Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No chystam se na pokap za tejden v patek (sobota, ...), to by melo bejt i pres den neco malo nad 0. Ale premejslim, ze to odlozim, prave pro to, ze se pri tech 10 stupnich co je dneska holky rozjedou s plodovanim, takze dneska + 21 dni Undecided. Zrovna jedny by to potrebovaly jak prase drbani.
Chose
I já bych uvítal jakékoliv rady.. Podle mého sledování plodování zcela letos vůbec neustalo (včelnice 340 m. n . m. S-svah s minimen zimního slunce, v letos permanentní inverzi). Letos naposledy jsem se uvolil (kvůli zatím slušným vztahům) léčit AE. Tedy 3 etapy, některá vč. s minimálním spadem před, po a mezi AE (Nebyl čas řešit, kdo je kdo... Takže TŘI DÁVKY...) Od posledního vytáčení (VII) jsem omezoval VD Formidolem (2 - 4 x dle spadu individuálně..) Zavíčkovaný prod před AE jsem nerušil, v tu dobu mi to přichází barbarské... 2 vč. po 1.-2. AE (to ale asi nesouvisí) čistily plod od defektních včel s WDV.. Nyni je to již čisté, na podložce pouze tu a tam čisté včely (+ VD).. Uvažoval jsem o KŠ v období 2.-8./1.2020 u vč., kde se mi výsledek po AE nezdá... Ale pokud bude tohle počasí - co s tím? Počkat na vývoj počasí? Rozebrat je a zlikvidovat plod teď? Vypustit pokap KŠ? Na jaro půjdou prakticky všechny z této včelnice přemést.. Zlikviduji doposud použité a kontaminované dílo. Díky za názory..
Podle me nejdulezitejsi bude, abychom sli do sezony s minimem brouku, krom tech jednech to ostatni treba mesic bez stavelky prezijou, pada jich malo. A co se tyce tech jednech - jeste se rozhoduju jestli ted i s moznosti plodu nebo pockat na lepsi "zimu".
Jsou na 8 ulicich (to nejsou uz ulicky), nejspis jeste mlada i stara matka, vliv DWV se dle podlozky zmensuje. Zatim.
Chose
Tak jsou následující možnosti:

1) otevřít včely a zjistit stav plodu
2) neotvírat a odhadovat

Pokud bude plodu více než málo (protože imho tam plod bude pořád), tak opět možnosti:

1) pokapat i nyní, ovlivní to alespoň již vylíhlé včely, ale včely nevylíhlé to nepostihne. Tedy účinek nebude tokový, jaký bychom chtěli, ale alespoň něco
2) nekapat a čekat na ochlazení. To jistě přijde, ale otázkou kdy a co to do té doby udělá se včelama. Protože pokud bude do půlky ledna pořád okolo +5 až +8 stupňů, budou včely imho průběžně zvyšovat plodování, tedy tam plod bude stále a to už je možná lepší udělat varianta výše.
Dobrý den,
co kyselina Šťavelová sublimací, podle všech informací které jsem se dozvěděl se může použít celý rok bez ohledu na průběh teplot, cena je extrémně levná, cca 50 haléřů na jedno včelstvo, včelám vadí minimálně, problém pro včelaře, dá se řešit respirátorem a rukavicemi. Přípravek na sublimaci jsem si zhotovil sám, můžu v případě zájmu za cca asi 800 kč prodat.
Dobrej pokus,ale na ebaay nebo z Číny jsou pánvičky od 450 Kč a jsou naprosto vyhovující.
Není to pokus, na internetu v česku se odpařovače tohoto typu prodávají okolo 3 tisíc korun, pokud něco takového je za cenu jak vy říkáte 450 kč, dejte mi prosím odkaz rád se podívám a udělám závěr, ono vše levné není dobré, ale děkuji za info, spíše bych uvítal názory a zkušenosti s tímto druhem léčby
5 vteřin hledání,víc času tím nehodlám strácet a o Štavelce tu jsou stohy psaní...A víc jak na provedení nebo vzhledu záleží na kvalitě baterky a respirátoru,než řešit jednoduchou pánvičku....


https://www.ebay.de/itm/12V-Bee-Oxalic-A...f3525cfd9e
Je zde vidět značná poučená včelařská veřejnost, dával jsem dnes do fóra něco o sublimaci kyseliny šťavelové do včel, odpověď jsem dostal formou toho že čína je levnější nebo lepší, dobře třeba v něčem je, to pro mne není důležité, to co je pro mne důležité je že jsem zazimoval 250 včelstev, včelařím přes 30 let, a zvládat roztoče Varroa je čím dál větší problém, jestli chcete psát úryvky typu Tak jim to nekap, fajn ale tohle hovoří o nezasvěcení do tohoto nádherného oboru čímž včelařství je a ať si říká kdo chce co chce tak pokud včelaříme dobře to je podle mne to že máme zdravé silné včely bez toho aby TRPĚLA příroda tak si myslím že děláme ze všech oborů pro přírodu to největší. Sublimace podle všech informací které se ke mně dostali nejvhodnější pro dobré přeléčení včelstev a co víc podle EU je to ekologické, je zde přímo zázračně levné přeléčení, od výzkumníka z Dol jsem dostal spousty informací které chce vzít v potaz, dále po tom co jsem byl na přednášce panu DOC. Přidalovy který to dělá formou vložení látky která obsahuje přibližně 5,2 gramu kys. šťavelové. Kde to vypadá velice dobře, leč pro mne je výhodnější sublimace kdy odpařím 1 až 1,5 gramu kys. šťavelové. cena - haléře, okap a podobně právě obsahuje cukr nebo karamel a další takže to ze sebe včely slížou a tím do sebe dostávají kyselinu a dochází k poleptání, u sublimace ne zdaleka tak velkému úhynu. Jelikož při sublimaci aby to šlo rychle kdy na jedno včelstvo to trvá zhruba 2 až 3 minuty a následně plotna musí chladnout je lépe když jsou pro léčení k dispozici alespoň 4 nebo 5 kusů. Nastává problém při větší teplotě ale na tom se pracuje, to zde teď nechci rozebírat. Sám jsem si odpařovač udělal sám z nerezu, žhaviče a hliníkové desky, ať se na mě někdo zlobí nebo nezlobí ale to prostě za 500 kč neuděláte ale přes 1000 kč za kus také nejdu. K tomuto mi prosím napište Vaše názory prosím věcně a inspirativně, všem by nám mělo jít o zdravá včelstva.
(23.12.2019 20:02)dominiklaznicka napsal(a): [ -> ]Je zde vidět značná poučená včelařská veřejnost, dával jsem dnes do fóra něco o sublimaci kyseliny šťavelové do včel,...... okap a podobně právě obsahuje cukr nebo karamel a další takže to ze sebe včely slížou a tím do sebe dostávají kyselinu a dochází k poleptání, u sublimace ne zdaleka tak velkému úhynu. ..... K tomuto mi prosím napište Vaše názory prosím věcně a inspirativně, všem by nám mělo jít o zdravá včelstva.
Já jim to kapu a jsem spokojený.
Sublimace v tomto čase není vhodná, protože mikroskopické krystalky, prach tuhé kyseliny šťavelové nepronikne chumáčem. Sublimaci chybí pohonné médium a sama o sobě v převážné většině skončí na nejbližším díle.
Obojí včely vylížou, v tom rozdíl není.
(23.12.2019 20:02)dominiklaznicka napsal(a): [ -> ]Jelikož při sublimaci aby to šlo rychle kdy na jedno včelstvo to trvá zhruba 2 až 3 minuty a následně plotna musí chladnout je lépe když jsou pro léčení k dispozici alespoň 4 nebo 5 kusů.

Sublimovat 2 - 3 min na včelstvo mi přijde docela dlouhá doba, zvlášť při větším počtu včelstev.
Co říkáš na "plynový sublimátor" ? :

Pro ty kdo sublimují, Jaký typ OP (maska,brýle, respirátor) používáte?
a zřejmě jste byl na jiné přednášce doc. Přidala než já, protože on tam zdůrazňoval, že žádné zeslabení či jiný negativní vliv nepozoroval a ani jinde ve světě neví o studii která by toto tvrzení dokazovala, tím ale nic proti sublimaci.
Já svoji zkušenost zatím nemám, až na jaře, letos pokap 230vč. s koncentrací 4.2%, letos poprvé, u všech 230vč jsem se snažil zapsat stav zásob, sílu, kde sedí, kolik ml roztoku kš a na co se na jaře zaměřit.
Ne přednáška by byla asi stejná, každopádně dochází k olizu včelami a následně poleptání mesenteronu a malpighiových trubic, ukazoval i obrázky z mikroskopu, já osobně se přikláním sublimaci z důvodu ceny, rychlosti a právě při sublimaci nedochází k tomuto. Díky přednášce právě ustupuji z pyretroidů a jdu do kyselin, přemýšlel jsem o Varomedu ale zvhledem k ceně a právě popsaným problémům z toho ustupuji a jdu na sublimaci, je to pro mne snažší.
Tak pokud chceš používat sublimaci u víc jak 50 včelstev je už potřeba něco takového,v ten okamžik je pánvička nesmysl stejně jako použití více pánviček na to stačí pidi kbelík s vodou a ve finále zjistíš že chladit nemusíš.Taky použití jen tebou uváděných 1-1,5g mi na tvoje ůly přijde dost málo.Absolutně si nedokážu představit dělat sub.u 240 včelstev pomocí pánviček.Chomáč není tak pevně sevřený aby se nerozrušil však oni se pěkně rozlezou.Největší problém jsou možné zbytky KŠ v ůle kdy pak už včelař nemá na sobě masku....
[Obrázky: s-l500.jpg]

Mně to s tímle zabere u 50 včelstev cca 2,5-3 hodky(přidávání tablet,kontrola atd,čistej čaas odparu na včelstvo je minuta) klidné práce a nedovedu si představit kolik času by trvalo udělat 240 včelstev pomocí pánviček------ můj odhad je dva dny,tři baterky a ta dřina s tím.....
Urychlování je podmíněno vyšší telotou a s tím roste riziko intenzívnějšího rozkladu kyseliny šťavelové na kysličník uhelnatý a uhličitý. To se patrně děje vždy a tyto plyny jsou pohonným elementem rozdýmení v prostoru úlu.
(23.12.2019 16:15)dominiklaznicka napsal(a): [ -> ]přoč přidáváte cukr do ředění kyseliny štavelové?

Cukor sa tam dáva kvôli viskozite roztoku, ktorý sa takto lepšie udrží na povrchu tela včiel, nie preto, aby im šmakovalo. Včely roztok nepijú ale v tesnom chumáči ho dokonale roznášajú medzi sebou.
Prikladám video, ako sa včely chovajú k bežnému cukrovému roztoku a cukrovému roztoku s k. šťaveľovou.
Niektoré ho zľahka testnú, ale inak sa vyhýbajú jeho "nasávaniu".
Na tomto videu je jasně vidět co je špatně.
Tak to nás potom učili pekné kraviny, keď hovorili, že oxalka v pokape sa musí dostať do hemolymfy včiel a následne ju klieštik saje. Aj keď podľa nového ani to nie je pravda a klieštik saje tukové telieska včielBig GrinBig GrinBig Grin
(24.12.2019 10:34)dominiklaznicka napsal(a): [ -> ]Na tomto videu je jasně vidět co je špatně.

A co je dobře?

(24.12.2019 11:25)patko79 napsal(a): [ -> ]Tak to nás potom učili pekné kraviny, keď hovorili, že oxalka v pokape sa musí dostať do hemolymfy včiel a následne ju klieštik saje. Aj keď podľa nového ani to nie je pravda a klieštik saje tukové telieska včielBig GrinBig GrinBig Grin
Patko, neunáhluj se v názorech z jednoho narafičeného videa. Ty včely se toho nějak musí zbavit. Ať je to úlové prostředí kontaminováno pokapem, nebo sublimací, musí to vyčistit a jinak, než "čumáčkama", to neumí.
Kde vás to učili?
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :