Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mno moc tam videt není, vím, že v jiných obchodech prodavají odpařovač za 50€, ale není to nic jiného než miska a pod ní odpory, takže vlastne mohu udelat šikmou misku do V a dospod dát H4, nebo H7 žárovku, šoupnout do včel a zapnout.... pokud budu agilní mohu tam přidat větráček z chladiče procesoru.... hmmm to by se dalo vyzkoušet...



Prakticky mne napadlo schroupne to 0,75 A tj 0,75*12=9W za pět minut, takže 2W za 1 minutu... to by šlo...
Tak to Karle fakt nevim, kolik ta miska muze mit teplotu, kdyz mi das navod jak to zmerit, pokusim se.
Kazdopadne se o tu misku popalis. Jedina nevyhoda je ze po cca 25 aplikacich je treba dobit baterii na plno. Jinak se sice kyselina odpari, ale mikrokrystaly jsou prilis velke a za prve se usazuji uvnitr zarizeni a za druhe pri stejne hmotnosti odparene kyseliny pokryji mensi plochu plastu, ale i ochlupeni vcel.



Ja uz jsem take premyslel vzhledem ke zvyseni produktivity, ze si udelam kopii. Par kousku plast.odpadnich trubek, kolinek a tak - ventilatorek z PC. objimka+zarovka H4 -odparovaci miska a casove spinaci rele. Jednoduchy dekl s dvema otvory -pruhledny byt nemusi.

Mozna me napadlo jak to zmerit- az mi zena koupi novou 9 V baterku do meho voltmetru, kde mam i cidlo teploty, ktere pouzivam pri prafinovani, tak kdyz zarizeni zapnu bez tablety stavelky a cidlo pristisknu na misku,tak to mozna neco ukaze.

P.
Ten článek k voltmetru mě napadl jako první. A nejenom na misku, ale taky do tablety. Smile

Pokud by to nepomohlo, dalo by se vyjít z uspořádání žárovky a misky. Na kopírování to může stačit.

Jedno zařízení bych si klidně i koupil. Ale ještě dovolenou k tomu?
Když jsem si spočítal, že bych s tím objížděl včely, vyšla mi víc jak směna na foukání, plus přesuny atd. Je to obtížně přenositelné, velké jako loďák.

Navíc si nemyslím, že aplikace stropem, je pro mě to nejlepší. Já mám v nástavcích dvě očka, vpředu a vzadu, takže bych spojil dvě zadní očka hadicí do vysavače, větráček, žárovka a miska hnal do plodiště.

Já teprve dneska na předposledním stanovišti překládal cement na dno a plodiště zase výš. A budu krmit. A cement se u nás opakuje docela pravidelně. Na začátku srpna mám běžně medníky.
Jako velke to vypada,ale pod pazi vezmes dekel a doruky to zarizeni -vazi to celkem tak 1 kg. To je pohoda, takze nejvice se nadres s baterkou. Ten zdroj energie je bohuzel to nejtezssi a bez nej to nejde.

P.
(12.09.2011 16:01)Madra napsal(a): [ -> ]... v jiných obchodech prodávají odpařovač za 50€, ale není to nic jiného než miska a pod ní odpory, takže vlastně mohu udělat šikmou misku do V a dospod dát H4, nebo H7 žárovku, šoupnout do včel a zapnout.... pokud budu agilní mohu tam přidat větráček z chladiče procesoru.... hmmm to by se dalo vyzkoušet ...

Asi tohle (http://www.biovet.ch/en/Imkerei/varrox-vaporizer.html )?

Nebo: http://www.dave-cushman.net/bee/oxalicthorne.html
etc.
Nehodlám to doma bastlit, protože to neumím. Ale dá se to u nás někde koupit? Nebo se musí do ciziny? Není k tomu nějaký adaptér na 220 V, aby se nemusela tahat ta baterka? (k úlům dotáhnu kabel ...)
A ještě dotaz: může KŠ působit také na některé viry? Konkrétně třeba na DWV? Mám pocit, že nikoli, jen prostřednictvím účinků na V.d. (zabije ho jakožto nositele viru).
Díky za tipy!
Jiří
Tip.- vast.oil.
Filtry určené při práci s KŠ - 3 M ABE 1.,ne prachové filtry jako na tom videu.
Jirko, časem na ně půjdem s Grifinem. Na části včelstev to již letos testuji. A zatím dobrý.
A to by mě Zdeňku osobně zajímalo podrobnějc.....navíc - jako dítě si pamatuju, že babička mívala takovou hranatou krabičku s červeným víčkem s krystalickou kyselinou citrónovou.....třeba by to taky šlo odpařovat....to by byla bomba....minimálně záležitost bezpečnosti práce by se tím dost pořešila......a nepotřebnost baterie díky Grifinu, to by byl další bonus......
S žárovkou bych do sestavování odpařovače nešel, kvůli rozměru který neprojde česnem. Koupit jeden original a normálně to okopírovat. Pro vlastní potřebu bych nějaká práva neřešil.
Kdyz je tu diskuze tykajici se kyseliny stavelove,neslysel jste nekdo o tom ,ze se stavelka pridava do vosku kdyz se vyvaruje (cisti) aby zesvetlal?
(01.11.2011 20:01)Libor V. napsal(a): [ -> ]A to by mě Zdeňku osobně zajímalo podrobnějc.....

Před časem jsem udělal špatnou zkušenost s dávkováním Varidolu. A vcelku oprávněně, mě bylo vytknuto, že dost brzy, bez důkladného ověření, zveřejňuji své závěry. Takže, nebráním se soukromému rozhovoru, jsem ochoten zveřejnit příští měsíc výsledky testů, pokud bude mít někdo zájem se nad tím zamyslet, ale praktickou část zveřejním až po důkladném prověření. Také se musí upravit i Grifin a to je další testování. Takže, ještě min. jeden rok.
(01.11.2011 20:49)Guliver napsal(a): [ -> ]S žárovkou bych do sestavování odpařovače nešel, kvůli rozměru který neprojde česnem. Koupit jeden original a normálně to okopírovat. Pro vlastní potřebu bych nějaká práva neřešil.

Pro amatérskou výrobu se dá použít žhavící svíčka pro naftové motory.
JK
(01.11.2011 21:09)StandaS napsal(a): [ -> ]Kdyz je tu diskuze tykajici se kyseliny stavelove,neslysel jste nekdo o tom ,ze se stavelka pridava do vosku kdyz se vyvaruje (cisti) aby zesvetlal?

Ano usepsne pouzivam- z tmave hnedeho azsedeho vosku udela tmave zluty.



(01.11.2011 23:19)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Pro amatérskou výrobu se dá použít žhavící svíčka pro naftové motory.
JK

pozor na to, takhle si vyzkumak malem nebo i nektere vcelstva docela odrovnal. Zhavicka dieslu dela az 400 st. , pri teto teplote vznikaji pro vcely jedovate slouceniny. Muselo by se mozna nejak upravovat napeti, aby teplota byla tak 120st.

P.
Na německém foru se hodně debatuje právě o teplotě při odpařování krystalické šťavelky či lisovaných tabletek právě kvůli těm jedovatým zplodinám. Většinou se uvádí jako optimální, pokud jsem to dobře pochopil, teplota kolem 101 - 102 °C. Je tam jeden zajímavý nápad, s nímž se řada lidí docela identifikuje:


Do misky na pečení kolečko dřev. uhlí (do vodní dýmky), roztopit hořákem, dát do úlu na rámky a na kovovou podložku a nasypat cca 1 gram KŠ. A zavřít a utěsnit. Tvrdí, že to uhlí dává právě kolem těch požadovaných 100 °C. Takže není potřeba vláčet nákladné aparáty a čekat, až se dofumiguje (cca 10 min na úl), jde udělat celé stanoviště najednou, když si to člověk předem připraví.
Ještě jedna zajímavost: hodně lidí se jaksi odklání od KM a ošetřují vlastně jen KŠ. Po medobraní taková bloková kúra, spočívající ve 4 ošetřeních po určitých intervalech v závislosti na tom, jak se líhne nový plod. A pak buď v bezplodém období ještě jedna kúra a t.zv. "dočištění" někdy v zimě, nebo jen to "dočištění" ("Restenmilbung"). Je to časově hodně náročné vzhledem k tomu, co jsem uvedl výše s manipulací zařízení (např. Oxamat, Varrox, Varroa-killer). Je zajímavé, že vlastně preferují KŠ, která v podletí při ještě silném plodování neovlivní roztoče na plodu, a resignují na KM, která to dokáže. V podstatě někteří tvrdí, že při takové intensitě plodování se sice ošetřením KŠ počet foretických či právě vylíhlých roztočů významně sníží, ale právě tím plodováním se to zase brzy srovná. Proto také několik následných etap ...
Má někdo s tímhle zkušenosti? Díky předem.
Jiří
Diky Jiri,

ze na ten server chodis, ja nejak nestiham, pobiham s Oxamatem, sadim cesnek atd.,no proste pripravy na zimu. Ten napad vypada velmi dobre, -grifinem zapalit to uhli a pak uz jen sazet do ulu i s tabletou stavelky.
Ted potrebuji na ul celkem 5 minut- takhle by se cas vyrazne zkratil. Mam pred sebou jeste jedno osetreni stavelkou, tak zacinam premyslet.
Jinak proc je odklon od kys.mravenci -je velmi citliva na prave probihajici pocasi -teplota a vlhkost zasadne ovlivnuji ucinnost, na rozdil od stavelky.
Letos jsem zalecil vcely i tchanovi stavelkou, 2 osetreni po 1gr. v rozpeti 4-5 dnu v pulce srpna. Ted delal prvni fumigaci a rikal, ze mu spadlo v prumeru tak okolo 15 roztocu.

P.
Naopak, já děkuju Tobě, Pavle, že jsi mě tam nasměroval ... Big Grin Je to fakt poučné, i když s mou teutonštinou je to docela makačka ... Angel
S tím odklonem od KM: mě právě zarazilo, že se od ní odklánějí v době po medobraní, kdy je ještě teplo a kdy se dá KM dobře využít. A působí i na roztoče na zavíčkovaném plodu, což šťavelka neumí ... Proč se vzdávají téhle možnosti, když mohou použít včas dlouhodobý odpařovač a sledovat spad a nemusí se honit 4x s aparáty se štavelkou, protože roztoči to znovu a znovu roztočí ... Big Grin Je to fakt časově náročné, zejména pokud je těch včelstev víc ... asi tam vznesu dotaz ...Wink Ale to, co uvádíš o tom srpnovém ošetření, je moc zajímavé! Asi tam hrají roli ještě jiné aspekty v rámci toho dlouhodobého působení KŠ. Ještě že bude ta zima, bude čas si o tom něco přečíst ...Wink
Jiří
Pěkná práce Jiří,
neuvádějí, prosím, na tom jejich fóru, jak lze připravit kompaktní tablety z krystalické KŠ? Na předloženém videu se zdá, že je použito platíčko od TOFIFE, zároveň jako tvořítko tablet. Aplikace šťavelky s použitím uhlíků se zdá schůdnou.
Díky, Romane, oni na to mají takový malý lis do ruky (je např. na adrese: http://www.alfranseder.de/tablettenpresse.html ), o tom ví víc např. Pavel Zajíček, jenž o něm někde výše psal. Na některých z těch videí (a že jich je na You Tube spousta) to je vidět. Předpokládám, že pokud je v nabídce prodejce Oxamat, tak by tam logicky měl být i ten lis ... Taky mě to zajímá. Jinak se tam (nevím, jak u nás) dají koupit tablety či kapsle rovnou a nemusí se dělat z práškové kyseliny (jeden příklad: http://stores.ebay.de/bienoxal ). Nevím, jak u Oxamatu, ale třeba u Varroxu (to je taková ta pánvička - http://www.puff.co.at/B29_VARROX_300506.pdf - se dá užít jak prášek, tak tableta. Tu je ještě jeden typ - EMK Verdamper, k němu jsou v nabídce i tablety níže: http://www.multikraft.com/de/landwirtsch...kerei.html .
Na Bienenforum je na to téma Oxalsäuretabletten selbst herstellen? - Vyrábět si sám tablety KŠ? http://www.bienenforum.com/forum/showthr...herstellen , ale nevím, jestli je to přístupné i pro neregistrované ... pročtu si ho ... Zatím je to pro mne trochu džungle, ty informace se valí nějak odevšad ... Smile Řeší se tam, zda je vůbec nutné dělat tabletky, a také jestli samotný prášek KŠ, či s příměsemi (tuším jemný jíl, nebo voda a alkohol a pak lití do formiček bez lisování ...).
Jedna zajímavá stránka o způsobech užití, efektech a možných rizicích pro včelaře i včely (a že je třeba je brát fakt vážně (!) ), ale ten text - jde o stanovisko odborníků z Freie Universität Berlin - už tu myslím proběhl):
http://kerzen-margarete.de/oxal.html
nebo podrobněji:
http://kerzen-margarete.de/oxal_tablette.html
Jiří
Referenční URL's