Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.12.2014 2:55)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(01.12.2014 1:08)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]Zdravim,

tento rok som sa rozhodol ze budem liecit vcely IBA kyselinou stavelovou.
Aplikoval som KS ZASADNE FORMOU SUBLIMACIE !!!
Konkretne som KS aplikoval v septembri a to 4 krat v tyzdennych cykloch + aplikoval som ju 15, 22 a 29 novembra (takisto v tyzdennych cykloch).

No Rado, a nechceš se s náma taky podělit o to, kolik jsi dával KŠ na jednu sublimaci?....
Nemyslím, že by se našel druhej , co by tohle zkusil....Je to opravdu originální. Tomuhle se říká průkopnický počin v léčení VD.....7x sublimace KŠ za dva měsíce......a pokud jsi sublimoval standartně 1,2g,.... na to musí být opravdu odvaha....já bych ji teda neměl!

Pri jednej aplikácii KS na jedno vcelstvo sa nesmie prekrocit davka 2 g. Ja som daval polku malej kavovej lyzicky čo bolo cca 1,5 g. Pri aplikacii KS v spodnom supliku sa cast KS zachytila na site vrchneho supliku a mala cast odisla letacovym otvorom, co si myslim ze malo zanedbatelny vyznam.
Clanky na temu KS hovoria len o jednorazovej aplikacii KS v case ak nie je plod, t.j. v tomto obdobi.
Existuju vsak aj ine zdroje a skusenosti ktore hovoria o moznostiach opakovanej aplikacii KS.
Vo vseobecnosti sa liecia vcely voci VD (v sucasnosti) v dvoch fazach v septembri a teraz v novembri (na jar neliecime). Nemam vedomost o takom liecive, ktory by po aplikovani dokazal nicit VD priamo v bunkach plodu. Vzdy to funguje tak ze sa jedna o kontaktny sposob aplikacie lieciva na teličko vcely, a tym sa nepriamo znizuje prenos VD medzi vcelami a teda nasledne nepriamo aj vo vnutri v bunkach plodu tym ze vcela ktora sa vyliahne a ma na sebe VD, tento je nasledne likvidovany liecivom - napr. v pripade Gabonu. Kontakt liečiva na teličko včielky v pripade Gabonu je zabezpeceny ze vcely chodia po gabovej dyhe a nasledne sa navzajom dotykaju a takto si po svojich telickach odovzdavaju a ponechavaju liecivo. Kontakt liečiva v prípade aplikovania Varidolu je zabezpebeny hromadne na všetky včely tym ze sa aplikuje sposobom fumigácie alebo aerosolom. Preto po aplikacii Gabonu sa dostavuje vysledok na podložky postupne po niekolkych dňoch a v pripade aplikovania Varidolu su už prve vysledky po niekolkych hodinach. Tolko na temu nam vsetkym dobre znamym liecivám. Ospravedlnujem sa, ak som vás doteraz nudil mojim výkladom , kedze vsetkým je nám vsetko toto uz dobre známe.
Podme si povedať o SUBLIMACII KS. Co sa tyka formy aplikacie lieciva - jedna sa o hromadnu aplikaciu lieciva na telíčka včiel ako je to v prípade aplikovania Varidolu. Liečivo KS má dlhodobejší účinnok dokonca az 5 az 7 dní po aplikácii.
V prípade plodovania včelstiev po 4-násobnej aplikácii lieciva (po týzdni) sa dosahuje aplikovanie KS ekvivalentným spôsobom aplikovaniu Gabonu - v case plodovania t..j napr. v septembri po dobu 1 mesiac - účinku liečiva. Aplikovanie KS počas septembra nielenže spôsobilo enormný spád VD (v porovnaní s dvoma testovacími včelstvami kde sa aplikoval Gabon) ale bol pozorovaný v niektorých prípadoch "start" včelstva (čo v tom case nebolo výhodou).
Kedze plodovanie pretrvávalo počas októbra do polovice novembra (a popritom sa paralelne stale evidoval spád VD), bolo nevyhnutné opakovane aplikovať KS od polovice novembra celkovo 3- krát, s tým predpokladom že pri poslednej aplikácii KS (29. nov) by už mal byť minimálny plod. Takže nie je dovod ďalej liečiť KS. Navonok. Problem nastane, iba že by teploty boli dlhodobo nad 5 st a pozoroval by sa zvyseny spad VD, potom bude treba zvažiť aplikovanie KS, vsak nie skorej ako v januári alebo vo februári.
Bohužial klimatické podmienky sa natoľko zmenili, ze nie je núdza v naších končinách že je teplota dlhodobo (min 2 týzdne) nad 5 st či sa jedná o akýkoľvek mesiac v zime. A na to sú vcely citlivé a matka vtedy zacne "kusok viac" plodovat - co je samozrejme raj pre mnozenie VD.
Necítim sa kompetentný tu predkladať porovnávania KS voči napr. Gabonu , Varidolu alebo iným "povoleným" liečivám, to nech si kazdý urobí sám úsudok alebo nech si číta aj zahranicnú literatúru.
Myslím si, že pchanie tvrdej chémie do včelstiev a do medu v budúcnosti nikam nepovedie a obvzlášť v prostredí už spomínaných klimatických zmien.
Neviem o tom ze KS je na Slovensku zakázaná, viem len že sa nenachádza v zozname doporučených liečív pre VD (a zrejme na nu asi neexistuje dotácia - to netuším), a ak existuje KS v tomto zozname, nech mi to prepáčia kompetentní.
(01.12.2014 23:48)jdjd napsal(a): [ -> ]Ale já vůbec neřeším schvalování a prodávání hejblátek a už vůbec žádné chození za snem. Nehodlám nic vyrábět na prodej. To jsi bohužel vydedukoval něco špatně.
Od začátku s Tebou polemizuji o tom, zda se může přednášet o něčem, co v ČR není tzv. schválené. Je možné, že to mají zakázáno členové spolku, který je spoluvlastníkem farmaceutické firmy. To nevím a po pravdě je mi to docela jedno. Ale že by to měl zakázáno běžný občan...? Leda za komančů - a to je to, co jsi asi zaspal Ty Wink

Že nikde není pořádný postup je Tvůj názor - já jej nesdílím.
Před 3-4 lety jsem si dělal přes zimu rešerši na KŠ pro svoje pokusy. Chtěl jsem to i sepsat na web, ale pak nějak přišlo jaro... Mezitím na toto téma u nás publikovali Přidal s Danihlíkem a už to jaksi ztratilo smysl. Najít se toho dá spousta, včetně oficiálních návodů. Sublimace i pokap. Pokud ale žiješ v domnění, že aplikace pokapem - která je určena takřka výhradně pro bezplodé období - poškodí plod, tak se asi nemáme o čem bavit...Angel

Tak to potom nevíš co chceš. Legislativně je dáno jak a čím můžeš léčit a to je nezávislý na jakémkoliv spolku, to udává SVS, která má nad včelaři hlavní dozor, jak nad chovem včel, tak uváděním medu do prodeje.
Vše ostatní je jen pro zajimavost o které se mohu zmíňit.

A mezi námi, pro mne je nejduležitější podletní ošetření......
(02.12.2014 0:28)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]... Nemam vedomost o takom liecive, ktory by po aplikovani dokazal nicit VD priamo v bunkach plodu. ...

Takových látek je víc, je to jen o způsobu aplikace.

Jedním z nich je tzv. nátěr plodu - účinná látka se dostane přes víčko buňky dovnitř.
V ČR se používá tau-fluvalinát, je na to schválená metodika.

Druhým je odpar účinné látky do úlového prostoru, kde přechází i přes víčka buněk opět k plodu.
V ČR se používá kyselina mravenčí, opět je na to i schválený veterinární léčivý přípravek.
Vdaka za info, skorej je mi blizsia aplikacia KM, pred naterom plodu.
Aplikacia KM z hladiska prieniku lieciva do buniek plodu ma urcite svoje vysoke opodstatnenie.
Mám takový dotaz na majitele zasitovaných den u úlu. Když použiváte kys.mravenčí nezačinají vam rezivět.
Pokud je pravda, že u nás užívané pyrethroidy (acrinathrin a tau-fluvalinat) od příštího roku v ČR končí (byly u nás povoleny jen jako výjimka v rámci jakési spíše virtuální klinické studie), pak zbyde už jen amitraz jako to poslední zatím možnost z tohoto typu účinných látek. Naši "výzkumníci" jeví proto již značný neklid až rozbíhavost stran sezení na teplých židlích a testují další pyrethroid - flumethrin na gabonových páscích (tuzemská obdoba Bayvarolu.
A na ty nátěry zkoušený Vaderis (úč. l. rotenon v roztoku acetonu).
Nakonec nezbyde, než že budou muset přijmout užívání dalších VLP běžných v cizině. No - řekněme si to upřímně: účinné látky jako perizin - coumaphos (http://www.dave-cushman.net/bee/perizin.html ) - brrr ...
Doufejme, že se s tím svezou i VLP s jinými účinnými látkami, jako jsou org. kyseliny, éterické oleje a pod. A možná přijde i ... HopGuard ... Big Grin
Jiří
Pokud je použité ocelové pletivo, nemusí být ani KM, reziví ihned. Pozinkované pletivo vydrží déle, ale KM jeho životnost zkrátí. Nerezové pletivo přežije samotné dno. Samozřejmě lze použít i tahokov.
(02.12.2014 10:22)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Pokud je pravda, že u nás užívané pyrethroidy (acrinathrin a tau-fluvalinat) od příštího roku v ČR končí [/url] ... Big Grin
Jiří
To znamená že příští rok ještě ano nebo už ne legálně?
Kdo jste byli na Pražském setkání na SVS začátkem listopadu, kdy to tam V. Lněnička oznamoval: jak to přesně řekl? Abychom si v tom udělali jasno ...
Vztahovalo se to na acrinathrin i tau-fluvalinat? Nebo jen na acrinathrin, tedy na Gabon PA ...? Pokud i na tau-fluvalinat, pak by se to samozřejmě týkalo i dalších VLP, kde je účinnou látkou ...
Názory se různí a informace nejsou ...
Vypadá to ale, že od 1. ledna 2015 ...
Jiří
Citace:Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv vydá rozhodnutí o registraci, pokud jsou splněny požadavky na registraci stanovené zákonem o léčivech a vyhláškou č. 228/2008 Sb., o registraci léčivých přípravků, které jsou v souladu s právními předpisy Společenství (směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/82/ES, ve znění pozdějších předpisů). Rozhodnutí o registraci platí 5 let ode dne nabytí právní moci.

Gabon PF - letos v září prodloužen

Gabon PA 92 už není ani v seznamu VLP a lze se domnívat, že ten kdo s ním léčil tak to dělal nelegálně. Odpovídá to i tomu přehledu EU níže (je povolen jen v Litvě). Je ovšem zvláštní, že ho DOL stále nabízí viz ceník a to přez to, že není uveden v doprodávaných VLP

M-1 AER - už dle dokumentu - žádné prodloužení tedy lze předpokládat, že už v září skončil

MP 10 FUM - už dle dokumentu - žádné prodloužení tedy tedy lze předpokládat že, už v září skončil

Varidol - Edit:nemá uvedeno datum registrace - dle registračního čísla lze přepokládat, že byl registrován v roce 1994, o prodloužení ani ťuk - tedy lze se domnívat, že je již 15 let používán a nařizován ilegálně. nemá uvedeno aktuální poslední datum obnovy registrace, lze předpokládat že, už v srpnu skončil

Jinak hezký přehled co je povoleno v jednotlivých státech EU (asi přehled pro plánované vzájemné unání v celé EU)
že se zrovna já budu zastávat DOLu sem netušil, ale VARIDOL, m1 AER, a mp10fum minimálně registraci absolvovali= je potřeba ty věci které sem dávám taky prostudovat Idea

Některé přípravky byly i prodlužovány. Je potřeba hrát fér i s daty našich protihráčů

v přílohách jsou listy k jednotlivým přípravkům

[attachment=3060]

[attachment=3061]

[attachment=3062]

[attachment=3063]
To nepopírám, že tu registraci měly.
Odkazuješ se na stejné dokumenty jako já.
EDIT:U Varidolu ale není uveden datum registrace a prodloužení , dle registračního čísla na konci 96/238/94-C to bylo v 1994 - ala kde se dopídím, že jí má ještě platnou, když po 5 letech se musí obnovovat a to obnovení není v tom SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU - proto jsem psal "lze se domnívat" a nikoliv, že je již bez registrace.
Ty MP10FUM a M1 AER tam mají datum, který prošel a nemají uvedeno prodloužení a jelikož září 2009 + 5let = září 2014 tak to vypadá, že to mají propadlé - není-liž pravda.
(02.12.2014 17:09)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Kdo jste byli na Pražském setkání na SVS začátkem listopadu, kdy to tam V. Lněnička oznamoval: jak to přesně řekl? Abychom si v tom udělali jasno ...
Vztahovalo se to na acrinathrin i tau-fluvalinat? Nebo jen na acrinathrin, tedy na Gabon PA ...? Pokud i na tau-fluvalinat, pak by se to samozřejmě týkalo i dalších VLP, kde je účinnou látkou ...
Názory se různí a informace nejsou ...
Vypadá to ale, že od 1. ledna 2015 ...
Jiří

Proč to řešíte tak složitě?
Není jednodušší napsat či zavolat třeba do Dolu a mít jasno?
Tohle je přesně způsob, jak vznikají fámy...

Na besedě ve Školské to D. Titěra během rozhovoru zmiňoval, ale nejsem jist celistvostí informace, takže pardon - šířit nebudu.
(02.12.2014 18:12)JKL napsal(a): [ -> ]U Varidolu ale není uveden datum registrace a prodloužení

A toto v souboru Varidol je co???

9. DATUM REGISTRACE/ PRODLOUŽENÍ REGISTRACE

Datum registrace: 25.2.1994
Data prodloužení registrace: 4.8.1999, 26.11.2004, 14.8.2009
Asi jsem slepej. Nicméně podle toho co si uvedl bylo letošní léčení Varidolem nelegální jelikož mu prošla v srpnu registrace.
Já nerozporuji, že mají či nemají registraci, ale stejně jako když kupuješ potraviny a koukáš na datum použití do a podle toho koupíš či nekoupíš, tak tady jako zákazník koukám zda mají platnou registraci a co nevidím nemají. Pokud mají, tak ať se tím pochlubí a uklidní zákazníka. Proč bych já měl shánět telefon a volat to by měl být jejich zájem a snad i povinnost.
Ty spekulace si takto způsobují sami.

A vůbec je zajímavé, že MZe v metodice na letošní rok už loni nařizovala varidol, když ještě nevěděla zda mu bude prodloužena registrace - prostě někdo umí věštit.
Mě jen uchvacuje, kolik času jste ochotni trávit tady spekulováním až fabulováním, když zlomek toho by postačil k ověření informace...

Srovnej s nedávnou debatou o tom, jestli je v souladu se zákonem o ochraně ovzduší pálit včelstva při prokázané klinice MVP. To z monitoru přímo tekla radost nad tím, že je to v rozporu - ale vyhledat a otevřít ten zákon už byla práce, která by bolela... A tohle je nemlich stejné. Radostí se tetelíte nad potenciální chybou a skoro se bojíte, že vám ty "pastelky" zase někdo nebo něco sebere - tak to radši ověřovat nebudete.

Z názorů na jiných fórech je slyšet, že toto je přesně to, co odrazuje od VF. Stejně dopadly vcely.or.cz - pár psavců je ovládlo a přestalo mít smysl je i jen číst...
for JKL:

V těchot příspěvcích http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Kyseli...2#pid93972 a http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Kyseli...2#pid93972 jsi napsal lež. Když jsem tě na to upozornil blekotáš o něčem úplně jiném. S lidma kteří neumějí na férovku přiznat chybu nebo to, že se zmýlili nemá cenu ztrácet čas další diskuzí

Bobr
Bobře děkuji za upozornění. Už jsem to tam napravil.
Vždyť jsem přiznal že jsem slepej. Hledal jsem to ve spěchu jako u ostatních na konci a nevšiml jsem si, že je to na rozdíl od ostatních na konci přilepený příbalový leták a ta registrace se tím pádem ocitla uprostřed. Příště nebudu tak hrr. A tedy za to, že tam u Varidolu není uvedena registrace a prodlužování se omlouvám.
To že tam není uvedeno u všech zmiňovaných poslední prodloužení - pokud nějaké je, je ovšem fakt a asi by to mělo být napraveno, aby to neuvádělo v omyl, že to již nemá registraci.
To, že MZe nemohla koncem roku 2013, kdy sepisovala metodiku tušit zda bude či nebude prodloužena registrace nemusí být taky pravda - mohli to mít dopředu křišťálově domluvené.
Diskutujeme, vylepšujeme, vyjasňujeme si názory, zákony, vyhlášky, odhalujeme chyby - nikdo není bezchybný, jen někdo při poukázání na to vyskočí 2m.
Nebo myslíš lépe býti nebečící ovcí?

Ještě k tomu lhaní:
Citace:Lhát znamená tvrdit něco, o čemž mluvčí nebo pisatel ví, že je nepravdivé, nebo o čem nemá rozumný důvod se domnívat, že je pravdivé, přičemž to vydává za pravdu buď sobě nebo jiným.

Omyly
Omyl nelze chápat jako lež. Pokud si mluvčí není vědom, že pronáší nepravdu, nelze ho označit za lháře; to platí i v případě, kdy je jeho výrok zjevně nesmyslný - můžeme pak pochybovat o jeho intelektu, ale ne o jeho pravdomluvnosti.

Blbec a naivka jsem - to nepopírám, když si myslím, že poukazuji na různé aspekty vyhlášek, přepisů .... dokumentů o VLP a domnívám se, že se nad tím někdo zamyslí bez toho, aby se urazil nebo mne vyvedl z omylu (za což jsem vděčen).

Toto je lež:
Citace:Radostí se tetelíte nad potenciální chybou a skoro se bojíte, že vám ty "pastelky" zase někdo nebo něco sebere - tak to radši ověřovat nebudete.
Jednak se netetelím - jen poukazuji na nedostatky - ale to beru dotyčný si to myslí a má na to právo (a chápu obzvlášť, když tu dávám dost štiplavé a ironické průpovídky). Pak ale říká lež a to "potenciální chybou", když ta chyba, že dokument nebyl novelizován a uveden datum obnovené registrace je nejenom potenciální ale skutečná chyba a autor toho výroku toto ví . To že jsem psal "lze usoudit" jsem připouštěl, že ta registrace může být obnovena jen nemohla být z veřejných zdrojů ověřena.

Citace:...tak to radši ověřovat nebudete
Krásný příklad překrucování. Právě, že jsem se snažil tu informaci o propadlé registraci podanou Jirkou Matlem ověřit na stránkách Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, kde by to mělo být aktuální - a takto jsem dopadl. Přeci kvůli každé neúplné informaci nebudu volat až ministrovi zemědělství kvůli ještě lepšímu ověření.
Doplním svou troškou do mlýna.
Na letošní přednášce p.Kamlera jsem zaregistroval toto: Mluvilo se o Gabonech kde přednášel o nově zaváděném.
Jeho slova /A doufám,že nebude tvrdit něco o přeslechnutí./
Do dvou let budete léčit kyselinami ,proto že Gabon nebude žádný.
Tohle je poslední.
p.s.Omlovám se ,patří to do jiného vlákna,ale když to tam dám tak to stratí souvislost s VÝŠE ! F.V.
Referenční URL's