Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak tak. Počítám že Baranik když prodává kyselinu šťavelovou k boji proti varoáze páchá ještě horší trestný čin.
Nepacha ,pokud absolvoval skoleni na prodej vyhrazenych lecivych pripravku,tusim ze o prodeji takovychto pripravku je povidani na http://www.vcelari-sumperk.cz- kyselina mravenci ve vcelarske praxi....Bez bumazky ani tuk.
Já taky zatim žádnej výkaz nepíšu, až se ohlásí kontrola, tak něco vysmrknu Cool ale léčivo si kupuju, abych měl kdyžtak lahvičky a mohl se odvolat na veterináře, kterej mi je objednává
On neprodává schválený léčivý přípravek, ale kyselinu šťavelovou jako prostředek proti roztočům.

(14.12.2017 19:27)pavell napsal(a): [ -> ]Kohoute ty píšeš nějaké záznamy? U nás ta taky jednou zkoušeli.Big Grin

Jestli seš ve straně tak si tím lámat hlavu nemusíš. On je za tebe někdo vyplní.
Už nevim kde jsem to četl, ale prej není nikde psáno, že musíš vést ty záznamy o léčení, že to je jen výmysl veteriny, ale nepodložený žádným právním předpisem. Stačí prej mít prázdné lahvičky jako důkaz. Ale hádej se s veterinou.
Vsiml jsem si.Stavelku uredni siml nezna,tak tam neni co napsat.

Kdesi jsem cetl,ze zaznam nutny je,jen neni stanovena forma zaznamu (nechce se mi to hledat) Svaz na to ma formular jak pro jednotlivce,tak pro celou ZO.U nas ho za ZO delame a posilame k 31.1. podepsany od vsech clenu,je to opruz to davat do kupy,ale budiz.Nektere ZO to delaji,jine se s tim nezatezuji.Jestli to nekdo cte,netusim.
Louky je dobré ten předpis znát. Pak se hádat můžeš. Já měl problém že oni ho neznali.
Spatne jsem se vyjádřil. Je to tak jak píšeš. Záznamy si delam pro sebe a přehled. Km = Formidol a KS = Oxuvar. Blbe je ze papír snese všechno a i ta SVS neni blba. Na druhou stranu těžko dohánět cim vlastně kdo leci, kdyz to je volne prodejně. Dneska vlastně neni problem léčit čímkoliv co je schváleno a nepotrebuji k tomu videt veterináře, takze je pak těžko neco dohledavat. Stejne vsichni léčíme / nelecime pro blaho vcel s dobrým úmyslem. Jestli dobre to nam ukáže cas.
Přeji hezké svátky.
Honza
Louky abys skladováním prázdných lahviček nespáchal trestný čin nejvyšší. Měl bys je zlikvidovat podle předpisů a mít o tom potvrzení.
A nejlépe do nebezpečného odpadu - je přece od chemikálií Wink
Myslím že nejvyšší trestný čin páchám když přelévám varidol do lahviček pro ostatní, počítám a rozděluji gabony a formidoly.
Nojo, jenže to je posvěceno svazem a ten to má posvěceno SVS. Takže navzdory zákonům je to OK.
Co si přeje většina to přece SVS ctí a dává do vyhlášek.
(14.12.2017 18:38)Kohout napsal(a): [ -> ]Když léčíte neschváleným přípravkem, co píšete do Záznamu o léčení včelstev?

(13.12.2017 23:16)Louky napsal(a): [ -> ]Já objednával tady ... Co si pamatuju, tak tady byla nejlevnější.

(14.12.2017 21:03)Louky napsal(a): [ -> ]... žádnej výkaz nepíšu, až se ohlásí kontrola, tak něco vysmrknu Cool ale léčivo si kupuju, abych měl kdyžtak lahvičky a mohl se odvolat na veterináře, kterej mi je objednává

No právě.
Jestli v tvém (i mém) případě než se pídit po nejlevnější šťavelce, už pak není levnější koupit předražený Oxuvar s dotací a přiznat ho.
Chápu to u svazáka co dostane lahvičku za hubičku důvěrníkovi kterej ji za něj pro SVS na papíře vykáže.
Mě nejde o to, že bych nepoužil Oxuvar kvůli tomu, že to je dražší, jednak už mám štavelku od lonska, koupil jsem na to pánvičku a navíc mi ta aplikace přijde o něco lepší.

Ten Oxuvar se kape do uliček na chomáč ne? Co když nejsou holky nahoře a já nevim v kterejch uličkách jsou? Jak se to pak aplikuje?
Ono to bude stejně jako s pokapem KŠ, když jsou včely hlouběji v úle (ne pod víkem), prostě rozpěrákem odlepím horní nástavek, naklopím ho na přední hranu (nesundávám) a kapu. Chomáč se rozruší, což je dobře. celkově tato opera trvá max. do jedné minuty.
Jo to bych ještě bral, ale oni většinou do toho horního trošku zasahují, takže je roztrhneš a rozrušíš. Navíc u toho pokapu se to může použít jen jednou za život včel a u sublimace několikrát, tudíž soudím, že to bude pro včely šetrnější. Ale uvidíme, třeba k tomu jednou najdu cestu, ale zatim si pojedu po staru Smile
Ano, roztrhnu je, ale při teplotách, při kterých se pokap prování to není velký problém. Spíše jsem se naučil pracovat rychle, aby neměly moc času se rozkoukat a opouštět úl.
Já sublimaci zavrhl z důvodu potřeby speciální zařízení (pánvičku), ale hlavně kvůli zdravotnímu riziku vůči dýchacím cestám.
(15.12.2017 8:20)Louky napsal(a): [ -> ]Ten Oxuvar se kape do uliček na chomáč ne? Co když nejsou holky nahoře a já nevim v kterejch uličkách jsou? Jak se to pak aplikuje?

pokud máš podložky na sledování spadu a vytáhneš je, pak přesně vidíš, kde včely sedí. Pokud nemáš, nakapeš 5 ml do každé uličky a kde včely nejsou, tak to spadne dolů. nikdy jsem nástavky nezvedal, trochu ve mě je obava o matku.
Nedělejme z toho problém kde není. Kapu už několik roků, zavedl jsem uzavřený koloběh vosku ve vlastním hospodářství a jsem spokojen
(15.12.2017 8:45)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Ano, roztrhnu je, ale při teplotách, při kterých se pokap prování to není velký problém. Spíše jsem se naučil pracovat rychle, aby neměly moc času se rozkoukat a opouštět úl.
Já sublimaci zavrhl z důvodu potřeby speciální zařízení (pánvičku), ale hlavně kvůli zdravotnímu riziku vůči dýchacím cestám.

A je lepší aplikace spíš mírně pod nulou, nebo při oblevě? Myslím kvůli ochotě včel vzlétávat a možnosti (asi skoro nulové) se vrátit.
Aplikace pokapem nejlépe navečer s čelovkou na hlavě. Vidíš až do spodního nástavku. Pokap stříkačkou s nasazeným brčkem na limo.
Referenční URL's