Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.07.2017 10:22)vetrak napsal(a): [ -> ]uvažuji o sublimaci KŠ okolo vánoc
Chceš-li nasadit KŠ až kolem Vánoc, pak bych doporučoval mnohem jednodušší aplikaci pokapem.
Dělám to tak sice teprve tři roky ale zatím to funguje výborně.
Zajímalo by mě, zkusil li někdo využití KM podle včelařů z Jižní Ameriky. 3 články o tom vyšly v MV a velkou zásluhu na tom má Ivan Černý. Přestože jsem zkoušel jiné věci, které se nezadařily / klíckování, cukrování/ trochu jsem do toho zavrtal. Problém ale je, že při mém vlažném hledání jsem nikde na silný papír 2 -3 mm. nenarazil. Trochu jsem také zkoušel napuštěné ubrousky ale slepily se mě při lisování v nerozdělitelnou hmotu. Dostal se někdo dál a jaké má zkušenosti??? Dík Ruda
Rudolfe,silný papír - krabice. F.V.
Tvrdý papier požadovanej hrúbky používajú výrobcovia a opravári čalúnených nábytkov. Taktiež je využívaný pri rámovaní obrazov a zrkadiel. K výrobe paspárt na obrazy sa používa papier, ktorý je veľmi podobný tomu, čo je dodávaný k odparovačom Nassenheider. Kedysi som pracoval v konzervárňach a tam do plnoprietokových doskových filtrov išiel papier, čo by sa asi tiež dal použiť.
Pánové, není to trochu jiné téma? KM se odpařuje, tedy poslední příspěvky by měly být v tématu Aplikace kyseliny mravenčí, toto je o kyselině šťavelové, tedy sublimace nebo pokap.
Ospravedlňujem sa.
Pánové, mluvíte o kartonu a to je dutinkový papír. V návodu je silný papír tuším 2 nebo 3 mm tlustý a ten jsem zatím nesehnal. Jinak Honzík zřejmě nečte MV jinak by věděl o čem je řeč a sice že je to další ze způsobů podávání KŠ a tudíž to sem patří. Když už vám MV přijde, tak si ho alespoň pečlivě přečtěte! Zdraví R. S
Máš pravdu Rudo, že ne všechny články jsem stihl pročíst. Něco si nechávám na pozdější časy (taky nestíhám). Pokud se opravdu jedná o KŠ, tak se omlouvám. Jen mi to nějak nesedělo s odparem, proto jsem zareagoval, ale pro jistotu zatím nepřesouval.
(10.07.2017 7:53)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pánové, není to trochu jiné téma? KM se odpařuje, tedy poslední příspěvky by měly být v tématu Aplikace kyseliny mravenčí, toto je o kyselině šťavelové, tedy sublimace nebo pokap.

Ono to není tak úplně mimo mísu. Receptura jihoamerických včelařů spočívá v tom, že se kyselina šťavelová rozpustí v horkém roztoku glycerinu a tímto roztokem se napustí nosič (v tomto případě karton) a aplikuje se ve včelstvu obdobně jako pásky Gabonu či Formidolu 80. Tato aplikace se po 14-ti dnech opakuje, protože kyselina šťavelová zde nepůsobí na roztoče schované pod víčky. Můžeme říci, že to je dlouhodobý léčebný prostředek.

Na rozdíl od od aplikací kyseliny šťavelové pokapem nebo sublimací, které se používají na přelomu podzimu a zimy, se aplikace zavěšených pásků s glycerinem s kyselinou šťavelovou používá v období včelařského léta, kdy má ochránit především zakládanou generaci zimních včel před roztoči VD a jimi přenášené viry, obdobně jako již výše uvedené Gabony a Formidoly.
JK
Pepo, teď kdy jsi to rozvedl mi docvaklo, že jsem to četl, ale neutkvělo v hlavě.
(09.07.2017 18:18)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Zajímalo by mě, zkusil li někdo využití KM podle včelařů z Jižní Ameriky. ...
(10.07.2017 9:46)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Jinak Honzík zřejmě nečte MV jinak by věděl o čem je řeč a sice že je to další ze způsobů podávání a tudíž to sem patří. Když už vám MV přijde, tak si ho alespoň pečlivě přečtěte! Zdraví R. S

Chyba ve zkratce v prvním Rudově příspěvku Idea Honza je v tom nevinně a ještě dostal neoprávněně pojeb... Undecided

K věci - silné papíry jsou k mání v podobě vinařských filtrů - třeba ten zmiňovaný hobrafilt.
Případně si lze silný papír vyrobit doma technologií pro výrobu ručně dělaného papíru a účinnou látku vmíchat rovnou do směsi. Je tam ale problem u látek nestabilních ve vodě - s KŠ jsem to nezkoušel.
Rudo opakuji - určitý typ krabic - jen si nevzpomenu kde jsem je bral - papír je žluto šedý.
A dobrá připomínka - je někdy vkládán mezi sklenice.
A nebo ještě jedna rada - papírny - celulóza - používám ji na KM dle Vitamvás.
Navíc jak bylo řečeno výše - dalo by se to možná i vpravit dovnitř tak ,že rozmělníš přímo v KŠ .................
A navíc určitě máš doma - po použití Formidolu - ti zůstane přesně to co potřebuješ.
Cucá to pěkně KM tak ,že i po naředění KŠ ...........Je to čistá celulóza. F.V.
Jo podkladový papír jsem viděl také, ale kde ho sehnat bude chtít asi větší nasazení. Mě se ale líbí víc druhý způsob pomocí spořeji napuštěných ubrousků nebo něčeho takového. To co jsem zkoušel zatížit se slepilo a nešlo oddělit. Tím moje nepatrné pokusy skončily a proto dotaz, zdali se někdo nedostal dál. Nejspíš ne. Těch lidí kteří napíšou doopravdy kvalitní a objevný článek je mi líto. Spousta práce a výsledek vidíte sami! Zdraví R. S.
Zkusím míchnout KŠ a dát buď zbytek z Formidolu nebo dovezu čistou celulozu.
Zkoušel jste to oddělit sklem nebo folií?
Ubrousky /klasika/se za chvíli rozpií i ve vodě. F.V.
Celuloza se dala sehnat v papírnách. melou to s vodou na hustou kaši a pak se to čerpá do papírenského stroje a válcuje do rolí. U nás se ta směs dala koupit za mrzký peníz, nalít do forem, stříkat jako omítku atp. (kdysi jsem s tím trochu experimentoval). Po odpaření vody to drželo tvar. To by mohla být cesta.
Také jednou možností je voluminézní papír: http://www.nakupni-dum.cz/lepenky-sede-rucni/c2866/
JK
Podle posledních informaci už ubrousky autor nemačká, ale prvně je navlhčí vodou, aby tolik nepily roztok glycerinu a KS. Další aktuální informace jsou na stránkach.
[Obrázky: OA-formula.jpg]
Za tu záměnu místo KŠ KM se omlouvám, nějak jsem to přehlédl. Pepovi Křapkovi děkuji za adresu obchodu s papírem, už mě jde poštou. Kupodivu sehnat 2 mm tlustý papír není tak jednoduché, jak by se zdálo. Rozebírat nějaké staré škatule - díky nechci. Po tom fiasku s cukrováním doufám že bude líp! Zdraví R. S.
Ahoj Rudo, o víkendu jsem vyrobil dlouhodobé nosiče KŠ podle argentinských včelařů.(Moderní včelař 1/2017) Sehnal jsem pásky bělené buničiny=nosiš KM ve Formidolech. Uvařit to šlo bezproblémově, šťavelka se v glycerinu mimořádně dobře rozpouštěla, nic z toho neprskalo, šťavelka nijak nepráší chová se to jako škrob. Jen těch pásků mám vic, asi 120 Náklady byly asi 160kaček Smile
PS. nosiče KM pro formidoly vyrábí Ing. Jan Pfefferle, firma Spepap Roudnice nad Labem
[Obrázky: P_20170723_145315.jpg]

[Obrázky: P_20170723_150413.jpg]

[Obrázky: P_20170723_152912.jpg]
Zdravím mládenci,
taktéž jsem se rozhodl zkusit tuto recepturu, vařím a zkouším napouštět různé nosiče. Nejprve ruční papír (staré zásoby) 1 mm aplikováno po dvou na sobě pro dosažení 2 mm. Je vykusován a padá v kusech na dno. Třívrstvý karton 3 mm je použitelný, včely jej vcelku rychle rozcupují a nacházím jej také v kusech na dně. Na podložkách je hodně šmelcu a roztoči si v něm hrají na schovku.
[Obrázky: DSC01803_1.jpg]
Voluminézní (velkoobjemový) papír má špatnou nasákavost. Tímto se Ti Rudo omlouvám. Měl jsem o tomto materiálu jinou představu. Je možno jej použít, ale pouze krátkodobě. Nosič formidolu 40, nařezáno ze starých již vysušených desek je nepoměrně lepší. Tímto dík JirkoJ. za typ kde jej opatřit. Na internetu jsem výrobce ani obchod nenašel. Zakoupil jsem tedy filtrační desky - hobra 2,2 mm (S-100). Jsou stejně dobré jako nosič formidolu. Jsou poněkud nasákavější a prvé cca 3 dny prostředek odkapává na podložku. To ostatně u nosiče formidolu také.

Pokud mohu hodnotit, tak měkké papíry (ruční a třívrstvý karton) přilne na zavíčkovaný plod a včely jej odstraní i s částí buněk. Po této zkušenosti voluminézní papír, nosič formidolu a filtační desky zavěšuji na drátěnné háčky (viz gabon) do rozšířených uliček. Zda včely nevykusují plod a plásty v sousedství nosičů prostředku zatím nevím.

K účinnosti jen tolik, že roztoči padají, u některých včelstev i po stovkách od třetího dne po aplikaci se snižující intenzitou po jednotlivých dnech. Ovšem chtělo by to provést křížovou zkoušku. Domnívám se, že použití kyseliny šťavelové není ovlivňováno prostředím úlu, teplotou ani zde nedochází k ovlivnění odparem vody ze snůšky jako je tomu u kyseliny mravenčí. Je tedy možná jednodušší a tím i spolehlivější než použití kyseliny mravenčí odparem. Ovšem co tomu řeknou včely, jaká to má negativa, to zatím nevím.
Zdravím JK
Referenční URL's