Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nebylo by lepší rozdělit toto téma na sublimační přístroje KŠ a aplikace KŠ pokapem. Tříští se zde dva postupy a tím se stává téma pro nezkušené nepřehledné!

Díky za zamyšlení a případné zrealizování změny Smile
Aplikace pokapem ma své vlastní téma.
V pátek moje první pokusně provedená sublimace cca 1,5g u 2 včelstev, která jsem netrápil v říjnu KM do podmetu, protože v té době neměla výrazné spady.
Aktuální spady však dost rozdílné, jedno vždy nad 0,5 VD/den, druhé se pohybovalo kolem 0 - 0,2 VD/den.
Dnes kontrola podložek, to s větším spodem 47 VD, to druhé 52 VD.
No tak nevím jestli to odpovídá spadům, tedy jestli účinnost byla dostatečná. Uvidím co ještě bude padat, ale po sublimaci by léčebný spad údajně neměl být tak dlouhý jako u pokapu.
Komplet info na VMS.
Vítej v klubu, Pepo, prostě uvidíš, pár dní to ještě bude padat, ale zdá se, že účinnost je dobrá ...
V podstatě můžeme udělat tohle a pak stejně musíme počkat na jaro, pak uvidíme. Držím palce.
Já dnes kapal KŠ a jsem taky dost zvědav. Polovina včelstev je ještě dole v plodišti, takže jsem musel sundavat horní nástavky. Pohledově na tom holky nejsou špatně, zásob dost. Docela vitální, až nasraté, není divu, kdo by nebyl, kdyby se mu někdo takhle montoval po slunovratu do obýváku ... Big Grin
Bude to padat minimálně 10 dníSmile
[quote='DonPepe' pid='95974' dateline='1419352862']
V pátek moje první pokusně provedená sublimace ........
---------------------------------------------------------------------------
Otázka: Jsi z Laškova? Dívala jsem se na VMS. Wink
Já kapala. Účinnost je myslím v pořádku. Výhodu v kapání, vidím pro mne v lehčí (levnější) aplikaci a delší účinnosti. Když se ti ty potvory kleštíci přece jen někde zavíčkují, kyselina je sejme po vylíhnutí.
Lokalita sedí.
Ohledně pokapu nebo sublimace jsem dlouho přemýšlel, ale nakonec se rozhodl pro sublimaci, neboť já naopak vidím tuto metodu jako jednodušší ( jen přinesu prodložku a strčím sublimátor do úlu bez jeho rozebrání ). Trvání ošetření cca 8 minut.
Cena je jednoznačně vyšší. V mém případě sublimátor z mikropájky do 300 Kč a polomaska 3M s filtry 712Kč.
Já se snažil dlouho dohledat proč se doporučuje pokap v bezplodém období, když podle očitých svědků je spad dost dlouhý. Tak jsem si říkal, vždyť přeci když padají tak dlouho, tak to na ně tak dlouho musí i působit a pak tedy musejí dostat svoje i ti v momentu pokapu schovaní pod víčky. Jak to tedy je.
U sublimace vidím výhodu, že případně můžu zatuplovat.
já taky 22.12 dokrmoval cukrovou vodou ochucenou štavelkou,první oul paráda jen jeden nástavek,druhý jsem musel sundat nástavek,hned první co vylítla mě bodla pod voko,prostě klasické problémy začátečníkaBig Grin
(23.12.2014 18:41)DonPepe napsal(a): [ -> ]V pátek moje první pokusně provedená sublimace cca 1,5g u 2 včelstev, která jsem netrápil v říjnu KM do podmetu, protože v té době neměla výrazné spady.
Aktuální spady však dost rozdílné, jedno vždy nad 0,5 VD/den, druhé se pohybovalo kolem 0 - 0,2 VD/den.
Dnes kontrola podložek, to s větším spodem 47 VD, to druhé 52 VD.
No tak nevím jestli to odpovídá spadům, tedy jestli účinnost byla dostatečná. Uvidím co ještě bude padat, ale po sublimaci by léčebný spad údajně neměl být tak dlouhý jako u pokapu.
Komplet info na VMS.

Takže výsledky sublimace u 3 včelstev po víc jak 10 dnech od provedení :
Ty ( denní spad před sublimací v průběhu listopadu a prosince skákal od 0,6 do ojediněle 1,6 VD/den, odečítáno tak 1 za 14 dní ) : spad za 15 dní po ošetření 129 VD
Ba ( denní spad za stejných podmínek popsaných výše 0-0,21 VD/den ) : spad za 15 dní po ošetření 92 VD
Tu ( denní spad za stejných podmínek popsaných výše 0-0,86 VD/den ) : spad za 11 dní po ošetření 326 VD

Tak se v tom porovnání denního spadu před léčením a léčebného spadu po sublimaci nějak neorientuji. Prostě to navzájem neodpovídá. No tak budu pozorovat dál. Nějaké další zásahy asi už dělat nemá moc cenu, protože při poslední kontrole podložky dost morké ( na rozdíl od stavu při sublimaci ) .
Citace:Tak se v tom porovnání denního spadu před léčením a léčebného spadu po sublimaci nějak neorientuji.

našel jsem si tě ve VMS, mě to přijde prokazatelný.

Bar - denní spad před = limitně k 0 - denní spad po = 10,4 a klesá
Tul - denní spad před = cca 0,5 - denní spad po = 29,64
Tyr - denní spad před = cca 1 - denní spad po = 9,40 a klesá
--------------------------------------------------------------------------------------
U mě to má podobný (nižší) průběh. Když si ve VMS v roletce nad mapou zaklikneš typ ošetření, tak se ukážou jenom šťavelisti, bohužel pokap i sublimace dohromady, ale všichni to píšou do poznámky, tam si to můžeš prohlídnout i u mě. A, B již před sublimací pravděpodobně na "nule". C, D něco měly, tak dostaly podruhé.
Pokud jsou včely na více nástavkách, tak je nyní hledání nějakého vztahu mezi počtem roztočů před a počtem spadlých po ošetření mnohde spíš jakýmsi věštěním z křišťálové koule. Kdo ví, kolik kleštíků se zachytilo v dolních plástech a na loučkách.
Sám teď jen počítám roztoče a nic si o tom raději nemyslím. Možná to kumulativně spočítám tak po těch 6 týdnech od pokapu. I když je pravda, že třeba spad 400 kousků 5 dní po aplikaci je jistý rámcový obraz a docela koreluje s podezřením, že byl možná skrytý pozdní přenos vyplývající ze stále vysokého přirozeného spadu, ale řeknu si: ufff, funguje to a sečtu to až po ke konci ledna.
Jiří
Rizika vyplývající ze sledování spadu v zimě si v obecné rovině uvědomuji.

Ovšem konkrétně i když právě teď mrzne, byly během prosince (a tedy mého a DonPepeho ošetření) minimálně dvě periody denní teploty nad 10 stupňů, někde kolegyně a kolegové pozorovali dokonce prolety. Pohledem přes folii jsem odpozoroval, že v těchto dnech moje včely chodily v horním nástavku po všech rámkách. Že by se v těchto teplých periodách zvýšil denní spad (včely poshazovaly již dříve zahubené kleštíky) jsem s jistotou nezaregistroval. Zato jsem na datech VMS u sebe i u DonPepeho viděl zřetelný skok ve spadu bezprostředně po sublimaci.

Samozřejmě - jaro rozhodne, ale já to tam i za těchto podmínek prostě vidím.
(07.01.2015 9:36)Ozi napsal(a): [ -> ]našel jsem si tě ve VMS, mě to přijde prokazatelný.

Bar - denní spad před = limitně k 0 - denní spad po = 10,4 a klesá
Tul - denní spad před = cca 0,5 - denní spad po = 29,64
Tyr - denní spad před = cca 1 - denní spad po = 9,40 a klesá

To že sublimace zabrala je si myslím prokazatelné, jen mi prostě logicky nevychází, že tam kde byl spad před limitně 0 a 1 je spad cca stejný a naopak tam, kde byl spad kolem 0,5 je skoro 3x tolik.
To mě drží v nejistotě, jestli u Tyr proběhlo vše jak má a neměl bych zatuplovat. Nechci ale dávat té chemie víc, než je nutné a navíc, jak jsem psal, aktuálně podložky mokré, takže kdoví jestli by to vůbec mělo nějaký smysl. Navíc jsem byl celkem překvapen z toho, že i tam kde spad lízal dlouhodobě 0 ( Bar ) spadlo zatím skoro 100VD. Tam jsem sublimoval více méně jen ze zvědavosti a takovýto výsledek opravdu nečekal.
Díky za radu s tím VMS, zkusím si to takto vyfiltrovat a projít.
U mě se zatím teoretické předpoklady snoubí s praktickými poznatky téměř dokonale.

A,B - oddělky 2013, matky 2013 - letos tedy již "nenulté" ukončily plodování dříve a dobře zabralo druhé ošetření Varidolem (v listopadu). To prokázala ovšem až prosincová sublimace.

C - vyrojené, D - oddělek 2014, obě matky 2014 - letos tedy nulté, ukončily plodování později, listopadové ošetření Varidolem účinné jen částečně, poslední rána sublimací v prosinci a pak opakovanou sublimací ještě potvrzení praktické nuly (doufám).

Pokud se někdo zeptá, proč ještě Varidol, tak dílčími důvody je letošní situace, moje začátečnictví a zatím moje ochota alespoň částečně akceptovat zvyklosti ZO. I když z uvedeného jednoznačně vyplývá, že říjnové ošetření Varidolem vynucované důvěrníkem bylo naprosto na hovno.

Denní přirozené (neléčebné) spady v rozmezí 0-1 v tomto období (např. tvoje Bar), zde si myslím, že se uplatňuji správná námitka Jirky Matla o vyhodnocování zimního spadu zklidněného a postupně se stahujícího včelstva.
Já bych chtěl všem poděkovat za tuhle debatu a za ochotu sdílet si data a konfrontovat myšlenky.
Když vezmu v úvahu třeba základní Martinův Varroacalculator, je tam pro prosinec korelační keficient 400. (http://vigorbee.cz/clanky/varrooza/).
Nabídnu ku srovnání svůj oddělek, vytvořený na konci července kvůli přidání nové a velmi dobré matičky Vigor. Na VMS č. 14.
Vytvořen na konci července z plodobých plástů 2 včelstev (č. 7 a č. 9, obě chovná).
Od počátku velmi dobrý rozvoj, dokázaly se dostat bez problémů do zimy na 2 VN. Ale od konce září rostoucí přirozený spad, několik ošetření KM (s dobrou efektivitou), přesto se spad stále po čase vracel a rostl znova. Létaly dosti hekticky a dlouho plodovaly. Tu vzniklo podezření na pozdní skrytý přenos. A množení V. d. na plodu, protože až do prosince padali světlí ... To jsou holt ty pozdní a poněkud hektické oddělky ...
No a po vánočním pokapu spad do 31. 12 přes 500 kousků.
Byl-li přirozený spad před ošetřením cca 5 kousků denně, dle Martina by to vycházelo na 2000 kousků ve včelstvu, pokud bychom postupovali podle tabulek.
Nic netvrdím a zatím neinterpretuji, počkám si na delší období a pak to sečtu. Jen mi v hlavě resonují myšlenky kolegů Danihlíka a Gruny z minulé neděle - setkání VMS v Brně, kde se tyhle věci probíraly ...
Jiří
Pro Donpepe,
To že sublimace zabrala je si myslím prokazatelné, jen mi prostě logicky nevychází, že tam kde byl spad před limitně 0 a 1 je spad cca stejný a naopak tam, kde byl spad kolem 0,5 je skoro 3x tolik.
Já bych si to vysvětlil asi takto:
1. některá včelstva nepřestala plodovat, tudíž ty rozdílné spady.
2. nákazu donést v prosinci z okolí - téměř vylučuji.
3. spad po větším oteplení před vánoci (úklid) se musí zohlednit.
4. dosavadní spad je "léčebný" - nelze ještě dělat závěry, kolik by mohlo zůstat živých. Také možnost menší účnnosti použitých přípravků.
5. aplikace oxalgrifem tolik nezatěžuje včely (8x menší množstí), může se provést vícekrát, aby se dalo trefit do plodové pauzy.
6. teprve po deseti dnech po ošetření lze s větší či menší jistotou odebírat spady na diagnostiku úspěšnosti ošetření.
7. tyto spady až do konce února mi poví jestli budu muset nějak zasahovat proti VD do sundávání medníků. Jsou pro mne cennější než monitoring v měsíci dubnu až červnu.
Může to být ale i jinak, to jen tak na dálku.
Citace: Nechci ale dávat té chemie víc, než je nutné

Kdybych se měl rozhodnout k 11.1.2015, tak bych ještě jednou zasublimoval Tul, jinak nic.
No vidíme to stejně. Z Tul jich za nějakých 20 dní po sublimaci spadlo 408. Tedy pokud beru účinnost ošetření 90%, tak matematicky jich tam ještě tak 40-50 muselo zůstat.
Ještě musím něco udělat s Mar, ale tam vzhledem k jejich vyvěšení do podmetu a s tím spojeným problémům při vsouvání aktuálního provedení sublimátoru, asi zvolím pokap. Aspoň si to vyzkouším a pak můžu porovnávat.
Ahojky vespolek,

vsude ctu, ze je pripustne pouziti kys. stavelove pouze 1x za zivot vcel. I Heinrich Gritsch ve sve knize popisuje, jak by mohlo dojit k prekyseleni ulu. Nemate s tim nekdo nejake spatne zkusenosti pri pouziti vicekrat za sezonu? Ztraty matek, apod?

Diky LPS
V tomto je asi největší rozdíl mezi metodou pokapu a sublimací. U sublimace se uvádí, že je ke včelám šetrnější a lze ji aplikovat v případě nutnosti v průběhu sezony opakovaně. To zde někteří kolegové prakticky zkoušeli a psali o tom v tomto tématu i v MV. U pokapu jsem ještě od nikoho neslyšel, že by připouštěl možnost opakovaného ošetření.
Referenční URL's