Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.12.2014 16:00)JKL napsal(a): [ -> ]Něco o sublimaci KŠ (googlečeština)

* moc krat vdaka za ten clanok !!!
/niekedy ak je nezrozumitelny preklad, staci pozdrzat pointer myšky nad preloženou vetou a zobrazi sa povodny anglicky text/
* samozrejme ze aj ja mam do urcitej miery bobky co bude zo vcelami, ze som KS aplikoval najskorej 4 x v septembri a potom teraz 3x posledne - vzdy s tyzdennou periodou
* tento clanok mi dodal trosku viacej istoty ze som asi nezvolil zlu taktiku
* však, uvidime na jar ...
Ale i tak stačí KŠ jednou za rok v bezplodém období. Big Grin Aby nám ty mikrokrystaly neskřípaly mezi zubama. Uvědomte si, že léčení na podzim je vlastně preventivní léčení. Tak je zbytečné ho dělat když tam je plod.
Nevím, jestli máš nějakou zkušenost se skřípáním „mikrokrystalů mezi zuby“. Také nevím, jestli máš nějakou zkušenost s používáním KŠ. Já ji používám teprve šest let.
1. Opakované použití KŠ se dělá proto, aby právě byl pokryt i případný plod;
2. zatím ještě nikdo nepopsal, jak přesně KŠ působí, tudíž i ty „mikrokrystaly jsou jen jednou z teorií;
3. třeba dle metodiky demeter je možno pokapem KŠ léčit v podstatě kdykoli, bez omezení kolikrát.
Mám zkušenost se sublimací KŠ v bezplodém období. Jednou 1,5g a stačilo to. Nerozumím tomu, proč někdo dělá KŠ opakovaně třeba 7x a dostavá do úlu 10-14 g KŠ.
Řekněte mi , co se stane, když budu mít v úle 500 roztočů třeba v říjnu a budu čekat s léčením, až tam nebude plod.

Pokap KŠ, pokud vím, lehce zkracuje délku života dlouhověkých včel a doporučuje se ho provádět jen jednou Smile
Zdá se, že tomu opravdu nerozumíš. Asi jsi o tom ještě neslyšel. Léčení probíhá za průběžného monitoringu, jednotlivě a ve všech včelstvech. Tzn. tři dny po první aplikaci zkontroluji spad roztoče, pokud je vysoký, pokračuji se stejnou dávkou léčiva, a znovu ve stejném intervalu, až na úroveň spadu, kterou pokládám za přijatelnou. Maximální dávka je 7g, tedy sedm aplikací v průběhu 21 dní na včelstvo. Léčení je tedy v podstatě individuální pro každou rodinu. Podle zkušenosti běžně exponuji polovinu včelstev jen třemi až čtyřmi dávkami, asi tak dvě až tři z 22 včelstev na doraz do sedmi dávek.(lupičky)
Tak asi takhle, jednoduchý jako facka.
Je otázka, kolikrát takovej virama nakaženej žokej změní "koně"....a co to udělá s dlouhověkou včelou, když ty viry dostane až v dospělosti....Každopádně k tomu "ošetření pokapem KŠ kdykoli", by mohl něco napsat Zdeněk Bretner, kterej určitě ví, jak KŠ ovlivňuje med.....Podle mého to ošetření není "kdykoli"....Dodgy

Jen tak mimochodem. Spousta včelařů se brání "tvrdé chemii".....proto dává KŠ.....ale tady by chtělo zauvažovat, jestli opravdu není vhodnější odstranit plod a udělat jednu fumigaci, než tam dávat tolik KŠ. To by, při troše dobrý vůle, už mohli vydržet třeba i postřik "sírovkou".....
Prosím, důsledně odlišujme sublimaci a pokap KŠ. Je to opravdu rozdílné.
A taky: KŠ nezanechává residua, na rozdíl od rozkladných produktů amitrazu, které jsou rozpustné v tucích, tedy i ve vosku ... A podezřelé z karcinogenity ...
Když si porovnáváte zahraniční metodiky, zejména ze zemí, kde jsou tyto metodiky ošetření už po léta standardem, nikoli alternativou jako u nás, snadno si vše ověříte (např.: http://staff-www.uni-marburg.de/~ag-bien...trolle.pdf )
http://www.lwg.bayern.de/bienen/index.php
http://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/biene...g_berg.pdf
Jiří
KŠ nezanechává rezidua? Opravdu Jiří? Kde? Jestli si dobře z latiny pamatuju, tak reziduum je "zbytek" a KŠ přece zbude v ule všechna. Nějaká možná časem vypadá v krystalech na podložku, nějaká odletí se včelama z úlu, ale většina se jí přeci nikam neztratí. Používám ji k léčení, ale trochu se mi příčí to její "zbožšťování". Je to jedno ze svinstev, které používáme proto, že nám to přijde z nějakého důvodu lepší, nebo v daný moment lepší, než jiné svinstvo. Nic víc.
Hraj fér, Martine, tyhle metody se mi příčí ...
Nic nezbožšťuji, je to samozřejmě stále kyselina a nebezpečná.
Samozřejmě mám na mysli residua ve včelích produktech, zejména ve vosku. Jasně, že třeba po sublimaci je toho v úle dost. Proto třeba některé metodiky od sousedů sublimaci zpochybňují ... Na rozdíl od pokapu.
Jiří
Nevím co jsem napsal nefér.
A kam tedy zmizí ta KŠ z pokapu?
A KŠ nezanechává rezidua ve včelích produktech? Respektive nezůstává v nich celá? Přemění se na něco jiného? Nebo zmizí?
Nefér mi přišlo, že implikuješ poněkud bulvárním způsobem hned to "zbožštění".
No - v literatuře je to živé téma, literatury je spousta, ale pro začátek třeba:
http://www.mojevcely.eu/news/kyselina-mr...hovu-vcel/
Jiří
Dík za odkaz.
Odpověď v něm nenacházím. Kam tedy ta šťavelka zmizí?
Jak ona to říkala Vilma Hlaváčkovi? ... Big Grin
https://www.google.cz/search?q=hledej+%C...8Qf5pIHQCw
A pokud něco vůbec chomáčem prokape dolů (ještě se mi to nestalo), podložky pravidelně čistím horkou vodou ...
Jiří
....hledej šmudlo.....
dám se podat... čtu to zhora dolů a opačně a nemůžu to najít.... Neproteče až dolů, ale to neznamená, že zmizí. Co se s ní stane? Ví to někdo?
No pokud vím tak KŠ je přirozenou součástí medu a do úlu se dostává i s přinášeným nektarem. V malém množství působí proti rakovině. Lze tedy předpokládat, že z úlu se také dostane ven ve formě medu nebo ji včely metabolizují tak jako třeba ty máš v žaludku kyselinu chlorovodíkovou a přesto, když jdeš z mísy tak se chlorovodíkem neotrávíš.

To množství KŚ dodané do úlu je prý menší než v rebarborové buchtě. Fůj to je ale svinstvo co.

Citace:Med obsahuje:
15-20% vody,
30-38% fruktózy (cukr hroznový),
26-33% glukózy (cukr ovocný),
1-10% sacharózy (cukr řepný, nejméně obsažen v květových medech vyjma akátového a čistcového),
1-10% vyšších cukrů,
0,1-1,0% minerálních látek (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď),
0,1-0,6% enzymů (glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza),
0,1-0,5% organických kyselin (k.glukonová, k.citrónová, k.jablečná, k.jantarová, k.mravenčí, k.šťavelová a další),
0,1-0,5% aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin a další),
0,1% vitamínů (B1, B2, B3, biotin, C, kys.pantotenová),
hormonální látky (adrenalin, acetylcholin, noradrenalin, dopamin a látky z mateří kašičky),
barviva (rutin, kverutin a jiné flavonoidy a antokyany),
vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a 50 dalších).


KŠ lék na rakovinu
To je známá věc, ale není to odpověď na moji otázku. Takže ty jsi přesvědčený, že všechna šťavelka, kterou dostanem do úlu (ať už sublimací, nebo pokapem) končí v medu? Kdyby to tak bylo, tak by to určitě bylo lepší, než kdyby zůstávaly v úlu mikrokrystaly, které bychom při práci se včelami vdechovali a nebo kdyby jinak škodila včelám atp.
Prosím čti lépe
Citace:nebo ji včely metabolizují

Včely stejně jako člověk mají v trávicí traktech látky, které jsou schopny převést KŠ na jiné sloučeniny nebo rozloží. Po smrti včel ty krystalky a metabolity (šťavelany) zůstávají vně úlu.
Kyseliny jsou vysoce reaktivní látky a rychle se mění za přítomnosti většinou kovů, alkalických na své soli. Tyto jsou v případě KŚ většinou nerozpustné ve vodě a jsou ve formě výkalů vyloučeny. Zároveň však kyseliny jsou nezbytné pro trávení neboť usnadňují rozklad přijímaných tuků a bílkovin - proto taky máme v žaludku tu HCl.
A jak tak na to koukám některým leží v žaludku spíš ta KŠ.
(03.12.2014 21:42)Zdeněk Kučera napsal(a): [ -> ]Zdá se, že tomu opravdu nerozumíš. Asi jsi o tom ještě neslyšel. Léčení probíhá za průběžného monitoringu, jednotlivě a ve všech včelstvech. Tzn. tři dny po první aplikaci zkontroluji spad roztoče, pokud je vysoký, pokračuji se stejnou dávkou léčiva, a znovu ve stejném intervalu, až na úroveň spadu, kterou pokládám za přijatelnou. Maximální dávka je 7g, tedy sedm aplikací v průběhu 21 dní na včelstvo. Léčení je tedy v podstatě individuální pro každou rodinu. Podle zkušenosti běžně exponuji polovinu včelstev jen třemi až čtyřmi dávkami, asi tak dvě až tři z 22 včelstev na doraz do sedmi dávek.(lupičky)
Tak asi takhle, jednoduchý jako facka.

Budu rád, když mi doplníš ještě nějaké údaje.
1. Kdy ( v kterém měsíci) tato léčba probíhá?
2. Co považuješ za vysoký spad a co za přijatelnou hranici?
Děkuji za odpověď
(04.12.2014 8:07)JKL napsal(a): [ -> ]......A jak tak na to koukám některým leží v žaludku spíš ta KŠ.

....jak na to koukám, tak ani ne v žaludku jako v ledvinách.....Big Grin
Referenční URL's