Omlouvám se, to nebylo v MV ale tady v
příspěvku č. 486. Současný informační tlak mi trochu pomíchal zdroje.
Cituji:
Tým z Laboratoře včelařství a sociální hmyz (LASI) určila nejlepší dávky a způsob léčby úly se kyselina šťavelová, přirozeně se vyskytující chemická látka již používá včelaři ke kontrole Varroa.
Studie, zveřejněná dnes (čtvrtek 17.prosince 2015), v Journal of včelařských Research, ukazuje, že dvě ze tří používaných včelaři použít chemické způsobit újmu včelstev, což vede ke snížení zimním přežití metod.
Ale jedna metoda - sublimace, o který se chemická vypařené uvnitř úlu pomocí elektricky vyhřívané nástroj - nemá žádný negativní vliv na včely. Ve skutečnosti, kolonie ošetřené tímto způsobem, měly o 20% více včely čtyři měsíce později, než neošetřené kolonií.
To je také nejjednodušší použít, nejsmrtelnější k roztočů - zabíjí 97% s jednou aplikací - a jsou účinné v nižších dávkách než u ostatních metod.
A co víc, je to jen stojí několik pencí k léčbě každého úlu.
Profesor Francis Ratnieks, vedoucí LASI, říká, že včelaři musí ukončit pomocí dalších dvou metod ("stékající" a "stříkání", ve kterém se používá roztok kyseliny šťavelové), protože jsou škodlivé pro včely a méně účinný při zabíjení Varroa ,
Profesor Ratnieks říká: "Je to téměř příliš dobré, aby to byla pravda, že sublimace, nejlepší metoda pro zabíjení Varroa s kyselinou šťavelovou, rovněž nemá žádné škodlivé účinky na včely, a je nejrychlejší použít.
"Včelaři by měli používat pouze metodu sublimační. Pokud se použijí kyselina šťavelová tímto způsobem, mohou být jisti, že to zabije většinu roztočů a nebude poškozovat včely. "
Roztoči Varroa poškodit včely přímo a také se šíří virové choroby, které zabíjejí kolonie.
Ovládání Varroa byl nejprve snadné, jak by bylo možné používat Apistan produkt. Apistan obsahuje syntetickou chemická látka, která zabíjí 99% Varroa, ale není škodlivé pro včely. Nicméně, Varroa se nyní vyvinul rezistenci na účinné látky.
Předchozí výzkumy ukázaly, že kyselina šťavelová je schopen zabíjet Varroa, ale nikdo v porovnání různých dávek a způsoby aplikace, ani kvantifikovány podíl Varroa zabila.
Lasi výzkum, který byl financován z Esmee Fairbairn Foundation a Rowse Honey Ltd, naplněné tyto důležité mezery.
Poznámky pro editory
Pro další informace, prosím, kontaktujte Francis Ratnieks na +44 (0) 7766270434 nebo F.Ratnieks@Sussex.ac.uk
University of Sussex kontaktů media relations: James Hakner (01273 877966) a Jacqui Bealing (01273 877437) - press@sussex.ac.uk
"K integrovanému řízení varroa: porovnávání aplikační metody a dávky kyseliny šťavelové na mortalitu phoretic Varroa destructor roztočů a jejich včel hostitelů a to o Hasan Al Toufailia, Luciano skandinávské a Francis Ratnieks je k dispozici na: - http: // www. tandfonline.com/action/showAxaArticles?journalCode=tjar20
O výzkumu
Studie použila 110 včelích úlů v Sussexu, UK, v zimě 2012/3, a dalších 90 v zimě 2013/4.
Úly byly všechny bez plodu, jak se přirozeně vyskytuje v zimě. Broodlessness je důležité. Varroa se nacházejí na dvou místech v úlu: 1) V uzavřených plodových buňkách (tj buňka s pupal včela), kde jsou ženy roztoči kladou vejce a kde mladí roztoči rozvinout krmením krví kukly; 2) Phoretic: lpění na tělo dospělé včelí dělnice. Kyselina šťavelová zabije pouze Varroa na pozici 2.
Byly srovnány tři aplikační metody již používané včelaři: 1), sublimaci, ve kterém krystaly kyseliny šťavelové se odpařený za použití speciálního vyhřívaný nástroj vložen do úlu vstupu; 2) stékající, ve kterém je víko úlu se odstraní a přidá se roztok kyseliny šťavelové se nalije na včely; 3) stříkání, jak je v stékající, s výjimkou rámy včel se postříkají roztokem.
Byly použity tři dávky, 1.125, 2,25 a 4,5 gramů na úlu.
Podíl Varroa zabila byl stanoven extrakcí roztočů z vzorku přibližně 300 dělnice, odebraných bezprostředně před ošetřením a opět 2 týdny později. Roztoči se extrahují proudem vody a počítal. Jestliže první vzorek měl 25 roztočů na 100 včel a druhá 1 roztoče na 100 včel, pak je mortalita je dvacet čtyři pětadvacettiny nebo 96%.
Kromě toho projekt kvantifikována možné škodlivé účinky kyseliny šťavelové, a to jak z hlediska počtu včel pracovníků zabitých v době léčby a úmrtnosti a síle kolonií čtyři měsíce později na jaře.
Projekt byl veden doktoranda Hasan Al Toufailia, jehož PhD byla financována z univerzity v Damašku, a profesor Ratnieks za pomoci včelařství technik Luciano skandinávské.
By: James Hakner Poslední aktualizace: Čtvrtek, 17. prosince 2015