovala. Druhé včelstvo s ubrouskem nad plodištěm mělo spad po fumigaci cca. 2560 VD, ale prosperuje dobře. Typuji že proběhl horizontální přenos z kolabujícího včelstva, ale nevím, nic očividného jsem nepozoroval. Pro informaci jsem provedl fumigaci také včelstva, které jsem ošetřil Thymovarem. Tam byl spad cca. 160 VD.
Všechna prvotní ošetření jsem provedl ve stejný čas, okolo 20.7.
U toho včelstva ošetřeného Thymovarem nedošlo k (možnému) přenosu kleštíků proč?
Je na jiné včelnici, vzdálené, apod.?

(Napadá mě, zda rozdíly nejsou spíš způsobené "účinností" dlouhodobého nosiče KŠ...?
Když si teoreticky dopočítám reálnou účinnost z dat, která sem dal JirkaJ, tak to k tomu směřuje.)
Jednotlivé úly jsou vedle sebe.
Ten velký spad může být jak krátkou dobou účinnosti nosiče (roztoči padali v desítkách denně), tak horizontálním přenosem. V minulosti jsem si všiml, že se loupení kolabujícího včelstva účastnilo pouze jedno konkretní včelstvo, alespoň tomu vše nasvědčovalo, proto ta úvaha.
Kyselina šťavelová a nemoci včel

Pořádá Pracovní společnost nástavkových včelařů-CZ, z. s.

Místo konání: Přírodovědecká fakulta UPOL, 17. listopadu 12, Olomouc

sobota 14. 10. 2017 9-12 hodin

Lektor: RNDr. Leopold Matela
Další info o dlouhodobé aplikaci KŠ tzv. KŠČ je v MV10/2017 str.24 -25.
V tom článku se mi libí, že poskytli úplná data a popravdě napsali o tom, jak nekorespondoval vývoj zamoření včelstev kleštíkem s očekáváním. Mnoho autorů by dalo jen data podporující očekávání, aby to vypadalo dobře.
A dále článek hezky ukazuje, že ani kyselina štavelová není spasením... Problém je prostě značně složitější než ve vývinu jedné blbuvzdorné metodiky...
Mám při koupi dihydrátu kyseliny šťavelové pro zimní pokap řešit čistotu chemikálie, a řešit jestli má 98 % nebo 95,5 % čistotu? Cenové rozdíly jsou značné, dá se sehnat kilovka za 150 ale taky za 500, tak nevím jestli jsou v tom hlavně obchodní důvody, nebo je za tím něco ohledně té čistoty a možnosti to do včel použít?
Použít P.A. nebo čistou. Nepoužívat pro technické účely. Jde i o čistotu i o obchodní důvody.
Kilo Štavelky?? Bud mas 300 vcelstev nebo nevim.ja ani kilo nekupoval to je na strasne dlouho...ta cena na osetreni je ve finale korunova i kdyz je pravda ze se ti to kilo nezkazi...A samozrejme kup tu cistsi...
Já objednával tady.

http://www.pentachemicals.eu/ciste-labor...&subcat=12

Co si pamatuju, tak tady byla nejlevnější.
Ano je tam nejlevnější. Nutno vzít na ICO a minimálně 4 kg. K menčímu množství byl dopočítáván manipulační poplatek a paní na telefonický dotaz mi sama navrhnula ať si vezmu alespoň 4kg že to cenově výjde na stejno jako 1 kg s poplatky.
Nebo tady je taky celkem dobrá cena:
Mach chemikálie
Taktéž není úplně špatná cena dotovaného oxuvaru, cca 200 dávek / 100Kč
nejlíp vychází asi od Baranika...

http://baranik.sk/cz/vcelarske-potreby-c...0-7-kg-htm
(14.12.2017 9:19)Hmožďa napsal(a): [ -> ]Ano je tam nejlevnější. Nutno vzít na ICO a minimálně 4 kg. K menčímu množství byl dopočítáván manipulační poplatek a paní na telefonický dotaz mi sama navrhnula ať si vezmu alespoň 4kg že to cenově výjde na stejno jako 1 kg s poplatky.

Tak to nevim o jakém poplatku mluvíš, já normálně objednal 1kg přes e-shop a přišlo i to za tu cenu co tam je uvedena a IČO po mě taky nechtěli.
Jedná se o nákup u společnosti PENTA - eshop jsem neřešil.

Obchodní podmínky:

http://www.pentachemicals.eu/obchodni-podminky.php

čl II: Objednávky zboží za méně než 500 Kč jsou zatíženy poplatkem ve výši 250 Kč bez DPH.

+

čl. VI: DOPRAVA

Nakonec jsme zjistil že si to mohu vyzvednout osobně. Takže jsme se dohodnul a bral 4ks po 149 Kc za ks. Stejně se to nezkazí.
Když léčíte neschváleným přípravkem, co píšete do Záznamu o léčení včelstev?
Kohoute ty píšeš nějaké záznamy? U nás ta taky jednou zkoušeli.Big Grin
Jo. Už jsem je jednou musel předložit na veterině a ověřovali si kde jsem v nich uvedená léčiva koupil.
Léčím i KM a nekupuji ji oficiálně v obchodě ale od jednoho včelaře. Doklady nemam, co bych prokazoval. Nepodnikám, a neni neni to přípravek na předpis. Mam dojem ze dokazovat musim jen přípravky na předpis, nebo se mýlím?
Tady jde asi o jinou vec.O leceni schvalenym vlp,je jedno ci na predpis nebo nel.VLP je napr.Formidol,ale ne kys.mravenci v odparovaci,nebot uredni siml si to stanovil takto.Dnes jsem v zahradkarske prodejne videl kontrolu jak tepala prodavacku za prodej jakesi sracky na psy,na ktere nemela skoleni a opravneni,clovek by rekl,ze prodavacka spachala zlocin nejhrubsiho kalibru,jak ta kontrolni baba jecela.Tusim,ze takhle nejak to bylo i s formidolem,ktery se taky nesmel prodavat jen tak....Takze pro klid duse a uredniho simla do zaznamu o leceni pouze schvaleny VLP,zvlast kdyz to ZO odesila na SVS.

Ten sam pripad je kyselina stavelova.Prestoze ji pouzivame v pokapu( ilegalne,neschvalene-jak casto zduraznuji nekteri svazovi prednasejici) neni kys.stavelova schvalenym VLP.Tim je Oxuvar uvedeny na seznamu schvalenych VLP.
Referenční URL's