Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.12.2021 13:35)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Ciste hypoteticky je nekolik moznosti. Treba:
- vcelar dlabe na vysledek a je mu jedno, ze odevzdava lecebnej spad
- vcelar melivo prebere
- vcelar odevzda melivo sbirany pred pokapem
- ...

No nevím co stím. Prostě je to praxe běžná, že se dělají dva sběry spadů. A prostě nevychází a nikomu to nevadí a nikdo to nekomentuje.

- nemohu nato dlabat, případ okolo vzorku po zaléčení je kontaminovaný a označuje se jako špatný - laboratoř byho měla označit jako nedostatečný, inspektor žádá vysvětlení, podá poučení že před sběrem se musí podložka očistit proto to jeho poučení znamená jedno navštívení navíc pro očistu podložek a to znamená x X stanovišť třeba i 2 000 navíc tz. plus k nákladům co mne sběr vzorků stojí v hotovosti a přímých nákladech v tomto případě na dopravu.

- mělivo nepřebírám, nejsem masochista

- před aplikací mám povinnost čekat na spad vzorku (dle metodiky) nějakou dobu takže bych kontaminoval vzorek na MVP, který dělám a navazuje po odebrání ihned po sběru vložení podložky na vzorek VD , což popisuji v otázce v říspěvku před tímto.

Prostě nevím co stím, dosud jsem to dělal tak, že Vánoční aplikace nebyla. Ale po zběžné prohlídce spadu na MVP, jsou včelstva, kterým bych rád podle spadu pomohl a zaléčil jednotlivá včelstva.

Kontaminovanou měl spadem by v mém případě doktor inspektor určitě vyžadoval opakovaný sběr a nové vzorky do konce března. Což jsem už jednou dělal ale kvůli jiné situaci, která byla zase z jinýho problému s myšma a prudkým větrem které mohli za malost vzorku. Takže repete.

Ano, bylo mi razeno abych vzorky porůznu vyráběl, ale opět, nedělám to, nejsem masochista.
(16.12.2021 20:21)Albert Gross napsal(a): [ -> ]https://www.lidl.sk/p/parkside-aku-strie...p100331892
Aplikácia KS striekacou pištoľou. 4ml/sec /jeden a dvadsať je 1 sekunda/. Sprej sa dostane na viac včiel v porovnaní s kvapkami.
Ako píše Pavel - lokalizovať chumáč a zložiť NN so zásobami dľa potreby.

Doteraz som používal : https://www.vetis.sk/veterinarne-injekcn...-50ml.html
Treba nasávať dávku na každý úľ, plastová hadička, nastaviteľné dávkovanie.
Funguje to. Sprej vojde do uličky a z horných latiek kvapká KS dole.
Alber teda kys. štav.s cukrom na včely aplikujes vo forme aerosolu? ako napr. z beznych postrekovacov pouzivanych v domacnosti? alebo to vyslovene "pustaš" do uličiek kvapky roztoku?...dik
Dalo by sa to usmerniť len do uličky. Kvapky sa stratia na plástoch, uličky sú krivé a tesné. Sprej vojde na rozdiel od kvapkania dalej a na viac včiel. Niečo zostane na bunkách a horných latkách a bud to stečie dole, alebo to včely roznesú pri oteplení.
Albert ja si myslím že ak sa vyzráža KS na rámikoch už sa stane neučinnou, vraj účinkuje len v tekutej forme, preto sa pridáva ten cukor resp. v lete glycerol na "stekutenie"...
KS je kontaktný jed a pravdepodobne poškodzuje vonkajšie orgány VD, ktoré nie sú dostatočne chránené chitínovým obalom. Musia zasiahnuť nie len sacie orgány, ako sa niekde píše, ale aj vnútorné, pretože klieštiky padajú hned a nie od hladu. Dva krycie chitínové taniere klieštika sú spojené pružnou blanou a je možné, že to je vstupná brána jedu do tela VD. Princíp vyčerpavajúco nie je vysvetlený v žiadnej štúdii, takže výskumu je stále málo. Suché kryštály KS rozprášené pri sublimácii sa musia rozpustiť, aby sa dostali na telo VD. Sú rozptýlené v celom priestore úľa a včely ich v neindifikovateľnej koncentrácii roznášajú na nohách v chumáči a pritom poťapkajú aj VD. Pri kvapkaní sa kvapka sirupu dostane sporadicky na pár včiel a aktivitou včiel sa prenesú na ostatné včely a tým aj na VD. Sirup /cukor/ je tam z dôvodu viskozity /je prudko lepkavý/ a tiež spomaľuje odparovanie KS= predlžuje účinnosť. Na rámikoch degraduje KS rovnako rýchlo, ako na včelách. Sprej sa dostane hlbšie do uličky a zasiahne všetky vonkajšie včely v uličke.
Ak by si teda nemal spotené ruky, tak kryštály KS ti nemôžu poleptať pokožku, iba po rozpustení napr. vzdušnou vlhkosťou, vniknutím do očí, alebo nadýchnutím.
Tiež som rozmýšľal ako v mojich úľoch by sa dala aplikovať šťaveľka. Včelstvá ktoré mi napríklad zimujú len v jednom vysokom plodisku na pláste 42X35,tam problém nie je, zhora pohľadom je včely pekne vidieť. Ale včelstvá zimujúce z podstaveným pol nadstavkom sú niektoré tak hlboko v uličkách,že ich nemám šancu aj kvôli nerovnosti plástu vidieť. To že sú v uličkách včely zistím až vtedy,ked nechám dlhšie otvorenú fóliu a trochu na úľ poklepem,až vtedy sa ukážu a začínajú vyliezať z uličiek. Čo radíte v tomto prípade ked včely nevidno,nastriekať do každej uličky a neriešiť?
Jozef, nebál by som sa opatrene zdvihnúť VN resp. NN a zistiť polohu chumáča. Na VN mám dobré rukolapné madlá a tak môžem jednou rukou držať a druhou vstreknúť medzi N. Potom vstreknúť aj zhora do uličiek, kde je chumáč. Sprej tak vojde do hniezda aj na jeho povrch. Oslabené včelstvá som zúžil zateplivkami na 4-6 rámikov a dal som po stranách zateplivky. Ak prežijú, riešiť ich budem na jar. Pri zužovaní som vstrekol KS medzi uvolnené rámiky so včelami v sedisku VN. Stále je teplo, tak sa včely vracajú domov.
(19.12.2021 13:45)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Tiež som rozmýšľal ako v mojich úľoch by sa dala aplikovať šťaveľka. Včelstvá ktoré mi napríklad zimujú len v jednom vysokom plodisku na pláste 42X35,tam problém nie je, zhora pohľadom je včely pekne vidieť. Ale včelstvá zimujúce z podstaveným pol nadstavkom sú niektoré tak hlboko v uličkách,že ich nemám šancu aj kvôli nerovnosti plástu vidieť. To že sú v uličkách včely zistím až vtedy,ked nechám dlhšie otvorenú fóliu a trochu na úľ poklepem,až vtedy sa ukážu a začínajú vyliezať z uličiek. Čo radíte v tomto prípade ked včely nevidno,nastriekať do každej uličky a neriešiť?

A to je přesně ten důvod, proč já pokapu nevěřím a nedělám ho....abych podle baterky stříkal něco někam, kde si myslím, že něco je.....pro to aby bylo léčení co nejvíce účinně je potřeba ho dobře aplikovat a u tohodle si nejsem účinností vůbec jist....radši 2x ročně na 99% než 6x na 50%....
A jak si na tom Louky? Jak to u tebe vypadá po odebrání plodu a přeléčení jen KŠ na utěrce? Co oddělky?
Jak se ti to jeví po dvou letech zkoušení?
Řekl bych že obstojně, loni jsem měl úhyn 2ks, letos zatím taky 2ks, jedno už na podzim a jedno jsem zjistil o víkendu na myš....ta kurva si udělala hnízdo hned u sezení chomáče. Na síle včelstev to je sice znát, že to není tak jako jsem mýval kdysi, ale to ukáže teprv čas, jestli to je těma slabšíma rokama na snůšku a nebo odstraněním plodu a nebo prostě bude trvat pár let, než zase dokážou narůst do takové síly jako jsem býval zvyklý.....Uvidíme na jaře, jak budou vypadat. Určitě je to o hodně lepší jak loni a lepší jak u Sedláčka, ale abych měl plný bedny včel to nemám.
No, slabší včely nejsou problém, když se na jaře dobře uteplí nebo zakomorují. Hlavně pokud tam jsou a jejich zdravotní stav je dobrý. Ta síla nehraje takovou roli bych řekl. Lepší nějaké včely než žádné. Během posledního týdne jsem si vyrobil 150 formivanů a stovky proužků na KŠ s glycerinem. Chci léčit pomocí proužků KŠ na jaře a v létě a na podzim dát dlouhodobý odpar KM podle Jirky V. do podmetu. Popřípadě to přefouknout jednou před Vánoci sublimací, co mám ten přístroj z USA.
Letos to nevypadá špatně, ale jedno stanoviště se mi totálně zhroutilo a jela tam v říjnu loupež jako prase. Takže to tam začalo padat až nyní.
někdy je méně více
zdá se mi té chemie až moc, byť jsou to kyseliny organické.
Já už si nevím rady, chci zkusit tu clonu přes podzim místo léčení varidolem. Pak KŠG jaro léto. Když budou včely po té cloně bez VD, tak jaro nemusím dělat nic, a třeba si vystačím jenom s letní KŠG a na podzim do podmetu KM clonu. Kdybych se nesnažil eliminovat množství jedů, dál bych natíral plod, fumigoval , dával gabony, aerosoly, atd.. Pokud se dostanu na jedno letní ošetření KŠG a jedno podzimní KM budu spokojený.
(22.12.2021 9:14)MatesP napsal(a): [ -> ]Pokud se dostanu na jedno letní ošetření KŠG a jedno podzimní KM budu spokojený.
Tvoj plán vyzerá pekne... len sa mi zdá dosť idealistický...Blush
No držím palce daj potom vedieť či ti tento postup ošetrenia bude fungovať dlhšie ako dva roky bez problémov...
@MatesP - to mas okoli tak zavsiveny ?
Chose
Mates taky držím palce. Právě jsem objezdil asi 30 stanovišť cca 300 vcelstev s aerosolem, pohled na realitu mi sundal opět růžové brýle z oci. O tom že existuje kyselina stavelova 90% vcelaru ani neví.?
Vloni nebo predloni jsem pri predavani Varidolu jednomu vcelari odpovidal na dotaz, jak ja a fumigace, daval jsem mu lecivo "pro sebe". Rekl jsem, ze ho nepouzivam jako standard, ale jako nouzi jako posledni moznost (zlodejky 2019) nebo jako kontrolu ucinnosti predchoziho leceni. Popisoval jsem mu, jak na pokap stavelkou, cukr s vodou a do toho pak rozpustit mnozstvi stavelky dle objemu roztoku. Prej je to moc slozity ... Takze porad dela 4-5 (!!!) fumigaci Varidolem a ja si hraju dale na malyho chemika. A letos tedy jeste vetsi individualni pristup vuci vcelstvum.
Chose
Pepiku pri sve posledni pekelne misi s aerosolem jsem se treba dozvedel informaci, ze kdyz mas koupene oddelky z Dolu tak jsou zdrave a lecit neni potreba nebo , ze uz vcelam daly ty kapičky na ty papírky a rovněž hotovo, akorát jim nikdo neřek, ze se to má zapálit. Nebo jsem taky strikal dedkovi do ulu aceton a ty uly byly z polystyrenu bez povrchove upravy zvetrale uv zarenim a dobou a on z 10 ulu mel pry zive jen 4 ale nevedel ktere, na klepani nereagovaly ani jedny. Na upozorneni ze strikat do polystyrenu acoten neni dobrej napad rikal jen strikej chlapce /ja 50 let on 82 let/. No nedalo mi to tak sem se ho ze srandy zeptal jestli má milenku a on mi říkal že jedna ho připravila o prachy a druhá má zrovna zlomenou nohu. Mise byla pěkná pobrecel sem si ale i sem se zasmál.
Mam pak u nas jeste dalsi extrem - novacka vcelare, co chce lecit jen kyselinama, konkretne mravenci.
Proc to je vsechno ode zdi ke zdi ???????
chose
Referenční URL's