Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Celkom s Rudolfem o účinnosti liečenia Aluen Cap podľa článku v OVP nemôžem súhlasiť. Uviedol účinnosť 40%, čo bolo na jednom stanovišti zo štyroch. U ostatných troch to bolo cez 70 -80 %. Taktiež tam podotkli, že kontrolné sčítanie robili s veľkým časovým odstupom a určte došlo k reinvázii. Čiže podľa mňa nedodržali základné podmienky pre porovnávanie testovaní prípravku a možno preto sú výsledky aké sú. V iných štátoch dosiahli účinnosť viac ako 90%.
Ještě jednou se ptám. Nevíte někdo proč při použití fureta se dává líh a ne voda ??? Furetem se nesublimuje ale odpařuje se varydol s vodou a nebo KŠ s lihem. Může mi někdo vysvětlit proč se na KŠ dává líh ??? A nešlo by třeba 50/50voda - líh aby to nebylo tak hořlavé. Léčení furetem je úžasně snadné a rychlé ,pokap je proti tomu strašnej práce.
(22.11.2022 13:38)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]při použití fureta se dává líh a ne voda ???

Zdenek neviem presne aký prístroj vlastníš...Blush
..."Fureto" je na mediciálny biely olej...nie na aceton...
https://www.apiprodukt.eu/obchod_homedir...tected.pdf

na aceton či vodu je "VAT"..
https://www.beedol.cz/produkty/aerosolov...ec-vat-1a/

Ak chceš robiť s vodnou parou a Varidolom a možno aj s KS by to šlo, kúp si zariadenie od Hošeka...





[Obrázky: Screenshot-2022-11-22-14-31-02.png]
Celá podstata, proč líh a ne voda, je o měrném skupenském teple: voda 2 257 kJ/kg, líh 879 kJ/kg (u roztoku s KS to bude více, nicméně poměr zůstane přibližně stejný). Takže na odpaření stejného množství vody potřebuješ více něž 2,5x více energie, než u lihu. U vody bude tedy hrozit, že ve výstupním oblaku páry bude velký podíl kapiček, což zhorší pronikání do chomáče Nic jiného v tom nehledej.
Goro je jedno jaké fureto vlastním proto že všechny typy furet fungují na stejném pryncipu vytvožení páry v nahřáté spirále. Medyciální olej jsem používal, ale nelíbilo se mi to . Olejová pára dlouho neztrácí svúj oběm a utíká z úlu všude ven proto že úl je jako by natlakovaný . Vodní pára pronikne okamžitě komplet chomáčem ,rychle zchladne ,ztratí oběm a vše zústane v úlu i když úl při léčení nezavírám. Léčím furetem vodou už mnoho let a funguje to dobře.
Kamarád chodí občas vypomáhat do Chorvatska na farmu. Tam používají čistý Amitraz, tedy zřejmě obdobu našeho Taktiku a medium používají glycerin. Všechno si to přivezl domů, používá to a mluví o tom v superlativech. Voda funguje dobře, ale už jí nepoužívám. Dvakrát už u mě málem hořelo. Suchá dlouhá tráva u česna a to je pak fofr. Teď používám teplovzdušný fukárek. Obšlehl jsem ho od Dr. Šumery a vylepšil. Protože ho používají i mí kamaradi ošetřil už přes 1000 včelstev. Původní fén na vlasy za 200kč stále funguje a snad nějakou dobu ještě vydrží. Kdyby byla nějaká bezhlučná elektrocentrála, bylo by to dokonalé! R. S.
Rudo, v bývalé práci jsme měli benzínovou elektrocentrálu Honda a ta jenom tiše předla.
cituji : zřejmě obdobu našeho Taktiku a medium používají glycerin.

To jako medium do fureta? Máš napsane blbě nechápu o co jde.
(23.11.2022 21:37)Slavík napsal(a): [ -> ]Rudo, v bývalé práci jsme měli benzínovou elektrocentrálu Honda a ta jenom tiše předla.

Podobnou zkušenost mám s centrálami Kipor IG...
No tak si přešlápni. Amitráz rozmíchaný s glycerinem, kdybys to chtěl přesně vědět poměry mohu se zeptat, No a tahle kapalina se prožene něčím podobným jako je fureto, ale chorvatské výroby. hodně to prý kouří. Neviděl jsem, jen je mi o tom při našem setkání pokaždé nadšeně vyprávěno. R. S.
Zdravím. Na podložke som v stredu našiel veľa klieštikov. Keďže vo štvrtok bolo teplo, tak som postriekal cukro-šťavelovým roztokom 3 uličky. V sobotu síce na podložke bolo ako popeprené, ale pred úľom boli mŕtvolky. No a na sieťke bol padnutých veľké množstvo včiel. Neviem či to vôbec prežijú. Roztok bol 100ml voda+100g cukor+5g štavelka (aplikácia 10ml na uličku). Máte niekto s takým niečim skúsenosť?
Špatný poměr KŠ a cukru s vodou
Nedával bych 10 ml na uličku, když obsedají jen 3. Poloviční dávka šťavelové stačí.
https://oxavap.com/pictures/
Tajomstvo odhalené Idea. Len nechápem, prečo sa všade píše o krytšálikoch. Bez vlhkosti by bol kryštál neškodný.
Pratele, najde se tu nekde diskuze o nevyhodach pokapu (vcely kyselinu pojidaji) X nevyhodach sublimace (krystalky kyseliny pokryvajici uplne vsechno ohrozuji zdravi vcelare a med) ?
Toto vlakno je prilis dlouhe a tahne se 13 let zpatky, to se neda procitat. Pokud byste si nekdo pamatoval, ze jste to resili alespon v kterem roce Smile...
diky
Včely kyselinu nepojidaji, ulpívá na nich.
Co vím tak Doc. Přidal z Mendelovy univerzity, dělal s KŠ pokusy a uvádí, že včely raději padnou hlady, než by cukerný roztok s KŠ pozřely, ten cukr je tam jen pro to, aby na včelách roztok lépe ulpěl a kyselina se uvolňovala pomaleji po delší dobu.
@Dast :
Nekolik malo let zpet jsem sublimoval stavelku na panvicce pripojeny k baterii, delal jsem i pokusy s klasickym pokapem nebo sublimaci ala grifin (vykurovac, udelal jsem si jeho kopii).
Sublimaci panvicky jsem upozadil, je to relativne lokalni zalezitost (odparovani v podmetu pod sezenim), proti tomu sublimace grifinem je diky vyfukovani par lepe rozprostrena do prostoru ulu a vcelama rozdistribuovana. sublimuju mix stavelky a thymolu v lihu, sublimovano 3x s odstupem 4 dny (zableseny vcelstvo vloni na podzim, lecba s plodem). Protoze jsem tomu moc neveril, dostaly v rijnu jeste thymol v hobrafiltu a standardne pokap stavelkou. Ucinnost se ukazala takoveto sublimace moc pekna, po thymolu spadlo do 30 roztocu tusim a po pokapu jsem nasel pred sesypanim meliva JEDNOHO roztoce.
Letos jsem se tesil, ze tyto pokusy zopakuju, neni ale kde Undecided.
Za sebe zaver - sublimaci krystalu stavelky na panvicce uz nedelam, pokap je standardni zimni osetreni. Sublimace stavelky a thymolu v lihu "grifinem" se mi osvedcila i s plodem, lepsi nez sahat do vcelstva a pred Varidolem rozdrbavat plod - i to jsem vloni u jinych vcelstev, tak muzu porovnat..
Chose
O sublimaci jsem také uvažoval, ale tuto metodu aplikace zkoušet nebudu, jednak pro samotnou aplikaci, i když s respirátorem člověk chvíli vydrží, ale ty volné krastalky poletující celým úlem to se mi nelíbí. Naopak KŠ + gycerin se mi osvědčila, jen nepoužívám papírové utěrky, je s tím blbá manipulace a tento nosič je velmi krátkodobý, používám filtrační desky na víno Hobrafilt 20x20 cm nařezané na pásky 4 cm, po dvou do plodiště na přelomu července a srpna, kyselina se uvolňuje dlouho takže je nechávám klidně do konce září i déle, přešel jsem na tuhle metodu od kyseliny mravenčí, sice je asi účinější, ale mnohem pracnější a závislá na teplotě, posední dobou, když je potřeba zasáhnout aspoň pro odlehčení od VD bývají velká vedra a hlídat to než se v rámci cyklu vylíhne všechen zavíčkovaný plod na to nemám čas. Zkoušel jsem i Ekopol, který mi vozili kámoši z Ukrajiny, na ten zatím nemám upně názor, éterické oleje co v tom jsou se vypařují velmi rychle, za tři čtyři dny je ta dýha úplně suchá, takže opakování nutné několikrát, a prý se v tom našel i Amitraz, což do včel nechci, je to ruský výrobek a tam je možné všechno. Takže když to shrnu, poslední tři roky jsem nepoužil ani KM a vystači jsem pouze s KŠ v kombinaci letní dlouhodobý nosič a pokap při oteplení mezi Vánoci a Novým rokem, zatím to funguje Smile
Petr v Ekopole sa nenašiel amitraz ale flurmetrin...
https://www.modernivcelar.eu/8814-veteri...a-bisanaru
Referenční URL's