Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
O nejistém léčení KŠ plus glycerin je pojednáváno i v OVP 2021 1 díl str 46. Porovnávali jestli dané léčivo ve Švýcarsku nepovolené, dává tak skvělé výsledky a porovnávali to s kys. mravenčí. Aluen Cap jsou fabricky vyráběné a napuštěné pásky, tedy obdoba toho co používám já. Bylo to pro mě překvapení. Žel jejich pokus vyzněl nic moc a sice účinnost 40 %. No a když zůstaneme v české kotlině tak i tam mě překvapuje rozdílnost názorů českých apidologů . Např. Doc. Přidal mluví rovněž o 90% a víc. Možná že se jedná o problém čerstvosti a dobu která uplynula od napuštění. Jinak si to neumím vysvětlit. Mě se zdá že knoty fungují dobře. Jedině co mě nebaví je výroba. Je to taková patlárna. Pokus byl prováděn ve Švýcarsku na 4 stanovištích 180 včelstev. Zajímavé čtení! Zdraví R. S.
chyba byva aj v rozdielnosti kvality original vyrobkov..prave som riesil minuly tyzden problemy s velkovcelarom (400vč).. pouziva grecke pasiky,biele,distribuovane lysonom..doteraz prakticky byval bez uhynov,tento rok ma velke problemy.... povedal ze tento rok tie pasiky boli nejake suche oproti minulym sezonam.. bezne mu pri vkladani vyžralo diery na dvoch paroch novych rukavic..tento rok mal jedny stare a vydrzali bez poskodenia kompletnu aplikaciu do vsetkych vcelstiev..

osobne sa mi,co sa tyka štavelky,najviac pači aplikacia vodneho roztoku (1L vody +30g kš ) priamo na vcely rozprašovacom,tak ako sa pouziva pri kys. mliecnej..vcelstva skusobne osetrene v tomto roku len tymto sposobom momentalne pekne ziju.. samozrejme idealne zaistit pred aplikaciou aby bolo vcelstvo bez zavieckovaneho plodu..
(20.11.2022 16:51)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]. . . Mě se zdá že knoty fungují dobře. Jedině co mě nebaví je výroba. Je to taková patlárna. . . .

Kdysi jsem jednu sezónu zkoušel KŠ+G napouštět kartonové knoty a nebyl jsem spokojen. Měl jsem pocit, že se KŠ tolik neuvolňuje a včely knoty ignorovaly.
Papírové kuchyňské utěrky se špatně zpracovávají, ale v úle jsem s nimi více spokojen. Včely je postupně rozebraly a byly více v kontaktu s KŠ. Aby šly utěrky lépe od sebe, prokládám je proužky pečícího papíru, neslepí se a jsou lépe od sebe oddělit. Ale i tak je to patlárna.
Gusto, to bych viděl, když jsem dělal dělení přes Taranovy roje rozprašovačem na včely přímo na plachtě. Nenapadlo mě to. Ten litr vody na 30g KŠD je 2%. Jo?
Ještě jsem nedělal kš s glicerynem. Ale mám v plánu až to budu někdy dělat že bych napouštěl injekční stříkačkou s jehlou celé balíčky kapesníčků. Jednak by to zůstalo pěkně zabalené téměř čisté a za druhé sy myslím že kapesníčky pujdou snadno od sebe když se budou brát za roh s ohybem. Do balíčku dát tolik glicerýnu aby se všechny kapesníčky nasákli a pak je nechat uležet a případně otáčel aby bylo nasáknutí rovnoměrné. Pak dát třeba dva nebo čtyři kapesníčky na horní loučky mezi plod na hoře a dole a nesnažit se je rozbalovat. Kapesníčky jsou tak jemné že je pak včely mohou rozkousat na prach. Ještě jsem to nedělal ale vymyšlený to mám hezky ne ???? Big GrinBig GrinBig Grin
Kdo má namíchanej glicerýn nechť to hned skusí a dá vědět jestli ty kapesníčky jdou od sebe.
Zdeňku, tak to dělá Louky s útěrkama hned na včelnici a jde mu to ráz na ráz. Minutová práce. Se mrkni na video.
Zdeněk Brentner Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.648
Připojen(a): 16.10.2009
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #441
RE: Kyselina šťavelová
Vzhledem k faktu, že u mě letos, zatím, není dost Vd k testování, odehraje se prověření části metodiky, až teď na podzim.
Jinak shrnu, co je již alespoň jasné. Aplikace se provádí ve 4 denních intervalech, 3x po sobě, k obsažení vývojového cyklu Vd. Provádí se 2 výdechy na včelstvo (0,32gr) šťavelky.
Rozmíchává se 150gr kyseliny šťavelové v 1lt etanolu. (Oxalgrif) Líhu jsem během těch let, vyzkoušel několik. Počínaje denaturákem, lihovým čističem, technickým lihem. Teď v posledním roce používám německý 100% bio-líh. Je sice dražší, ale když to můžou spalovat v uzavřených místnostech a lidi v tom vegetují, tak proč ne včely. Nechá se koupit na Aukru. Jinak znatelný rozdíl v použitém lihu nikdy nebyl.


Jelikož téma je velmi obsáhlé a je hlavně o sublimaci . Zeptám se proč při použití fureta se dává líh a ne voda ??? Furetem se nesublimuje ale odpařuje se varydol s vodou a nebo KŠ s lihem. Může mi někdo vysvětlit proč se na KŠ dává líh ??? A nešlo by třeba 50/50voda - líh aby to nebylo tak hořlavé. Léčení furetem je úžasně snadné a rychlé ,pokap je proti tomu strašnej práce.
Pri použití fureta dávame medinálny olej a čo sa týka glycerinu a kys. šťavelovej, tak papierové utierky, ktoré potom po namočení "vyžmýkam" v ruke a vznikne akási guľka, ktorú potom rozbalím pri včelách. Tiež som niekedy prekladal igelitom, ale "guľky" sú praktickejšie a nič nemusím prekladať.
2 komorovačky a 6-8 plastů je moje zimní sestava, to se prolistovat dá celkem rychle a nic moc tím nenapáchám. Jde mi o samotnou aplikaci. Jedná se o roztok vody a KŠ za studena ultrazvukem převedený na mlhu, takže je to studené a dostane se všude, u toho pokapu není zaručeno zasažení všech včel, uličky jsou zalepený, je zima a moc necestují po úle, takže si to neroznesou a jak roztok vychladne, stane se nesmáčivý. Nu nic, příští rok zkusím 10 mlhou a 10 pokapem, ale budu potřebovat dobrovolníka na počítání brouků, možná ještě další vzorek mléčnou v mlze. Docela bych měl pak chuť to použít i v létě místo KM.
Mě trvá výroba 600 pásků KŠ+G cca hodinu od rozpuštění až po uzavření do sáčků. Mám velké zip sáčky, do kterých dám 60 pásků (suchých - hobrafilt 3.5cm), následně do sáčku naliju přesné množství kys. šťavelové rozpuštěné v glycerinu. Zavřu a několikrát různě pootočím a rozdíl v páskách (hmotnost) je minimální.
Vkládám 4 pásky na včelstvo do rozšířených uliček!!!
Proužky vkládám 2x za sebou. Poprvé na 14 dní a pak je vyměním za nové a nechám třeba až do půlky zaří (nebo až si najdu čas na jejich vydělání).
Vložení pásků pouze 1x se mi loni neosvědčilo. Spady po fumigaci/sublimaci byly obrovské a úhyny taky.
Takže letos poctivě 2x za sebou.

A u včelstev, které měli přirozené spady vyšší, těm jsem dal formivany a nechal odpařovat několik dní. S výsledky jsem nadmíru spokojený.
A ještě jsem přidával do cukerného roztoku čaj z pelyňku.
MatesP, akú hrúbku a dĺžku pásikov používaš ?
:-Dkaždy včelár podla svojej vlastnej "miery" ...pre odlahcenie temy. P.S: kde sa da na SR kupit ten hobrafit? alebo iný nosic ?dik
Filtrační desky 20x20 S 40 N HOBRAFILT,
šířka pásku je 3,5 cm, délka těch 20cm
Treba pozrieť aj včelárske predajne. U nás bežne kúpim jak pásiky už napustené,ale aj nenapustené štaveľkou.
(21.11.2022 0:13)MichalR napsal(a): [ -> ]Jde mi o samotnou aplikaci. Jedná se o roztok vody a KŠ za studena ultrazvukem převedený na mlhu, takže je to studené a dostane se všude, u toho pokapu není zaručeno zasažení všech včel, uličky jsou zalepený, je zima a moc necestují po úle, takže si to neroznesou a jak roztok vychladne, stane se nesmáčivý. Nu nic, příští rok zkusím 10 mlhou a 10 pokapem, ale budu potřebovat dobrovolníka na počítání brouků, možná ještě další vzorek mléčnou v mlze. Docela bych měl pak chuť to použít i v létě místo KM.
Mezi kyselinou šťavelovou a mléčnou je jeden zásadní rozdíl a tou je skupenství. KŠ se dává do glycerinu či roztoku sacharózy proto, aby vydržela dlouho v tekutém stavu. Otázkou je, co bude dělat, když ho "rozbiješ" tím ultrazvukovým atomizérem.
Chce to zkusit, ta poznámka je celkem trefná, udělám si i skupinu pro kyselinu mléčnou, ta zůstává kapalná a postřik se běžně využívá, proti postřiku bude mlha určitě účinnější. U té KŠ, za jak dlouho se vrátí do podoby krystalků po sublimaci a jaký je vlastně princip jejího účinku... ono od vypuštění matky a aplikace mlhy budu mít týden na nápravu a případnou aplikaci KM, tak by se nějaký zásadní fail konat neměl.
By ma zaujímalo, ako tiež tú Tvoju mlhu do toho tesného, zimného chumáča v tomto čase dostaneš ?!
Mlhu pokud je jemná tak dostaneš do chumáče snadno. Vždyť co jiného je airozsol, je to vyskoušeno leta letoucí. Mlha z mého fureta je pára a ta je ještě o mnoho jemnější a projde úplně vším velmi snadno.
Pokiaľ Ti to funguje, tak budiš.
Mal som však obavu, že para sa vo svojom skupenstve udrží len krátko, pretože sa pomerne rýchlo vyzráža na chladnom povrchu skôr, ako sa dostane do celého chumáča.
Včely v chumáči cestují, ty venkovní se propracují dovnitř a naopak. Časem se to promíchá.
Referenční URL's