Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
30 g kyseliny šťaveľovej v jednom vrhu vody

Na jeden výdech tolik kyseliny do včelsva asi nedostaneš nebo jo ??. Chce to zjistit v jakém rozumném poněru rozmíchat vodu s kyselinou a potom kolik výdechů dát do včelsva. Dá se postupovat i opačně kdy se zjití kolik kapaliny dává pumpička , kolik se do toho dá rozpustit kyseliny a propočítat to. Takto jsem to skoušel u varydolu.
Možná to bude jen chyba překladu. Mláďata z jednoho vrhu se m.j.řekne anglicky litter
Neboli z mechanicky přeloženého litru se v češtině stane vrh.
Tedy: 30 g KŠ v jednom litru vody.
Je to jen moje úvaha, za toto ředění KŠ neručím.
Pravda, ty strojový překlady jsou někdy trochu vedle ale, i tak se z toho dá dost vytáhnout.

http://www.medkarpat.com

https://medkarpat.com/archives/27


1. Příprava pracovního roztoku č. 1: k požadovanému množství 96% ethylalkoholu se přidá odpovídající množství kyseliny šťavelové za stálého míchání a zahřívání na vodní lázni (t 40-50 ° C) až do úplného rozpuštění krystalů kyseliny. Do výsledného roztoku přidejte thymol, míchejte, dokud se nerozpustí. Pracovní roztok specifikovaného složení se dobře odpařuje, aniž by se během zpracování v systému nebo trubici vytvořily krystaly kyseliny šťavelové, které si zachovávají své vlastnosti po dobu nejméně jednoho roku.

2. Příprava pracovního roztoku č. 2: k příslušnému množství čištěného petroleje se přidá požadované množství drogy „bipin“ nebo „taktika“. Tento roztok by měl být vytvořen bělavý homogenní bez sedimentu (při použití léku "Bipin-T" na dně je olejová frakce thymol, který by se neměl dostat do zařízení expanzní nádrže "Varomor ® ". Jejich vlastnosti pracovní roztok číslo 2 ukládá několik měsíce.

3. Příprava pracovního roztoku č. 3: do požadovaného množství vody (t 18-25 ° C) přidejte příslušné množství klartanu (Mauricius), míchejte, dokud se nerozpustí. Tento pracovní roztok musí být připraven bezprostředně před použitím. Zbytky pracovního roztoku č. 3 by neměly být ukládány do pracovního systému zařízení a je žádoucí jej před opětovným použitím filtrovat.
Aby zařízení pro zpracování bdzholorodyn "Varomor":



Přítomnost sítě na minimum snižuje výskyt klíšťat odolný vůči určitému léku, výrazně zvyšuje efektivitu léčby. Příklady jednoduchý a přístupný design klischovlovlyuvalnoyi mřížky na http://www.medkarpat.com

[Obrázky: 2021-04-10-2.png]
Dá se použít denaturovaný líh ? Čím se nyní líh denaturuje ? Na včelsvo příjde tak málo že by denaturovaný líh neměl vadit.
Zdeňku mám to vyzkoušeno už alespoň šest let to používám a v pohodě.
(11.04.2021 6:33)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Dá se použít denaturovaný líh ? Čím se nyní líh denaturuje ? Na včelsvo příjde tak málo že by denaturovaný líh neměl vadit.

Takto se denaturuje líh dle EU normy:

isopropylalkohol 3% (jedovatý ale ne tak hodně jako metanol, u člověka vzniká metabolismem v těle aceton; u včel netuším jak ho metabolizují)
ethylmethylketon 3% (smrdí a čpí, jedovatý ve vysokých koncentracích)
denatoniumbenzoát 1% (nechutně hořká látka)

Takže pitím denaturáku člověkem by byla otrava isopropanolem a následná kocovina jak blázen (případně smrt při vyšším množství kvůli acidoze organizmu) a nepříjemný smyslový zážitek vlivem čpícícho ethylketonu a velmi hořkého denatoniumbenzoátu.

Jak se k denaturáku staví včely fakt netuším. Hledal jsem teď narychlo toxicitu isopropanolu (který tam jediný považuju za problém) pro včely, leč nenašel.
(11.04.2021 6:33)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Dá se použít denaturovaný líh ? Čím se nyní líh denaturuje ? Na včelsvo příjde tak málo že by denaturovaný líh neměl vadit.
Prečo denaturovaný ?
https://www.centralchem.sk/eshop/etylalk...atured-1l/
Aha .No ale ta cena?
liter je na 250 rodin.. takze je to zadara za 500kč..thymol by som nedaval.. 15g stavelky, deci liehu.. a normalny fumigator ktorych je tu habadej.. fureto, zal, tie co robil zdenek brentner..atd..
postrek - cista voda plus stavelka, plast po plaste, rozprasovacom, som videl na yt v nemeckych videach.. pomer nepamatam, ale da sa zistiť.
Tak docela to nefunguje. Šťavelka je silně korozivní a některá zařízení to zničí. Doporučuji po použití důkladně propláchnout vodou se sodou.
(03.10.2021 22:55)gusto napsal(a): [ -> ]liter je na 250 rodin.. takze je to zadara za 500kč..thymol by som nedaval.. 15g stavelky, deci liehu.. a normalny fumigator ktorych je tu habadej.. fureto, zal, tie co robil zdenek brentner..atd..
postrek - cista voda plus stavelka, plast po plaste, rozprasovacom, som videl na yt v nemeckych videach.. pomer nepamatam, ale da sa zistiť.
Súhlasím.
KŠ je kontaktný jed !
Pokapom sa dostane len na pár včiel, ktoré ho roznášajú po úli a tak sa k nej dostávajú ostatné včely. Vyhrýzanie KŠ+glycerin je podobný spôsob aplikácie. Sublimácia roznesie jemné kryštály do celého úľa, tie sa parami rozpustia a vytvoria malé hydrofilné kvapky tekutej KŠ. To isté vytvorí aerosol pomocou fureta okamžite a je to bezpečnejšie a rýchlejšie než sublimácia. Aj v decembri s použitím liehu.
Zdeněk Brentner má s tým dlhodobé skúsenosti.
Hoj,
pri grifinovani stavelky s lihem kolik davat v prepoctu gramu stavelky na jedno osetreni vcelstva ?
Dikas a zatim
Chose
Jj, jasny, mam 100ml s 30g stavelky. Kolik toho ale davat na jedno osetreni ? 10ml vysublimovat ? Coz je 3 g. Nebo min ? To me zajima Smile
Dikas
Chose
Myslím si, že stačí aj 80% konzumný lieh. Zostane aj do propolisu.
Mozna to priste zkusim, uvidim jak se zadari stavelku v tom rozpustit. A nebude to takova chemie. A ted tedy kolik gramu stavelky grifinem vysublimovat ? 2-3 g jako v pripade panvicky ? Smile
Chose

edit a admin to spojiSmile :
ta davka samozrejme dle velikosti vcelstva/nastavku. pocitam s 1g na VN
chose
hoj,
asi si nakonec odpovidam sam, jen prosim o kontrolu :
dle https://www.vcelarskenoviny.cz/index.php...ast-ctvrta
se dava petinova davka na vcelstvo proti klasicke sublimaci (na panvicce tedy? ) pri pouziti odparovace griffina a podobne, jako dela i Zdenek Brettner. Tedy misto sublimace 2,5g dihydratu stavelky na panvicce dam dle pomeru stavelky rozpusteny v technickym lihu pouze 0,5g na vcelstvo. Pokud jsem tedy ve 100ml rozpustil 25g stavelky, mam v 10ml strikacce 2,5g stavelky, tedy mam davku pro 5 vcelstev.
Sedi to tak ? Je to clanek z roku 2012, nedoslo k nejaky zmene mezitim ?
dikas a zatim
Chose
V MV je aktuálny článok o KS. Spomína sa tam aerosol ako postrek, ale rozprašovačom aerosol nedosiahneme. Aerosol by sa mal dostať do priestoru úľa bez rozoberania diela v forme hmly, alebo sublimáciou. Dosiahnuť distribúciu KS aj do zimného chumáča v mikročasticiach je technický problem, ale rozprašovač to nedokáže.
Postřik KŠ rozprašovačem (v chladném bezplodém období, obsednutý plást po plástu) je historicky jeden z prvních způsobu aplikace. Používal se, když se s KŠ začínalo. Často se dělaly srovnávací pokusy postřik - pokap - sublimace. Studie na to byly dohledatelné, ale je to tak 10 let, co jsem je četl.
Logicky postřik nenašel patřičnou odezvu kvůli pracnosti a potřebě rozebírání včelstva v chladném období. Co si pamatuji, tak s účinností problém nebyl.
(MV nemám, pokud opakuji napsané, tak se omlouvám.)
Referenční URL's